USA stödjer 73 % av världens diktaturer militärt. Sverige också diktaturkramare?


Denna artikel baseras dels på en artikel av Rich Whitney, Truthout (om USA), andra uppgifter från mig och dels på uppgifter om om Sverige.
USA exporterar vapen till 73 % av världens diktaturer

Jag har översatt ett utdrag till svenska av artikeln på Truthout, medan hela artikeln ju kan läsas på siten ovan.

Är inte detta en utmärkt illustration av hyckleri och dubbelmoral? Eller?


US-SAUDI-ARMS-PROTEST
Bildtext: Demonstrators with CodePink protest weapon sales to Saudi Arabia outside the Hart Senate Office building on Capitol Hill in Washington, DC, September 7, 2016. (Photo: Jim Watson / AFP / Getty Images)

Utdrag från artikeln från Truthout.
Det här är en del av den vanliga uppfattningen att USA leder de västerländska demokratierna i en global kamp för att bekämpa terrorism och totalitarism och främja demokrati.
Jag bestämde mig för att besvara på en enkel fråga: Är det sant? Håller USA: s regering faktiskt emot diktaturer och främjar demokrati runt om i världen, som USA upprepade gånger sagt?
Sanningen är inte lätt att hitta, men federala källor ger ett svar: Nej, Enligt Freedom House klassificeringssystem av politiska rättigheter runt om i världen fanns det 49 nationer i världen 2015 som kan kategoriseras som ”diktaturer.” Enligt senast tillgängliga uppgifter har USA lämnat militärt stöd till 36 av dem, dvs till över 73 procent av världens diktaturer!

Klassificeringen är inte helt tillfredsställande, eftersom Freedom House har en bestämd knytning till USA:s etablissemang. Till exempel klassificeras Ryssland som en diktatur.
Följande länder klassificeras som diktaturer 2015.
Afghanistan, Algeriet, Angola, Azerbajdzjan, Bahrain, Vitryssland, Brunei, Burundi, Kambodja, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Tchad, Kina, Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), Republiken Kongo (Kongo-Brazzaville), Kuba, Djibouti, Egypten, Ekvatorialguinea, Eritrea, Etiopien, Gabon, Gambia, Iran, Jordanien, Kazakstan, Laos, Libyen, Mauretanien, Myanmar, Nordkorea, Oman, Qatar, Ryssland, Rwanda, Saudiarabien, Somalia, södra Sudan, Sudan , Swaziland, Syrien, Tadzjikistan, Thailand, Turkmenistan, Uganda, Förenade Arabemiraten, Uzbekistan, Vietnam och Jemen.
Klassificeringen är högst diskutabel. Förutom Ryssland har några av dessa länder ganska fria val. I denna artikel tänker jag inte diskutera just indelningen. (Slut utdraget)

Kommentar Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många statskupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Lumbumba i Kongo 1960;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Statskuppsplaner mot al-Assad omkring 2012-2013;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen i Ukraina i februari 2014
-Statskuppsförsök i Venezuela 2015.

Sverige då?
Svenska företag får inte exportera vapen till stater som gör sig skyldiga till grova och omfattande brott mot mänskliga rättigheter enligt dagens regelverk för krigsmaterielexport. Ändå har svenska myndigheter godkänt export till 28 länder där människor torteras och fängslas för sina åsikters skull bara de senaste fem åren. Genom kryphål i regelverket kan försäljningen fortsätta.
Lilla Sverige ligger på plats 7 i vapenexport. Främst till icke-demokratierna Saudiarabien och Förenade arabemiraten.
Kryphålet – om svensk vapenexport.I somras pågick ett upprop och en kampanj med namnet ”Kryphålet” från Diakonia.
Lövfen, flygplan-Saudi
(Erieye monterat upptill på planet)
I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” i DN skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


3 svar till “USA stödjer 73 % av världens diktaturer militärt. Sverige också diktaturkramare?”

  1. Största faran är den amerikanska kristna högern som stödjer sionisterna främst för att alla judar ska flytta från USA till Israel. De har nära förbindelser med antisemitiska Klu Klux Klan. Svenska KD tar inte avstånd och många sympatiserar med och är del av dessa våldsbejakande extremister.