Två svenska blockadbrytare åter i Sverige


Lars Drake, som varit kapten på Ship to Gaza rapporterar har skrivit denna rapport. Synapze. Har nyligen här publicerat andra artiklar om Ship to Gaza. 30/7 kom Ship to Gazas fartyg är bordat Igår, 2/8, kom denna rapport av Lars Drake De norska blockadbrytarna i Ship to Gaza har kommit hem
Ship to Gaza 180802
”Nu kom de två svenskarna som varit med på den norska fiskebåten Al Awda (återkomsten) som försökt bryta blockaden av Gaza till Sverige, direkt från israeliskt fängelse efter Israels olagliga kapning av fartyget på internationellt vatten. De två som kom till Arlanda idag vid lunchtid är sjömannen Charlie Andreasson som varit styrman på fartyget och sångerskan Divina Levrini som även är med i Aktivister för Fred. De två tillhör en mycket liten skara svenskar som seglat hela vägen från Skandinavien till Gaza – 3 respektive 2,5 månader.
Charlie har varit med vid tidigare försök att bryta blockaden och han har bott i Gaza för att bl.a. bygga om ett litet fartyg som skulle användas för att bryta blockaden inifrån genom att exportera lokala produkter. Fartyget sprängdes av israelerna. Han verkade tämligen opåverkad av strapatserna. Han hade blivit utsatt för elpistol som vid tidigare bordningar, men blev inte misshandlad som kapten Herman Reksten.
Divina hade ingen större erfarenhet av segling innan hon gav sig ut på den här turen. Hon har bidragit med ett flertal intervjuer med medföljande och personer i hamnarna samt rapporter från resan. Hon har även blivit intervjuad i internationella medier. Divina var klart pressad av hela upplevelsen. Var det den långa seglingen, eller fängelsevistelsen i Israel eller var det israelernas stöld av de mediciner hon är beroende av? Sannolikt en kombination. Hennes upplevelser av behandlingen i israeliskt fängelse kommer hon att berätta om själv när hon fått chans att vila sig. Min sammanfattning av de israeliska fångvaktarnas beteende blir: ren elakhet med syfte att knäcka fångarna. På bilden blir Divina intervjuad av turkisk TV – jag är imponerad av att hon orkade det just då.

Tack Charlie och Divina för ena värdefulla insatser!
Bryt blockaden av Gaza!
Den svenska regeringen måste agera hårdare.

Ship-to-Gaza

i Andra om: , ,, ,
, , , , ,


9 svar till “Två svenska blockadbrytare åter i Sverige”

  1. Enastående, ge sig i kast med den mest högerextrema regimen nånsin i Israel är modigt.

    Freedom har varit okontaktbar sedan igår kväll. Det finns anledning till oro.

  2. Det finns de som tycker det är märkligt att SD är riksdagens kanske mest Israel-vänliga parti
    Nedanstående artikel kanske klargör den frågan en del. Delar av sionismen har en historia från 30-talet med samarbete med nazism och fascism. Nu är man tillbaks igen i samma spår och den israeliska regeringen söker samarbete med större delen av Europas högerextrema och blundar medvetet för att många av dem har en antisemitisk bakgrund. Man enas på grundval av etno-nationalismen, ”Sverige åt svenskarna”, ”Palestina åt judarna” osv Polen, Tjeckien, Ungern och Ukraina. USA kallar det det Nya Europa, Israel kallar det framtidens Europa och fler och fler högerextrema får regeringsinflytande i övriga länder. Inte konstigt kanske att inte fler regeringar protesterar mot Israels övergrepp på internationellt vatten mot Ship to Gaza.

    https://www.middleeastmonitor.com/20180730-a-common-enemy-why-israel-is-embracing-fascism-in-europe/