Torteraren Gina Haspel lämplig CIA-chef i USA


Gina Haspel har nu svurits in som chef för CIA. Hon passar väl in tillsammans med de tre krigshökarna på bilden.

Gina Haspel svärs in

SvD, men inte DN, nämner hennes blodiga förflutna. DN;SvD

Detta är en artikel av Glenn Greenwald som jag översatt. Intercept

Artikeln.
I maj 2013 rapporterade Washington Posts Greg Miller att chefen för CIA:s hemliga avdelning flyttats vid en omorganisation av CIA:s dåvarande direktör John Brennan. Som Miller dokumenterat detta angavs inte namnet eftersom hon (Gina Haskel) var en hemlig agent på den tiden och var centralt involverad i de värsta handlingarna under CIA: s tortyr-regim under Bush-eran.
Som Miller uttryckte, var hon ”direkt involverad i dess kontroversiella utfrågningsprogram” och hade en ”omfattande roll” för att tortera fångar. Ännu mer oroande är att hon var ansvarig för ”ett hemligt fängelse i Thailand” – en del av CIA: s nätverk av ”svarta platser” – ”där två fångar utsattes för skendränkning och andra hårda metoder”.
Senatens tortyrrapport beskriver också den central roll som hon spelade i den särskilt grymma tortyren av fången Abu Zubaydah.

Dessutom spelade hon en viktig roll i förstörelsen av videoband som som visade tortyr av fångar både på den hemliga platsen hon var ansvarig för. Förstörelsen av dessa inspelningar av bröt mot flera domstolsbeslut och krav från 9/11-kommissionen och råd av Vita Husets jurister samt kritiserades skarpt som ”hinder” av kommissionens ordförande Lee Hamilton och Thomas Keane. En särskild åklagare och grand jury undersökte dessa handlingar, men i slutändan valde man att inte väcka åtal.

Namnet på den CIA-tjänsteman vars tortyrverksamhet som Washington Post beskrev är Gina Haspel.
Mike Popmeo har uppgivit att han är beredd att återuppta de förhörsmetoder som fanns under Bushs tid. Obamas CIA-chef, John Brennan, var tvungen att träda tillbaka i slutet av 2008 på grund av hans stöd för dessa metoder, vilket bekräftades 2013). Det är en del av förklaringen till varför det var så kontroversiellt att 14 demokrater – bland andra senatsledaren Chuck Schumer, Dianne Feinstein, Sheldon Whitehouse, och Tim Kaine röstade för att godkänna Pompeo som CIA-chef.
Att Gina Haspel var det faktiska ämnet för artikeln 2013 i Washington Post var en föga dold hemlighet. Som Leopold sa efter det att jag namngav henne på Twitter ” Alla vi som bevakade CIA:s verksamhet visste om det. Hon var en hemlig agent och CIA bad oss att inte avslöja hennes namn ”Gina Haspel planeras nu att bli näste chef för CIA. Trots – eller tack – vare den centrala, aggressiva, långvariga roll hon spelat i många av de mest groteska och skamliga missbruken av tortyr under kriget mot terror.

Professor’s Blogg

John Kiriakou är en före detta tjänsteman i CIA:s program motterrorism. Han tillbringade 23 månader i fängelse för sin opposition mot Bush-administrationens tortyrprogram. Han skriver ”Haspel’s appointment as CIA director is wrong for a number of reasons. First, just imagine the message this sends to the CIA workforce: Engage in whatever war crimes or crimes against humanity you want, and there won’t be any repercussions. Don’t worry about ethics. Don’t worry about morality. We’ll cover for you. And you can destroy the evidence, too.”
”What message does that send to other countries around the world? What do we tell our allies, the same ones we criticize every year in the State Department’s annual Human Rights Report? We tell them: “You know how we always say that we’re a beacon of respect for human rights and the rule of law? Well, that’s nonsense. We say those things only when it’s expedient. Do as we say, not as we do.”
”Blodiga Gina ska inte leda CIA


Den republikanske senator Rand Paul sa igår att han skulle opponera sig mot Donald Trump’s nominering av Gina Haspel som chef för CIA och anklagade henne för att ha visat tydlig glädje och tillfredsställelse (“joyful glee”) under tortyr av misstänkta terrorister. Rand Paul uppgav också att han kommer att blockera att Mike Pompeo blir utrikesminister. Rand PaulRand Paul

USA har länge varit världsledande inte bara i folkrättsvidriga krig och statskupper mot demokratier utan också i tortyr. Där finns en översikt av ämnet. Litet utdrag: ”Men USA avskaffade INTE tortyren under Obama, utan fortsatte i mera dolda former.” …
”Det största bekymret med USA-senatens rapport om tortyr är att den terror USA genomför nu i demokratins namn råkar utgör huvuddelen av det internationella våldet.” …
”Alfred McCoy, historieprofessor i USA har visat att tortyr har varit ett systematiskt verktyg, som används av amerikanska och brittiska underrättelsetjänster, under ”det senaste halvseklet.” CIA har utbildat över en miljon poliser i över 47 länder i teknik för tortyr (Se CIA:s Human Resources Training exploatering Manual).”
Gina Haspel som torterareGina Haspel efter att ha torterat en irakier till döds i Abu Ghraib-fängelset
i Andra om: , , ,, , , ,
, , , , , , ,, , , , , ,


3 svar till “Torteraren Gina Haspel lämplig CIA-chef i USA”

 1. Fångar torterades till döds i Afghanistan och Irak. När det framkom att tortyrprogrammet inte kunde döljas försökte man göra det synonymt med skendränkningsmetoden, vilket det inte var, men den uppfattades som en lindrigare metod genom vilken programmet kunde säljas till allmänheten.
  Ingen har dömts till fängelse för denna skamliga hantering andra än John Kiriakou och hans brott var inte tortyren utan avslöjandet av denna. De som förestått geschäftet har tvärtom befodrats, liksom blodiga Gina till chef för CIA. Socialdemokratiska kvinnosektionen i Sverige har ju redan delat ut förtjänsttecken till Madeleine Albright så varför inte även till Gina Haspel. Kvinnor som kan.

  CIA skyddar inte ens sina egna om de har avvikande åsikt. Kiriakou kastades i fängelse och att han satt bara två år förklaras förmodligen av att han gjort åtaganden om att inte berätta allt han vet. Ray McGovern, CIA-veteran sedan Kennedy-eran, 79 år gammal, slogs gul och blå av sex poliser då han stilla protesterade mot Haspels utnämning. Dessutom är han beordrad att infinna sig i rättssalen inom kort. Den reslige McGovern fick samma behandling då han vid ett brandtal vände ryggen mot Hillary Clinton. Hotet bestod i en text på tröjans ryggsida: ”Veterans for Peace”. Freden hotar kriget.

  • Kom ihåg att större delen av tortyrrapporten till USA:s kongress var hemligstämplad och att tortyren kan fortsätta genom kryphål i lagen.
   USA världsledande också i tortyr – ny SWEDHR-rapport

   ”Frisläppandet av denna rapport i dec 2014 om tortyr stärker denna uppfattning. Allmänheten har bara fått se 600 sidor av denna rapport på
   6 000 sidor. Senaten underrättelsekommitté drog slutsatsen att:
   myndighetens användning av tortyr var brutalt och ineffektivt,
   typen av tortyr var extrem,
   CIA upprepade gånger ljög om effektiviteten av tortyren,
   tortyr ofta resulterade i fabricerade information
   CIA:s förhörsledare berättade för fångar att de skulle skada eller sexuellt utnyttja fångarnas barn och anhöriga,
   fångar dött till följd av tortyr,
   fångar torterades även utan godkännande från CIA:s högkvarter,
   hundratals fångar ”felaktigt hölls kvar i häkte.”
   att många andra länder (54 länder) samarbetade med det amerikanska programmet.”