SIDA missköter sig


Riksrevisionen säger i Ekot att bistånds-
pengarna i hög utsträckning gått till fantasilöser för folk som inte gör sig förtjänta av sådana löner.

Det är med andra ord en storskandal under uppsegling, en skandal som rimligen i slutändan gör en generaldirektör och ett okänt antal ämbetsmän arbetslösa.

Ekot: ”Biståndsmyndigheten Sida får underkänt av Riksrevisionen. Granskningen visar att Sidas kontroll av hur biståndsmedlen används har stora brister och i tio av femton granskade biståndsprojekt i Afrika fanns allvarliga fel.

– Felen består av allt möjligt. Det är oriktiga handlingar, det är förfalskade närvarolistor och kvittenser, det är för höga over head-kostnader. Man sitter och belönar sig själv med rejäla löner som inte motiveras av arbetsinsatserna. Det blir ett slags korruptiv miljö. Man kan tala om en smygande korruption på bredden, säger Staffan Ivarsson, projektledare vid Riksrevisionen.

Kan det till och med ha begåtts brott i den här verksamheten?
– Det kan vi inte utesluta, svarar han.”

Sida är ingen ny verksamhet vilket rimligen innebär att den här typen av problem är en lika gammal som vanlig företeelse inom verksamheten. Eventuellt så är det ingenting man kan skylla på högerregeringen, men om det är det så kommer jag givetvis att göra just det. Samtidigt så kan jag känna mig undrande inför dessa besked. Sidas ledning kan inte vara ovetande om dessa missförhållanden och ändå har man uppenbarligen inte tagit itu med saken.

Svenskar i allmänhet anser sannolikt att bistånd är viktigt, något som landet ska ägna sig åt. Men visar det sig att biståndet hamnar i

Sidaanställdas fickor, oavsett hur det nu gått till, ja då kommer välvilligheten snabbt att försvinna. Detta visar att Riksrevisionen är viktig, det kan också vara så att verksamheten bör byggas ut.

Tyvärr finns det en risk för att denna affär bara kommer att användas som ett slagträ i den politiska debatten, något som inte alls gagnar biståndet. Regeringen har redan tidigare skurit ner biståndet genom att budgeterade skuldavskrivningar dragits från biståndsbudgeten. Det gör att detta kanske kommer som på beställning, och i värsta fall så är uppdraget ett beställningsjobb från högerregeringen.

Därför kommer jag själv att särskilt kolla de utspel som kan tänkas komma på debattsidor och andra marknader för försöksballonger de närmaste veckorna. För litar på regeringen gör jag inte.

Källor: Ekot DN SvD

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]sida, politik, Staffan Ivarsson, riksrevisionen, korruption, bistånd[/tags]


18 svar till “SIDA missköter sig”

 1. Det är avgjort ett beställningsjobb från alliansen.
  Man har länge varit irriterad på biståndets storlek.

 2. Exakt – väldigt underligt att biståndet skulle kritiseras nu när högerregeringen såklart behöver opinion för nedskärningarna och ’mot’ bistånd.

 3. Klart att det handlar om två ting, dels att svartmåla sossarna, dels att legitimera nerdragningen på u-hjälpen.

  Den här regeringen har emellertid inte mycket att komma med vad gäller hederlighet. Det bästa den kan uppnå är att få det andra blocket att framstå som lika opålitligt och som samma skrot och korn – jättebra för sd.

 4. OK, så de senaste året har Regeringen påverkat SIDA att inte ha koll på vad dom gör? NI ser inga problem med att SIDA inte vet hur skattepengar används? När det gäller avdrag för hushållsnära tjänster var det ju livsviktigt att ha koll på detta och skandal om skattepengarna användes felakttigt, men här är tydligen andra principer som gäller

  Det är inget problem med att det biståndet vi ger hamna hos välbesuttna privatpersoner. Det är givetvis ett litet problem om man snarare kan anklaga regeringen för nåt. Varför vilja att biståndet ska hjälpa de verkligt utsatta?

 5. Suck..

  Är säkert så att regeringen har beställt den här rapporten av Riksrevisionen, men jag har svårt att tro att man även kan beställa resultaten av revisionen. Mao, om det är på det viset så är det väl bra att regeringen har initierat undersökningen och att resultaten kommer fram i ljuset, så att vi kan ge bistånd på ett sätt som faktiskt bidrar med någonting?

 6. JM! Är du inte läskunnig? :-)

  Läs gärna en gång till och fråga om det är något du inte förstår…

 7. Let me clear my throat!
  Jag har jobbat på ett antal ställen främst i Afrika där jag kommit i kontakt med SIDA folk.
  Det gjorde mig bestört…

  Alkoholiserade potentater, främst avdankade sossar som genom kompisar fått bli guvernör på ett projekt åkandes runt i en skinande Toyota Landcruiser i bästa kolonialanda. Vid ett tillfälle blev ett av dessa vrak hemkallad varpå han kastade bort passet så han kunde fortsätta läska sig den tid det tog att få fram ett nytt.

  SIDA är ett korrumperat träsk och borde skrotats för länge sedan. Underbart att regeringen kommit till insikt!

 8. Vesslan, en del av riksrevisionens kritik riktar sig mot centerkvinnorna och ett projekt de driver.
  Det är kul att du tycker att centerkvinnor är avdankade alkoholiserade potentater med socialdemokratisk partibok.
  Jag skulle tro att om det var möjligt att följa upp partipreferenserna hos de som är involverade i sidaprojekt så finner man nog hela partibredden.
  Kanske till och med en övervikt för de som har religiösa värderingar.

 9. Beställningsjobb eller inte så är det en skandal av stora mått. Jag skiter fullständigt i om det är sossar eller moderater som försnillar skattepengar som den största delen av svenska folket vill använda till att hjälpa fattigare länder.
  Hoppas de flesta kan bortse från billiga politiska poänger i sammanhanget och inser att dessa individer skulle inte få ha ett sådant stort ansvar.
  Hoppas också att alla partier blir eniga om att dessa skall ställas till svars för sina (o)gärningar

 10. Håller nog med en del av tokvänstern i denna fråga. Visst visste borgarna om detta långt långt innan. Dom har ju själv fingrarna i kakburken.

 11. Förstår faktiskt inte varför man gör detta till nån slags partipolitisk debatt. Detta pågick väl precis i samma omfattning under förra regeringen. Då kan man ju fråga sig varför det inte uppdrogs åt RRV då eller ännu tidigare. Om ni har varit på Sida o talat med Sida medarbetare på olika nivåer under ne hel följd av år så hör man precis samma sak. Det är nolltolerans och det finns system för kontroll o vi gör det o vi gör det. Men lik förbannat så är det precis så som RRV nu har sagt. Det är helt enkelt en förbannad skandal. Nån måste vara ansvarig o det måste vara Sida’s generaldirektörer. Det gäller samtliga under hela den tid Sida existerat. Vem bär ansvaret?

 12. CribbaW
  Hade du läst vad jag skrev hade du sett att jag förmedlade mina iakttagelser.

  För min del kan dom rensa upp oavsett färg på de inblandade, vad centerkvinnorna anbelangar så passar beskrivningen in på dom likväl.

 13. Jinge, jag kommenterade inte dig utan andra kommentarer. Jag tycker det du skrev var balanserat.

  För min del skulle det vara skandal om om biståndet sänktes, men det är viktigt att pengarna används på rätt sätt. Om vi slutar att skicka pengar rakt ut i förskinringen så kan vi ju åtsadkomma betydligt mer med samma nivå på biståndet.

 14. Poängen är väl den att den här rapporten kom väldigt lämpligt. Under åratal har man hört skvaller om hur illa vissa projekt har skötts. Jag tror att Uppdrag Granskning för några år sedan tog upp just detta.
  Nu skrider den utomordentligt renläriga biståndsminister Gunilla Carlsson till verket och kan med den här rapporten som underlag rent hänsynslöst skära bort de projekt alliansen tycker är politiskt tveksamma. Samtidigt som man redan ”sparat” en hel del genom att föra in skuldavskrivningar och flyktingmotagandet under beteckningen: bistånd.
  Moderaterna tycker genuint illa om att ge bort pengar om man inte får minst dubbelt tillbaka.
  Vi får nog se mer av svenska näringlivet i U-länderna, i ren nyimperalistisk anda…

 15. Man förväntar sig att minst några huvud får rulla åtminstone SIDA chefen. Att borgarna sätter till en revision är ju helt riktigt, de tar ju över ansvaret för biståndet och vill därför sopa framför egen dörr. Att sossarna inte tillsatt en revision är skandal.Svenskt bistånd innebär i stort att man flyger in över djungeln med ett Herculesplan och slänger ut pengarna, vad de tar vägen är mindre viktigt bara beloppet är stort och det är billiugt att bli av med dom.

 16. Man förväntar sig att minst några huvud får rulla åtminstone SIDA chefen. Att borgarna sätter till en revision är ju helt riktigt, de tar ju över ansvaret för biståndet och vill därför sopa framför egen dörr. Att sossarna inte tillsatt en revision är skandal.Svenskt bistånd innebär i stort att man flyger in över djungeln med ett Herculesplan och slänger ut pengarna, vad de tar vägen är mindre viktigt bara beloppet är stort och det är billigt att bli av med dom.

 17. Är det Bill och Bull – eller ett par identiska tvillingar som tycker exakt likadant?
  Det är inte alls fel att man tillsatt en revision,
  det skulle ha gjorts för länge sedan, men det är avsikten och timingen som är tvivelaktig. Vi vet redan nu vad främst moderaterna, anser om biståndets storlek. Nu kan man ta till storsläggan och skära ner ordentligt.
  Är det fler än jag som märkt att varje gång alliansen vill genomföra något, så tar man media till hjälp för att blåsa upp det man vill ha åtgärdat. På det sättet kan man lättare genomföra sina många gånger tvivelaktiga projekt…

 18. Man nollställer självklart när man tillträder för att slippa ta ansvar för vad sossarna hittat på. Om man skär ned och använder pengarna till det de är avsedda för så gynnar det både mottagare och givare.Det finns inget samband mellan storleken på bidraget och effekten av detsamma om pengarna missbrukas. Det är väl ett känt faktum att politikerna använder massmedia för att sälja ett budskap sedan urminnes tider och är inte något signifikativt för alliansen. Om man inte är så bevandrad i det tekniska och skall rätta till ett stavfel så kan det blir tekniska fel.