Passförfalskning i stor skala?


Under morgonen har Dagens Eko toppat varje sändning med uppgiften att de ”säkra” pass som infördes 2003 utsätts för förfalskning.

Det är radioprogrammet Kaliber som avslöjar detta idag strax efter ett, och det finns all anledning att förmoda att det kommer att bli vissa diskussioner omkring detta.

DN: ”Först utfärdas de äkta passen. Sedan förfalskas de och används vid människosmuggling.

– Passen är förfalskade på ett mycket förfinat sätt, säger Rikskriminalens passexpert Kerstin Högback till Sveriges Radios Kaliber.

Hon kallar passen väldigt bedrägliga, ingen kan ana att de är något annat än äkta vara. Det handlar inte om de nya biometriska passen, utan om de pass som utfärdades från 2003 en serie som skulle vara omöjlig att förfalska.”

Programmet Kaliber har inte sänts i skrivande stund, och det förefaller som om media talar om olika saker. För i DN-artikeln skriver man att de äkta passen förfalskas i efterhand, dvs. att identiteten på passinnehavaren byts ut. I den intervju med en polis som Ekot sände låter det som att förfalskarna tillverkar helt nya pass på något okänt sätt. Möjligen skapar programmet klarhet kring de oklarheter som föreligger i de olika mediala referaten.

Själv har jag känt mig mycket tveksam inför pass med biometriska data, jag har tyckt att det är en en alltför långtgående metod, möjligen har jag helt fel. När man hör/ser den informationen

som nu kommer så kan jag t.o.m. tycka att det vore lämpligt att förse passen med ett krypterat RFID-chip för att göra dem hundraprocentiga. Jag kommer i alla händelser lyssna på programmet för att få veta vad man fått fram.


Källor: Ekot DN

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]Kaliber, Ekot, Pass, Förfalskning, Politik, RFID[/tags]


15 svar till “Passförfalskning i stor skala?”

 1. Jag har medvetet låtit bli att skaffa nytt pass på grund av allt strul de haft med tillverkning under många år. Passen gick ju sönder en period. En annan orsak är att de räcker endast 5 år och är rätt dyra. Dessutom har jag inga planer på att åka utomlands. De får nog hitta på något bättre för framtiden.

 2. Tekniken att framställa dessa pass har lämnats ut av personer inom den svenska förvaltningen.
  Mer kan jag inte säga. Detta och annat är mycket hemligt. Vänta och se…

 3. En annan möjlighet är att anhängarna av pass med biometriska data nu ser en möjlighet att ge ytterligare ett argument för pass med biometriska data.

  CUI BONO?

 4. Men det finns redan i det nyaste passet… Sedan tyckte jag att de sa att man får en rejäl sedelbunt för ett pass om man säljer det. Juste idé jag fick.. :)

 5. Vem gynnas? Som sagt…

  Jag tror nog att det som bäst kan reda ut den här ”nyheten” är Pär Ström på http://stoppa-storebror.se/

  Jag har medvetet heller inte skaffat detta elektroniska dokument med hemliga uppgiter om mig jag inte fått ta del av och avstår således också från att resa någonstans där dessa handlingar avkrävs. Men med tanke på bankirunionens (EU)utveckling kommer vi också snart, som medborgarna i tidiga Sovjet eller nazi-tyskland, förmodligen inte kunna resa ”inrikes” heller utan handlingar av det här slaget…

 6. Allt går att förfalska bara resurserna finns, det myndigheter och deras representanter gör är egentligen bara bygger upp kontrollsystem över högst vanliga och ordinära medborgare och utlänningar.
  Även sedlar som skulle vara omöjliga att förfalska blir förfalskade i dag.

 7. Att det är så lätt att förfalska passen, med Hollogram och allt, måste väl betyda att det är ett insiderjobb mer eller mindre.

  Skulle vara intressant att veta vilka företag som tillverkar passen. Hur många finns det? Hur är säkerhetsrutinerna? Hur bra koll har man på personalen? Och några måste även lämna ut myndighetsstämplar och annat nödvändigt?

  Nu framgick det visserligen av programmet att de flesta förfalskade passen inte är helt nya, men det behövs ändå bra kunskaper om tekniken och rutinerna.

 8. Jag vet inte om man privatiserat passtillverkningen, men tror knappast att myndigheterna sköter det här från ax till limpa. Enligt EUs regler för offentlig upphandling ska nästan allt konkurrensutsättas.

  Skulle vilja veta vem som tillverkar passen, innan de förses med foto och personuppgifter.

 9. Jag vill minnas att det är på en del polisstationer de har utrustning för att ta fram och leverera de nya passen. Det räcker inte längre med den lilla lokala stationen.
  Det troliga är att polisens utrustning är ansluten till den centralpassmyndigheten.

 10. De där passen är inte tillverkade i Sverige. Jag såg de första kopiorna i Thailand redan för drygt fyra år sedan. Bangkok är ju en av de två stora hubbarna för människosmuggling (den andra är Turkiet)och där kan man köpa nya kopior av moderna pass i bulk. Franska och Belgiska var de vanligaste. ”Äkta pass” med ändrade uppgifter eller bara utbytt foto finns från de flesta länder.

 11. Hannelore, utrustning kan mycket väl vara tillverkad i tyskland, belgien eller något annat västland. Maskinen, utrustning säljs till förmodligen vilka som helst som gör medlemskort, idkort, skötselkort,(inplastade instruktioner. Det är en produkt som tillverkaren vill ha vinst på.

 12. Hej!

  Det var det jag misstänkte, att det är många aktörer inblandande i den här hanteringen. Så många att det är omöjligt att ha koll på att inga obehöriga får tillgång till tekniken.

  Det förvånar mig att våra politiker, som annars brukar vara ivriga att bekämpa fusket, inte alls har reagerat. Eller kanske inte. Det är ju ett känsligt ämne och sånt brukar politiker undvika.