Lördagsintervjun pressar Sven Wollter att dölja

Jag kom som så ofta att lyssna på Söndagsintervjun i P1, då jag satt och arbetade med bloggen (Ett blogginlägg om Fillon och ett av Picasso är på gång). Lördagsintervjun med Sven Wollter
Sven Wollter
Det var den store skådespelaren Sven Wollter som intervjuades. Det var mycket intressant och samtalstonen var bra. Martin Wicklin var väl påläst. Så kom man då in på kommunismen, och dess enligt Wicklin ”besinningslösa dödande”. Wollter medgav onödigt dödande men sa helt korrekt att det besinningslösa dödande nu under kapitalismen varit och är mycket större och pågår idag. Det lyssnade Wicklin inte alls på. Han ville pressa Sven Wollter att ensidigt erkänna besinngslöst dödande under kommunismen.

Att förneka det väl dokumenterade dödandet under kapitalismen och demokratin är lika illa som att förneka Förintelsen!

Som alla insatta vet var dessa stater (Sovjetunionen, stater i sötra Europa etc.) inte kommunistiska och de kallade sig inte så heller. Det var en slags första försök till socialistiska stater. Där skedde framsteg som Sovjetunionens snabba framväxt från efterblivet land till världens andra supermakt, trots 20 miljoner dödade i Andra Världskriget där Sovjetunionen spelade den klart viktigaste rollen för att besegra Hitler. Där förekom förtryck och brist på demokrati och förföljelser av oliktänkande. Kommande socialistiska stater måste ta avstånd från detta och bli mer demokratiska än dagens bristfälliga demokratier. Detta har berörts i tidigare blogginlägg, och ska inte diskuteras mera i detta inlägg. Låt mig dock nämna att en stor andel av befolkningen i USA är positiva till socialism (i någon form) enligt återkommande gallupundersökningar i USA sedan ett par decennier.

* Läs om dessa opinionsundersökningar och om ett första förslag till framtida socialism!

Här

* Jag blev upprörd, om än inte förvånad, över Wicklins ”besinningslösa” krav att Wollter skulle erkänna kommunismens besinningslösa dödande men inte fick nämna kapitalismen/demokratins mycket större besinningslösa dödande som pågår idag. Nedan följer det mail som jag direkt skrev till intervjuaren Martin Wicklin. Tala är guld, tiga är silver – ibland.

* Längre ned ett utdrag ur ett gästblogginlägg av Ulf Karlström om Martins intervju med Sven Wollter i april 2016. Martin Wicklins intervju med Jan Myrdal – konsten att misslyckas i en intervju

Mitt mail till Martin Wicklin (sondagsintervjun@sverigesradio.se) kl 09.01

Martin Wicklin
Hej!

Jag lyssnar med stort intresse på Söndagsintervjun med Sven Wollter. Du är väl påläst, ställer relevanta frågor och kontakten verkar bra.
Sveriges radio

Men du går helt fel då du vägrar att diskutera kapitalismens (och demokratiska staters) mycket större dödande av befolkningar än kommunisternas, och att detta sker i ökad omfattning detta millenium. Så det besinningslösa dödandet utmärker våra demokratier mycket mer än kommunismen.

Det helt förkastliga dödandet och utresningarna i Sovjetunionen på 1930-talet medförde drygt 700 000 dödsfall enligt forskare idag.Nordkorea bedriver ingen svältkampanj. mot sin egen befolkning, liksom andra fattigare länder vid missväxt.

Irakkriget har medfört flera hundra tusen dödsfall, möjligen över en miljon. Det av USA och allierade initierade kriget i Syrien med stöd av terrorister (enligt Obama, Biden, general Clark och Flynn, NYT ock WP-artiklar bl.a) kanske 300 000. Krigen i Sydostasien 1965-75 2-3 miljoner. Koreakriget i samma storleksordning.
Vietnamkriget barn untitled
Du verkar helt blind för detta mycket större våld som finns här och nu. Obama var väl den ende president i USA som var i krig varje dag av sin presidentperiod.

Fakta visar alltså att besinningslöst dödande är mycket mer karakteristiskt för kapitalism och våra demokratier än för kommunismen i denna form. Din och andras blindhet öppnar för fortsatt legitimering av brutalt olagligt dödande (visasvi den viktiga FN-stadgan som vi måste försvara) idag är farligt,ensidigt oc i strid med fakta.

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus Stockholms universitet och Karolinska Institutet”

Litet utdrag ur artikeln om Martin Wicklins intervju med Jan Myrdal. Martin Wicklins intervju med Jan Myrdal – konsten att misslyckas i en intervju

Ulf Karlström skriver insiktsfullt ”Martin Wicklin brukar – i söndagsintervjuer – köra sina käpphästar med pseudopsykologiska tolkningar av intervjuoffrets uppväxt, och sedan i stelbent deterministisk ordning försöka tvinga på intervjupersonen sin tolkning. Man får konstatera att Wicklins framställning är vinklad och snäv.

Varför får Wicklin hålla på med sina program? Jag vet inte, men karlen är totalt harmlös för de makthavande i samhället. Hans envetna psykologiserande kring barndomen m m befriar varje politiker, vare sig höger eller vänster, från ansvar”.

intressant.se, , , , , , ,, , , ,, , , , ,

  15 comments for “Lördagsintervjun pressar Sven Wollter att dölja

 1. Kamelsilen
  29 januari, 2017 at 16:43

  Jo, Sven Wollter hann inte säga tre ord i följd om Västimperialismen, förrän Martin Wicklin närapå skrikande avbröt honom. Men Wicklin tänkte kanske mest på sitt jobb, vill han behålla det gäller det ju att hålla sig i fåran.

 2. Leif Stålhammer
  29 januari, 2017 at 20:15

  Wicklin är en journalist i tiden. Så skall man vara. Psygologisera, psygologisera , skenbart påläst! Radio och TV är numer framförallt underhållning. Det är en ”lyckad” intervju om man lyckas bringa den intervjuade att tappa fattningen, börja skrika osv. Wicklin är VEDERVÄRDIG!

  • 29 januari, 2017 at 21:04

   Instämmer, men det tyckte inte de som twittrat om saken. De är upplärda att kommunismen är vedervärdig.

 3. Martin Kullberg
  29 januari, 2017 at 20:54

  Det fina med Sovjet var ju att allt som hände där var någon ansvarig för. Det är skillnad emot västvärlden där ingen är ansvarig för något. En svält i Sovjet var ledningen ansvarig för, en svältkatastrof i den kapitalistiska världen rycker man på axlarna för och säger ”Shit happens”, den som dristar sig föreslå att även vi är ansvariga tystar man fortare än kvickt. När arbetare flyttas dit arbetare behövs i Sovjet, då är det drakoniska tvångsförflyttningar som ledningen är ansvarig för, när vi tvångsförflyttar folk i flera våger här i Sverige, då är det ”marknaden” och ingen är ansvarig. (Ingen tar ansvar för den nu pågående tvångsurbaniseringen av Sverige till exempel.)

  När fascister som givits makten av liberaler och konservativa dödar över 20 miljoner människor i ett brutalt anfallskrig. Då är det inte så märkligt att offren betraktar allt från liberaler och högerut som fascister, det är bara kolla på utvecklingen i Sverige idag, så ser man den tendensen även här. Men fascisternas frammarsch möjliggjordes av nazistkollaboratörer i varje landsända de gick fram. Ändå, efter det fasansfulla kriget så sattes färre fascister och nazistkollaboratörer i arbetsläger än det fanns fascister och kollaboratörer i Östeuropa. Tittar man på östeuropa idag, så ser det ut som om vi kan komma att få betala ett högt pris för denna makalösa nåd som Sovjet visade.

  Ser vi till de ”oskyldiga flyktingar” som vi tog emot från östeuropa, som förtrycktes för sina åsikter. Kan vi ju ta en titt på deras avkomma, vi har Katarina Janousch som tycker att det är för jävligt att folk blir arga på de som hatar ett barn pga dess hudfärg. Vi har Varva Suk, en nationaldemokrat vars nazianstrukna gärning lever vidare i NyheterIdag. Vi har Moderaten Anti Avsan en av medlemmarna i den ökända polisligan ”Basebolligan”, sedan han har blivit riksdagsman så har hans fasad polerats upp, men en del lyser igenom från det tankegods han en gång inte skämdes särskilt mycket för. Detta är tendenser som bygger på tradition, något de fick sig till livs i sitt hem. Genomgående så kan man konstatera, nu när vi har facit i handen, att omsorgen för Östeuropas förtryckta, var omsorg för rasister och fascister.

  Den som ser sig om i världen idag, kan bara nå en enda slutsats: Vissa människor skall helt enkelt vara förtryckta.
  Så de som talar om frihet, de måste specificera vems frihet de talar om, för som vi nu kan konstatera så är det inte sällan fascister, rasister och islamister som är de vars frihet dessa människor värnar.

 4. 29 januari, 2017 at 22:45

  Sven Wollter borde ha frågat intervjuaren om han får svara på frågor på sitt eget sätt utan att bli avbruten.

  Ett tips till Wollter inför nästa gång är att svara ex. att folkmord inte nödvändigtvis har med kommunism, liberalism eller kapitalism att göra, men kan förekomma inom dessa system beroende på vilken elit som leder dem, ex. genom medierna.

  Ett exempel på en kommunism som inte begått folkmord kan ex. vara Kuba eller alla de andra kommunistiska stater som kanske begick folkmord under Hitler, som valdes in till rikskansler av tyska folket och av högern 1933, men att dessa öststater inte begick folkmord i Östeuropa under kommunismen.

  • 30 januari, 2017 at 08:19

   I Sovjetunionen minskade förföljelsen av oliktänkande över tid och Gulag avvecklades.

 5. Sven-Eric Holmström
  30 januari, 2017 at 13:32

  Massdödandet i Sovjet 1937-1938 (runt 85-90 procent av alla avrättningar under Stalin-tiden) ägde rum bakom ryggen på regeringen. Den ansvarige var NKVD-chefen Jezhov i maskopi med lokala partiledare. Orsaken var att så hat mot regimen med syfte att ta makten själva.

  • 30 januari, 2017 at 13:58

   Vad har du för källor till denna bedömning?

  • Kamelsilen
   30 januari, 2017 at 21:03

   Sällan! Stalin använde sig av ett vanligt knep, skicka fram en underhuggare för att göra det blodiga jobbet, och sedan när det blivit alltför blodigt kritisera honom för det och låta skjuta honom under folkets jubel. Varpå en ny underhuggare skickas fram, som får fortsätta det blodiga jobbet, tills det har blivit för mycket blod, och då även han blir förklarad vara sadist och en folkets fiende, och får en kula i huvudet, under folkets jubel. Och så håller det på. Jagoda, Jezjov, Abakumov, Beria, alla blev efter fullbordat värv själva avrättade, anklagade för att vara besinningslösa massmördare. I själva verket var de endast springpojkar.

 6. Sven-Eric Holmström
  31 januari, 2017 at 08:54

  Sovjetregeringen började fatta vissa misstankar mot Jezhov och NKVD redan i slutet av 1937. NKVD firade sitt 20 års-jubileum på Bolsjoj-teatern i december 1937. Stalin bojkottade den tillställningen för att visa sitt stöd för den kritik som börjat komma mot NKVD.

  Jezhov insåg troligen på sensommaren 1938 att man var honom på spåren. I augusti det året ersattes hans ställföreträdare Frinovskij av Beria. Den sistnämnde har senare sagt att hans uppdrag från början var att likvidera jezhovshinan. I november tvingades Jezhov avgå och ersattes av Beria. Mycket tyder på att det var ytterst motvilligt som han avgick. Han lär ska ha gjort ett försök till statskupp i samband med revolutionsfirandet den 7 november 1938 men det avvärjdes genom att hans sammansvurna greps.

  Jezhov syntes sista gången offentligt den 21 januari 1939 i samband med 15 års-dagen av Lenins död. En vecka senare framlades för Centralkommittén en rapport av Malenkov, Beria och Andrejev som riktade hård kritik mot Jezhov. Han anklagades för att ha förföljt och dödat oskyldiga människor samtidigt som han skyddat verkliga kontrarevolutionära brottslingar.

  Han arresterades den 9 april samma år tillsammans med Frinovskij. Båda två började omedelbart bekänna. I ett förhör daterat 4 augusti 1939 medgav Jezhov att avsikten med massterrorn var att så hat mot regimen. Frinovskij gav samma medgivande. Båda dessa två dömdes till döden och avrättades i början av februari 1940. Stalin ska i ett samtal med flygplanskonstruktören Jakovlev ha sagt att Jezhov avrättades för att han gett sig på oskyldiga människor.

  Allt detta har framkommit i mitten av 2000-talet. Då blev förhörsprotokollen med Jezhov och Frinovskij offentliga och ett antal biografier över Jezhov har kommit ut. En bok kommer ut i dagarna som mer i detalj redogör för det jag skrivit ovan och som helt bygger på primärkällor.

  • 31 januari, 2017 at 09:07

   Ber dig ange källorna. Namn på böcker och andra källor samt författarna.

 7. Caveat emptor gäller även historien
  31 januari, 2017 at 12:28

  De officiella historieversionerna borde man ta med en stora dose av salt. Exempelvis är fabeln om 9/11 med Osama som huvudskådespelare är den officiella versionen av ”terrorattackerna mot USA”. Ett annat är tusen år Irak som skulle förinta lill-brotetanien med 45 minuters varsel. Olof Palme mördades av en fyllo, JFK av Oswald, Tyskland, Sovjet/Ryssland, arbetsläger och gulag, mm.

 8. Caveat emptor gäller likaså historien
  31 januari, 2017 at 12:34

  De officiella historieversionerna borde man ta med en stor dosa salt. Fabeln om 9/11 med Osama som huvudskådespelare är ett exempel. Ett annat är Irak som skulle förinta lill-brittanten på 45 minuters varse. Att Olof Palme mördades av en fyllo och JFK av en Oswald, Tysklands, Sovjet/Rysslands historia, arbetsläger och gulag, mm.

 9. Sven-Eric Holmström
  31 januari, 2017 at 20:50

  Av biografierna kan nämnas:
  Aleksei Pavliukov, ”Ezhov”, Moskva 2007 och
  Nikita Petrov & Mark Jansen, ”Stalinskii pitomets”, Moskva 2008

  Gällande förhören med Jezhov och Frinovskij är de beskrivna i dokumentsamlingen ”Lubianka. Stalin I NKVD – NKGB – GUKR ”SMERSH”. 1939 – mart 1946. Moskva 2006

  Samtliga dessa tre böcker är på ryska språket. En redogörelse på engelska finns i den här länken:

  https://msuweb.montclair.edu/~furrg/research/trials_ezhovshchina_update0710.html

  Här finns också länkar med engelsk översättning av några av de ovan nämnda förhören. Författaren Grover Furr kommer i dagarna ut med boken ”Yezhov vs Stalin” som mer ingående beskriver den här frågan.

  Uppgiften om att Stalin uteblev från NKVD:s firande i december 1937 finns beskrivet i J. Arch Getty, ”Origins of the Great Purges” från 1985.

  • 31 januari, 2017 at 21:06

   Tack!

Comments are closed.