Liten eller stor konspiration kring Palmemordet


Detta är en nyskriven artikel av Maj Wechselmann som presenterar förslag på möjliga mördarscenarier. Hon är medveten om att de är osäkra. Jag tycker att detta kan vara ett bidrag till diskussionen i dessa dagar. Maj tidigare artiklar ”Palmeutredningens märkliga missar”http://jinge.se/allmant/palmeutredningens-markliga-missar.htm och http://jinge.se/mediekritik/palmemordet-amator-eller-profss-svensk-eller-utlandskt.htm kom för ett år sedan.
Maj är en av landets främsta vänsterprofiler sedan decennier. Hon tilldelades Kurt Linder-stipendiet 1973 för sin dokumentärfilm Viggen 37, Eldh-Ekblads fredspris 1978, samt Rydöpriset 1990 ”för den fria tanken till Olof Palmes minne”. Hon fick ekumeniska priset vid Berlinfestivalen, Berlinale 1998, där hon visade 3 filmer. Hennes filmer har visats på festivaler i alla världsdelar. 2011 belönades hon för sina insatser i filmskapandet av Jan Myrdal-sällskapet med Leninpriset. Han medverkar också som viktig debattör i olika samhälleliga frågor.
Leif GW III

Artikeln.
GW Persson är en man som tjänar mycket pengar. Det gör man om man inte är alltför kontroversiell, för då tjänar man inga pengar alls. GW har i 20 år i olika TV-program uttalat sina misstankar om att det var Christer Pettersson som var ”den ensamma mördaren”. MEN Sanningen har han vetat om åtminstone från 1989, då han läste förhöret med ett av huvudvittnen, Lars Jepsson. Jeppson var den unge mannen som gömde sig bakom en byggfutt när mördaren sprang förbi och upp för den berömde trappan som leder till Malmskillnadsgatan. Han såg alltså mördaren springa upp för trappan.Lars Jeppson gav sin ed på att detta inte var Christer Pettersson, som sedan utpekades för mordet, Lars kände inte bara Christer Pettersson personligen, Lars hade även sett honom springa. Det gjorde den berömde knarkaren och alkoholisten nämligen varje fredag, fick vi reda på när vi åkte till Vallentuna och satte oss hos A-laget utanför köpcentret, där inte bara systemet låg, utan även det bibliotek där Lars Jeppson arbetade. Christer Pettersson kom springande när han norpat någon flaska på systemet och det gjorde han mest på fredagar. Vittnet hade alltså sett ”mördaren” komma haltande väldigt många gångar. – ”Haltande”? Jo därför att det första brott denne namnkunniga knarkaren begick, var vid 16-års ålder, då han i ett rus stal sin pappas bil, körde den i diket, skadade vänsterfoten för alltid. Av det skälet hade Christer Pettersson inte heller gjort lumpen – Ändå satte mördaren sin kula i Palmes rygg från ca 30 centimeters avstånd med lugn precision.
Christer Pettersson
Det intressanta med Norddeutsche Rundfunks och Artes rannsakande film om mordet redan 1996 är att de utländska producenterna tar det för alldeles självklart att alla de vanliga människor, gamla och unga, som trätt fram och vittnat om sensationella saker de sett under mordkvällen i makarnas Palmes spår, att alla dessa verkligen är helt vanliga och trovärdiga. Alla dem som Holmér ömsom kallat för mytomaner eller elefanter eller fyllon.
Äntligen, 30 år efter mordet, passar det stora medier som Aftonbladet att intervjua mannen som såg hela mordförloppet på första parkett, ”musikläraren” Inge Morelius – och se! Plötsligt har vi en alldeles klar bild av mördarens sätt att fungera – nämligen som en yrkesmördare och ingenting annat. Milsvida från den knappast någonsin helt nyktra Christer Pettersson.
När man googlar på de TV-program som fortfarande finns på nätet och ser hur massmedia exploaterat den stackars knarkaren i minst 15 år känns det som om man med sitt osjälvständiga svassande för polisen, dragit Sverige i smutsen. Det får ju finnas något mått på hur troskyldiga man låtsas vara. Det får finnas någon gräns för vilka orimligheter man är beredd att svälja.

Konspirationen alltså.


Där finns det två huvudspår: Ett svenskt och ett utländskt – det första kan vi kalla ”Marinofficerarnas uppror”: Den 10 nov 1985 publicerade Svenska Dagbladet (SvD) intervjuer med tolv höga marinofficerare i ett ”officersuppror” mot en folkvald regering. Ledningen för ett helt vapenslag – marinen – förklarade att den saknade förtroende för regeringen! Vad hade hänt i ett annat land än Sverige?
I ett annat land hade förmodligen regeringen omedelbart avskedat samtliga officerare. Dessutom skulle möjligen den tongivande av officerarna ha ställts inför rätta för högförräderi.
Officersupproret hade inletts en vecka tidigare med en debattartikel i SvD av kommendörkapten Hans von Hofsten. Han skrev ”Omfattningen, intensiteten och allvaret i den främmande undervattensverksamheten i våra vatten förtigs, förringas eller t. o. m förlöjligas av statsminister och utrikesminister…” Hofstens artikel innebar en upptrappning av högerextrema kretsars hets mot regeringen. De tolv marinofficerarna sa att de saknade förtroende för regeringen. Flera av marinofficerarna pekade speciellt ut Olof Palme.”Regeringens reaktion är alltför lam. Den tar inte hotet på allvar. Jag litar inte på Olof Palme och regeringen i den här frågan”… ”Det kan vara personliga reflektioner från statsministern som styr utrikespolitiken.” Marinofficerarna utmanade helt öppet regeringen. I detta läge var det möjligt regeringens skyldighet att omedelbart vidta disciplinära åtgärder mot de 13 officerarna. Så skedde inte.
Palme bemötte istället kritiken enbart med att kalla officerarna för omdömeslösa.
Kommendör Hans von Hoffsten besökte 1983-1984 ett privat sällskap som regelbundet träffades på middagar och diskuterade bl. a säkerhetspolitik och bjöd in föreläsare i olika ämnen. Sällskapet innehöll personer långt ut på högerkanten, där kärnan utgjordes av poliser från Norrmalms A-tur och B-tur, de poliser som kom från den så kallade Baseball-ligan. Vid mötena uttrycktes stark kritik och hat mot Palme, han diskuterades åter som ett säkerhetsproblem och som en landsförrädare.
Att medlemmar ur den nedlagde höger-extrema – i vissa fall nazidyrkande Baseball-ligan spelat var sin roll i dramat, som den tyskfranska filmen påpekar, är inte alls osannolikt. Men skulle officersupproret utmynnat i ett mord? När de flesta invigda dessutom visste att ubåtsaffärerna var ren fejk? Med hänsyn till den utlovade dusören på 50 miljoner, pekar en del på att den professionella hitmannen, yrkesmördaren, var utländsk, det vill säga importerad för tillfället och därefter snabbt exporterat igen (och förmodligen snabbt dödat). Knappast någon av konspiratörerna visste vem han var, annars hade han förmodligen röjts.
Hösten 1989 skrev jag en lång artikel I DNs systertidning, Politiken, där jag beskrev sambandet mellan Palmes gärning som fredsmedlare mellan de krigande parterna Irak och Iran och mordet. Vapenvilan mellan de två länderna slutförhandlades av Jan Eliasson (i hans sommarstuga på Gotland) i augusti 1988, 2 år efter Palmes död. När det blev vapenvila sjönk New York börsen drastiskt: Nu blev det slut med de jättelika vapenaffärerna och den ömsesidiga destruktionen av Mellanösterns två mäktigaste vapenmakter.
Rumsfeldt och Saddam
Vad jag inte visste då, ingen kände till det, var Donald Rumsfeldts möte med Saddam Hussein i Bagdad 20/12 1983 (som Ronald Reagans specielle envoyé). här
Rumsfeldt lovade Hussein stora lantbrukskrediter och satellitbilder av Irans trupprörelser…. Men vad avslöjade satellitbilderna: Det som absolut inte fick avslöjas, nämligen de tolv meter långa avskjutningsramperna för amerikanska Hawk-anti-luftvärns missiler som i största hemlighet hade sålts till Iran från USA under den så kallade Contras-Iranaffären. Samtidigt som Reagan i var enda tal kallade Iran för ”Det ondas centrum”, sålde alltså CIA missiler och deras avskjutningsramper till Iran för att få pengar för att utrusta Contras för i ett hemligt krig mot Nicaraguas socialistiska regering. En av de största och hemligaste operationerna i organisationens historia. Detta fick av ideologiska skäl absolut inte röjas – vilken skandal? men tänk om irakiska diplomater framfört att de kände till USAs hemliga affärer med Iran till Palme, ja att det till och med fanns bildbevis?
Iran-Contrasaffären avslöjades mindre än ett halvår efter Palmes död, 20 augusti 1986.
Tänk om Palmemordet handlat om en stor precis operation planerat utanför Sverige, med svenska medhjälpare? .

i Andra om: , , , ,
,, , , , , ,


8 svar till “Liten eller stor konspiration kring Palmemordet”

 1. Jag har ingen bestämd uppfattning om huvudfrågan annan än att svenska grävande journalister fått mig att luta mot slutsatsen att det knappast var Pettersson. Däremot har jag en annan minnesbild av vad GW sagt. Han sade i en intervju, det kan ha varit för finsk TV, att han inte heller tror att Pettersson var gärningsmannen, utan någon som kände till att Palme var på sta’n utan livvakt. Vem minns fel – eller har GW en annan åsikt när han är utomlands ? Han har kanske ändrat mening ? Däremot vill jag minnas att en annan svensk kändis, nämligen Jan Guillou, tror att Pettersson var skyldig.
  Om CIA var inblandade, motiv fanns i likartad om än svagare mån som vid mordförsöken på president Charles de Gaulle, bör det ha varit genom mellanhänder, så att varken gärningsmannen eller hans närmaste visste vem som drog i trådarna.

 2. Ett sakfel finns i artikeln…nämlingen den att ChristerPettersson gjort lumpen i alla fall en viss tid…enligt befälen hemförlovades han efter en tid…orsaken var av att han hade stora svårigheter med relationerna med övriga inkallade…anledningen till att jag känner till det…är att det för c.a. 1-2 år sedan visades ett Tv-program…som handlande om b.la. Christer Petterssons tid under Värnplikten…jag tror att han t.o.m gick en befäls-utbildning…Progammet finns säkert i SVT ARKIV.

 3. Alltid intressant att ta del Maj Wechselmans arbete.

  Något vittne lär iaf ha beskrivit mördarens flykt som spänstig långt innan CH kom inoch haltande rampljuset.

  Det tål att fundera på strategin att inte avsätta officerarna.. En konfrontation hade rest en hel reaktioner också..

  Kommer någon ihåg om det var Ingvar Carlsson som beslutade om avlyssningsbojarna i våra östliga kustvatten? Palme hade ju konsekvent vägrat. IC råkade ju också ut för hot som senare av polis kallades pojkstreck..

  • Det är en rimlig hypotes. Densamme torde ha känt till eller tagit reda på Palmes planer. Detta är fullt förenligt med svenska och/eller utländska motiv bakom dådet, eller hur?

 4. Den man borde ställa frågor till är kanske Oliver North. Han är fortfarande i livet.