Kryphålet – om svensk vapenexport


Detta är ett upprop och en kampanj med namnet ”Kryphålet” från Diakonia förra året vid denna, vilket jag vill fästa uppmärksamheten på. Ingen ändring har ju skett med svensk vapenexport efter vad jag vet.

Diakonia deklarerar ”Människor som förändrar världen. Diakonia är en biståndsorganisation som bärs av kristna värderingar och arbetar tillsammans med lokala samarbetsorganisationer för en varaktig förändring för de mest utsatta människorna i världen.
Vill du förändra världen? Vi kämpar för världens mest utsatta, för klimaträttvisa, för mänskliga rättigheter, mot orättvisa strukturer och orättvis fördelning av naturresurser. Vill du kämpa med oss?”

Jag uppmärksammade tidigare Diakonia i en bloggartikel. Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen!?

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Lövfen, flygplan-Saudi
(Erieye monterat upptill på planet)

Han skriver också ”Militär fackpress beskriver det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krigsföring i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts.”

Nu har man till orda gällande förslaget på regler för svensk vapenexport. Diakonias upprop

Regeringen har presenterat sitt förslag om nya regler för vapenexport – vi är inte nöjda. Men än finns hopp om förändring! Täpp till kryphålet! #kryphålet
Svenska företag får inte exportera vapen till stater som gör sig skyldiga till grova och omfattande brott mot mänskliga rättigheter enligt dagens regelverk för krigsmaterielexport. Ändå har svenska myndigheter godkänt export till 28 länder där människor torteras och fängslas för sina åsikters skull bara de senaste fem åren. Genom kryphål i regelverket kan försäljningen fortsätta.

Kryphålet

Men nu finns det hopp om förändring! Under hösten 2017 ska riksdagen behandla regeringens förslag till nya regler för export av vapen. Tyvärr innebär det förslag som nu ligger på bordet inget absolut förbud ens mot de värsta diktaturerna. Men fem av riksdagspartierna har tidigare sagt i antingen kongressbeslut eller partiprogram att de vill förbjuda eller förhindra export till diktaturer, så det finns fortfarande möjlighet för riksdagen att skärpa och förtydliga förslaget. Hjälp oss att påverka riksdagsledamöterna så att de röstar för ett absolut stopp för svensk vapenexport till diktaturer!

Vänsterpartiet ställer sig inte bakom KEX-utredningens huvudförslag då man upplevde att de centrala skrivningarna var för svaga.

* När lagrådsremissen gjordes offentlig 2017-06-29 uppdaterades budskapet i denna kampanj Kryphålet. Det första budskapet pågick 2017-01-16 till 2017-06-29.

Brev till partiledare och andra.

Hej,
Trots att mänskliga rättigheter enligt nuvarande regler ska vara ett centralt villkor för tillstånd för krigsmaterielexport fortsätter Sverige att exportera vapen till diktaturer och regimer som allvarligt kränker mänskliga rättigheter.

Du är ledare i ett av de fem riksdagspartier som har kongressbeslut eller partiprogram som stödjer ett förbud på export till diktaturer. Men de förslag som nu ligger på riksdagens bord innebär inte ett absolut förbud för export ens till de värsta diktaturerna. Vi vill att du bidrar till att riksdagen tydligare säger att de nya reglerna måste innehålla ett absolut förbud mot export till de länder som saknar de mest grundläggande demokratiska rättigheterna.

Håll era löften! Inga fler svenska vapen till diktaturer.

Hälsningar,

Namn*

Ditt namn…
E-post*

Din e-postadress..
Vem vill du skicka brevet till?
Alla
Stefan Löfven, S
Kenneth G Forslund, S
Isabella Lövin, MP
Pernilla Stålhammar, MP
Ebba Busch Thor, KD
Sofia Damm, KD
Jan Björklund, L
Birgitta Ohlsson, L

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


7 svar till “Kryphålet – om svensk vapenexport”

 1. Så klart Vänsterpartiet kan vara rättrogna när de är de enda som gör en markering som i praktiken saknar betydelse. Men hur skulle det vara om Vänsterpartiet skulle vara tungan på vågen i samma fråga, skulle de då fälla en socialdemokratisk regering eller fabricera en ursäkt som kan godtas av partiet internt och dess väljare och sedan vara med om att godkänna vapenexporten?
  Jag litar inte längre på politiker, dom kan propagera för ett budskap men sedan handla efter ett helt annat budskap och det här är något jag typiskt upplevt med Socialdemokraterna som numera blivit en väldigt falsk politisk rörelse som jag skarpt ogillar.

   • Men det går heller inte säja att Sverigedemokraterna är ett borgerlig parti tycker jag därför deras åsikter går skarpt isär med de liberala som närmast finns hos Liberalerna och Centern men även hos Moderater och Kristdemokrater. Liberala värden finns även hos Socialdemokrater, Vänstern och Miljöpartiet så det blir en sjuklöver som de själva säjer. Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti för marknadsekonomi skulle jag vilja uttrycka det men de verkar heller inte främmande för en blandekonomi därför de inte har privatisering som självändamål som borgarna och mycket väl kan tänka sig gemensamt ägande där det passar bättre.

 2. Sveriges relation med Saudi kan vi misstänka beror väldigt mycket på hemligstämplade avtal som Carl Bildt lämnade efter sig på UD. Det var ju ett j-vla tjat på borgarna om att Sverige måste vara en pålitlig partner som håller avtal, när man började försöka bryta med Saudi.

  Bryt upp arkiven på UD, ta bort gummi-paragrafer så som hemligstämpel med hänsyn till främmande makt.

  Jan Guillous beskrivning av Carl Bildt visade sig vara helt med sanningen överensstämmande.

 3. Hej Martin Kullberg. Många läsvärda kommentarer här på bloggen.

  Finns det möjligtvis någon länk till Guillous avlusning av den fd Statsministern?

 4. Erieye är ett luftstridsledningssystem, saudierna är rädda för Irans regionala politik, dit räknas Yemenkriget. Det är inte mycket vi kan göra , men vi kan låta bli att hjälpa dem i förstörelsearbetet genom att inte utrusta dem så bra.

  Eftersom varje regering måste tänka på bytesbalansen och sysselsättningen i första hand, och all reaktionär vänsterpolitik går ut på att höja löntagarnas skatt och sänka deras förmåner, förblir nog vapenexporten orörd. Erieye är delvis byggt på amerikanska komponenter, det går naturligtvis att lägga ner svensk vapenindustri, flytta den utomlands, och gå med i Nato. Ditåt lutar det.

  Väl bekomme!