Irans utrikesminister – Misstag att gå med på kärnvapenavtalet 2015?


JCPOA-avtalet 2015
JCPOA-avtalet 2015

Kanske var det fel att gå med på kärnvapenavtalet 2015 JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) säger den iranska utrikesministern Javad Zarif. Läget har blivit allvarligt försämrat genom Washingtons ”missbruk av sanktioner” säger Zarif. I CNN sade den iranska utrikesministern att USA har en ”sjukdom” genom att den gång på gång hemfaller till sanktioner. Några av de amerikanska ekonomiska sanktionerna, som inskränktes i enlighet med JCPOA-avtalet (gemensamt övergripande handlingsplan) 2015 i utbyte mot Iran som bekämpar sitt nukleära program, har satts igång igen nu när den amerikanska presidenten Donald Trump har rivit upp avtalet. Men även innan det sade Zarif, var Washington beredda att bekämpa Teheran med ekonomiska påföljder.
Utrikesminister Zarif
Utrikesminister Zarif

”Även under Obama-administrationen satsade Förenta staterna på att behålla de sanktioner som den inte hade lyft i stället för att genomföra sina skyldigheter för de sanktioner som den lyfte”, sa Zarif enligt en artikel i Russia Today.
RT

Han sa att avtalet kan ha varit ett misstag på Irans sida i första hand, med övertro på att USA skulle lyfta sina sanktionerna på Iran.

”Det kan ha varit ett misstagen. Men vi trodde att Förenta staterna hade lärt sig att sanktionerna ger upphov till ekonomiska svårigheter men inte ger de politiska utfall som avses. Jag trodde att amerikanerna hade lärt sig den lektionen. Tyvärr hade jag fel. ”

Shahen av Iran
Shahen av Iran

Den iranska utrikesministern talade igår på 65-årsdagen av den USA-orkestrerade statskupp som störtade Irans demokratiskt valda premiärminister Mossadeq till förmån för en Shahens monarkiska diktatur. Bara några dagar före årsdagen tillkännagav USA: s utrikesminister Mike Pompeo skapandet av aktionsgruppen för Iran för att motverka den iranska regeringens ”malignitet”.
Detta ses av många som en tydlig indikation på USA:s avsikt att upprepa 1953 kupp. (Slut på artikeln).

* Och Sveriges regering tiger om USA:s nya grupp, men har tidigare beklagat sanktionerna.

* Gårdagens artikel om statskuppen 1953 och risken för ny statskupp eller krig. här

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


3 svar till “Irans utrikesminister – Misstag att gå med på kärnvapenavtalet 2015?”

    • Nej, iranierna är nog medvetna om att det enda som håller USA borta är egna kärnvapen. Man har ju sett hur det gick för Ghaddafi, Saddam m.m. Utan tvivel så har det iranska prästerskapet följt utvecklingen i Nordkorea och kommit till insikt om hur man ska agera. Så Iran skaffar nog kärnvapen så fort de kan och det är väl därför som man i Pentagon planerar för ett anfall eller någon form av kupp i Iran innan detta sker.

  1. EU har en modell för skyddsåtgärder som i praktiken stannat mest på modellstadiet. EU kan inte skydda unionens företag från amerikanska repressalier, speciellt de större företagen för vilka den amerikanska marknaden är väsentligen större än den iranska. Då måste de lämna Iran, liksom franska Total vars planerade jättesatsning nu tas över av Kina som högaktningsfullt struntar i den amerikanska ekonomiska krigföringen.

    Eftersom EU tillsvidare inte är något att hoppas på borde åtminstone alla övriga i Irans näromgivning, Kina, Indien Ryssland m.fl. gå in för att bygga upp fristående strukturer för handeln och därtill knuten kreditgivning och betalningstransaktioner. Så länge USA har insyn i dessa försöker de ta strupgrepp på allting de kommer åt.

    Iran liksom Nordkorea borde fortsätta att gå vidare på den inslagna vägen. Låter de USA ange takten kommer de att stampa på stället. Kärnvapen är inte lösningen för dem, däremot kan de utveckla ett ekonomiskt och politiskt samarbete med den övriga världen som på sikt gör USA och dess europeiska vasaller alltmer irrelevanta.

    USA har nu släppt alla spärrar. De har förklarat ekonomiskt krig mot alla som vägrar att dansa efter deras pipa. Ju förr ”världssamfundet” begriper detta desto fortare kommer det bort från denna laglösa värld där sheriffen gått över på bankrånarnas sida.