Idag gäller det


På ett sätt så är det märkligt att det amerikanska presidentvalet får så stort utrymme i svenska media, samtidigt som jag och andra förstår att det är viktigt inte bara för oss, utan för världen.

Det märkliga består kanske i att så mycket annat som är viktigt för både oss och resten av värden förtigs. T.ex. får den etniska rensning som Israel ägnar sig åt i Palestina knappt några rubriker alls. Igår stod det visserligen i tidningen att sex palestinier mördats av israelerna, men många tidningar gav mer uppmärksamhet åt att två israeliska soldater, som dessutom var bosättare, sköts på Västbanken. Något som är konstigt eftersom det aldrig kan bli olagligt att skjuta på en ockupationsmakts soldater. Men det visar möjligen på vem som sätter agendan.

Åsa Linderborg i AB: ”Hon(Hillary Clinton) har kritiserat Barack Obama för att han vill utesluta ett angrepp på Iran med kärnvapen – hon kan med andra ord tänka sig att bedriva anfallskrig med atombomber. Hon vill inte förbjuda landminor och klusterbomber, men väl farliga leksaker – ett vallöfte ingen kan uppröras över och som ger henne en aura av att vara barnens vän, när hon i själva verket är en reaktionär krigshetsare vars politik vore direkt dödlig för otaliga barn. Det ligger en ironi i att denna extremist precis har belönats med ett hedersdoktorat vid Göteborgs universitet för sina insatser för barnens hälsa…

…Oavsett vem man är, måste man som amerikansk presidentkandidat infoga sig i de roller som förväntas. Barack har hela tiden varit motståndare till ockupationen av Irak, men har i takt med opinionssiffrorna prisgivit sig till Israelvänliga finansiärer – samma krafter som sedan länge bestämmer över Clintons politik.”

Att den israeliska lobbyn är inblandad i det amerikanska presidentvalet förvånar knappast någon. American-Israel Public Affairs Committee (Aipac) har en hel stab som på heltid är sysselsatt med att påverka presidentkandidater och kongressledamöter. Dessutom nagelfars deras uttalanden så att de i efterhand kan lägga till rätta uttalanden som t.ex. när Barak Obama sade att han tyckte synd om palestinierna.

Aipac har som målsättning att bjuda varje amerikansk kongressledamot med familj till Israel, och de står för alla kostnader, något som också tillämpas i Sverige. Här bjuder man regelbundet in riksdagsledamöter och andra beslutsfattare till konferenser i Israel, nu senast var det väl en konferens om antisemitism har

jag för mig. Så när det gäller det amerikanska presidentvalet så kan man nog tänka sig att det står mellan vilken av de israelvänliga kandidaterna som vinner, någon som anser att Israel ska hålla sig till de Mänskliga Rättigheterna, Genève-
konventionen och FN:s alla resolutioner har aldrig någon chans att ens ställa upp i presidentvalet. De stoppas på ett tidigt stadium.

Här i Sverige är det väl inte Aipac som agerar får man hoppas, men det ligger en hel del i min kritik. Att man som bloggare överhuvudtaget pekar på detta som ett problem innebär givetvis att antisemitismstämpeln kommer flygande från alla håll och kanter.

Aipac och presidentvalet DN SvD12 AB Åsa Linderborg AB234

Andra om , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]USA, Presidentvalet, Antisemitism, Etnisk rensning, Flyktingar, FN, Folkrätten, Genevekonventionen, Israel, Judehat, Mänskliga rättigheter, Palestina, Palestinier, Politik, Stor-Israel[/tags]


13 svar till “Idag gäller det”

 1. Sedan George Bush vann valet som han egentligen förlorade, tappade jag intresset för amerikanska val.

  Jag kan meddela att fram till klockan 09.00 så har 5 palestinier i Gaza dödats och ca 7 skadats. Dem israeliska armén har invaderat Gamla staden i Nablus och innan dess hade man tillfångatagit 28 palestinier på Västbanken. Samtidigt har jag bloggat om att pilgrimerna som skrämde skiten ur halva MÖ har nu kommit hem.

 2. 11.05

  Häftiga strider och bombardemang av gamla staden i Nablus. 22 unga palestinska män upges skadade hittills.

  Gamla staden i Nablus har är mycket tätt sammanbyggt, har hus som är 800 år gamla.

 3. Förstår inte att vi kan stå på jänkarnas och israelernas sida, känns som att folket (vi) ser dem som en fiende medans regeringen ser dem som allierade.

 4. Antisionist är kanske lämpligare…

  Om man med ’sionism’ menar den rörelse som gått ut på att flytta in i Israel och kasta ut palestinierna så är det ju knappast kontroversiellt att bekänna sig till ’antisionism’.

  Antisemitism är ju ihopkopplat med rasism. Litet för starkt ihopkopplat visserligen. Givetvis bör det alltid anses som mycket illa att vara rasistisk men att vara rasistisk mot en folkgrupp som det tidigare i historien begåtts folkmord på bör inte göra att det anses värre att vara det nu.

  Ibland får jag känslan av att Israel undermedvetet betraktas som ett, av västvärlden inrättat, ”judereservat” där andra arter nedprioriteras bara de utrotningshotade judarna bevaras. (Metaforer, inget nedvärderande avsett.) Och om inte DET är en rasistisk syn så undrar man ju vad som är det…

 5. Allan,

  Det har du rätt i, det jag skrev kanske var en väldig överdrift men jag upplever inte att det är speciellt många som vill lyda blint under Israel och USA.
  Kanske du eller någon annan som du och andra känner gör det men inte jag.
  Det är fel att tro att folket tycker som jag.

 6. Nicklas,

  nej, jag vill inte lyda blint under NÅGON.
  Jag ser inte heller Israel eller USA som fiender.

 7. Allan,

  USA är ett bra land på många sett men det finns en del saker som jag inte gillar är att de lägger sig i andra länders affärer lite väl mycket och ibland t.o.m. hotar ”allierade” som t.ex. Norge för att de övervägde att göra något som storebroro inte gillade.

 8. Israel gick in gaza för att…..? så vitt jag vet så är det palestinier som skjuter raketer in mot israel.