Hur går det för Ryssland ? Vad säger Putin?


Jag har nyligen publicerat en artikel om Putins nästan 4 timmar långa pressekonferes, där man kan lyssna på den under samtidig översättning till engelska. Putin håller sin årliga presskonferens nu

Nedan kan jag presentera några av de viktiga punkterna på svenska. De har jag hämtat i nr 45 av Stefan Lindgrens ”Ryska Posten” – den främsta källan på svenska för att hålla sig a jour med vad som händer i Ryssland. Ryska Posten nr 45 2017
Prenumeration: 250 kr/år privat och skolor, 600 kr/år företag, institutioner (inkl moms).
Bankgiro: 403-2132, Stefan Lindgren.
(Från utlandet:
IBAN SE86 9150 0000 0915 0938 2242 och BIC-adress SKIASESS.)

Nr 45 har följande rubriker:

Putin mötte pressen 1
Skatt på små jordlotter avskaffas 2
En ryss, en amerikan och en japan 2
Putin ringde Trump 2
Handeln med EU återhämtar sig 3
Putin besökte Syrien och Egypten 3
BRICS höjer tillväxten i världen 3
Rysk TV sänder OS 3
Falska löften dokumenterade 3
USA redo tala med Nordkorea 4
Konferens mot globalism 4
Börsindex 5
Veckans ryska ordspråk 5

putin-presskonferens
Putin mötte pressen
Den 14 december var det dags för Vladimir Putins årliga stora presskonferens. Det var en ovanligt livfull tillställning med många oväntade inslag.
Ksenja Sobtjak var där, ukrainska media var där, oppositionella såväl som Putins stödtrupper. Redan i starten uppmärksammade presidenten ett plakat som sa
”Putin, bye-bay”. Det visade sig vara ”Farfar Putin” på tatariska (Putin babaj).

* En fiskeridirektör från Murmansk som smugit in som journalist tog tillfället att berätta om fiskeriindustrins desperata läge. Merparten av all fisk som fångas av den ryska fiskeflottan går till utlandet och resten säljs till alltmer orimliga priser. Putin lovade att snarast ta upp saken med regeringen.
*  Många av Putins one-liners kablades direkt ut till en mångmiljonpublik i Ryssland och över världen

Om försvaret: ”Vi kommer att sörja för vårt försvar utan att låta oss bli indragna i en kapprustning”.
  Han berättade också en anekdot om en officer och hans son. Det visar sig att pojken stulit pappans värja och bytt mot en fin klocka. Då säger pappan: ”Du förstår,om vi i morgon får påhälsning av banditer som dödar mig och mamma och våldtar din storasyster, så kommer du fram och säger: Godafton, klockan är 00:30. Något sådant vill vi inte ska hända.”
Om Ukraina: ”Vad Saakasjvili gör är en spottloska i ansiktet på det georgiska och ukrainska folket. Hur länge ska dom tåla det?”
”Rysslands armé finns inte i Donbass. Däremot har det skapats vissa militära miliser där, som är självförsörjande och kan slå tillbaka alla storskaliga militära attacker på Donbass”.
Till Ksenia Sobtjak: Till Ksenia Sobtjak som kandiderar i presidentvalet under parollen ”Mot alla” ställde Putin frågan: ”Är ni mot oss alla här eller alla överhuvudtaget?”
Om valet: På en av de första frågorna på presskonferensen, varför Putin inte har några konkurrenskraftiga motkandidater inför valet i mars, svarade han utförligt:
-Det enklaste för mig skulle vara att säga att det inte är min sak att få fram konkurrenter till mig själv. Men jag måste säga, kanske oväntat, att jag anser att vi måste ha politisk konkurrens precis som vi har ekonomisk. Jag skulle verkligen vilja och kommer att eftersträva det, så att vi kan få ett balanserat politiskt system. Och det är omöjligt att föreställa sig det utan konkurrens på det politiska området.
  – Varför har vi högljudda och aktiva opponenter som ändå inte på allvar kan konkurrera om makten? Som ni vet har det milt talat utvecklats en rad särdrag i Ryssland de senaste decennierna. Vad syftar jag på?
  – Många ungdomar kommer har självklart inga minnen från 90-talet eller ens början av 2000-talet, och kan inte jämföra med det som har blivit nu. Vi har många
problem idag. Vi samlas här först och främst för att prata om dessa problem, och göra det utan försköning.
  – Men samtidigt har vår BNP ökat med 75 procent sedan 2000; industriproduktionen med 60 procent, bearbetningsindustrin ännu mer – 70 procent.
Reallönerna har sjunkit, som en följd av krisen de senaste tre åren, men ändå är de 3,5 gånger högre än i början på 2000-talet.
  – Pensionerna är i reala termer 3,6 gånger högre än 2000, barnadödligheten har minskat med 62 procent, mödradödligheten med 75 procent.
I början krympte
Rysslands befolkning med en miljon medborgare om året. Vi har brutit den demografiska situationen, men här finns ännu problem, som vi säkert kommer att tala
om.
  – Vi har idag problem som beror på två lågkonjunkturer och ett demografiskt hål. Ytterligare åtgärder kommer att vidtas. Jag kommer att tala mer om detta under
vårt möte, men jag är övertygad om att vi kommer att klara det här också.
Medellivslängden var förut 65, 65,3 år, och nu – nästan 73.
  – I flera år levde vi i ett inbördeskrig, nästan sex år, om inte mer. Mer – tio nästan. När vi tvingades skicka ut oförberedda, outbildade 18-19 år gamla pojkar i kulregnet för att vi inte hade något val. Se vilken armé vi har idag!
  – Våra skulder har minskat med två tredjedelar och våra reserver har 30-dubblats. Det vittnar om något!
  – När vi talar om oppositionen är det viktigt att inte bara väsnas på torg eller i mer undanskymda korridorer och tala om att vi har en antifolklig regim. Det är viktigt att ha något att erbjuda, att kunna göra något bättre. Människor är naturligtvis mycket missnöjda med mycket idag, och de har rätt att vara missnöjda, för det går att uppnå bättre resultat. Men när de börjar jämföra och se vad de s k oppositionsledarna erbjuder, särskilt de ickeparlamentariska, uppstår det stora tvivel.
  – Mig tycks det vara huvudproblemet med dem som vill vara en konkurrenskraftig opposition – de måste föreslå något reellt, icke efemärt, en dagordning som inte bara väsnas, utan en som folk kan tro på.
  – Jag hoppas att det till sist ska växa fram en sådan opposition och ju förr ju bättre.
vesti nedeli, kremlin.ru 15/12

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , ,


39 svar till “Hur går det för Ryssland ? Vad säger Putin?”

 1. Skulle du kunna ha skrivit en sådan här artikel om Löfvens Sverige, eller Trumps USA? Radar upp en sådan här kapitalistisk propaganda för Sverige och USA? Påtala i stället problemen i Ryssland! För Ryssland är kapitalistiskt och imperialistiskt och varje riktig socialist ställer sig på dom fattiga ryssarnas sida – inte den ryska kapitalistiska regeringen.
  Jag har bläddrat ett par bakåt på den här sajten, och upptäckte Johan Eriksson som även han påtalade att Ryssland är kapitalistiskt och imperialistiskt och att vi inte ska stödja någon kapitalistisk regering.
  Varför inte göra en artikel som tar upp vad dom ryska kommunistiska säger?

  • Visst är Ryssland kapitalistiskt. Men i en värld där USA-imperialismen dominerar och blir alltmer aggressivt kan en stark allians Kina-Rysland & Co bli en motvikt som motverkar USA:s krigsplaner, åtminstone för en tid. Kan ge respit för att utveckla den splittrade arbetarklassens kamp.

   • Och hur vinner vi tillbaka arbetarklassen om de ser att vänstern står på den ena parten av kapitalets sida? VP och Sossarna försökte ställa sig på det kapitalistiska USAs sida. Och se vad arbetarklassen i stället har drivits till?
    Att ställa oss på den ena parten av imperialism är att splittra arbetarklassen ännu mer.
    Det är som att en fackförening ställer sig bakom ett kapital mot ett annat kapital här hemma, och inte på arbetarnas sida (vilket faktiskt har hänt).
    Vilken vänster kan arbetarklassen lita på och som ställer sig på arbetarklassens sida? Vi bryr sig inte om Kina-Ryssland & Co eller om USA. Vi bryr oss om en stark riktig fackförening, bra löner och bra arbetsförhållanden. Våra problem är vardagliga. Inte värdsliga.
    Så även i Ryssland. När de ser att vi sviker dom som verkligen behöver vårt stöd, så sviker vi våra egen arbetarklass här hemma.

    • Kerstin. Men nu bedrivs ingen klasskamp värd namnet från arbetarhåll i det här landet. Däremot befinner vi oss i en pågående klasskamp från högerhåll, där ett av huvudsyftena verkar vara att knyta Sverige ännu hårdare till NATO och USA och dra in oss i en vanvettig krigshets mot Ryssland. Detta är nu på väg att lyckas och det problemet kommer vi inte åt genom att prata om bättre fackföreningar.

     • Jo, faktum är att det gör det. Med klasskamp kan vi även få arbetare att organisera sig mot NATO och USA:
      Främjar det freden att inte prata om orättvisorna i Ryssland?
      Det verkar som vi inte kan göra mer än en sak i taget. Att bara som en socialistisk eller kommunistisk organisation tala om fred och inte bättre löner och bättre arbetsplatser gör klasskampen svag. Vi måste först ta tillvara på arbetarnas intresse, sedan (eller samtidigt) kan vi prata om NATO och USA:
      Genom att slåss för bättre villkor på våra arbetsplatser och överallt annars både i Sverige och Ryssland och övriga världen så gynnar man även freden.
      Ska klasskampen underordnas även den här gången av någon fråga? Vänsterpartiet och sossarna har ju slopat arbetarperspektivet. Vilket har gjort att arbetarna gått högerut. Arbetarklassens vardag är att kämpa för en dräglig tillvaro i den här hårdnande högerpolitiken som sossarna för. Om vi ska vinna arbetarna måste vi gå ut med frågor som står dom närmast, såsom löner, arbetsmiljö, invandrare och liknande. Det är dom frågorna som diskuteras på arbetsplatserna. Inte Ryssland eller USA och om vi står inför ett krig.
      Förut på 60- 70- talet var det kanske genom fredsrörelserna som vi fångade upp sympatisörer och medlemmar. Eftersom det var välbärgade som sökte sig till vänstern. Men idag är det tvärtom. Det är genom att ställa upp för vår egen klass – oavsett vem det är, svenskar, ryssar papperslösa, afghanska flyktingungdomar, homosexuella, etc – som vi gör en förändring.
      På 60-talet på Nordirland skapades det en medborgarättrörelse som krävde ungefär fem saker – jämlikhet, demokrati, bostäder, arbete och fred. Och fick tusentals sympatisörer.
      KKE (Greklands Kommunistiska Parti) har genom insatser på arbetsplatser, fackföreningar och andra arbetarorganisationer gjort något liknande och dom samlar tiotusentals med människor för en vecka sedan.
      På 60- 70-talet var det ett stort flertal, som ledde vänsterkampen (iaf VPK) från borgerliga miljöer. Inte arbetare från industrin, gruvor, byggnads. etc. De t o m uteslöt arbetarmedlemmar i slutet av 70-talet. Nu håller vi på med samma sak. Det fungerar inte. Vi var ungefär 3000-5000 som demonstrerade för fred och mot NATO i höstas. Det borde ha varit fler. Var fanns arbetarklassen? Jo, 10 000 slogs i en spontan demonstration med nynazisterna och mot rasismen någon månad senare. Arbetarklassen finns i förorterna. Det är genom att stödja arbetarklassen i Sverige och i Ryssland och i Grekland som vi kan bli en avgörande faktor mot NATO och rasismen.
      Vi knyts hårdare till NATO om vi stödjer Rysslands kapitalism och imperialism – och inte stödja alla ur arbetarklassen oavsett nation. Det ena ger det andra. Det är endast med arbetarklassen här i Sverige som vi kan hålla oss utanför NATO. Genom att organisera arbetarklassen – oavsett vem det är – så kan vi bli en faktor både när det gäller klasskampen och freden. Inte annars.
      Vi kan inte kräva att en arbetare som arbetar bokstavligen ihjäl sig för en dålig lön att han/hon först ska kämpa för att Sverige ska vara utanför NATO. Många av dom arbetare skulle betrakta oss som borgerliga idioter om vi krävde detta. Det arbetarklassen prioriterar är arbete, bättre löner och arbetsförhållande. De har inte tid eller ork med något annat.

      Se och lyssna gärna på den nya låten som vår egen (SKP:s) låtskrivare har åstadkommit. finns på Riktpunkt.nu hemsida.

      • Att i nuläget prata om orättvisorna i Ryssland i stället för deras bidrag till fred mot USA-imperialism främjar demoniseringen av Ryssland och krigshetsen mot landet.

       • Varför skulle en kritik av det sociala systemen i Ryssland främja en demonisering av Ryssland? Och att det skulle öka krigshetsen?
        De båda kommunistiska partierna framför kritik av det ryska kapitalistiska systemet. Anser du att dom demoniserar sitt eget land? Och att de genom detta krigshetsar mot landet?
        Anser du att jag när jag pratar om orättvisorna i Ryssland hetsar till krig? För f-n, orättvisorna finns där. Dom görs inte mindre – förr större – när ni inte nämner dom. Dom finns där hur mycket du än blundar för dom.
        Jag har frågat förut men frågar igen:
        Är du en socialist? En marxist-leninist?
        När ni tar kapitalisten Putins parti mot den ryska arbetarklassen och mot dom socialistiska partierna i Ryssland så slänger ni grus i navet på alla som vill arbeta för fred och mot NATO. Socialister vill inte förknippas med kapitalisten Putin, eller någon som skriver propaganda för Putin.

        • Det är i nuvarande skärpta läge i världen naturligtvis möjligt att kritisera Ryssland för allt möjligt. I nuläget sker en kraftig dmeonisering för att lägga grunden opinionsmässigt för krig mot Ryssland eller annan intervention av USA. Skulle detta förstärka eller försvagaläget för arbetarklassen?

         • Hade en rättmätig samhällskritik av någon som helst stat på 30-talet kunnat förhindra Andra Världskrigets utbrott?
          Den här artikeln lägger grunden för alla som påstår att alla NATO motståndarna är putinkramare. Och kommer det att förstärka vårt NATO motstånd? Är det inte så att du i verkligheten försvagar vårt motstånd Till NATO genom att inte kritisera Putin och kapitalismen i Ryssland?
          Om igen – Om det skulle bli oroligheter organiserade av kommunistpartierna i Ryssland, vem skulle ni stödja om arbetarklassen återigen skulle göra en revolution i Ryssland? Skulle ni stödja Putin eller bolsjevikerna? Anser du att kommunistiska partiernas kritik är att demonisera Ryssland? Och den här gången vill jag ha svar på den och föregående frågor.

          • Ja, sannolikt. Sovjet föreslog någon typ av allians mellan Sovjet och Strobritannien och Frankrike. Men de avvisade. En sådan allians hade kunnat förhindra krigets utbrott, eller medfört en ganska snabb seger över Tyskland. Trots Stalins vansinniga utrensningar av stora delar av militärledningen visade sig Sovjet vara/bli militärt starkare. Västmakterna hade i stället en eftergiftspolitik mot Hitler. Detta med arbetarklassens revolution i Ryssland är långt bort. Nu viktigt att förstå Sovjets fredliga utrikespolitik i en tid med stor fara för storkrig.

          • Och har dom sovjetiska kommunisterna och jag en rättmätig kritik till Putins kapitalistiska Ryssland?
           Det här var länder emellan. Att Sovjetunionen stödde Storbritannien och Frankrike när det gäller Nazityskland innebar inte att han inte kritiserade Storbritanniens och Frankrikes social system. Man kan göra två saker på en gång.
           Lenin: ”Det minsta stöd som en nations proletariat ger ’sin’ nationella bourgeoisis privilegier kommer ofrånkomligt att väcka misstro hos andra nationers proletariat, försvaga arbetarnas internationella klassolidaritet och söndra dem till glädje för bourgeoisin.
           Den svenska arbetarklassen gav stöd åt den norska arbetarklassen – inte till den norska borgerligheten – när Norge skilde sig från Sverige.
           Att stödja någon endera sida om den här nationella borgerligheten som båda suger ut arbetare och fattiga är för mig inte socialistiskt alls – och framför allt, en som ändrar den marxist-leninistiska ideologin för att passa honom själv. Han – eller dom – tar delar ur ideologin och struntar i det som inte passar in. D v s, en hemmasnickrad ideologi med både Mao, Marx, Stalin, Hitler och Putin. Inte konstigt att jag sliter mitt hår!
           Du har alltså kastat in handduken när det gäller att införa socialism i Ryssland. Du stödjer hellre den ryska borgerligheten än dom ryska kommunisterna. Om det skulle oroligheter, t ex om arbetare inte får löner och det blir demonstrationer där polisen går brutalt fram. Vilket skulle kunna hända på ett halv år. Skulle du stå på deras sida, eller anklaga dom för att vara i utländsk tjänst?
           Vad är det egentligen du ser hos Putin som väcker en sådan beundran att du inte kan kritisera hans sociala politik? Du kritiserade honom inte ens när han arresterade två kamrater ur ett av kommunistpartierna i somras. Jag kan inte förstå den här tillbedjan till någon statsman alls. Fidel Castro nämnde att han absolut inte ville ha en sådan hyllning, vilket han ansåg var onormalt. Han ville bli betraktad som människa med brister. Betraktar du Putin med samma ögon som du betraktar Mao?

      • Kerstin. Jag tror tyvärr att arbetarklassen är stadd i upplösning. På sikt kommer den att bli en ynklig skugga av sin forna storhet, nästan helt ersatt av robotar och datorer. Arbetarrörelsen är i princip krossad i hela världen och är inte längre att betrakta som en kraft att räkna med.
       Om vi skall mobilisera till motstånd mot den massiva krigshets som nu råder så kan vi inte börja med det sannolikt hopplösa projektet att försöka reorganisera arbetarrörelsen.
       Visst skall vi inte bedriva mytbildning om det råkapitalistiska och konservativa Ryssland, men vi skall inte heller låta oss bli nyttiga idioter i högerns krigshetsande NATO kampanj.

       Jag var på demonstrationen i Göteborg mot Aurora 17 och lyssnade till Robert Mathiassons fantastiskt bra tal http://goteborg.kommunisterna.org/2017/09/kraftfull-manifestation-mot-nato där han tydligt markerade mot krigshetsarna.
       Sedan tror jag det är en kraftig överdrift att påstå att det var arbetarklassen som demonstrerade mot NMR i samma stad.

       • Allt förändras. Men inte till det bättre. Arbetarklassen är ständig i förändring men den har alltid varit så. Arbetarklassens struktur har under hundratals år förändrats. 1930-talets arbetarklass såg inte ut som 1980-talets arbetarklass. Men tekniken gör inte att det inte kommer att finnas utsugare och kapitalister i vår värld. Det kommer att finnas miljarder fattiga, bostadlöda, tiggare, arbetslösa, etc och ett fåtal som blir rika. Det kommer att bli som vid 1900-talets början.
        Och det kommer alltid finnas de som arbetar för kapitalet, men i mindre omfattning än det gjordes t ex på 50-talet.
        Jag inkluderar alla papperslösa, flyktingar, arbetslösa, tiggare, bostadslösa, invandrare, östeuropeiska arbetare som arbetar här i Sverige för en svältlön och dåliga arbetsförhållanden, ja alla som förtrycks av världens kapitalism i gruppen arbetarklass.
        Och hur har ni tänkt mobilisera motståndet till NATO om ni utesluter arbetarklassen i den kampen? Genom att organisera medel- och överklassen? Lycka till!
        Den här artikeln här slänger grus i navet på varje NATO motståndare. NATO ivrarna kommer att påvisa genom den här artikeln att vi är alla Putinkramare. Artikeln gör motsatt verkan till NATO motståndet. Så jag undrar vem som är nyttiga idioter till högern som vill att vi går in i NATO?
        Jag har inte sagt att det var arbetarklassen som demonstrerade mot nazisterna. Det var nog mixat. Jag ville bara påvisa att man inte kan organisera arbetarklassen mot NATO utan att även ta upp andra frågor i vårt samhälle som arbetarklassen känner för.

        • Kerstin.
         Nu handlar det inte om en omstrukturering av arbetarklassen, utan om klassens reducerande till obetydlighet, kanske rent av om teknikens upphävande av mänskligt arbete som begrepp. Vi får se vad som händer, men redan idag är den organiserade arbetarklassens och socialismens återhållande tryck på kapitalismens krigshetsare bara ett minne.
         Om arbetarrörelsen vill bidra till kampen mot krigets krafter så kommer naturligtvis ingen att utesluta det, men den är sedan länge desarmerad och förstörd av socialdemokratins bedrägeri och står numera bakom försvarsminister Peter Hultqvist i hans kampanj för att göra Sverige till en ännu lydigare knähund åt T-rump och den amerikanska krigsindustrin.

         Du felfokuserar här Kerstin och det slänger grus i NATO motståndets nav.
         Att fredsvänner idag blir kallade Putinkramare är fullt naturligt då aggressionen riktar sig mot Ryssland och nyttig idiot riskerar man att bli om man stämmer in i krigshetsarkören.

      • Jag förstår inte dig Kerstin allt för ofta , det är som du har två tankar samtidigt.
       Det du vill för arbetare är här nu, dom har råd att köpa storbilds tv, mobil med abonnemang, bil eller vad det nu kan vara.
       Det är nästan som att du vill att arbetare ska vara fattiga.

       • Varför i himmelens namn tror du att jag vill att arbetare ska vara fattiga? Tvärtom.
        Många av dom fattiga har inte en bil, bostad, arbete, etc. Jag själv har inte någon storbilds tv. Ingen uppkopplad mobil (bara en enkel variant med sms och telefonfunktioner). Pensionärer som verkligen behöver har inte råd att flytta in till en lägenhet. De är tvungna att stanna i deras ruckel till hus. Åk ut på landet eller till de små orterna och du upptäcker en hel del förfallna hus och igenvuxna trädgårdar. Det finns människor – pensionärer – som bor där och som inte har råd att renovera huset och hålla trädgården i ordning. Det enda dom får av kommunen är hemtjänst som kommer en gång om dagen.
        Även i storstäderna syns fattigdomen. Människor som åker buss eller tunnelbana hela natten för att få värme och sömn. Jag tror det var för någon vecka sedan då en undersökning kom fram till att det var cirka 33 000 bostadslösa i Sverige – trots att lägenheter står tomma.
        Allt fler barnfamiljer i Sverige bor trångt.
        Många har inte råd gå till tandläkaren.
        Många med sjukdomar och skador hamnar i kläm när försäkringsläkaren dömer att dom kan arbeta men där deras egna läkare sjukskriver dom. De få inte lön, de får inte arbetslöshetsunderstöd (eftersom de har arbete), de får ingen sjukpenning, de får inget socialunderstöd.
        Många har även hamnat i bankernas och kreditföretagens fälla genom att erbjuda lån. Men med en så hög ränta att de inte kan betala tillbaka.
        Många yrkesgrupper, t ex sjuksköterskor eller taxichaufförer har mycket låg lön. Människor i öst arbetar här i Sverige för en enorm låg lön och urusla bostadsförhållanden.
        Osv.
        Bara för att någon har en bra lön, storbilds tv, mobil med abonnemang, bil eller vad det nu kan vara så finns det många som inte har detta. Eller får försaka något annat i stället för att ha en bil.
        Det var någon som sa att man måste gå i andras skor ett par mil för att få en uppfattning om hur den personen lever.
        Vår fördelning är åt helskotta! Allt fler har mindre, allt färre har mycket mera. Och det gapet blir allt större för varje år som går. Kanske är medelklassen fortfarande så stor att den har allt du har räknat upp. Men medelklassen närmar sig i rask takt neråt på stegen mot att återigen bli arbetarklass eller trasproletariatet.
        Jag vill minska skillnaden mellan de rika och de fattiga. Varför ska människor ha en massa pengar som de placerar i skatteparadis? Pengar som andra har arbetar i hop för.
        Om jag har två tankar samtidigt så har många fler det. För vi är många. Kanske inte SKP – ännu – men det finns europeiska kommunistiska partier som har tusentals medlemmar.
        Det är högern som vill att arbetare ska få försämrade löner, dålig arbetsmiljö, dåliga arbetstider, etc.
        Gå in på SKPs hemsida och läs vad vi står för.

    • Kerstin, du lever i det blå igen. Lenin skulle kalla det småborgerlig vänsterism. Den enighet mellan arbetarklassen i Sverige och Ryssland du skriver om vore önskvärd men är ett önsketänkande. Vi måste utgå från en konkret analys av rådande förhållanden, inte önsketänka! I våra medier talas om krig och krigsberedskap. Vårt kommande val är hotat av främmande makt(MSB:s rapport förra veckan). Det råder total samstämmighet i våra medier om att Ryssland utgör ett konkret hot mot oss. Samma sak gäller i alla NATO-länder – de förbereder för krig! Historiskt har väst alltid ansett Ryssland vara en fiende och därför anfallit Ryssland. Ryssland är för stort och har för mycket av åtråvärda tillgångar. Nu är Ryssland inringat men ännu försvagat. Bäst slå till nu, men först måste opinionen, som vid alla krig, förberedas. Ryssland är aggressivt trumpetas ut! Annekteringen av Krim och Ukraina anförs som bevis, men varför agerar Ryssland så och varför är inte USA aggressivt när NATO omringar Ryssland? Varför mediernas massiva konformitet – ingen sticker ut och den som har en avvikande uppfattning dränks i en formlig tsunami av kören som skriker ”Putinkramare”.
     Den ryska arbetarklassen offras i ett krig och har ingen tröst i dina ”imperialismanalyser” Stå inte vid sidan av utan bekämpa krigshetsarna.

     • Se kommentaren ovanför dig!
      För att bekämpa krigshetsarna behöver vi arbetarklassen av alla nationer – både inom och utomlands. Sanningen är att arbetarklassens intresse är att få vardagen att gå ihop med jobb, löner och arbetsmiljöförhållanden och familj och lån. Inte NATO eller Ryssland och USA. Hur många gånger har du hört någon spontant diskutera NATO på en arbetsplats, eller i bussen, på tåget, i affären?
      Aldrig? Ja, jag har då aldrig hört någon sådan diskussion om jag inte själv tagit upp frågan.

     • Erik, jag ska inte säga vad Lenin skulle säga om dig.
      Men här är lite om vad han säger om nationerna och krig:
      ”Arbetarklassens intresse och kamp mot kapitalismen kräver fullständig solidaritet och den intimaste enhet mellan alla nationers arbetare, de kräver motstånd mot den nationella politik som bedrivs av bourgeoisin av vilken som helst nationalitet.”
      ”Lönearbetare utsätts för alla förhållanden för utsugning och en framgångsrik kamp mot exploatering kräver att proletariatet står frigjort från nationalismen, att proletärerna står fullständigt neutrala i kampen mellan de olika nationers bourgeoisi om överhöghet.”
      ”Kriget sociala karaktär, dess verkliga betydelse bestäms inte av var de fientliga trupperna står (som socialistrevolutionärerna och mensjevikerna tror, nersjunkna till den okunniga bondens vulgära uppfattning). Denna karaktär bestäms av vilken politik kriget fortsätter (’krig är fortsättning på politiken’), av vilken klass som för krig och för vilka syften den gör det.”

      • ”kräver att proletariatet står frigjort från nationalismen”….Om det ryska gjort detta vet jag inte men betvivlar att så är fallet. Jag vet inte heller hur de två kommunistpartierna i Ryssland ser på hotet från NATO! I vart fall är det svenska folket, inkl. arbetarklassen, klar över att hotet är Ryssland. Inget snack om den saken! Om Ryssland skulle angripa Turkiet, (obs hypotetiskt resonemang) skulle jag oavsett att jag skarpt ogillar Erdogan, ändå fördöma Ryssland/Putin och ställa mig på Turkiets sida. Det har inget med att två imperialistiska makter krigar mot varandra. Din hållning är att de är lika goda kålsupare och ”jag stöder arbetarklassen i bägge länderna”. Den hållningen är inte på dagordningen lika lite som du i tidigare inlägg resonerade som om revolutionen stod på dagordningen. Kom ner på jorden!

       • Jag och SKP och alla andra kommunistpartier fördömde Spaniens brutalitet mot katalanerna i Katalonien. Likaså skulle vi säkert fördöma en borgerlig nations angrepp på en annan borgerlig nation. Men vårt stöd ligger på arbetarklassen i båda länderna.
        Som du kanske vet så är jag intresserad av Irland. Kommer dom fattiga få det bättre om gränsen tas bort och att Irland blir en hel nation? Kommer det fortfarande att finnas hemlösa? Kommer det fortfarande finnas arbetslösa? Kommer det fortfarande finnas tiggare? Kommer det fortfarande finnas de som är utan mat?
        Att Irland blev till hälften fritt runt 20-talet innebar inte ett slut på fattigdomen. Nu var det istället den irländska borgerligheten som sög ut dom fattiga irländarna.

        Jag tycker att du ska titta dig omkring. Människor lever i gamla ruckel i hus där tak läcker in (oftast pensionärer), det finns tiggare utanför butikerna, det finns flyktingar, det finns bostadslösa, det finns de som inte alls har några sociala rättigheter, det finns de som arbetar för smulor (oftast östeuropeiska arbetare). Så kom själv ner på jorden och betrakta din omgivning. Alla lever inte som medelklassen. Och denna arbetarklass blir större för varje år som går.

  • Och din poäng är? Ryssland blir inte imperialistisk av hävd – det kan du glömma! Även Sverige är kapitalistisk – så vad är din poäng, förutom att bedriva Ryssfobi under ”kommunistiska” dräkter?

   • Min poäng är att vi ska behandla Ryssland som det kapitalistiska och imperialistiska land som det är. Precis som vi behandlar alla andras kapitalistiska och imperialistiska länder.
    Som socialist är det fullständigt horribelt att stödja en kapitalistisk regering oavsett land. Som socialister ska vårt stöd ligga hos de socialistiska och kommunistiska partierna som slåss mot deras kapitalistiska regeringar.
    Jag har alltid gillat Ryssland. Det har varit några gånger jag har försökt mig på att lära mig ryska. Men kurserna har alltid inställts p g a för få deltagare. Jag har besökt Sovjetunionen och Moskva. Rest tåg från Helsingfors till Moskva. Prenumererat på ’Nyheter från Sovjetunionen’ och andra engelskspråkiga tidningar från Sovjetunionen och läst många böcker om landet. Mestadels böcker utgivna av kommunistiska partier. Så kalla mig inte ryssofobisk.
    Jag vill att det ryska folket ska få det bättre. Att det ryska naturtillgångar inte går till få ryska oligarker. Så jag stödjer de ryska kommunistiska partierna. Inte den ryska kapitalistiska regeringen som enbart arbetar för oligarkerna – inte det ryska folket.
    De båda ryska kommunistiska partierna är inne på vår linje – att inte stödja någon kapitalistisk regering i vår värld utan arbetarklassen i ett land. De har påtalat de stora bristerna i Ryssland. Men ni lyssnar inte utan upprepar all propaganda som kapitalisten Putin säger.

 2. Faran för storkrig är fortsatt överhängande och till och med växande. Faran för stort lokalt krig mot Nordkorea är mycket stor. På trettiotalet förstod kommunisterna att det behövdes en bred front mot Hitler för att avvärja ett världskrig. Att fronten inte blev av var inte deras fel.
  En liknande front behövs även idag. Vilket land har sedan 1990 startat alla krig, utvidgat ett aggressivt NATO mot avgivna löften om motsatsen och hotar med ständiga nya angrepp ? USA givetvis, tillsammans med sina underhuggare.
  Det är naturligtvis tillåtet att kritisera dålig socialpolitik i Kina och Ryssland men man måste kunna prioritera. Först kommer avvärjningen av krigshoten. därefter en successiv nedrustning. Sedan kan man debattera vem som bäst tar hand om sitt eget folk.

  • Menar du att krigshotet ökar om vi kritiserar Rysslands socialpolitik? Ska den ryska arbetarklassen behöva lida och få småsmulor av den borgerliga regering som finns i Kreml för att vi i övriga världen ska få fred?

   Putin vill inte ha oroligheter i landet, oroligheter som i Ukraina. Men om den ryska arbetarklassen återigen skulle resa sig och göra en ny revolution – var skulle ert stöd ligga hos? Hos Putin? Eller Bolsjevikerna?

 3. Rysslands president, Vladimir Putin anklagar utländska underrättelsetjänster för att försöka störa Rysslands inre angelägenheter.
  Vid ett tal till Rysslands säkerhetstjänst-personal, sade Putin att den ryska underrättelsetjänsten skulle ”begränsa aktiviteten hos utländska specialtjänster som försöker förbättra sin verksamhet i Ryssland, vilket inte är en hemlighet”.
  Presidenten uppmanade säkerhetstjänsten fortsätta att systematiskt och konsekvent arbeta för att bekämpa terrorism och stärka säkerheten vid Rysslands gränser. ”Det är nödvändigt att stärka både yttre och inre konturer av Rysslands anti-terrorismskydd, att arbeta för att förstöra finansiella och rekryteringsnät för brottslingar, för att motverka försök från extremister och radikaler att påverka unga människor, sprida ideologin för hat, religiösa intolerans och aggressiv nationalism”.
  Putin betonade att Ryssland skulle fortsätta att avgörande eliminera internationell terrorism och agera tillsammans med andra länder för att bekämpa detta globala hot.
  Uttalandet kom efter att Putin den 11 december tillkännagav att stora terroristfästen i landet hade eliminerats från Syrien av ryska trupper, vilket banade vägen för den politiska lösningen av krisen.
  Enligt Putin skulle två ryska baser i Mellanöstern-staten – i Hmeymim och Tartus – fortsätta sin verksamhet bredvid det ryska centrumet för syrisk försoning av motsatta sidor.

 4. Det verkar som Ryssland är mycket förtjust i att Katalonien bryter sig loss från Spanien. Ska ni inte då ställa er på Kataloniens sida om den här konflikten, nu när RT och Sputnik och andra nyhetskanaler nämner det? Det skulle inte förvåna mig om det kommer en sådan artikel här på den här sajten som talar väl för Kataloniens självständighet.

  SKP eller något annat europeiskt kommunistiskt parti ställer inte upp för någon av de båda kapitalistiska och borgerliga nationerna. Och så ska det vara även när det gäller mellan Ryssland & Co och USA & Co.

  • Kerstin, skulle tro att ryssarna fullständigt sk**er i om Kataloniens status inom EU. Din världsbild är mycket skev som inte inser att det är det döende imperiet USA som till varje pris måste bekämpas innan det drar ner hela världen med sig. Och det finns bara två länder i världen som kan hålla USA på plats och vi ska nog vara tacksamma att Putin fått ordning på Rysslands krigsmakt och utvidgat samarbetet med Kina för att hålla gangsterstyret i Washington på mattan. Ryssland är inget land som styrs med silkesvantar om nu Kerstin tycks tro det utan det är att peka med hela handen, som Putin gör, precis som Kinas ledning, som förstår allvaret i världsläget. Har Kerstin missat Trumps uttalade hot mot alla som röstar emot USA i FN i Jerusalemfrågan? Du skriver en massa som helt saknar bäring i det moderna samhället men från en inbiten gammelkommunist kan man väl inte vänta sig bättre antar jag. Det finns ju faktiskt vänsterfolk som Romelsjö och Stefan Lindgren som bättre förstår vad som sker i världen.

 5. ”Det verkar som” Kerstin Stigsson är emot demokrati Europa.
  Under torsdagen gick Katalonien till nyval och separatistpartierna som vill bryta sig ur Spanien blev starkast. De får en majoritet av platserna i parlamentet. Detta blev ett extraordinärt ögonblick för demokrati i Europa. Madrid fick ett starkt budskap från Katalonien.
  Kataloniens separatistpartier kammade hem hela 70 av 135 mandat i parlamentet, vilket innebär en egen majoritet.
  Den spanska staten har besegrats, säger den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont i ett uttalande enligt AFP.
  Puigdemont befinner sig fortfarande på landsflykt i Bryssel, dit han åkte efter folkomröstningen den 1 oktober som förklarade Katalonien självständigt från Spanien men som ansågs olaglig enligt den spanska regeringen.
  Det är ännu oklart om Puigdemont nu kommer återvända som regionpresident i Katalonien.
  Valdeltagandet i torsdagens val blev väldigt högt på nära 82 procent.

  • Jodå, jag är för demokrati. Men inte krypandet för kapitalisten Putin av någon som säger sig vara socialist! Att negligera problemen i Ryssland gör så att vi inte blir trovärdiga i kampen mot NATO. Hela den här artikeln är en ren propaganda för Putin, och för det kapitalistiska systemet i Ryssland. Det är som att läsa Woldarskis (eller vad han nu heter) artiklar i DN om USA – men omvänt.
   Varför ska man välja den ena borgerliga nationen före den ena? Båda förtrycker arbetarklassen! Vilket även USA och Ryssland gör.
   Tror du verkligen att den katalanska arbetarklassen får det bättre med en katalansk nationell borgerlig regering?

   • Att inte krypa för kapitalism kan låta som en dygd men den räddar inte en den dan kriget bryter. För övrigt, som Putin sa ”It is difficult to talk win people who cannot distinguish between Austria and Australia”. Alltså gangsterstyret i USA består av en samling idioter. Dessa som tror att lösningen till allt är hot, sanktioner och krig. Till syvende och sist är gangstrarna inget annat än sionisternas springpojkar och förlängda arm. Detta är det stora faran som världen står inför.

 6. Spanska regeringens påståenden om rysk inblandning i Kataloniens kamp för självständighet är en absolut fantasi, som syftar till att distrahera allmänheten från de verkliga frågorna om denna fråga, enligt den katalanska historikern Jordi Creus.
  David Minoves, chef för Escarres internationella centrum för etniska och nationella minoriteter, sade att ”torsdagens röstning ägde rum i ett exceptionellt klimat som inte stämmer överens med demokratiska normer. Madrids handlingar provocerade en helt odemokratisk situation där några av Kataloniens ledare befunnit sig i fängelse, medan de övriga utvandrade sig utomlands. I det här fallet, medan vissa av dem är kandidater, kunde de inte utnyttja sina medborgerliga och politiska rättigheter, de kunde inte delta normalt i valkampanjen, vilket resulterar i ett brott mot balansen och en brist på demokratiska garantier”, sade den politiska analytiker Minoves.
  Trots allt, de flesta katalaner förbli informerade med hjälp av digitala och sociala medier och andra alternativa nyhetskällor.
  Förra månaden anklagade spanska tjänstemän Ryssland och Venezuela för att försöka störa Katalonas självständighetsröstning via ”misstänkt internettrafik och falska nyheter”. Moskva uppmanade Spanien att presentera solida bevis på de mycket allvarliga anklagelserna.

  • Nej, Korp. Det är vad jag har sett på RT och Sputnik och andra ryska nyhetskanaler. De koncentrerar sig på utländska nyheter. Allt medan inrikesnyheter är det ganska så snålt med. Om det skulle vara några inrikesnyheter skulle den här artikeln om Putins presskonferens passa utmärkt på RT och Sputnik. Men det är inte ofta – även om det möjligtvis händer (vilket jag inte har sett) – som de riktar kritik till Putin och vad hans oligarker sysslar med.

 7. Kerstin Stigsson.. Prova läsa Tass som omväxling.
  NATO måste förstöra ”bubblan” som försvarar Ryssland.
  https://www.pravda.ru/news/world/22-12-2017/1362811-nato-0/

  NATO-alliansen måste garantera ohindrad tillgång till stora polska hamnar. Men det här hindras av Kaliningrad.
  Enligt den pensionerade amerikanska marin-kaptenen Jerry Hendricks är ”Putins invasion” av de baltiska staterna bara en fråga om tid. Enligt honom är Putins mål att ”återskapa buffertstaternas imperium.
  Hendricks noterade också att NATO: s militära block de senaste åren ”inte spenderade tillräckligt” på eget försvar. Därför, ”efter Putins invasion av de baltiska staterna,” måste amerikanerna transportera utrustning och trupper till Europa via Atlanten.
  Polen skulle ha varit idealiskt för dessa ändamål, men Ryssland lyckades etablera i Kaliningrad ett system med restriktioner och förbud mot tillgång och manövrering som inkluderar moderna S-400 och Iskander-komplex.
  Denna faktor berövar alliansen möjligheten att gå vidare i Östersjön utöver Köpenhamn, klagar Hendricks. ”Om Nato och Förenta staterna framgångsrikt försvarar den ryska invasionen, måste de utveckla en plan för att bryta den här restriktiva rörelsen av bubblan, koncentrerad i Kaliningrad,” sade han.

  • Jag har en annan sida: cprf.ru
   Läs artikeln ’Zhore Alfyorov: Socialism will be back.’
   I en annan artikel på samma sajt säger Gennady Zyuganov: ”10% of russian Citizens say they suffer from hunger. One in every Three persons cannot affort to bay new clothes. Meanwhile 200 of the countrys richest people increassed their fortune by Another 100 billion dollars during the past year concentrating nine-tenths of the national wealth in their hands.”

   I en annan artikel på samma sida av samma artikelförfattare: ”International solidarity of the left forces is necessary condition for creating a united front of resistance to capitalism. This makes it incumbent upon the communist and worker´s parties to work out a common strategy of action and step up its theoretical and practical work.”

 8. Svar på hot.
  http://tass.com/defense/982544

  Den ryska presidenten har uppmanat försvarsdepartementet att noga överväga det ändrade maktbalansen nära Rysslands gränser och i världen i allmänhet med fokus på Mellanöstern, Koreas halvön och Europa.
  ”Alla förändringar i maktbalansen och den militära och politiska miljön i världen bör övervakas mycket noggrant, nämligen nära Rysslands gränser och även i de strategiskt viktiga regionerna för vår säkerhet. Det gäller Mellanöstern och Koreas halvö, som är en konfliktbenägen region, och även Europa, där Nato och USA-infrastrukturen ökar med språng”.
  Enligt Putin bekräftar situationen kring Syrien och den militära och politiska miljön i världen att regeringen hade fattat de rätta besluten att stärka armén och flottan och kanaliserar medel för militärbyggande.
  Putin har beskrivit den nya amerikanska säkerhetsstrategin som aggressiv.
  ”USA har nyligen avslöjat sin nya försvarsstrategi. Talar det diplomatiska språket är det självklart offensivt, och om vi byter till militärspråket är det verkligen aggressivt,” konstaterade Putin

 9. Jinge har en i min mening en något för positiv bild av Putin, men sidan agerar som en effektiv motvikt till massmediernas skönmålande av USA och allt för negativa och simplistiska bild av allt som Ryssland gör. Ska vi förbjuda Aftonbladet eller andra tidningar för att de ständigt tillåter krigshetsare att sprida sin världsbild? I denna artikel går Anders in på vad Putin själv säger: jag skulle personligen aldrig köpa allt det han säger rakt av och jag hoppas att de flesta är så pass kritiska att de inte gör det heller. Jag vill kunna lyssna på båda sidor och bilda mig en uppfattning som jag tror är korrekt och jag ser inget problem med att han kommer till tals: precis som han fick göra under Oliver Stone intervjuerna. Det är bra att du kommer med andra uppgifter – du konstaterar att medellivslängden konstant sjunker: har du en länk till en trovärdig källa om det? Kan du i.s.f. bifoga den så skulle det vara bra. Jag tycker alltid att det är problematiskt när en debatt inte är baserad på trovärdig fakta, utan blir en diskussion där någon bara utgår ifrån att hen har rätt.

 10. Syftet är bara att återge vad världens sannolikt mest demoniserade poilitiska ledare själv säger, förhoppningsvis för kritisk reflexion av samma typ som då läsaren tar del av andra media. Olika uppgifter finns om medellivslängden. Knappast troligt att en ledande politiker förmedlar en oriktig uppgift som är lätt att kontrollera. Medellivslängden sjönk mycket i Ryssland då kapitalismen infördes i början av 1990-talet. En vetenskaplig studie som publicerades i den ledande medicinska The Lancet visade att sänkningen var störst i de länder som snabbast införde kapitalismen. Nu har medellivslängden börjat sjunka i viktiga befolkningsgrupper i USA enligt USA-statistik. (http://jinge.se/…/varfor-okar-dodligheten-bland…) . Där nämnde jag även artikeln i The Lancet ”Jag skjuter här in andra erfarenheter. Den ansedda medicinska tidskriften the Lancet rapporterade 2009 (2009;373: 399-407) att dödligheten ökade och att medellivslängden minskade i de flesta post-kommunistiska länder i Europa i början av 1990-talet. Man fann att massprivatiseringsprogrammen (överföring av minst 25 % av stora statligt ägda företag till den privata sektorn inom 2 år) var förenade med en ökning av dödligheten bland vuxna män med 13 %. Detta genomfördes snabbast och mest genomgripande i Ryssland, där också dödligheten ökade mest.”