Hedersvåld, bra artiklar i Aftonbladet


Jag tillhör själv en av dem som ofta kritiserar media för deras olika tillkortakom-
manden, bara för någon timme sedan upptäckte jag en freudiansk felstavning i Dagens Nyheter, de skrev GarniSion när de menade garnison.

Eftersom Dagens Nyheter dessutom har en märklig nyhetsvärdering så fanns det ett par goda skäl att påpeka det. Det brukar finnas orsak till det när det gäller AB också ska sägas, men ibland så visar de att de faktiskt har journalister anställda också. Olle Castelius är en av dem och man har just lagt ut två bra artiklar om hedersvåld på tidningens hemsida. Faktarutan nedan.

AB: ”Hederstänkandet finns framför allt i patriarkala kulturer där gruppen är viktigare än individen. Vanligast är det i områden kring Medelhavet, i Latinamerika, Mellanöstern och delar av Asien. Hedersbegreppet baseras på idén om att mannens heder, och därmed hans (och hela familjens) sociala position, är beroende av familjemedlemmarnas uppförande. Främst handlar det om att kontrollera den kvinnliga sexualiteten. Kvinnor ska vara oskuld när de gifter sig. Den man som inte kan hindra döttrarna från sexuella relationer förlorar sin sociala position. Hederstänkande är inte bundet till någon religion men förstärks ofta i religiösa miljöer.”

Det är bra att media skriver om hedersvåld och hedersrelaterade händelser. Jag har själv kunnat observera unga tonårsflickor som byter kläder så fort de kommer utom synhåll från hemmet. Det är dessvärre vanligare än vi tror. Det är också bra att Aftonbladet påpekar att det förekommer kring Medelhavet, i Latinamerika, Mellanöstern och delar av Asien och att det inte är knutet till någon särskild religion. Det är det inte utan det är snarare en regional företeelse.

Det är nödvändigt att motverka fördomar med saklig information, det är tyvärr något som vi ser allt mindre av i media dessa dagar. Vissa tidningar tar som sin uppgift att politisera nyhetsvärderingen, andra åter låter helt lösnummerförsäljningen styra. Det har jag inga problem med om man samtidigt tar sitt publicistiska ansvar när det gäller att sprida korrekt information. Läs i AB12

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Hedersvåld, Kultur, Religion, Aftonbladet, Information, Fördomar, Strumpebandsfascister, Främlingsfientliga, Rasism, Politik[/tags]


20 svar till “Hedersvåld, bra artiklar i Aftonbladet”

  1. Synd da att de inte intervjuar en ung kille fran t.ex. Italien eller Grekland som kan beratta om sina erfarenheter av att kontrollera sina systrar och overvaka deras oskulder.

  2. På vad sätt vad det synd att intevjun skedde med den killen som artikeln handlade om?

    Vilken aspekt har du kring urvalet av intervjupersoner, finns det tex någon värdemätare på innehållet i artikeln som avgörs beroende på vilken etnicitet intervjupersonen har?

    Med lite kunskaper i geografi kan man i artikeln utläsa var hederstänkandet är vanligt, tex medelhavet… och var ligger grekland och italien?

    Tummen upp för killen i artikeln som kämpar för jämlikhet.

  3. Tjolantan,

    ”Vilken aspekt har du kring urvalet av intervjupersoner, finns det tex någon värdemätare på innehållet i artikeln som avgörs beroende på vilken etnicitet intervjupersonen har?

    Med lite kunskaper i geografi kan man i artikeln utläsa var hederstänkandet är vanligt, tex medelhavet… och var ligger grekland och italien?”

    Grekland och Italien ligger vid medelhavet, men ar knappast ett par lander man associerar med hedersvald sasom det beskrivs i media. Eftersom Aftonbladet vill poangtera att det ar en foreteelse som inte ar knuten till EN sarskild region, utan flera, sa hade det enligt mig i alla fall varit battre att intervjua en forovare som inte kommer fran en region som hedersvald traditionellt forknippas med for att inte ytterligare forstarka fordomar. Du haller inte med?

  4. @sanna bråding:

    Visst, men det har sina orsaker i gamla klansamhällen. Det är inte ett försvar, det är ett konstaterande.

  5. Du är inte svensk. Jag vet vem du är och du är en rasist, EJ välkommen! / Jinge

  6. Fram till 1981 var ”heder” en förmildrande omständighet för en man som mördat sin hustru eller dotter. Inskrivet i italiensk lag. Fram till 1981.

  7. Finns det nagra kanda rattsfall fran Italien eller Frankrike dar hedern aberopats i domstol nyligen och dar garningsmannen fatt lindrigare straff pga det? Fram tills for ett par veckor sedan fanns ju fortfarande blasfemi-lagen har i Storbritannien trots att den i praktiken inte spelade nagon roll och fram till slutet pa 90-talet var det olagligt for manliga individer att vistas utomhus ikladda kjol vid fullmane pa Nya Zeeland. Teoretisk och praktisk lagstiftning.

  8. I Frankrike är ”passionsbrott” i allmänhet förmildrande, något som förmodligen rör sig snarare om någon form av sinnesförvirring än någon hederskultur. Fransk hederskultur i modern tid(efter 1900) rör sig mer om att man utmanar älskaren till duell än att man hugger ner sin otrogna fru.

    I Norditalien är heder knappast viktigare än i Tyskland. Däremot så finns det säkert en del bröder i Syditalien och på Sicilien som fortfarande håller koll på vad deras systrar håller på med.

  9. Illa Jinge!

    Du nämner inte ett ord om viktiga konventioner som om MR, Kvinnokonventionen eller Barnkonventionen.
    Det är dessa konventioner som måste läsas och diskuteras inom all utbildning över hela världen. Eller?

  10. På samma sätt som det är bra att inte förknippa hederstänkandet till en speciell religion, vore det också bra om försvararna av denna ej definierade religion inte anklagade alla som kritiserar hederstänkandet för att vara rasister.

    Om man inte kan intervjua en man från mellanöstern angående hederskultur för att man är rädd att trampa på någons tår, så undrar jag vilka som egentligen är rasister.

  11. Det håller jag med om David. Men rasister måste alltid få veta besked om vad som tillåts och vad som ej tolereras.

  12. Våga gå ut med ditt eget namn istället för att sitta bakom ett smeknamn och kasta skit på folk, fegis!

  13. @Camilo:

    På vilket sätt vågar jag inte gå ut med mitt eget namn? Kolla under kontakt och kamma till dig sedan! Sedan vidhåller jag givetvis att rasistiska inlägg INTE tillåts. Läs kommentarsreglerna!

  14. Det var skitbra artiklar, kul att för en gång skull hitta vettiga sådana!

  15. Hanna: Visst förekommer det omfattande hedersrelaterat våld även i Grekland respektive Italien, lite beroende på vilken definition man väljer att använda. Men det är fortfarande så att det hedersrelaterade våldet är koncentrerat kring kulturer som har varit agrara under lång tid, kombinerat med arvsrätt på fädernet (nästan uteslutande fallet med agrara kulturer).

    Det går att argumentera att de flesta länder haft jordbruk som vanligaste sysselsättning, men det föreligger ändå skillnader.

    Det jag minns över just detta ämne från tiden då jag pluggade till genusvetare är att det renodlat hedersrelaterade våldet förutsätter en social kod som ofattas av ett helt samhälle. De kvinnor som utsätts för samma typ av beteende i ett land där kanske bara en stor andel (men kanske inte majoriteten) tror sig äga ”sina” kvinnor, får naturligtvis ingen tröst av detta faktum. Men det är inget konstigt med att välja att intervjua en person med den bakgrund som Farman har. Det är varken rasistiskt eller bristfälligt.