För yttrandefrihet och demokrati – Stöd Julian Assange!


Detta är ett sammandrag av två artiklar om Julian Assanges utsatta situation Resumen
WSWS: Brådskande upprop till stöd för Julian Assange! . Jag tackar Christine Vaple för översättning av en del av texten.

Artikeln
Julian Assange är under allt större hot. Illavarslande tecken visar att Ecuadors regering kan komma att få bort Assange från dessa Londonambassad, vilket skulle kunna leda till att han blir utlämnad till USA. Assange, som bara är 47 år gammal, har sett sin hälsa försämrad efter nästan 6 år instängd i ett rum utan frisk luft eller solljus.
Assange med FN-utredningenAssange med FN-utredningen som föreslår att han frisläpps.
Ecuadors förre president Rafael Correa fattade det modiga beslutet att skydda Wikileaks grundare mot utlämning till USA. Under president Lenín Moreno, som tog över våren 2017, har Ecuador återupptagit sitt militära och säkerhetssamarbete med USA och Assange är enligt rapporter ”i omedelbar fara att tvingas lämna Ecuadors ambassad i London”.

Sedan den 27 mars har Ecuadors Londonambassad ökat de psykologiska påtryckningarna mot Assange genom att hindra honom från att kommunicera med vänner, anhöriga och kolleger både personligen och elektroniskt. Hans lilla rum utsätts nu för elektronisk blockering och hans enda tillåtna besökare är advokater och matleverantörer.
Lenin Moreno IIEcuadors nye president Lenin Moreno
I slutet av 2016 kom de svenska myndigheterna överens om att förhöra Assange i London och året därpå la man ned sin påstådda utredning utan att framlägga något åtal. Den brittiska regeringen har emellertid i samarbete med Washington vägrat att släppa sin inriktning på att åtala och fängsla Assange för att avstå från borgen samtidigt som man söker politisk asyl.
Medierapporter tyder på att Ecuadors regering utövar enormt press på Assange att ”frivilligt” lämna ambassaden. Om han vägrar att lämna, visar uttalanden att tjänstemän i Ecuador är engagerade i diskussioner med Storbritannien för att upphäva hans asyl och överlämna honom till den brittiska polisen.
Amerikanska CIA och andra organ väntar förberedda med ansökningar om utlämning till USA. Den amerikanska härskande klassen är tydligen inriktad på att stoppa whistleblowers och dölja sina brott från världen. CIA betecknar WikiLeaks som en ”icke-statlig fientlig informationsorgan”, medan den amerikanska regeringen har förklarat att arrestering av Assange har ”prioritet”.
yttrandefrihet
Endast en stor folklig opinion kan hindra detta. Nu planeras en demonstration i Sydney 17/6, vilket stöds av den kände journalisten John Pilger och andra försvarare av WikiLeaks. Man kommer att kräva att den australiensiska regeringen omedelbart agerar för att säkerställa Assanges ovillkorliga frihet och möjlighet att återvända till Australien. Detta är helt möjligt i princip.
Hittills har ledande politiker i Australien intagit en motsatt ståndpunkt. Detta gäller nuvarande premiärministern
Malcolm Turnbull och hans föregångare Julia Gillard i Labor Party. Hon samarbetade öppet med Obama-administrationen i förföljelser av WikiLeaks. Arbetsregeringen fördömde sin publicering av läckt information som avslöjade USA: s krigsförbrytelser som ”olagliga”. Det förklarade dessutom att det skulle hjälpa USA i eventuella straffrättsliga åtal vid Assange.

i , , , , ,, , , , , , ,


7 svar till “För yttrandefrihet och demokrati – Stöd Julian Assange!”

 1. I dessa Metoo-dagar kan man ju också formulera det hela så här:

  En kåt man fick lära sig vad det kostar att inte hålla gylfen stängd.

  Att den nye presidenten i Ecuador dessutom heter Lenin i förnamn ger en ytterligare ironisk knorr åt det hela.

  • Du har nog missat en del. ”Mindre än 24 timmar senare tog Stockholms chefsåklagare, Eva Finné, över undersökningen. Hon avbröt omedelbart arresteringsordern och sade: ”Jag tror inte att det finns någon anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.” Fyra dagar senare avfärdade hon våldtäktsundersökningen helt och hållet och sade: ”Det finns ingen misstanke om något som helst brott.” Att fånga Assange – Vad hände egentligen?

   Sedan förhör alldeles för sent av åklagare Nyh, och nedlagt åtal.

   Detta tyder just på att Assanges kamp för demokrati och yttrandefrihet och påvisande av olika övergrepp av USA är orsaken till hans situation.

   För resten? Var det inte ett par kvinnor involverade?

 2. Roger Waters berömd artist från gruppen Pink Floyd som också är en anti-sionist kämpe hyllade Assange nyligen på en koncert i Berlin. Men om detta må media inte berätta det är Första Regeln i Fejk Medias osynliga stadgar. Att Sverige spelade den avgörande rollen genom att efterlysa Assange på falska grunder (den beprövade ”honey trap” vägen) säger väl mycket om vilkas ärenden dess regeringar springer.

  https://www.rt.com/news/428600-roger-waters-julian-assange-berlin/

 3. Det är i första hand det socialdemokratiska arbetarpartiet som är moraliskt och politiskt ansvarigt för Julian Assanges vidriga tillvaro. Därför borde alla deras anhängare uppmana sin ledning att aktivt driva frågan till en positiv lösning för Julian Assange. Och hota med att annars sluta stödja partiet.

 4. Ni vänsterinriktade har en svaghet för celebriteter.
  Assange kändisskap beror på att han är en skapelse av Cia, som framgångsrikt understödde färgrevolutionerna för imperiet och där Wikileaks syfte var uttalat för imperiets önskade omstörtningar. Hans martyrium inleddes samtidigt som alltfler i altmedier pekade ut honom och wikileaks som ett Cia-projekt. Det var nödvändigt för att behålla greppet om supportrarna.
  För att kunna utnyttja honom och den Cia-skapade organisationen måste dom pytsa ut lite sånt som samhällskritiker gillar så att ni fortsätter lita på dem trots att det är ett bedrägeri som bara väntar på tillfälle att utnyttja er. Låt er inte duperas! Han är ett verktyg för imperialisterna.
  Cia-medarbetaren Daniel Ellsberg sade tämligen uppriktigt att ’Dom som inte är celebriteter kan omöjligen förstå mig’
  Han menade att hans status som celebritet gör att han har en särskild roll att spela som inte är förenlig med den typ av sanningssökande som de flesta av oss föredrar utan som kräver att celebriteter går maktens ärenden om dom vill vara fortsatt uppburna. Således medverkade han till att dölja Cias roll bakom Vietnamkriget.

  • CIA:s uppdragsgivare vill döma Assange till långa fängelsestraff efter vad som är känt. Inga belägg finns för att Assange/Wikileaks är skapelse av CIA.