Finns al Qaida?


Igår skrev Per Jönsson ett ledarstick i Dagens Nyheter som handlade om den svensk-
marockanska ”al Qaidaledare” som USA har skjutit i Irak. Det är en artikel som jag tycker att alla ska läsa eftersom den reser ett antal frågor.


DN:
”Är en liten moské i Brandbergen i Haninge utanför Stockholm svenskt högkvarter för terrororganisationen al-Qaida? Man skulle nästan kunna tro det efter den amerikanska militärens och svenska Säpos uppgift att en svensk-marockan dödats i början av oktober under en räd mot ett al-Qaida-fäste i Mosul i norra Irak. Enligt USA-militären var det ett riktigt storkap – 43-åringen sägs ha varit andreman i den irakiska grenen av al-Qaida och bland annat ansvarig för terroraktionerna i norra Irak. Inte illa, nej snarare väldigt illa, för en muslimsk invandrare i en Stockholmsförort.”

Jag har läst en del om den person som utpekas som al Qaidaledare, och det är fullt möjligt att han har begått terrordåd i Marocko, men om det vet jag inget. Men jag förstår att man måste vara oerhört skeptisk till alla påståenden som kommer från USA. Det känns välgörande att en skribent på DN har upptäckt det. Man kan säga mycket, men man kan inte säga att vi skämts bort av den sortens klarhet från landets största morgontidning.

Personligen är jag alltid skeptisk när Magnus och Magnus uttalar sig i media. De vet alltid så mycket, och mycket av det de säger sig veta motsägs ofta av människor som – faktiskt vet.

Men Claes Arvidsson i SvD vet: ”När den 43-årige svenske terroristen Abu Qaswara sprängde sig till döds i Irak var det en framgång för USA och Irak i kampen mot al-Qaida – även om man föredragit att ta honom till fånga. Men tyvärr var det också en seger för Abu Qaswara. Som Säpos Malena Rembe formulerar saken: ”Han kan bli en martyr som fungerar som inspiration för andra.”

Jag av den uppfattningen att ingen faktiskt vet. Troligen var Abu Qaswara terrorist, en hel del tyder på det. Men jag tvivlar på att han var allt som Magnus och Magnus tillskriver honom, läs USA/CIA. Jag tvivlar, liksom Per Jönsson. SvD har inte gjort sig kända för att tvivla på någonting alls som presenteras av CIA, Memri och Site Institute. Det gör i mina ögon SvD till en mindre trovärdig rapportör när det gäller sådant som deras ledarredaktion påstår är sant.

Det vore önskvärt om media ständigt frågade sig om den informationen de får från olika aktörer är korrekt, och hinner eller kan de inte kontrollera så borde det framgå av artikeln. Personligen anser jag att det verkar vara ett rimligt antagande att mannen var terrorist, men påståendet att han var andreman i al Qaida verkar vara en konstruktion. Varför då? Jo mannen kunde inte ens arabiska enligt de som vet.


En sedan länge död kändis…

Nästa problem är hövdingen själv, Usama bin Laden. Media tycks tro att en njursjuk farbror som gömde sig i en grotta överlevde det massiva bombardemang som USA utsatte de afghanska bergen för. En man som behöver dialys två gånger i veckan. Alla senare videos som sägs visa honom visar en gubbe som inte ens är speciellt lik honom. Men upp dyker han varenda gång det är en inrikeskonflikt i USA.

Svårigheten som skribenterna får på halsen är frågan om det i praktiken finns något som heter al Qaida idag. Det har med hjälp av förfalskade videoinspelningar distribuerade av diverse underrättelsetjänster blivit en alltmer aktuell fråga. Men vilken tidning berättar om inhyrda skådespelare som läser upp en färdigskriven text till en Video som ”upptäckts” av Memri på en ”islamistisk hemsida”?

DN SvD12 SDS HD DBL it

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Abu Qaswara, Usama bin Laden, al Qaida, Irak, Terrorism, Mediekritik, Journalistik, Fakta, fantasi, CIA, Memri, Site institute, Desinformation, Politik[/tags]


9 svar till “Finns al Qaida?”

 1. al Qaida måste drivit det här med ”platt organisation” till sin spets. En ledare och tusen andremän.

 2. Oscar #1
  Gudmundson tror även idag att Saddam hade massförstörelsevapen. Det sa han på min blogg när han tog några öl för mycket :o) I övrigt, att tro på att Bin Laden exsisterar är likadant som att tro på tomte! :o) …bara för att han har tomte-skägg.

  Annars, undrar jag vad som är skillnad mellan legosoldater från västvärlden och muhadjediner (muslimska frivilliga krigare)? Båda går in i kriget helt frivilligt och faktum är att just legosoldater från väst har dödat många civila i kriget, plundrat och våltagit som Jackie Arklöf har gjort. På bägge sidor finns de kriminella som strider mot krigs lagar, folkrätten och mänskliga rättigheter.
  Enda skillnad jag ser är att terrorism på en sida legaliserades och på andra sidan döms det utan rättsliga processer.

 3. Det allra obehagligaste är att man inte kan utesluta att USA:s styrande önskar skapa terroristrädsla överallt i Västvärlden, och även i Sverige, och att det gäller att ”visa” att det finns terrorister överallt, även om de inte begår några terrordåd här. Man kan ju emellertid också hoppas att någon/några gör det till slut, av dem som blir förbannade på myndigheter i Sverige, såväl som på USA:s agerande.

  Rädslan är den perfekta grunden för att bygga ut ett kontrollsystem där vi alla kan kontrolleras, som vi ju har sett. Vi såg taktiken i Tyskland också en gång, där faran för judar och kommunister gjorde det viktigt att kontrollera alla medborgare.

 4. Kurdo Baksi, som verkar mycket insatt, säger att mannen i fråga inte på något sätt är lierad med al Quida.

 5. @ Sara G:

  Trodde också att Kurdo Baksi borde veta men när jag nu läst Per-Gudmundsons-blogg och den otroliga-utredning han gjort om just Mohamed Moumou alias Abu Qaswara förändras bilden totalt. Både vad det gäller Gudmundson och Baksi.

 6. Dessa länkar försvann i # 7:

  gudmundson.blogspot.com/2008/10/mohamed-moumou-fick-sina-72-jungfrur.html

  gudmundson.blogspot.com/2006/12/terroranklagelserna-punkt-fr-punkt.html

 7. Att Al Qaida skulle vara någon slags organisation kring Bin Ladin som har hemliga terrorceller överallt i världen låter helt befängt. Utav alla sk. Al Qaida-celler så är det rimligtvs ytterst få som haft någon kontakt med kretsen kring Bin Ladin (om han nu ö.h.t lever, jag är tveksam).

  Al Qaida fungerar väl snarare som en slags ”öppen identitet” som terrorister kan ansluta sig till för att framstå som en del av en mäktig organisation (när det i själva verket inte finns någon sådan).

  USA spelar med i spelet, de behöver ett gemensamt namn att bekämpa så de kör på ”Al Qaida” trots att Al Qaida egentligen inte är mycket mer än just ett namn.

 8. Såg en fransk dokumentär om en man som var medlem i al qaida uner sovjet/afganistan kriget.

  Han är över 50 år gammal i skomakare i Marocco han var stolt över att ha stridit i afghanistan mot kommunisterna. han berättade om det stöd de fick från frankrike, GB och USA.

  Han berättade att flyger regelbundet till frankrike och hälsar på sitt barnbarn.

  Så han var med i ursprungliga al qaida och flyger obehindrat. Jag vet inte vad jag ska säga om det.

  Men jag tror al qaida är något typ av spöke de plockar fram och sätter den ettiketen på alla islamistiska grupper som hotar dem. Det gör det enklare för dem att beskriva världen i svart och vit.