Bildt riskerar fängelse enligt Expressen


Expressen: ”Carl Bildt är polisanmäld av bloggaren Jan-Inge Flücht som anser att utrikesministern bryter mot Lagen om elektroniska anslagstavlor, även kallad BBS-lagen, genom att inte ta bort följande läsarkommentar:

”Om palestinierna kan man bara säga detta: må de alla brinna i helvetet så länge som deras enda mål är att förinta alla oss judar. Dessa parasiterande massmördare har inget existensberättigande.”

BBS-lagen säger att den som är ansvarig för en elektronisk anslagstavla, till exempel en blogg med kommentarsfunktion, har en skyldighet att bevaka de inlägg som görs och att snarast plocka bort de som uppenbart innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring. I Bildts fall skulle det handla om hets mot folkgrupp.”

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Folkmord, Palestina, Ärekränkning, Förtal, Blogg, Bloggosfären, Ekot, Lördagsintervju, Utrikesministern, Högerregeringen, Politik[/tags]

Källor: Expressens artikel

Expressens andra artikel

Förra bloggningen

Bildts polisanmälda inlägg


71 svar till “Bildt riskerar fängelse enligt Expressen”

 1. Det är nog givet att det finns antisemitism i landet. Men jämfört med islamofobin så är det ingenting.

 2. För att återgå till Bildt: Varför hörs inget, varför är pressen så tyst?
  Det här borde vara en stor sak på löpet: Carl Bildt polisanmäld, sprider främlingsfientlighet på sin blogg.
  Men det är dödstyst…

 3. Sara, jag ”upprör mig” helt visst i mitt sinne, jag skriver om det, jag träffar palestinier och jag har aldrig sagt att ockupationen är något bra. Men därifrån till Warszawas getto är det en bra bit. Och du går väldigt långt i dina generaliseringar angående ”gammaltestamentligt hat” (det finns också mycket gammaltestamentlig kärlek, må sägas), demonisering etc. Att Jinge postat några vidriga kommentarer från vad någon som kallar sig Kalle och definitivt inte på något sätt kan kallas ”rättrogen” skrivit på Bildts blogg betyder inte att man utav detta kan dra slutsatser om vad ”man” tänker. Hur många av de som kritiserar Israel har över huvud taget någonsin LYSSNAT på en israel? Jag menar inte talat om för en israel vad ni själva tycker, utan LYSSNAT.

  F ö har Anna Wester en post på sin blogg från en vägspärr vid Tulkarem som jag tycker är väldigt läsvärd. Där beskrivs just den verklighet som jag känner igen. Den är väldigt oroväckande och ibland väldigt deprimerande, men den är inte nazister och Warszawas getto.

 4. Nå, för de som är judar är antisemitismen inte ”ingenting”. Givetvis är islamofobin utbredd – får höra en del mycket fördomsfulla kommentarer om muslimer då och då. Tycks också som människor tycker det är mer rumsrent att haspla ur sig fördomar om muslimer än om judar.
  Men Jinge, varför ska man ställa två utsatta grupper mot varandra? Rasism och främlingsfientlighet är alltid lika destruktivt, vem den än riktas mot.

 5. Nejdå, man behöver inte ställa det mot varandra. Men har vi problem i Sverige så är det 1) Islamofobin, sedan kommer ingenting x 7-8 och efter hatet mot lappar, somalier och andra afrikaner så kommer antisemitismen.

  Antisemitismen är inget som kan upphöjas till något slags nationellt problem.

  Dessutom är det inget som bloggposten handlar om, snarare precis tvärtom.

  Det handlar om exempellöst hat mot palestinier och då ska diskussionen handla om det oxo.

  Antisemitism skriver jag oxo om mellan varven.

 6. Det är inte särskilt långt mellan Warszawas ghetto och den tillvaro palestinierna tvingas leva under bakom muren. Säg mig vad skillnaden består i?
  Syftet är i stort sett detsamma, utplåning av ett folk.
  Kanske är det så när man lever tätt intill, att man inte ser skogen för träden…
  Jag har varit i Israel – och det var efter den vistelsen som jag verkligen förstod allvaret.
  Det var en omskakande upplevelse.
  Jag mötter också israelisk rasim, så oemotaglig för andra argument, så hatisk och så oresonlig.
  Du kan inte få mig på andra tankar, jag kan inte blunda för det så djup omänskliga i Israels behandling av palestinierna.

 7. All rasism och främlingsfientlighet är ett nationellt problem. All rasism och främlingsfientlighet måste tas på allvar och bekämpas.
  Dessutom: det heter samer. ”Lappar” är ett nedsättande uttryck som skapades av svenskar.

 8. Malkinia!

  Du kan maila mig oxo på jinge krumelur same punkt net.

  Jag har oxo rösträtt på sametinget.

  Vi är en hel del som är födda och uppväxta i Stockholm…

 9. Det bor mer Samer/Lappar i Stockholms län än i Lappland, om jag inte mins fel.

 10. Ok, den e-postadressen begrep jag inte Jinge, så här bryter jag stort mot kommentatorsreglerna: jag är inte same, min mamma är estniska. Därav mitt intresse för finsk-ugrare i Sverige. Därav mitt intresse för andra världskriget. Därav mitt efternamn, kan tilläggas. Och jo, jag vet att det finns många samer i storstäderna. Fast inte visste jag att ni också hade rösträtt i sametinget.
  Finns verkligen ingen anledning för dig att publicera det här…

 11. Maikinia, nää inte behöver jag publicera det men det är nog inte så många som vet att jag är kvartslapp. Min farmor var same och jag har tänkt lägga ut en bild på henne nån gång. Hon dog på 60-talet och det syns verkligen på henne att hon är samisk. Liten krokig gumma med hud som var så väderbiten att hon nästan behövde ta en stelkrampsspruta. Dessutom rökte hon pipa som en bortbindare.. :-)

  (epostadressen var jinge@same.net) Nu har jag inte loggat in där på nåt år men…

  Jag förklarade nyss för en annan besökare i mail att mitt efternamn må vara tyskt, men det beror på att min farfars far hette Olof Mattson Flygt och ”Flygt” var en del av hans soldatnamn. På den tiden fick inte sönerna ärva soldatnamn så därför förtyskades namnet 1895 om jag har årtalen rätt i minnet. Tyska var ”tjusigt” på den tiden…

  M.a.o. fanns ju risken att jag skulle ha hetat Olofsson oxo, och det får jag tacka min himmelske skapare för att jag slapp. Då skulle folk ha frågat om jag var släkt med Maud.

  Ja Christer! Stockholm är nog sametätast, för 20 år sedan fanns det oxo ett lappläger vid Paradiset/Tornberget 3-4 kilometer väster om Handen. De hade t.o.m. renar där, fast inhägnade förstås.

  Och jo, jag har tillbringat åtskilliga somrar uppe i norr, norr om Arvidsjaur, in mot Kebne, Stora Sjöfallet och liknande ställen. När jag var liten knatte åkte jag själv upp med tåg till Porjus (tror jag det var), minns inte säkert nu.

  Så visst kan jag koppla på norrländskan vid behov… :-)

 12. ”Den här diskrimineringen existerar och ofta pga etnisk rensning i Palestina. Om man tar riktiga åtgärder för den här arrogansen (brott mot internationella lagar & mänskliga rättigheter) då kommer säkert att diskriminering mot judar att försvinna. (Tror jag och hoppas på).”

  Ida…varför förföljdes då judar innan 1948, om rubbet beror på Israel och etnisk rensning i Palestina? Skulle vara intressant att höra din åsikt.

 13. Anna! Nu har judar mig veterligen förföljts i årtusenden, inte bara sedan 1948. Visst ökade judehatet markant i mellanöstern efter att olika terrorgrupper ägnat sig åt etnisk rensning och massmord, men det startade ju faktiskt redan på 1800-talet.

  Du har väl en av sönerna till en av dessa terrorister skrivandes på din blogg bla..

  (Han har dock inget ansvar för Haganahs agerande)

  Nu läste jag inte frågan baklänges men redan innan återtåget från Egypten…

  Spekulera i det kan jag inte göra på något trovärdigt sätt, jag kan alldeles för lite religionshistoria för det, men nog sjuttsingen kan man väl leda i bevid att det har nåt men Gamla Testamentet att göra? Nu spekulerade jag iaf… :-)

  Men jag kanske ska skriva om antisemitismen så…

 14. Paradiset har jag besökt några gånger. Det är mycket troligt att det var Porjus, om det var en stor sjö där och du skulle till Stora Sjöfallet.
  Åkte du båt från Porjus?

 15. Kristendomen blev officiell religion i romarriket genom kejsar Konstantins omvändelse på 300-talet. Eftersom den tidens kristendom hade en mycket negativ inställning till andra religioner hamnade Romarrikets judar i en utsatt situation. Det var dock först på slutet av 1000-talet, i samband med det första korståget mot Jerusalem, som förföljerna av judar tog verklig fart. Ska tilläggas att när korsfararna kom fram till det heliga landet slaktade de muslimer och kristna med samma frenesi som de tagit livet av judar.
  Fram till 1800-talet vilade antisemitismen i Europa på religiös grund. Då tillkom ett nytt inslag i antisemitismen. Nu hävdades plötsligt att judar var rasmässigt annorlunda – och mindervärdiga. Och hur det där gick är allmänt bekant.
  Europas muslimer har tidvis också råkat sällsynt illa ut. När de kristna återerövrade det sista av Spanien i slutet av 1400-talet tvångskristnades, mördades eller fördrevs de spanska morerna. En flerhundraårig kultur försvann i ett slag.
  I Europa finns en gammal, mycket ihärdig vana att förfölja och ta livet av sina etniska och religiösa minoriteter. Och eftersom människan tycks oförmögen att lära av historien lär det fortsätta.

 16. Malkinia, det där var så vitt jag kan se en väldigt korrekt beskrivning. Men korsfararna slaktade väl inte kristna i Jerusalem, de var ju kristna själva? Så vitt jag vet var det muslimerna de var ute efter, och judarna strök liksom med på vägen. Men rätta mig om jag har fel.

 17. Ida, jag är också trött på brott mot mänskliga rättigheter och i mycket håller jag med dig även om du ibland uttrycker dig litet märkligt. Och inte för att det spelar någon större roll längre, men…ofta låter det som bara Israel alltid vägrat godkänna FN-resolutioner och är de som aldrig velat samarbeta. Men de första årtiondena var det faktiskt palestinierna och arabvärlden som vägrade anta de FN-resolutioner som gällde. De vägrade godkänna 181 (FN-s delningsförslag från 1947), och sade blankt nej till 242. Men det är helt riktigt att det skett en omsvängning sedan i slutet på 80-talet och nu håller palestinierna (åtminstone PLO)och arabvärlden benhårt fast vid de relevanta FN-resolutionerna och får därigenom stort internationellt stöd. Vilket ju i sig är helt OK, det är bara litet trist tajming. Rätt onödigt med allt det här bråkandet sedan 1949 när gränserna i grund och botten i slutändan kommer att bli ungefär desamma. Och Ida, jag lovar dig att upprättas en palestinsk stat så är jag den första som åker till östra Jerusalem och firar. För det kommer att innebära att också min stat får säkra och internationellt erkända gränser och kan koncentrera sig på framtiden.

 18. Anna, när korsfararna intagit Jerusalem mördade de urskillingslöst, även kristna. Säger en del om korsfararnas ”ädla” motiv.
  Ida, jag tror inte Hitler är långt borta. Det är samma mekanismer då som nu. Överallt i Europa får främlingsfientliga och rasistiska partier allt fler röster i valen. Men denna gången är det inte judarna som är den främsta måltavlan utan Europas utomeuropeiska invandrare, framför allt muslimerna.
  Denna utveckling kan ses också i Sverige. Sverigedemokraterna gick kraftigt fram i förra årets val och satsar på riksdagsplatser i valet 2010. Retoriken i Sverigedemokraternas nättidning Sd-kuriren är mycket lik den nazistiska retoriken på 1930- och 1940-talen. Den stora skillnaden är att föremålet för Sverigedemokraternas ursinniga hat är muslimer, inte judar.
  Heh! Diskussionen började visst med Calle Bildt, ja…

 19. Anna: ”Men de första årtiondena var det faktiskt palestinierna och arabvärlden som vägrade anta de FN-resolutioner som gällde. De vägrade godkänna 181 (FN-s delningsförslag från 1947), och sade blankt nej till 242.”

  Jag skulle inte heller godkänna en resolution som kapar Sverige i två delar. Det brittiska mandatet Palestina var ETT område. Att det förekom judiska terrorband som mördade och drev bort folk redan innan FN beslutade om att ge halva landet till judarna känner vi till. Men inte så många av oss hade räknat med att du skulle ta upp palestiniernas vägran som ett argument – mot palestinierna…

  Där ser man…

 20. Vad ska vi med en utrikesminister till? Är inte en sådan ministerpost lite förlegad, ungefär som faxapparaten?

 21. Varning – meta: Jinge – då vet du säkert också att det inte finns något som heter ”norrländska”! Den som inte hör skillnad på Pitemål och Jämtska, ja, den borde udnersöka öronen.