Bildt riskerar fängelse enligt Expressen


Expressen: ”Carl Bildt är polisanmäld av bloggaren Jan-Inge Flücht som anser att utrikesministern bryter mot Lagen om elektroniska anslagstavlor, även kallad BBS-lagen, genom att inte ta bort följande läsarkommentar:

”Om palestinierna kan man bara säga detta: må de alla brinna i helvetet så länge som deras enda mål är att förinta alla oss judar. Dessa parasiterande massmördare har inget existensberättigande.”

BBS-lagen säger att den som är ansvarig för en elektronisk anslagstavla, till exempel en blogg med kommentarsfunktion, har en skyldighet att bevaka de inlägg som görs och att snarast plocka bort de som uppenbart innebär uppvigling, hets mot folkgrupp, barnpornografibrott eller olaga våldsskildring. I Bildts fall skulle det handla om hets mot folkgrupp.”

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Folkmord, Palestina, Ärekränkning, Förtal, Blogg, Bloggosfären, Ekot, Lördagsintervju, Utrikesministern, Högerregeringen, Politik[/tags]

Källor: Expressens artikel

Expressens andra artikel

Förra bloggningen

Bildts polisanmälda inlägg


71 svar till “Bildt riskerar fängelse enligt Expressen”

 1. Tycker ändå att det är lite överdrivet att hålla Bildt ansvarig för den sjuka kommentaren på hans blogg. Den där Kalle eller vad han hette är väl själv ansvarig för sina idiotiska åsikter.

 2. Hur kan svensk lagstiftning gälla i USA?

  BBS-lagen gäller för servrar i sverige. Inte i USA. Case Closed.

 3. Malin:
  1. Skrik inte, jag vet han är utrikesminister.
  2. Svensk lagstiftning gäller inte i USA.
  3. Det kvittar vem som bloggar. Svenska BBS-lagen är föråldrad och saknar verklighetsförankring 2007.
  4. Signaturen ”kalle” på Carl Bildts blogg är den som är ansvarig för sina uttalnanden. Ingen annan.

 4. Om man bortser från juridiken, tycker du inte att Carl Bildt har ett ansvar att rensa kommentarerna i sin egen blogg?

  Är det lämpligt att en utrikesminister i Sverige låter sådana inlägg stå kvar?

  ”Ida ditt pissluder…”

  ?????

 5. Jinge: Grattis till att du har lyckats få det här uppmärksammat! Det är ju stenenkelt att radera kommentarer från en WordPress-blogg. Att Bildt, som gärna vill framstå em Internetkunnig inte har gjort det är förvånande.

  Det skall bli intressant att se om han kommer att göra det nu.

 6. Bildt kommenterade att det inte gör någon skillnad om han tar bort kommentarerna, eftersom de ligger kvar i ”arkiven” ändå. Trodde Bildt kunde lite mer om WordPress än så, men det är inte alltid lätt att hålla ordning på hur saker och ting fungerar när man bara gör en liten del av jobbet själv… :)

  Men i övrigt ser jag ingen humor i det hela. Mer reklam för Bildts blogg, fler människor som läser det som publiceras i tron på att vi har en fantastiskt folklig utrikesminister. Bloggvärlden är ett minfält idag…

 7. Malin

  Du har fel.
  Politiskt kan inte en Svensk utrikesminister låta anstiftan till folkmord finnas på en blogg som han driver som utrikesminister.

  Alldeles oavsett var bloggen är placerad så gäller politiska realiteter.

  Tror Du verkligen att Carl Bildt kommer att säga till Fredrik Reinfeldt att detta är hans privatsak av den enkla anledningen att servern står i USA. Visserligen får en moderat vara blåögd men det finns gränser.

  Han har faktiskt sett kommentarerna och låtit dessa vara kvar. Vi får väl se vad utvecklingen har i sitt sköte.

  KAS

 8. Andreas: Personligen så visst, hade jag varit Carl Bildt hade jag kört med moderering.
  Samtidigt så blir det svårt att argumentera emot personer som ”Kalle” om de inte får komma till tals. I en demoktati får vi ju stå ut med att det finns ”dårar” med extrema åsikter. Vågar vi inte ta debatten så blir de ju bara starkare, se på SD för att ta ett exempel.

  Vi lever i en ny tid med ny teknik. Jag tycker det är bra med en utrikesminister som bloggar. Det borde vara krav att ALLA ministrar bloggar så vi får reda på vad våra skattepengar går till. Fast det är ett annat ämne.

 9. KAS: Du menar att svensk lagstiftning skall gälla i hela världen? Korrekt tolkat?

 10. Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas. Carl Bildt bloggar som utrikesminister, folk som kommenterar på hans blogg, som Bildt är ansvarig för, kan jämställas med folk som skickar saker till UD. Alltså måste kommentarerna finnas diarieförda hos registratorn. Ominte så har registratorn gjort sej skyldig till tjänstefel.

  Vidare så är jag ganska övertygad om att Nils har fel. Hur mycket han än avgudar Bildt så kan man inte försvara en person som sprider uppmaningar om folkmord!

 11. Det är självklart att Bildt är ansvarig! Han är ju föör faan vår utikesminister!!!

 12. ”KAS: Du menar att svensk lagstiftning skall gälla i hela världen? Korrekt tolkat?”

  Nej Nils läs en gång till och försök att förstå det som jag textat, det var inte korrekt tolkat, Du läste min text som djävulen läser Bibeln.;)

  KAS

 13. Att han snackar om att det ligger kvar i arkivet blir ganska löjligt. Jag antar att det är Google han menar. Men för den delen kan man väl inte låta bli att ta bort dåliga inlägg.

  Hade Calle tagit bort dom direkt så hade det inte spelat någon roll att de hade funnits kvar i arkivet.Då hade han gjort vad vad han kunnat, att sedan Google väljer att spara det, är väl inte hans sak då.

  Och sen så är väl inte saker kvar hur länge som helst. Bara ett tag väl?

 14. Juridiskt bör Bildt klara sig på samma sätt som Ahmed Rami som också flyttat sin hemsida till USA efter att han dömdes i Sverige. Moraliskt och politiskt bör dock rimligen en utrikesminister ha vett nog att städa bort rasistiska kommentarer. Har han inte tid själv går det att anställa någon som rensar, pengar lider ju Bildt ingen större brist på. (annars finns det säkert någon som skulle göra det gratis bara för att få vara med på ett hörn bland berömdheterna).

 15. Bra gjort.

  Låt vara att du, Jinge, inte sympatiserar med vår utrikesminister. Det står dig fritt att vara emot demokrati, kvinnors frigörelse, spridning av kärnvapen och en rad andra saker som många borde tycka vara bra.

  Men jag tror inte det är det du hänger upp dig på. Du gillar inte Bildts syn på inrikespolitiken. Frihet, fritt ägande, humana skatter, effektiv byråkrati och säkerhet är du emot, istället förordar du ett vänsterorienterat samhälle med ytterst begränsad frihet, starkt inslag av förhärskande kollektivism och sist men inte minst skyhöga skatter för att bekosta en gigantisk byråkrati.

  Var ärlig det är inrikespolitiken du irriterar dig på.

 16. Jag tycker att det är så oproffisionellt att en utrikesminister låter en kommentar som denna stå kvar:
  ”Om palestinierna kan man bara säga detta: må de alla brinna i helvetet så länge som deras enda mål är att förinta alla oss judar. Dessa parasiterande massmördare har inget existensberättigande.”

  Tänk hur en palestinier reagerar när han ser detta?

  Hur kan svensk lagstiftning gälla i USA?

  Snälla han är SVERIGES utrikesminister inte USAs. Han sitter i Sveriges regering inte USAs.
  Han driver bloggen som utrikesminister. Det bör räcka.

  Jag är mycket glad att Jinge fått detta uppmärksammat och jag är glad att Expressen har tagit upp detta. Tack Jinge, Tack Oscar Julander (Expressen).

 17. Har så läst artikeln i Expressen som du hänvisar till och förundras. Där får jag veta att:

  Överåklagare Sven-Erik Alhem säger till Expressen.se att det ofta är svårt att avgöra vad som faller utanför lagen.
  – I politiska och religiösa sammanhang är mycket tillåtet. Men om det handlar om uttalande som ”död åt judarna” eller ”död åt de homosexuella”, då har du gått över gränsen, då har du nått upp till hate speech-nivån, säger Sven-Erik Alhem som inte vill uttala sig om det aktuella fallet med Carl Bildts blogg.

  Ska man tolka det här som att det (eventuellt) är OK att uppmana till folkmord på vissa grupper, palestinier och muslimer ex? Är det kanske dags för politikerna att tala om exakt vilka folkgrupper lagen omfattar, alternativt vilka som inte omfattas av den?

 18. Alliansens skvallerkäring Johan Ingerö är röd i ansiktet av upprördhet över Jinges polisanmälan mot Carl Bildt.

 19. Det är väl bäter till max 2 års fängelse. Men ärligt talat, jag kan inte se att det blir mer än lite dagsböter, som vid en smärre databrott av misstagskaraktär eller en mindre trafikförseelse. Inget märkligt för en minister alltså. (Nördmedvetne Bildt verkar inte ens fatta att det går att radera enskilda meddelanden, lät det som på intervjun.)

  Men om PM får jackpot så blir det 1,5 år kvar på slutet av mandatperioden …..eee-eller ?

  F–n Jinge. Vad har du nu ställt till med! Nu laddar ju Ekot och PM skarpt igen för en bloggkommentar. Erbjud dig mot arvode att radera inläggen istället. Du ska inte slita ut dig på en rättegångsvända mot Bildten inte!

 20. BRAVO JINGE…! :-)
  Jag har en fråga:
  I fallet att det blir rättsprocess mot Bildt… Vad kommer att hända med ”Kalle” och den andra galningen som var med..??? Kommer man att göra utredning för att spåra dom människor, deras IP, m.m. ?

 21. Oavsett om han får fängelse eller böter att betala – det räknas ändå som STRAFF FÖR BROTT MOT LAGEN… Är det någonting som matchar med UTRIKESMINISTERS SLIPS..? – Nej, absolut inte.
  Annars, Fredriks ministrar spolas bort genom att ha otur med teknologi: TV, datorer…och snart ska någon moderat förlora sin post pga stulen telefon :-)

 22. Lagen säger att den som publicerar en text från Sverige för en svensk publik lyder under svensk lag. Således ska Bildt dömas. Aftonbladet dömdes i ett liknande fall för några år sedan men det blev bara dagsböter som betalades av Aftonbladet. I jämförelse med andra domar där människor knappast uttryckt lika grovt hat borde Bildt dömas till ett riktigt långt fängelsestraff.

 23. harri: Det där är ju helt fel det du citerar. Det är utan tvekan så att det är amerikansk staffrätt som gäller i detta fallet.

  KAS: Så du är enig om att amerikansk lagstiftning är det som gäller?

  Hans: Det där är nog alla eniga om, men har du haft en blogg med så många kommentarer samtidigt som du har ett jobb i klass med utrikesminister? Det är svårt nog med att ha en blogg med tiotal kommentarer per dygn.

  Thomas Palm: Håller helt med dig. Carl Bildts blogg finns ju inte i sverige.

  Maz: Med ditt resonemang så anser du, och de som håller med om att svensk lag skall gälla, att länder kan sätta sig över andra länders lagstiftningar. Jag kommer aldrig acceptera den formen av odemokratiska tankar.

  Kerstin: Så är det ju redan idag. Det är ok att offentligt uttala att man vill mörda vissa grupper. Finns ju flertal friande fall kring detta. Vill vi ha yttrandefrihet så får vi låta alla komma till tals. Allt för att kunna debatera.

  Ida D: Det kommer inte bli en rättsak i sverige. Det är inte något som går att fällas för i sverige. För ”brottet” har skett i USA. WordPress samarbetar dock med myndigheterna och kan i USA lämna ut IP-nummer. Fast en amerikansk myndighet kan inte få ut användaren av IP-nummret i sverige.

  Jonas: Var hittar du den lagen? För det finns ingen sådan lagstiftning. Sen hur vet du att ”kalle” är en svensk användare? Titta på radio Islam. De borde i så fall dömts om och om igen, men de skyddas av att finnas i utlandet.

  Jinge: Jag måste ge beröm för att ha lyckats slå in genom mediabruset. En sann lobbyist skulle man kunna tro! ;) Din polisanmälan är viktig. Jag anser personligen att offentliga politiker skall blogga och att bloggarna skall finnas i sverige. För ministrar bör bloggarna självklart finnas på regeringens hemsida. Fast det är kanske nästa fråga du bör sätta fart på?

 24. Jag tycker att det är trevligt att Carl Bildt jämförs med Radio Islam. Det känns på något sätt relevant.

 25. Jonas, om du har någon association till gruppen du länkar till så vet du säkert allt om den här lagstiftningen?

 26. Nils har både rätt och fel; svensk lagstiftning gäller för svenska medborgare som begår brott utomlands om brottet ger mer än två års fängelse.

  Det lär knappast detta göra, men vilken otroligt stor humor om Bildt dömdes till fängelse! Tänk er hans halländska morrande när polisen kom för att hämta honom, för han skulle ju knappast inställa sig frivilligt!!

  Moahahahahahahahaaaaa!

 27. Nils:

  då skulle ju svenska nazister kunna starta en hatsida på en server i ett land som inte har några lagar mot sånt

 28. Bildt har stor chans att gå helt fri för trots allt är vi inte alla lika inför lagen.
  Med sin klassbakgrund, f.d. statsminister, glorifierade utlandsinsats och nu utrikesminister så har han ett överläge.
  Ytterligare en fördel har han i att de som bedöma om han har begått brott har samma social status och bakgrund.
  Bättre än så är inte vår rättskipning.

 29. Ett snarlikt fall är väl Leif Liljeströms. Han dömdes för uttalanden om homosexuella på sin sajt Bibeltemplet. Han stod själv inte bakom uttalandena men undlät att radera dem. Hans fall ska väl eventuellt upp i Högsta domstolen nu om jag inte missminner mig.

  Om det finns någon som helst konsekvens i bedömningen borde det också bli en månads fängelse för vår kära utrikesminister.

 30. Jonas Karlsson, bra exempel och jämförelse!
  Men när det gäller hat mot homosexuella eller judar, då är det hat, hets mot folk, diskriminering, m.m. Det skrev man som exempel i Expressen också!
  Men här handlar det om rekommendation på folkmord mot palestinier (utrikes fråga för utrikes minister)…och just därför, kanske kommer det att bagateliseras som vanligt.
  Om man låter Bildt ostraffad, då kommer vi ha TOTAL ANARKI på blogg & sajter.

 31. Bildts brott kommer ogillas är min uppfattning. Precis som #36 Christer W skrev, vi är inte lika inför lagen. Med dom kontakter Bildt har så smiter han så klart ut bakvägen och får kanske dagsböter som maximalt straff.

 32. Buran, du har rätt, Christer W också.
  MEN även om hans straff blir maximum dagsböter, då ÄR HAN STRAFFAD FÖR BROTT MOT LAGEN…Vilken brott..? – Ja, Tillåtelse för hets mot folk på egen blogg, betyder som stöd till rekommendation på folkmord!!!
  Ska man ha utrikesministern med liknande fläck..? Skulle man uppskatta hans ord senare under internationella dialoger gällande konflikten i MÖ..???
  Jag tror att Jinges polisanmälan ska vara toppen av isberget för Bildt som redan har samlat massor av lik i gardaroben under senaste tiden…

 33. Det här kommer att bli ett intressant test på hur väl svenskt rättsväsende fungerar. Vi har två snarlika fall. Enda skillnaden är att i ena fallet har vi en obskyr religiös extremist och i andra fallet har vi landets utrikesminister. Sitter Fru Justitias ögonbindel ordentligt? Är vi lika inför lagen?

  Bildts fall är på sätt och vis allvarligare. Leif Liljeström tog avstånd från uttalandena på sin elektroniska anslagstavla vilket Bildt inte gjorde på sin.

  Vidare har Bildt faktiskt rensat bland kommentarerna tidigare. Jag läser hans blogg då och då och vet att han gjort så i minst ett fall. Varför han inte gjorde det nu är en gåta.

 34. Blanda inte ihop begreppen, judar är människor som har judendomen som trostillhörighet (en religion som tillämpat missionsverksamhet under århundranden – och som man därefter följdriktigt kan konvertera till).
  Israeler är invånare i staten Israel, där det är endast människor med judisk tro betraktas som israeliska
  medborgare, trots att en palestinsk grupp på 1,2 miljoner bor där – och alltid levat där.
  Man blandar själv gärna ihop begreppen, då det blir betydligt lättare att anklaga någon för anisemitism…
  För varje kritik mot staten Israels statsterrorism räknas som antisemitism av ömtåliga sionister
  Levande Historia är ett tydligt exempel på att man twistar begreppen genom sin häpnadsväckande oventenskapliga enkätundersökning, som påvisade rätt så utbredd ansisemitism i Sverige. Fan tro’t…
  Judar i Sverge är en totalt assimilerad grupp sedan århundraden.
  Ett lästips: Arthur Koestlers Den trettonde stammen, the Thirtinth Tribe.

 35. ”Israeler är invånare i staten Israel, där det är endast människor med judisk tro betraktas som israeliska
  medborgare, trots att en palestinsk grupp på 1,2 miljoner bor där – och alltid levat där.”

  Sara G, palestinierna som bor innanför gröna linjen har israeliskt medborgarskap. Det är ett faktum. Jag tror inte att det finns något sådant som att ”betrakta” någon som medborgare – antingen är man medborgare eller så är man det inte. Att ”betrakta” är någonting rätt subjektivt.

  För att spara dig tid: jag har aldrig sagt att palestinier i Israel inte diskrimineras, tvärtom, jag har skrivit om det många gånger, jag jobbar tillsammans med palestinier med israeliskt medborgarskap på en kvinnoorganisation i Haifa, jag talar en del arabiska och jag har en hel del bekanta. Men de är MEDBORGARE. Det är just det som är poängen – de borde ha samma möjligheter och skyldigheter som alla andra.

  Så jag tycker att du inte heller borde blanda ihop begreppen. Det är helt OK att kritisera, läser du min blogg så ser du att jag också gör det trots att du förmodligen klassar mig som ”ömtålig sionist”, etc etc. Och vet du, om man inte kan kritisera Israel utan att kallas för antisemit så är det också rätt vanligt att man så snart man försöker påpeka faktafel angående Israel klassas som ”Israelkramare”, ”sionistlobby”, ”ömtålig sionist” etc.

 36. Fast Anna, Sara skriver ”betraktas som israeliska medborgare”. Får man inte samma rättigheter så är man inte likvärdig medborgare.

  Palestinierna får inte köpa mark, får aldrig byggnadstillstånd ens om de äger marken, får inte göra värnplikt och diskrimineras på ett antal olika sätt.

 37. Anna says:
  Och vet du, om man inte kan kritisera Israel utan att kallas för antisemit så är det också rätt vanligt att man så snart man försöker påpeka faktafel angående Israel klassas som “Israelkramare”, “sionistlobby”, “ömtålig sionist” etc.

  Ett annat vanligt knep är att isrealkritiker börjar sina inlägg med: ”Nu blir man väl anklagad för att vara antisemit”, eller ”Nu får man väl judelobbyn på sig”. Man intar direkt rollen som offer och anser sig då skyddad från all kritik.

 38. Jonatan skrev: ”Ett annat vanligt knep är att isrealkritiker börjar sina inlägg med: “Nu blir man väl anklagad för att vara antisemit”, eller “Nu får man väl judelobbyn på sig”.”

  Intressant uppgift!

  Jag gillar sanning så jag Googlade på det du skrev.

  ”Nu blir man väl anklagad för att vara antisemit”

  Noll träff på Google, du kommer med andra ord att bli den första Google indexerar.

  Fortsättningsvis bör du således hålla dig till sanningen!

  ”Nu får man väl judelobbyn på sig” hade aldrig Google sett förut heller så nu ligger du risigt till.

  Lögnare ses inte mellan fingrarna här ska du veta! SKÄRPNING!

 39. Nä, Anna, att vara ” a second-hand member” i sitt forna hemland är inget eftertraktansvärt. Man erfar absolut inte samma välvilja och medborgliga rättigheter som landets ”egentliga” medborgare tar för givet.
  Jag har inte klassat dig på något sätt, den känslan får du stå för själv. Du gör säkert så gott du kan.
  Jag tror inte att jag kom med några faktafel, men om så skulle vara fallet så är jag öppen för kritik och tillrättavisning, utan att känna mig ett dugg sårad och
  börja angripa dig med diverse smädeord. Jag anser mig inte vara fullärd alls.

  Men tillsist några frågor, upprörs man inte varje dag i sitt sinne, när man med säkerhet vet hur palestinierna har det innanför muren, ger det inte en otäck påminnelse om ev. far- och morföräldrars upplevelse av ghettot i Warzsava en gång för inte så länge sedan?
  Man vill tro att lidadet förädlar människor, inte att man med gammaltestamentligt hat utför samma onda handlingar man själv har drabbats av.
  Eller är det så att man upplever sig själva som guds utvalda folk, andra grupper är betydelselösa, som ”palesvinerna” som någon rättrogen uttryckte det.
  När man demonisera andra grupper, kallar dem svin, löss djur etc. så tar man ifrån dem rätten till mänsklighet. Det är på grund av den demonisering av urbefolkningar som angripare lyckats kolonisera stora delar av världen så framgångsrikt.

  Hur man orkar leva med vetskapen att ens grannar svälter, törstar, dör av sjukdomar, fängslas, behandlas som djur, bombas och skjuts? Dagligen! Jag skulle inte klara av det, inte orka med vetskapen om att mina landsmän betedde sig så omänskligt, föraktligt och brottsligt mitt framför mina ögon.

 40. Sara G, angående antisemitism i Sverige: minns inte hur Forum för levande historias enkät om antisemitism var upplagd, så den kan jag inte uttala mig om. Men att antisemitism lever kvar i Sverige är det nog ingen tvekan om. Jag har genom åren hört många nedsättande kommentarer och skämt om judar som befolkningsgrupp. Åtminstone bland en del unga, även sådana som inte är högerextremister, tycks ”jude” vara ett vanligt skällsord. Men också vuxna kan plötsligt ge uttryck för ganska fnoskiga idéer. Fick själv lyssna på en längre utläggning om ”den världsomspännande judiska konspirationen” av någon som jag betraktade som en vän. Jag blev mycket förvånad.
  Ska tilläggas att jag inte avser situationer där staten Israel diskuterats. Kommentarerna och skämten jag åsyftar har i allmänhet fällts utan att Israel, Palestina eller Mellanöstern överhuvudtaget nämnts.