Återreglera elmarknaden!


När Sverige avreglerade elmarknaden så blev det möjligt för Vattenfall att tjäna åtskilliga miljarder på vår elkonsumtion.

Det ledde till en massa nya påhitt som elcertifikatsavgift, nätavgift, utsläppsrätter och liknande. Det medförde kostnader som elbolagen skulle redovisa in till staten, men som de fick behålla själva. Vattenfalls förmögenhet växte till den grad att det blev ohållbart för dem att bygga ut det svenska elnätet och gräva ner känsliga elledningar. I stället valde de att leka affär nere i Europa och köpa upp både kärn-
kraftverk och kolkraftverk, och samtidigt överta stora kolfält där de bryter brunkol. Det ger mer avkastning än att gräva ner distributionsnätet listade de ut.

SvD/DN/TT: ”Men hur än vintern blir bör alla elkunder ställa in sig på ett betydligt högre rörlig elpris från årsskiftet. Då kommer nämligen marknadspriset på utsläppsrätter att stiga till 22-23 euro per ton, från att vara i det närmaste noll i år. Det ger en prisökning med cirka 15 öre enligt Per Thorin, chef för privatkunder på Vattenfall.”

Man kan ställa sig frågan om hur mycket en kilowattimme kostar att producera i ett kärnkraftsverk, ett kraftverk som är avskrivet många gånger om. Eller kostnaden för samma kilowattimme fast producerad med hjälp av t.ex. kraftstationen i Porjus, som för övrigt min farfar var med och byggde. Min farfar skulle givetvis ha svimmat om han visste hur mycket elen kostar idag. Vi vanliga konsumenter betalar runt en krona kilowatten med alla olika skatter och avgifter. För ett par år sedan läste jag att kärnkraften kostar 4 öre kilowatten att producera, den kostar knappast så mycket mer idag.

Men Vattenfalls direktörer, de som nu är med och leker affär i Europa, de måste givetvis ha löner som riktiga börsdirektörer. Dessutom måste de gubevars ha bonusar också. Annars kanske de flyr med sin kunskap till ett annat land där de kan få bonusar sägs det. Men det finns knappast en enda av dessa Vattenfall-
direktörer som skulle klara ens de enklaste


Min farfar, poserande på en kolmila i Arvidsjaur..

jobb utomlands, de enda som skulle kunna få arbete är personalen inom kärnkraftsindustrin, driftstekniker och ingenjörer och liknande yrkesgrupper.

Oavsett hur många öre kilowattimmen kostar att producera så är det vi konsumenter som får betala överpriset för elektriciteten. Dessutom får vi betala företagsledningarnas miljonlöner, fallskärmar och bonusar.

Inte undra på att elkraften blir dyr.

Källor: SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Vattenfall, Elmarknaden, Elcertifikatsavgift, Utsläppsrätter, Reglering, Kärnkraft, Vattenkraft, Politik [/tags]


16 svar till “Återreglera elmarknaden!”

 1. Vem angriper du egentligen? Det är ju en drös politiska beslut som gör att dessa direktörer kan både sko sig och leka magnater.
  För att förändra det räcker det inte bara med att byta politisk majoritet. Vi måste kunna börja byta ut de enskilda politikerna när vi väljer. Dessutom ska ingen kunna komma från tomma intet och bli minister. Väljarna måste ha rätten att veta vilka som de riskerar att bli styrda av.

 2. Jag är förbannad för att allt ska ut och marknadsanpassas. Mycket av samhällets infrastruktur borde vara reglerat, gärna oxo statsägt.

  M.a.o. är jag mest förbannad på sossarna.

 3. Jag kanske är okunnig, men är inte Vattenfall just statsägt? Är det statsägt så är det ägt av folket.
  I praktiken har folket lika lite att säga till om i ett statsägt företag som i ett privat. Kanske är det till och med lättare att påverka ett privat företag eftersom staten inte sitter på två stolar.
  Kan någon förklara för mig varför avregleringen av elmarknaden i princip har misslyckats överallt det gjorts. Avregleringen av markanden för telekommunikation har i princip lyckats överallt, till konsumentens fördel.
  Båda marknaderna har stora likheter i struktur osv

 4. Det finns två huvudsakliga problem. Första och dyrast är att elpriserna sätts enligt marginal- prissättningen dvs den dyraste producerade kWh utgör priset dvs kolproducerad el i Danmark och Finland. Därefter följer priset på utsläpps- rätterna som kol/olja och gaskraftverken måste betala. Egentligen skall detta leda till lägre CO2-utsläpp, men den kostnaden vältras över på vi slutkunder. Och med utsläppsrätterna pågår en mycket kraftig trading (spekulation) som givetvis bidrar till dyra utsläppsrätter, men definitivt inte till lägre CO2-utsläpp utan till diverse miljonbonusar. För övrigt förekommer också spekulation med elpriserna på elbörserna i Oslo och Leipzig. Summa summarum leder detta till att el inte bara i Sverige kostar över en krona inkl energiskatt och moms. Att elproducenterna i Norden och övriga europa har sina bonusfingrar med i tradingspelet för att trycka upp elpriserna kan vi utgå från.P.S. Hur skulle det se ut om t ex affärsidkarna använde marginalprissättning på falukorven samtidigt som man kunde trada med falukorvterminer? Då skulle vi inte har råd med den korven till makaronerna!!

 5. Ja,Jinge då kommer vi osökt in på problemet, det hjälper inte att byta majoritet. Nu vet jag att du inte röstade på s, men det är underordnat i den här frågan
  Dagens valsystem är ungefär som när folk går köper färdig kakmix, lite olika fabrikat på sockerkakan men ändå snarlikt varandra.
  Om man vill ha en egen sossekaka,nej sockerkaka menar jag, då kan man bestämma om antalet ägg, mängden socker, mjölkvalité och sort i smeten alldeles själv och välja bort dåliga råvaror som ger ej önskvärd bismak.
  Så större valfrihet i baket, nej valet, så får du kanske smaka den kaka du vill ha.

 6. Att politiker av rent ideologiska skäl sålde ut ett elmonopol är väl så nära landsföräderi man kan komma. El är bland det mest strategiskt viktiga för ett lands säkerhet och välstånd, och man behöver inte vara nationalekonom för att begripa att det företag som köper ett monopol finansierar det genom att höja elpriserna. Oooops, elpriserna tredubblades, det hade vi ingen aaaning om…

 7. Senast (5-7 år sedan eller nåt) jag såg tillverkningskostnaden för el så var det 5 öre/kWh för vattenkraften och 18 öre/kWh för kärnkraftsel. Dvs, kärnkraften gick back innan avregleringen av elmarknaden.

 8. Att priserna har gått upp beror ju mycket på alla nya skatter man har infört. Vattenkraft ägs som sagt av staten så där kan ni inte heller skylla på den privata marknaden, och Fortum ägs av finska staten…. Distribution är det också monopol på och det är fortfarande förbjudet att tillverka nya kärnkraftverk.

  Avreglerat?

  Och när staten håller på och kör planekonomi i en massa år så blir det också baksmälla när man tar bort en del regelringar. Jämför med alla ineffektiva fabriker i Sovjet som fick slå igen. Om privata företag kan leverera billigt internet åt folk så kan de självklart också leverera billig el. Det som behövs är att infrastrukturen växer fram naturligt efter marknadens behov.

 9. Det har ju egentligen inte skett någon riktig avreglering – Vattenfall och Staten har ju fingrarna i samma syltburk. Och det finns ju heller ingen riktig marknad, om man ska vara ärlig. Vi bara leker marknad.

  Så – återreglera elmarknaden! Absolut! Och se till att de som upplåter och har upplåtit sina älvar för vattenkraft får viss ersättning för det, i stället för att låta mångmiljonbelopp hamna hos Vattenfalls direktörer.

 10. Neoliberal: du snackar i nattmössan! Har du betalt nån elräkning? Sista året innan elmarknaden avreglerades kostade en kWh 12 öre. Förra året var spotpriset under hösten 61 öre.
  Idag har jag ett elpris på 40.7 öre/kWh. Till det kommer energiskatt 20,4 öre/kWh och Elcertifikatsavgift 3,12 öre/kWh.
  Visst har skatterna på elen stigit men den stora höjning står ändå själva elpriset för.
  Monopol? Privata elproducenter liksom privata elnätsägare finns det gott om. Åk till Övertorneå eller googla lite på Ekfors kraft så ser du vad fint det är med privata aktörer.

 11. Sara G: Rätt! Och ge tillbaka de allmänna kommunikationerna som SJ till medborgarna!

  (Fast nu får vi väl snart skämmas för att vi kommer ifrån ämnet;-))

 12. Vill vi minska energiåtgången är det bra om elen är snordyr, så avregleringen är väl bra?

  Min lilla genila idé som behöver ytterligare finputsning: Låt de första 10′ kWh vara nästan gratis, nästa 10′ apdyra, nästa 10′ iniihelvittes pissdyra osv… Då ser folk att man kan spara pengar och då mina vänner blir det ett annat ljud i skällan!

  –Tror Wesslan som eldar ved.

 13. Vedeldning är inte ovanligt på landsbygden pga de höga elpriserna. Det är att gå tillbaka till 1800-talet och det är väl det miljömupparna vill.

  Självklart är det mycket bättre att tillverka värme/el industriellt med filter och reningsprocesser jmf. med att folk ska släppa ut kolväten och sotpartiklar som kan ge hälsoproblem.