Light Pillars, vilket väder!?


I natt har det varit minus 21° här i Haninge, min vädertjänst på datorns skrivbord har berättat att Stockholm haft – 24°, och då är det faktiskt hyfsat kallt. I natt hade vi dessutom kraftiga Light Pillars, framförallt runt 04.00, jag såg sammanlagt 9-10 stycken varav två var mycket kraftiga. Bilden är från förra vintern, jag iddes inte börja krångla med kameran vid den tidiga timmen, mest därför att jag redan hade sådana bilder.

Jag hoppas att det ska bli lite varmare idag, just nu är det – 17° och det tycker jag är lite för kallt för att bege sig ut och leta efter en sparvhök som jag hade planerat så smått. På vissa ställen uppe i Norrbotten har det varit runt – 40°, men kylan där uppe skiljer sig en hel del från hur den känns i närheten av Stockholm. Vi drabbas av en råare kyla, om det beror på luftfuktigheten eller nåt liknande vet jag inte, för ”fukt”, kan det finnas fukt när temperaturen är under 0° ??

För övrigt så tycker jag: att fel låt vann, nu igen. Det kan man skriva redan innan TV-spektaklet har visats, för det kan inte slå fel.

it , , , , , , ab ex svd dn1


20 svar till “Light Pillars, vilket väder!?”

 1. Nej, luft vid så låga temperaturer kan inte innehålla så mycket vattenånga att det påverkar värmeavledningen nämnvärt.

  • Att stockholmare upplever kylan som råare torde snarare bero på bristfällig klädsel, blåst, eller att de helt enkelt är veka stadsbor. :-)

   • Bah !!

    Utanför Fjollträsk finns det öppet hav (allt söder om Åland).

    Utanför Boden finns bara is, is och åter is.

    • Snö! Massor av snö. På Gammelängsvägen utvecklade vi skidtekniken skridskoåkning när vi hade bråttom hem, för mer än 50 år sedan. Och så skrämde vi repgubbarna med att lägga allt som smällde under barackerna.

   • Värsta kylan jag har upplevt var i Eindhoven (Holland) februari 1984. Det var mellan 0 och 5 minusgrader men kändes som -100°C.

    • Jag var i Arvidsjaur en gång i början av 60-talet då det var minus fyrtio. Det kändes faktiskt lindrigare än vad minus tio gör här, den enda som led var bilen, den startade men vi höll knappt på att få rull på eländet sedan… :-) Till och med bilar fryser… DEt var en hyfsat ny Merca som bara hade gått kanske tusen mil..

 2. Det blir kanske rejält kallt i natt vid 2-tiden. Redan nu kl 17 har jag -15°C i Stavsnäs.
  Jag hoppas att vi nu slår rekordet här sedan minst 33 år tillbaka som är -25°C.

     • Kyla är ett väderfenomen som jag alltid gillat. Det är nu -19°C utanför fönstret.
      På måndag morgon klockan 4:13 är det min uppgift att få igång våra 17 bussar :-)
      ”Det finns inga dåliga väder, endast dåliga kläder”

       • 20 feb. Besvikelse, det blev endast -23°C som kallast, kl 5:40.
        22 dec. 2010 hade vi -22°C klockan 7:55.
        Jag gillar alla typer av väderextremer, men om det är för varmt blir det fysiskt jobbigt.
        Om det är kallt går det alltid att fixa med kläder.

 3. Sant, jag hade stativ och sen använde jag bara på kamerans timerfunktion, går utmärkt det också. Tycker din bild verkar liten i förhållande till bränvidden du tagit den med. Jag antar att du har minskat på storleken. Min motsvarar bara 400 mm i småbildsformat så din bild borde vara en aning större. Sen har vi haft kallt och klart väder, perfekt för månfotografering. Mina tidigare bilder blev inte alls lika bra som denna.