Läkare Utan Gränser och Pakistan


Alla hör talas om katastrofen i Pakistan i media, några tidningar har föreslagit att man ska skicka pengar till Röda Korset, och det kan man ju göra om man vill. Men själv ser jag helst att mina slantar går till någon organisation som jag tror på, hellre än skänka pengar till en organisation som ständigt tycks vara aktuell för olika skandaler och där ledande medarbetare lyfter miljonlöner.

Det är litet ödets ironi att det just nu är Pakistan som är drab-
bat. Det är hemvist för ett mycket stort antal talibaner och landets underrättelsetjänst påstås samarbeta med franchisingföretaget Al Qaida som lånar ut sitt namn till de mest märkliga ändamål.

En udda detalj är att det finns mycket starka motsättningar inom Pakistan och att landet praktiskt taget dagligen drabbas av olika terroristattacker. Att landet har egna kärnvapen är dessutom häpnadsväckande. Vilket annat land som helst skulle få USA på sig om man ens funderade på saken. Iran får inte ens skaffa sig ett eget kärnkraftsverk trots att Teheran är en av de städer som har världens skitigaste andningsluft.

”Läkare Utan Gränser är en medicinsk humanitär organisa-
tion med världen som arbetsfält. Vi bistår människor som drab-
bats av kriser, krig och natur-
katastrofer oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Läkare Utan Gränser eller Médecins Sans Frontières (MSF) startades 1971 i Paris. En grupp unga franska läkare, som tidigare hade arbetat för Röda korset i krigets Biafra, ansåg att det behövdes en oberoende medicinsk hjälporganisation som talade öppet om övergrepp och maktmissbruk. En organisation där arbetet enbart styrdes av nödställda människors behov utan att ta politisk hänsyn.”

Själv har jag idag girerat in en slant till organisationen. Såvitt jag vet så kommer det mesta av den slanten gå till nyttigheter och hjälp i Pakistan. De två viktigaste numren är Plusgiro: 90 06 03-2 och Bankgiro: 900-6032 Det finns också möjlighet att SMS:a in sin gåva, läs mer om det på hemsidan.

Klicka här så kommer du till Läkare Utan Gränser!

it , , , , ex svd


6 svar till “Läkare Utan Gränser och Pakistan”

  • Marcus
   Egentligen så har Kuba den bästa hjälp- organisationen när det gäller läkare och sjukvårdspersonal. Men de får tyvärr inte lika mycket uppmärksamhet. t.ex I Haiti så fanns det redan 400 läkare och sjukvårdspersonal INNAN katastrofen och som vårdade sjuka i de mest fattigaste delarna av ön.
   Som sagt.. i vår värld existerar inte de kubanska läkarna

   • Och Läkare Utan Gränser hade 800 anställda i de allra fattigaste och farligaste delarna INNAN katastrofen ägde rum.

    • Visst
     Men det är skillnad på en organisation som är baserad på välgörenhet som L.U.G
     och en nations agerande,,, som de kubanska läkarna,,

 1. Men nu HAR ju Pakistan redan kärnvapen – så det kanske inte är nyttigt att käfta för mycket med dem. Å andra sidan är väl Pakistans regering en lydregering till USA och man har väl heller ingen olja, som Iran har.

  • Pakistan har också runt 175 miljoner invånare. Det är svårt att protestera mot ett land i den storleken. Dessutom vill man nog inte röra runt i grytan för mycket med tanke på att de och Indien bråkar med varandra med jämna mellanrum. Smäller det där nere så smäller det ordentligt.

   Världens största illegala vapenmarknad finns i Durra i Pakistan men jag tror inte man kan kalla den för en naturresurs. ;)
   http://www.youtube.com/watch?v=Arjc_tKofhA