McDonalds gör som ICA, fuskar!


Vi minns väl alla ICA-skandalen där det visade sig att vissa ICA-butiker satt i system att märka om gammal köttfärs och lägga ut den i butiken som nymald – dagen därpå. Nu har SVT:s dokument Inifrån tittat närmare på McDonalds och funnit en värld som inte står ICA efter i fuskande, en värld där deras anställda tvingas att stämpla ut om det är för lite kunder inne i lokalerna.
[column width=”49%” padding=”2%”]
Personligen måste jag erkänna att jag ibland gått in på McDonalds här i Handen för att köpa mig en cheeseburgare, ska man vänta på bussen samtidigt som man är lite sugen så kan det bli så. Jag blev själv tveksam när jag upptäckte att en del i personalen inte stämplade in den tia en cheeseburgare kostade och efter ett tag så frågade jag en i personalen. Efter det har de alltid varit noga med att stämpla in och trycka in kvittot i min hand.

Den sortens beteende finns tyvärr på många ställen. Min förra frisör brukade inte heller stämpla in de 200 kronor en klippning kostar vilket har gjort att jag nu kallar honom förra. Går man och äter lunch ute så kan man räkna med att lunchrestaurangen bara stämplar in varannan måltid. Listan kan göras lång och nu visar det sig att även McDonalds märker om gammal mat. I kvällens Rapportsändning visade de ett avsnitt från programmet som bevisade att de märker om gammal sallad på morgonen om de inte lyckats sälja den dagen innan.

Jag tycker att det är vidrigt att man väljer att lura på kunderna gammal mat. Och när personalen, som i mitt fall här i Handen, stoppar pengarna i sina egna fickor så blir jag också förbannad. Jag gillar inte någon av dessa specialiteter som
[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]
McDonalds håller på med, det är bara att hoppas att SVT följer upp saken, hur många McDonalds-restauranger städas av personal med arbetstillstånd som betalar skatt? Ni minns kanske Uppdrag Gransknings avslöjande?

TV-tips SVT2 Söndag 16 maj 2010 kl 20.00 !!

i Tags: om , , , , , , , , ab dn svd ex gp läs oxo: tonårsmorsa t
[/column]


14 svar till “McDonalds gör som ICA, fuskar!”

 1. Det är år och dar sen jag åt på McDolnads. Även mina barn låter bli att få på McDolnads. Å Jinge, för dig borde det vara det norrländska alternativet, MAX. :)

  (å en renklämma)

  • Alla fuskar i alla brancher. Skulle man kolla upp alla så skulle alla åka dit på nånting. När jag själv bodde i 08a tidigare så var det inte nån mindre kiosk som slog in pengarna i kassa apparaten utan hade en låda med små pengar bredvid den och tog emot sedlarna och kunde snabbt ge tillbaka små mynten. Att få ett kvitto idag från nån mindre affär är sälsynt.Och frågar man efter den så suckar dom och tycker att man är besvärlig. I Finland så visades nyligt en dokumentär om att kött mängden i dom inplastade frigolit lådorna med plast på och luft täta innehöll 20% mindre kött i vikt än vad som angavs och det var genom gående på alla olika kött försäljare.Dom kollade 20 olika kött förpackningar och producenter alla innehöll mindre. Jag sa precis för nån dag sen att vad man än handlar i dagen läge så ska man räkna med att man blir lurad. För löjliga straff gör att alla fuskar.

 2. Där min Mqdonaldsrestaurang ligger finns det en MAX restaurang brevid och den går jag till pga att att jag hatar amerikaner. Vilket som är godast är svårt att avgöra men MAX gör burgaren direkt på beställning så den är garanterat färsk.

 3. Hej Jinge, länge sen (BBS-tiden).

  Att McDonalds och övriga snabbmatsföretag märker om sker ständigt, och faktum är att det nog kan vara vi konsumenter som driver de till det. McDonalds har regler att burgarna inte får ligga mer än 10 minuter på varmhållning, men kunderna vill inte vänta 4 minuter på att en burgare tillverkas. Därför måste restaurangen göra mat och hoppas sälja den inom 10 minuter. Ofta går nån i personalen och flyttar tidsbrickan så att burgaren ser ut att vara nylagad, den kanske säljs efter 12 minuter eller 30 minuter – vem vet.

  Men å andra sidan så kan man fundera på hur nytillagad burgarna på Burger King är, de steks i förväg och värms upp i micro numera när kunden beställer. På de flesta Sibylla etc så ligger burgarna färdigstekta i olja och väntar på att slängas snabbt på stekbordet. De kan ha legat där hela dagen, eller kanske ännu längre? Vem vet.

  Kanske kundernas stress och hets gör att folket märker om?

 4. En annan klassiker var för flera år sedan när McDonalds hade börjat med greenwashing-kampanjer. Man sopsorterade till och med och hade två olika fack att sortera soporna i. Fint så ända tills någon var påpasslig och tog ett foto när soporna skulle tömmas och visade hur de sorterade soporna hamnade i en och samma säck. Bilden publicerades i Göteborgs-Posten och så var den greenwashing-kampanjen körd :)

  Ska jag köpa från hamburgerkedjor får det bli Max. De tar ansvar som företag och är jämförelsevis rejäla.

 5. När man handlar i drive thrun så kan det gå mer än 10 minuter innan man har kört hem.
  Kastar vi då maten som vi har betalat för?

  Håller med föregående skribent då han säger att konsumenterna förväntar sig maten snabbt. Väntar man 4 minuter så får stackars personalen sig en utskällning och förolämpad för sitt yrkesval.

  När egentligen så är de som fått vänta de som får maten färskast.

 6. Ett tecken på att internutbildningen fungerar dåligt på vissa av McDonalds ”restauranger”, för nog borde de kunna hitta dessa lömska märkeslappar vid ommärkningen. Nej det blir arbetslinjen för några av dem och så in med nya som lärs upp bättre!

 7. 1991 jobbade jag på McDonald’s (mellan ett städjobb och senare studier) och det är inte mycket som verkar ha förändrats sedan dess. För lägsta restaurangavtalet skulle vi jobba underbemannat treskift, fuska med maten och eventuell dricks gick till restaurangägaren. En typisk grej var brödet. Det var alltid mögel i påsarna men att rata en sådan påse var otänkbart. Vi skulle sortera ut det som hade synligt mögel och använda resten. Detta var bara en av mycket fusk. Som lök på laxen var det alltid ”fel” på lönen när den kom. Det fixades och trixades med timmar och övertid och OB ”glömdes” bort. Och chefen försatte aldrig ett tillfälle att skälla ut någon så de grät om något inte passade honom. Fy fan vilket jävla ställe. Det är utan tvekan det värsta jag jobbat med. Jag skulle aldrig gå till ett McDonald’s med mina barn, väl vetandes att risken finns att det finns mögelsporer i maten – och andra otrevligheter. För att inte tala om arbetsförhållandena!

 8. Fusket är inbyggt i systemet. Fusk är lönsamt och därför kommer fusk alltid ske, fusk är definitionen av kapitalism, att tjäna en krona utan att lägga ut en, det är fusk. Det allvarliga är att fusket omfattar allt vinstdrivande, våra vårdhem och skolor!

  Stoppa fusket, stoppa fuskarsystemet!

  • Jag håller med dig när det gäller fusk att det är lönsamt så fusk eller försök till fusk alltid kommer att förekomma. Sedan att det skulle vara synonymt med kapitalism har jag svårt att förstå. Om man tittar på F.D Sovjetunionen så var väl en av orsakerna till sammanbrottet att kvaliten på produkterna som tillverkades i fabrikerna inte höll måttet.

   Det som har betydelse är kontrollfunktionen som även har brister i Sverige om man tittar på Göteborgs Kommun.

   /Micke W

   • Ett pyramidspel är bedrägeri, det är fusk. Kapitalismen är pyramidspelet som distributionsmetod, nu när det finns produkter som är rent virituella, vad är då gränsen för ett pyramidspel? Det är förbjudet att tjäna pengar på kedjebrev och dylikt, även om jag kallar brevet för ”produkt”, märkligt att de renodlade kapitalistiska principerna är förbjudna.

    Ja, ”Men STALIN” är en sån där ticks som en del av världen lider av.

    I detta fallet är det kontrollfunktionen som är problemet, det är kontrollfunktionen som gör fusket till lag. För du menar väl inte att det är personalen som gör allting på eget bevåg? Nej, det kommer givetvis från övervakande funktioner i organisationen. Jag skulle gärna kunna gå ut och äta utan att riskera att någon medvetet försöker förgifta mig för att spara en krona.

 9. Har man ätit dyrt en gång på Mac Donalds så inser man att maten där är riktigt ofräsch och smakar: URK.
  Mjuka pommes frites och lätt sura hamburgare. Brödet verkar gammalt och saknar all spänst.
  Skulle jag gå dit en gång till så vore det för kaffet som är gratis,
  fast det är inte gott det heller.
  Kanske blir det Frälsis istället…
  För får schakalerna hålla på och schabbla med våra pengar runt om i Europa som förut så lär det väl bli få slantar över till oss pensionärer.