Marta, kvinnan utan efternamnNär det gäller den argentinske fotbollsstjärnan Messi så vet alla att han heter Lionel i förnamn, och heter man Marta Vieira da Silva så blir det naturligtvis snäppet svårare. Det dessa har gemensamt är Ballon d’Or, – Guldbollen. Messi har fått priset som världen bästa manliga fotbollspelare tre gånger har jag för mig, Marta har fått det fem gånger.

Ingen sportintresserad kan ha missat att Tyresö FF har gjort en riktig kanonvärvning när de värvade Marta, och ingen tvivlar på att Tyresö FF kniper SM-guldet år 2012, för man har även skrivit kontrakt med andra kompetenta spelare som Lisa Dahlkvist, Caroline Seger och Linda Sembrant. Och då har man redan innan ett av landets vassaste lag med flera landslagsspelare. Jämför man, och det kan man ju göra, så är det lika häftigt som om Lionel Messi skrev på för – AIK.

DN: ”Bortskämd med fotboll i USA och Brasilien har brasilianskan sluppit den värsta kylan de senaste tre åren. Men i februari i år återvände världens bästa damfotbollsspelare till allsvenskan.

Och till skillnad från när hon kom till Umeå 2004 var hon förberedd.

– Mitt första minne av Sverige är första gången jag såg snö, berättar Marta.

– Jag hade inte kollat vädret innan jag kom hit, så jag trodde inte att det skulle vara så kallt! Men när jag gick ut från flygplanet blev jag chockad.

– Men den här gången var det bara positiva känslor när jag kom hit. Att få träffa mina fans, och alla tankar på vad som kommer att hända i år.

När den amerikanska proffsligan denna säsong ställdes in tvekade hon inte. Gång på gång har Marta berättat att hon ser Sverige som ett andra hem, och i Tyresö fanns de gamla vännerna – många av spelarna som hon firade guld på guld med under det framgångsrika 00-talet i Umeå.”

Själv blev jag riktigt förtjust i damfotbollen under VM 2011. Det går inte riktigt lika fort, det är inte lika hårda tag, ja det är faktiskt mera fotboll i många avseenden. Och den som kollade TV-sporten i förrgår fick veta att Malmö hade trehundra betalande i publiken för några dagar sedan, Tyresö FF håller på att bygga så att de klarar en publik på 3000 personer, och det lär de behöva. Jodå, denna sommar ska jag se ett antal allsvenska fotbollsmatcher i Tyresö..

it Andra om: , , , , , , , , , , , , dn12 ab12 svd1234


2 svar till “Marta, kvinnan utan efternamn”

  1. Ja nu finns ju ’risken’ att det blir Tyresö som tar guldet istället för mitt lag Linköping FC som redan innan säsongen dragit igång råkat ut för ett tungt bakslag genom en korsbandsskada på vår finska raket Linda Sällström. Jag står dock fast vid mitt tips om att det blir LFC som står som segrare 2012 då de har ett bättre balancerat lag än Tyresö och framförallt är bättre på målvakts och backsidan.

    Hur som helst riktigt roligt att Marta är tillbaka så det blir lite ’drag’ kring damallsvenskan igen även om det lär vara hon som får 90 % av rubrikerna/artiklarna. Vill du ha en bra sida för damfotboll så kan jag rekomendera http://www.damfotboll.com som länge varit den bästa svenska källan för nyheter om damfotboll i största allmänhet.

    • Jag känner inte till så mycket om damfotbollen så jag ska kolla in länken, men jag vet att LFC är bra, men det blir nog svårt att stoppa TFF i år. Hur många landslagsmeriterade spelare har TFF?

      I vilket fall så bor jag 20 minuters bussresa från deras hemmaplan så jag lär kolla många matcher..