IPRED – Here we go again
Nu berättar Dagens Nyheter att EU-domstolen redan har börjat förhandlingarna om den svenska IPRED-lagen, något som de har gjort på begäran av Högsta Domstolen i Sverige.

DN: ”Det är så pass oprövad och ny mark att Högsta domstolen måste be EU-domstolen om dess tolkning i frågan. EU-rättsexperter har bedömt att fallet är så komplext att EU-domstolen skulle behöva längre tid än de genomsnittliga ett och ett halvt åren för att nå ett så kallat förhandsavgörande. Men i dag torsdag, efter bara nio månader, drog de muntliga förhandlingarna igång.

– Vi blev också förvånade. EU-domstolen är rätt hårt arbetsbelastad, men av någon anledning har de velat prioritera det här fallet. Vilken anledning det är vill jag inte spekulera i, säger Peter Helle, Ephones advokat, till DN.se.”

Jag kan inte påstå att jag blev förvånad, jag känner inte heller någon annan som blev det. Helt enligt ritningarna så har USA legat på EU-domstolen för att förmå dem att behandla frågan med förtur, de anser nämligen att amerikanska upphovsmän lider ekonomisk skada på grund av fildelningen. Samtidigt så vet de amerikanska myndigheterna att EU gärna gör som de säger, EU-länder är till och med beredda att gå ut i krig på USA:s sida som t.ex. i Irak, Afghanistan och nu Libyen. Därför är det förvånande att Ephones advokat blev förvånad…

DN: ”Vad HD vill ha svar på från domstolen i Luxemburg är i huvudsak två saker. Dels om EU:s datalagringsdirektiv hindrar ipred-lagen, dels om det i så fall spelar någon roll att Sverige ännu inte infört datalagringsdirektivet även om deadline har passerat.”

I det här fallet är det förstås extra intressant därför att det inte ansetts bevisat att de som låg bakom den server som Ephone skötte om verkligen hade delat ut ljudböcker i den omfattning som åklagaren gjort gällande.

Men som DN påpekar så ska EU-domstolen ta ställning till om den personliga integritetens värn har större rätts-
verkan än upphovsrättshavarnas möjlighet att få reda på identiteten på fildelarna. Vad var det Fredrik Reinfeldt sade i valdebatten 2006 då han fick frågan om fildelning? Var det inte – Vi ska inte ge oss ut och jaga en hel ungdomsgeneration?

it Andra om: , , , , , , dn svd ab ex Läs oxo altruistk.. kuskapssa.. annarkia k&å skp zaramis 1


Ett svar till “IPRED – Here we go again”

  1. ett fint citat av Reinfeldt som visar hur hala politker är, han kan slingra sig ur det på många sätt och hans supportrar kommer hålla med.

    var är liberalerna när det gäller folkets friheter?