Onda föraningar om äckliga Tjeckien


Ikväll klockan åtta sätter sig många av oss framför en TV för att titta på Sverige-Tjeckien, några sätter sig i Globen för att se matchen, och nervositeten är närvarande överallt. Tjeckien brukar normalt ha lag som kan ställa till det för vilken nation som helst. Nu vann vi sist, men nu är det en helt annan match, den börjar om på noll.

Alfredsson i AB: ”Tjeckien har smugit in i VM-turneringen. Inför kvällens kvartsfinal är Daniel Alfredsson bara säker på en sak – att man aldrig vet var man har Tjeckien.

– De är lite äckliga på det viset, säger lagkaptenen.

Ett stjärnspäckat Tre Kronor spelar ett stabilt och bra gruppspel och får sedan möta ett lite halvblekt Tjeckien i kvartfinal i Globen. Känns det bekant?

Senast vi fick scenariot uppspelat för oss var i World Cup 2004. Då krossade Tjeckien ett hajpat Tre Kronor med 6–1 i kvartsfinalen och Hardy Nilsson gjorde därmed sin sista match som förbundskapten.”

Läser man tidningarna så ser man att många sportjournalister tar matchen på mycket stort allvar. Något som vi får hoppas även gäller Tre Kronor. Orsakerna till fjärilssvärmen inne i magen är förstås att de flesta i publiken har varit med om veritabla överkörningar från Tjeckien för att inte tala om monstret, Tjeckoslovakien. Allt har sett bra ut innan match, sedan kommer chocken, de är snabba som virvelvindar. Det verkar som om hela laget specialtränat snabbhet på skridskor över kortdistans halva livet.

Många av oss har minnen som bäst kan citeras med ”– Hur f*n gick det här till?” Det är förstås orsaken till mina fjärilar och uppenbarligen många sportskribenters också. Dessutom har vi ett Tre Kronor som är förstärkt med många NHL-spelare och en och annan KHL-spelare, ska man gå på pumpen så gör man det oftast då tuppkammen är stor och ståtlig. Visst, vårt lag kan gå hur långt som helst i denna turnering, men bara vetskapen om det gör laget extra sårbart. Ibland känns det som jag är född som pessimist, jag hoppas verkligen att jag slipper få motsatsen bevisad för mig ikväll, jag jag har inte ett dugg lust att vara vara – realist.

it Andra om: , , , , ab123 gp1 svt dn12 sr12 svd123


7 svar till “Onda föraningar om äckliga Tjeckien”

 1. Slovakien vann över Kanada, säger det något inför matchen mot Tjeckien?

  Ja Tjeckien lär ju ha piggnat till inför detta…

 2. Hmm ja för en gångs skull delar jag dina onda föraningar. Jag har dåliga vibbar inför den här matchen. Sverige är favorit med hur många duktiga NHL-spelare som helst i laget medan det tjeckiska laget ses som en av deras svagaste lag på senare tid. Jag har dock en känsla av att tjeckerna kan växa med uppgiften och Sverige ska aldrig vara favorit om det ska gå riktigt bra.

  Varför har inte journalister och andra skrivit ner och dissat det svenska laget lite mer? Ja jag vet att just du ändå har gjort ditt bästa vad gäller dissandet Jinge, men du har varit alltför ensam och dessutom ”ropar du på vargen” alltför ofta för att någon ska ta det på allvar. ;-) Alla vet ju att ett svenskt lag presterar som bäst när de får komma direkt från ett dissat källarläge och slå till, usch jag har en stor och orolig klump i magen inför den här kvartsfinalen.

  • ”Ja jag vet att just du ändå har gjort ditt bästa vad gäller dissandet Jinge”

   Ja, och det visade sig att jag skulle få rätt..

   • Absolut Jinge, jag hade själv inga bra vibbar under den här turneringen men valde att tro att jag förhoppningsvis skulle ha fel. Vi hade trots allt en virvlande offensiv i många matcher men detta bevisar bara än en gång att Sverige aldrig ska börja en turnering bra och ska absolut inte spela någon gladhockey. Då går det åt pipan, minns t.ex. OS-2002, vilket spel i de tre första matcherna, sedan godnatt jord även då.

 3. Japp så var det över och jag har lärt mig att aldrig någonsin ifrågasätta min egen intuition. Redan när ett lag som Danmark tidvis fick vårt försvar att likna ett hönshus anade jag att vårt vackra gladhockeygäng kanske inte skulle gå så långt som vi önskade i den här turneringen. Jag var beredd på det värsta men hoppades ändå på det bästa obotlig optimist som jag är men min magkänsla hade tyvärr inte fel.