Svartrockarna och midsommar


Som bekant så har kyrkan och dess prelater gjort vad de kunnat för att sätta stopp för svenskarnas gudadyrkan och dragningarna åt det som kallas hedniskt. Allra bäst har man lyckats med julfirandet. Förr i tiden så blotade folket och hade i samband med detta fester. Man satte ut gröt till tomten och i vissa fall så offrade man till gudarna. Midsommarhelgen är väl den helg som man aldrig riktigt rått på även om man kan läsa i Wikipedia att man tydligen försökt få den till att bli något sorts firande av Johannes Döparens födelsedag, en figur som de flesta inte ens känner till.

Wikin: ”Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes Döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar i Sverige med dans kring midsommarstången och inte sällan med sill och färskpotatis på matbordet.

Sett ur astronomisk synvinkel är en närliggande dag till dagens midsommardag det dygn som har den längsta dagen, sommarsolståndet. På de nordligaste breddgraderna, det vill säga norr om norra polcirkeln, går solen inte ens ner under horisonten och det är ljust dygnet runt.

Eftersom det finns flera stenmonument som visar att människor i flera tusen år kunnat bestämma vid vilken tidpunkt sommarsolståndet inträffar är det troligt att någon form av firande förekommit kring midsommar långt tillbaka i tiden. Sommarsolståndet på norra halvklotet var den första dagen på årets tredje kvartal, (i gamla tiders solkalendrar). Övriga högtidsdagar var nyåret vid vårdagjämningen, halvåret höstdagjämningen, det sista kvartalet vintersolståndet och de däremellan liggande åttondelarna.

Under nordisk bronsålder förekom i Sverige soldyrkan. Vissa av de danser och riter som tros ha ägnats åt att fira solen finns bevarade på hällristningar.”

Idag har väl svartrockarna gett upp, svenska folket ägnar helgen åt sill och potatis, vissa dansar kring fallossymbolen som enligt somliga kom hit från Tyskland på 13- eller 1400-talet. Sist men inte minst, svensken ägnar sig en hel del åt supande, skulle polisen göra nykterhetskontroller i trafiken på midsommardagens morgon så skulle kriminalvårdens budget påverkas, så många kör bil trots att de egentligen inte borde.

Själv är jag nyfiken på hur firandet gick till, säkerligen dracks det en hel del mjöd, för vi har knappast förändrats nämnvärt med åren. Vi kan i alla fall konstatera att våra förfäder knappast åkte runt och ställde till med trafikolyckor, det är ett nytt påfund. Slogs gjorde de säkert, näsblod hör midsommar till har jag hört…

i , , , , , , , , , , , , dn svd ex ab t


10 svar till “Svartrockarna och midsommar”

 1. Gud nåde den som inkräktar eller vill ge sig på att ändra midsommarfirandet. För det finns ingen tradition som är starkare förankrad i den svenska folksjälen.
  Tror nog att midsommarfirandet sett i stort sett likadant ut sen hedenhös lyckades räkna ut vilken som var den längsta dagen.
  Att sen de flesta inte har en aning om varför vi firar midsommar hör inte till saken. Bara sillen är färsk, potatisen oskalad, ölen kall och snapsen kryddstark så är jag nöjd.

  Glad midsommar Jinge! och alla ni andra.

 2. Lugna ner dig Jinge ! Det är väl inga ”svartrockar” som smyger omkring och försöker tvinga folk att fira Johannes Döparen i midsommartid ! (Johannes Döparens dag firas f ö på söndagen, dvs dagen efter midsommardagen ).

  Nej, låt alla människor lägga in precis vad de själva vill i helgerna. Oavsett om det rör sig om midsommar, jul eller 1:a maj.

  I Svenska Kyrkan firas oftast (välbesökta) friluftsgudstjänster på midsommardagen och där temat är ansvaret för naturen och miljön, vad är det för fel med det ?

  • Jo jag tänkte lite på Selma Lagerlöfs fyllbult när jag skrev texten, inte riktad mot, men romanfiguren fanns med någonstans. Men lugnar ner mig gör jag aldrig. Att svartrockarna inte smyger omkring beror i första hand på att de skulle utsättas för ett massivt förakt från allmogen om de kom och tyckte något om sill, nubbe och prassel i någon buske i närheten. Kyrkans män har redan förlorat den matchen. Men du ska inte komma och påstå att de alltid varit så ”liberala” som de nu tvingas vara.

   Det år jag konfirmerade mig (1959-60) så var jag oxo på mitt livs första (och sista) högmässa. Prästen där, som var vår konfirmationspräst, höll en predikan som idag skulle kallas ”svavelosande” och synd och straff. Jag minns inga detaljer idag men jag minns bara att jag hade lurat i gubben att jag hette Sigvard, till de andra konfirmandernas stora förtjusning.. :-)

   Det var inte riktigt lika kul när han kallade mig Sigvard under konfirmationen eftersom min far, som var den som hette Sigvard, var med och tittade och lyssnade. Orsaken till att jag konfirmerade mig var att det stod en ny Crescent Sport (moped) i källaren…

   Du ser, ränderna sitter i… :-)

 3. Det är många perspektiv som förändras med tiden… Jag är nästan lika gammal som du Jinge men har aldrig upplevt detta svavelosande (OK det finns enstaka individer, men jag menar den typiska linjen). Och det är inte synden som är huvudtemat utan förlåtelsen.

  Jfr med politiken, dagens kommunister påminner knappast om vår barndoms kamrater som Hilding Hagberg m fl …

  • Jag vet ju inte av lätt insedda skäl. Det är säkert som du säger, fick ett mail som berättade att brevskrivaren ville ha en diskussion om religion kontra ateism. Kanske ska skriva något om det..

 4. Här nere hade Skånepolisen kontroller på olika ställen i morse av någon jäkla anledning. Det kanske säger mer om just Skånepolisen än om folks alkoholvanor dock. :p

 5. Jag tror dom firade som vi gör nu, med blommor i håret och med en och annan stänkare. Vill minnas att i fantastiska och spännande boksviten Trägudars land/Offerrök/Gryningsfolket av Jan Fridegård så illustreras midsommarblotet och riterna väldigt bra, visserligen fiction, men i alla fall.

 6. Varva ner nu , Jinge
  Kristendomen vartill stor del ett skulduppror, glöm inte det. Dvs. ett uppror mot den tidens finanskapital som kunde skuldsätta folk, och sen sälja dem på auktion. Dessutom var Jesus ute efter att befria folk från den dömande guden och att påtala den kärleksfulla guden. Att han dessutom förutsa vårt moderna sammanbrott 2000 år senare gör honom väl inte direkt till en helkass filosof ?

 7. Svartrockarna har bara bytt rock till vit och tillbedjer hjärnan och kemi i största allmänhet. Bibelanvändningen har glidit över till en katalog med framröstade ”sjukdomar”. Lite deppig blir snart Nanodepressiv och en fuskande elektriker blir dyselektriker.
  Att Jesus blev guds son i en omröstning någonstans på 300-talet visar att *rockarna håller på sin tradition. Man röstar fram ett tillstånd och sen får allmogen rätten sig och packa. Och Jesus revolutionära handlingar avleddes till dyrkan av något abstrakt – smart!
  Med stor sannolikhet har bibeln avsiktligt felöversatts vad gäller stycket med att Jesus slängde ut ”månglarna” vilket bör vara ”procentarna”. Templet var en kassako då som nu.