Opus Dei-sekten och Nazism
Opus Dei heter en katolsk extremiströrelse som står Påven och Vatikanen nära. Jag har skrivit om sekten tidigare, och i samband med det också utsatts för hot. Söker man på sekten på nätet så hittar man uppgifter som beskriver deras ideologi som nazistisk, och nu är de aktuella igen.

DN: ”När hon var 14 år, 1985, började Catherine Tissier vid hotellskolan Dosnon i Soissons i norra Frankrike. Under åren som följde tjänstgjorde hon inom ett system som innebar arbete för organisationer med viss anknytning till Opus Dei. Hon uppger i en intervju för nyhetsbyrån AFP att hon arbetade sju dagar i veckan och 14 timmar om dagen med bland annat städning och köksgöromål. Hon säger också att hon förmåddes avge klosterlöften om lydnad, fattigdom och kyskhet. Tissier fick en blygsam lön — men avkrävdes ersättning för mat och husrum.”

Sektens medlemmar tvingas ofta att bära s.k. ”gissel”, det är ett sorts redskap som sitter under kläderna för att kontinuerligt plåga sin bärare. Som jag har förstått saken ska det göra medlemmarna mer fokuserade. Avhoppare har berättat om hjärntvätt och självspäkning som övergår i blodvite och ätstörningar. Sångstjärnan Madonna var tidigare knuten till den judiska Kabbalah-sekten men har nu gått över till Opus Dei

DN: ”Det har varit rätt kärvt för den konservativa katolska organisationen Opus Dei efter Dan Browns ”Da Vinci-koden” och munken Silas, som inte riktigt gav dem den positiva pr som anhängarna önskat. Men den nuvarande påven Benedictus XVl är en anhängare, och har tagit Opus Dei (kallad ”Påvens maffia”) under sitt beskydd. Opus Dei är en fundamentalistisk rörelse, extremt toppstyrd med hemlig verksamhet och hemliga beslutsgångar. De har 87 000 medlemmar i världen enligt egna uppgifter, de arbetar aktivt för högerextrema regimer och bekämpar abort, homosexuella och jämställdhet. Deras närvaro i Sverige har funnits sedan 1984. Verksamheten går ut på att värva medlemmar genom att organisera fritidsaktiviteter för ungdomar. Allt under olika täcknamn.”

Opus Dei har en omfattande rekryteringsverksamhet, bland annat har man ett ”kvinnornas hus” på Valhallavägen i Stockholm, det finns åtskilliga berättelser om hur de har försökt värva unga naiva barn. Bland annat berättar Aftonbladet om hur de värvar så unga barn som tioåringar.

SvD: ”I åratal arbetade en ung kvinna under usla förhållanden för en fransk hotellskola, där den katolska rörelsen Opus Dei står för religionsundervisning och etik. Opus Dei anklagas nu för hjärntvätt och skolan, efter en lång rättsutredning, för att ha åsidosatt lagar som reglerar anställdas rättigheter.”

Nu är de återigen brottsmisstänkta, frågan är om inte Sverige behöver lagstifta mot religiösa sekter som man har gjort i vissa andra länder.

it Andra om: , , , , , , ab e svd dn dagen gp


Ett svar till “Opus Dei-sekten och Nazism”

  1. I Spanien finns band mellan fascisten och massmördaren Franco och Opus Dei. Escriva stödde Franco men det förnekas idag av OD. OD är en politisk/religiös klerkofascistisk maktfaktor i flera länder där de verkar. Escriva dyrkas dessutom som en gud av vissa anhängare.
    Det finns ett filmdrama Camino, för de som inte orkar engagera sig, som skildrar livet i en OD-influerad familj och deras dödssjuka dotter.