Ikväll blir det Midvinterblot

Det är ikväll som gäller, tiden då solen vänder är klockan 23.38 UTC, så från och med imorgon så börjar solen lysa mer och mer för varje dag som går, ända fram till 21 juni 2011 då dagarna återigen börjar bli kortare.

Här i Haninge är det just nu minus 18,2° C vilket gör att mitt offrande till gudarna kommer att ske enskilt, det är inte till att tänka på att släpa ut barnbarn t.ex. i denna kyla, dessutom undrar jag om jag lyckas förmå någon vuxen att gå ut frivilligt, det är i varje fall tveksamt, för att inte säga mycket tveksamt. Jag kommer att offra drygt ett halvt kilo falukorv, tre kokta ägg och ett halvt kilo osaltat margarin.

Vill inte gudarna ha det så kommer säkert småfåglarna att tillgodogöra sig maten så det är definitivt inte bortkastad mat. Men visst tror jag att gudarna tar det som ett gott tecken att en sextiofyraårig gubbe rantar ut i den kalla snön för att vandra tre varv motsols runt en ek ett par hundra meter härifrån. Mina offer hänger jag upp i något mindre träd i närheten, något som säkert kommer att förvåna dem som händelsevis får syn på en falukorv och några ägg i trädet.

Det finns folk som tar illa upp av att man blotar, men våra urgamla gudar är precis lika levande som den gud vi får läsa om i skolan, ja alla andra andeväsen också som kallas gud på lite olika språk, inte bara bokens folks religioner. Och ja, jag har en flaska whisky med 15-20 cl kvar. Det ska jag slurpa i mig när jag kommer in runt midnatt, att dricka det på utvägen är tämligen oklokt med tanke på den stränga kylan.

Carl Larssons Midvinterblot pryder denna text, och egentligen borde jag ställa ut gröt till tomten också, men man kan inte tänka på allt…

it , , , , , , , , ab ex dn svd svt

  23 comments for “Ikväll blir det Midvinterblot

Comments are closed.