Breivik hade skadats utan polisbevakning


Ibland kan jag undra vad som skulle hända om rätten i Oslo bara helt enkelt släppte Breivik rakt upp och ner, fri att gå och göra vad han vill. Jag är övertygad om att han inte skulle komma speciellt många meter.

För så är det naturligtvis, han har mördat sjuttiosju personer, företrädesvis ungdomar, att någon i publiken tar av sig ena skon och slungar den mot honom är ingenting att orda om. Det är helt och enbart tack vare ett mycket avancerat polisskydd och ett extra skyddat fängelseboende som han fortfarande är i livet. Skulle folk på gatan få chansen så är det många som skulle ta den. Skillnaden är möjligen att det skulle vara en mer välmotiverad gärning jämfört med dem som mördaren själv vidtog.

Men jag skulle inte applådera, jag skulle bli extremt besviken på den norska polisen om de misslyckades med att skydda Breivik. Norge är ett civiliserat samhälle precis som Sverige, och även om inte alla medborgare i landet verkar vara det så ska aldrig någon få lyckas. Däremot hoppas jag att man förvissar sig om att han hålls inlåst i resten av sitt liv, men det är en annan sak.

Nu träffade skokastaren en av Breiviks advokater, det är konstigt att man inte utgår ifrån att någon i publiken får för sig att kasta något. Man har säkert förvissat sig om att inga föremål som allvarligt kan skada någon kommer in, men jag trodde att norrmännen hade satt upp plexiglas mellan publiken och massmördaren?

Att publiken i salen applåderade skokastaren är inte heller något att förvånas över. DN skriver att Breivik var lugn och att han sade att folk skulle försöka kasta något när han kom eller gick istället, en något märkig kommentar. Det låter som att han skulle stanna och agera måltavla en stund, men det skulle han givetvis inte göra. Själv använde han ett lasersikte.

Sjuttiosju offer, ser man dessutom på det faktum att merparten av dem var ungdomar så kan man räkna in minst femhundra nära anhöriga, och lika många eller många fler nära vänner. Rimligen betyder det att hundratals personer kommer att vara heltidssysselsatta med att skydda fången under resten av hans livstid. Jag undrar vad det kostar…

it Andra om: , , , , , dn12 ab123 svt12 sr12 gp svd12345


6 svar till “Breivik hade skadats utan polisbevakning”

 1. ”DN skriver att Breivik var lugn och att han sade att folk skulle försöka kasta något när han kom eller gick istället, en något märkig kommentar.”

  Kanske menade han att han vid dessa tillfällen står upp – och därför utgör en större och mer lätträffad måltavla. En sarkasm som man säkert kan vänta sig av någon som fullt ut lärt sig tänka som en mördare.

  Det där är något som slagit mig några gånger medan Breiviks egen ”berättelse” rullats ut. Även med hans grandiosa självbild tagen i beräkning har han förmodligen lyckats väldigt bra med den psykologiska självutveckling han beskrivit. Han har verkligen tränat sig, inte bara att mörda utan att tänka, resonera och fungera som en mördare.

  Ingenting är egentligen så skrämmande som det. Att mördare kan formas av yttre faktorer (trauma, övergrepp, krig, etc) är ett faktum som på något vis går att handskas med. Men att någon kan sitta på sin kammare och liksom ”övertyga” sig själv till en fullfjädrad massmördare är så nära det 100-procentiga monstruösa som går att komma.

 2. HUr kan du veta var Breivik tänker? Kom igen med källor till dina påståenden!

 3. Breivik hade snarare vart fri nu om det inte var någon polisbevakning…

  • Hur menar du? Att han skulle ha fritagits?
   Mycket möjligt att några knäppgökar skulle ha försökt, men de ”Tempelriddare” som skulle klarat av att hålla ”kommendör Breivik” vid liv efter att, i värsta fall, ha lyckats hämtat ut honom existerar endast i hans fantasi.
   Utan polisbevakning/polisskydd skulle han ha varit död för länge sedan.

 4. Håller med Jinge.
  Fanskapet skulle, av lätt begripliga skäl, inte överleva 15 minuter om man skulle lyfta ut honom från rättssalen till gatan.
  Detta kommer inte att hända, och får inte hända, i ett rättssamhälle.
  Helt oavsett vad det kostar.
  Hade någon lyckats avbryta Breiviks mördande på Utöya genom att slå ihjäl honom så hade jag, och troligen de flesta av oss, hyllat denne någon som hjälte.
  Nu har han gripits levande och i definitionen på rättsstat ingår ovillkorligt att han behandlas korrekt och rättssäkert och att man garanterar hans säkerhet.
  Allt annat vore att sänka sig till hans och hans gelikars nivå.

 5. Har du inte fattat att jag inte släpper fram nazzekommentarer?? / Jinge