Åkesson och Sakineh Ashtiani

Igår såg jag på TV-programmet Agenda. FI:s Gudrun Schyman var med för att debattera med Jimmie Åkesson om vad man skulle göra åt det, enligt Åkesson, ökande antalet våldtäkter i Sverige.

Gudrun Schyman hävdade att det i första hand handlade om ett ökat antal anmälningar, något som inte Åkesson kunde vederlägga. Som jag förstod saken så kunde det också handla om en lagändring plus det faktum att polisen på senare tid prioriterat den sortens brott, något som inte motsägs av det som nu senast hänt Julian Assange.

Schymans argumentation gick givetvis ut på att det egentligen handlade om den främlingsfientlighet som Åkesson och hans gelikar omfattar, något som snabbt bekräftades då han tog fram en bild på en irakisk kvinna som sägs ska stenas för otrohet. Hampus på bloggen Motbilder visar att det egentligen handlar om att hon, Sakine Mohammadi Ashtiani, är dömd för medhjälp till mord på sin make.

Hampus citerar L A Times som skriver: “Sakineh Mohammadi Ashtiani har inte blivit dömd endast för olagligt sex”, sa han. “Hon har funnits skyldig till flera andra grova brott. Hon dömdes till dödsstraff [år 2006] i domstolen i Tabriz, centret för provinsen, för att ha utfört mord, dråp och äktenskapsbrott.”

Nu är säkerligen alla helt överens om att dödsstraff är en utomordentligt vidrig påföljd, dödsstraff genom stening antagligen värst alla kategorier. Men lika lite som Åkesson håller sig de till faktiska domskälen, lika lite gör tidningarna. Tidningarna skriver spaltmeter om denna kvinna och ingenstans har jag läst att man redovisar att en av åtals-
punkterna är medhjälp till mord på maken. Det är givetvis inget försvar för en inhuman straffpåföljd, men det är inte heller ett argument för motsatsen, att hon ska vara fri från straff. Nu har jag själv inte kollat Hampus länkar och källor, men han brukar vara noga med sådant.

Jimmie Åkesson, RasismEn bild ur SVT:s Agenda

Sakskälen diskuteras inte av Åkesson vars enda bärande budskap var att det är invandrade muslimer det är fel på, precis samma ältande som man alltid för fram från de främlings-
fientligas sida. Jag kan också konstatera att det är bra av SVT att låter Åkesson få tid och plats i direktsänd TV. Sverige-
demokraterna förlorar nämligen på den sortens framträdanden.

it , , , , , , , , , , , ex ab dn svt

  69 comments for “Åkesson och Sakineh Ashtiani

Comments are closed.