Vapenlagar i USA

pang

Jag har alltid varit skräckblandat förtjust i United States of America, detta trots att många är övertygade om att min kritik vänder sig mot allt i det amerikanska sam-
hället. Men så är det inte, en av mina drömmar är att tillbringa minst ett halvår i landet och hinna se allt, från kust till kust, från norr till söder.

Men en av de mest märkliga sakerna med landet ifråga är deras vapenlagar, och att det står inskrivet i landets konstitution att var och en har rätt att inneha skjutvapen. I de flesta staterna får man inte bära ett skjutvapen dolt, men jag har för mig att man bland annat i Florida och Arizona har rätt att ha ett dolt hölster med en Glock 9 mm.

Revolvern på bilden är en Colt, och jag är nästan helt säker på att det är en Colt Peacemaker. Bara namnet på vapnet säger en del om USA tycker jag, Fredsmakaren. Jag har själv skjutit med Colt Peacemaker Single Action vilket är liktydigt med en revolver som användes då Western var Vild. Platsen var skjutbanan här i Haninge och det var – otäckt. Jag är normalt inte skotträdd eftersom jag på den tiden sköt aktivt och tävlade i sportskytte. Men det muskedundret var något i hästväg.

Först satte man i tändhatten baktill i magasinet och strök sedan fett över den så att den satt kvar. På andra sidan hällde man in krut och en liten papperstuss. Sedan placerade man en handstöpt blykula framför och strök fett över den också. På så sätt så riskerade man inte att tappa ut kula och krut redan vid första skottet. Det jag var van att skjuta med på den tiden var oftast kaliber .22. Vapen som var gjorda för att användas för tävlings- och sportskytte. Det allra vanligaste vapnet var förstås en Feinwerkbau luftpistol, ett vapen som jag tävlade med i allsvenskan.

Den Colt Peacemaker Single Action som jag provade vägde 2-3 kilo och var långpipig. Jag hade sett att eldsflamman var minst 2-3 meter och att rökutvecklingen påminde om slaget vid Lützen. Och trots att jag på den tiden normalt träffade tian i vartannat skott så lyckades jag bara perforera tavlans över-

kant. Noll poäng på en 25-metersbana. Dels var jag förstås skraj, men mest var det kraften i rekylen. Jag har skjutit Magnum några gånger men Colten sparkade ännu mer.

Jag har skjutit med en vanlig Peacemaker också, men jag är trots det lite osäker på om detta är en sådan. Men mest osäker skulle jag vara om jag var ute och gick i vissa förorter i Floridas storstäder. Det är inte olagligt om innevånarna knallar omkring med liknande pjäser i t.ex. ett axelhölster. Dessutom har de rätt att värna den egna tomten med skjutvapen i hand. Jag minns att jag sett en video på Youtube där en äldre kvinna drar en Glock mot en person som gick in på hennes gräsmatta för att fråga henne efter en vägbeskrivning. Tyvärr så hittar jag inte videon igen.

Problemet med lagarna är förstås att praktiskt taget vem som helst har rätt att skaffa skjutvapen, och i vissa stater har man således rätt att ha dessa med sig dolda. Videon här visar på en sådan man, döm själva.

intressant Andra om: , , , , , , , , t

  7 comments for “Vapenlagar i USA

 1. Marcus R
  11 november, 2009 at 19:20

  Det intressanta är att i Florida måste du ha ett tillstånd för att bära med dig vapnet, men tillståndet gäller enbart för dolda vapen. Du får inte bära ditt vapen öppet och det går inte att få tillstånd för det. Varför det är okej att bära dolda vapen men inte att ha sexskjutaren i ett höfthölster är lite obegripligt.

  Tanten du nämner hade förövrigt troligtvis åkt dit för mord om hon avfyrat sitt vapen. Castle doktrinen har ganska specifika regler om när du får skydda ditt hem på det sättet.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Castle_Doctrine_in_the_United_States

  • Sniff
   11 november, 2009 at 21:36

   >Tanten du nämner hade förövrigt troligtvis åkt dit för mord om hon avfyrat sitt vapen.

   Que? Om hon hade avfryat vapnet så måste hon först träffa personen sedan måste denne dö, men det antar jag var underförstått. Med stor sannolikhet hade en lagvrängare fått det till en av tanten upplevd mycket hotfull situation och då kanske dråp om hon inte är har kriminellt förflutet. ;-)
   Usa har gott om sjuka lagar och de som styr vapeninnehav i vissa delstater är nog de sjukaste i världen.
   Vad jag dock vänder mig mot är öga-för-öga-mentaliteten. Vilken tröst har den döde av att tanten blir dömd, får livstid eller dödsstraff? Tragedin som ett dylikt vapeninnehav och bruk av ett dylikt vapen mot en annan människa sprider sig som ringar på vattnet. Har inte han familj/barn/sambo som kommer att sakna han? Har inte tanten en familj som kommer tycka det är ledsamt om hon blir dömd för mord och får sitta kanske resten av sitt liv i fängelse? Har vi inte kommit länge från barbari till civilisation?

 2. Sniff
  11 november, 2009 at 19:25

  Det enda jag har i tankarna är om han smeker sig själv när han berättar detta bullshitt! ;-)
  Skall han ut i krig? Bor han i ett farligt ’hood? Försöker han få oss tro att han är farlig om han blir retad?
  Skrattretande dumt!
  Kolla hur många som blir varje år i USa skjutna med sina egna vapen och då pratar jag inte vådaskott.
  Amerikaner lever och frossar i ett våldssamhälle och tyvärr är så sitter det en del som tjänar enorma pengar på dessa rädda dumskallar.

  • 11 november, 2009 at 20:33

   Skall han ut i krig? Bor han i ett farligt ‘hood? Försöker han få oss tro att han är farlig om han blir retad?

   Han verkar bara enormt psykiskt skadad…

 3. Christer W
  11 november, 2009 at 20:08

  ”Jag hade sett att eldsflamman var minst 2-3 meter och att rökutvecklingen påminde om slaget vid Lützen.”
  Det låter som svartkrut, det ryker ju som fan. Dessutom är det lite si och så med energin i krutet, ibland låter det poff om det och i bland är det rena krutet.

 4. mr Biz
  11 november, 2009 at 21:57

  En muskedunder i hästväg är väl ändå en Pfeifer Zeliska Revolver Cal. .600 Nitro Magnum. Pris ca 140 000.
  Den vill jag inte ens provskjuta även om Pfeifer lovar att den inte blir några bestående(!) skador på handlederna:
  http://www.pfeifer-waffen.at/cms/html/index.php?module=htmlpages&func=display&pid=32&newlang=eng

  Se den i aktion på YouTube;

 5. Daniel
  12 november, 2009 at 04:31

  Jag tänkte mig att peacemaker var mer i stil med ”fridsmakaren”, dvs det blir lugnt och fridfullt efter man skjutit den som är jobbig..

Comments are closed.