Vaccinfabrik vid RödGrön valseger?

Nu berättar BBC och CNN att: ”US President Barack Obama has declared swine flu a national emergency.” Det innebär att man genom det beslutet kan omvandla sjukvårdsresurser och öppna kliniker utanför de vanliga sjukhusen. Antalet döda i sjukdomen har också passerat tusenstrecket i USA.

AB: ”Fångar i norska fängelser kan komma att friges om svininfluensan drabbar intagna och anställda med full kraft. Blir det riktigt illa kan fångar dömda för mindre förseelser antingen få straffuppehåll eller avtjäna resten av strafftiden hemmen, säger Ellinor Houm, regiondirektör vid Kriminalomsorgen Öst… …Straffavbrott innebär att fångarna släpps under en period och sedan återkommer för att avtjäna resten av straffet när pandemin är över.”

I Norge har man funderingar på att ge flera av dem som sitter på anstalt elektronisk fotboja om pandemin blir värre. Samma slags tankar finns säkerligen inom svensk kriminal-
vård, problemet med ett sådant förfarande är att även den personal som ska kontrollera de dömda kan drabbas av sjukdomen. För närvarande så är ett antal svenskar med fotboja sjuka i influensan, men kontrollpersonalen besöker dessa ändå.

Det influensautbrott vi nu ser tydliga tendenser till väcker betydligt större uppmärksamhet utomlands än hemma i Sverige, varför det är så vet jag inte. Men det faktum att det slagit till mot flera skolor talar sitt tydliga språk, nu är det större utbrottet på väg. Lyckligtvis så har riskgrupperna fått sin första vaccinering liksom förhoppningsvis sjukvårdspersonalen. Hur det kommer att drabba företag och samhällsfunktioner vet vi ännu inte, men man har gjort klart sin krisplanering och vet i bästa fall hur och vad man ska göra.

cnn

I samband med ett större utbrott med tiotusentals insjuknade så får vi veta om sjukvården klarar av den här sortens påfrestningar. Antalet sjuksängar per 100 000 innevånare är det lägsta i Europa, något som givetvis kan få konsekvenser. Redan idag vårdas svårt sjuka patienter i korridorer och i tvättrum, hur det kommer att se ut om ett antal tusen till behöver akut vård vet vi inte.

Frågan om en egen vaccinfabrik lär aktualiseras igen som ett resultat av svininfluensan. Det kommer garanterat fler pandemier, och mycket talar för att det kan bli betydligt allvarligare sjukdomar än den nuvarande. I praktiken är det också så att en röst på de borgerliga i valet 2010 innebär en nejröst till egen vaccinproduktion, medan en röst på de rödgröna innebär en röst för att man försäkrar sig om en inhemsk produktionskapacitet. Ingen har sagt det officiellt, men de rödgröna var överens med borgarna om detta före valet 2006. Vinner de så kan de skrida till verket direkt. Ett bra tips på ett kommande vallöfte.

intressant Andra om: , , , , , , ab123 svd12 dn123 ex123 t

  7 comments for “Vaccinfabrik vid RödGrön valseger?

 1. Christian
  25 oktober, 2009 at 07:31

  Ah, en anledning att inte slänga sin röst på Piratpartiet! Tack!

 2. 25 oktober, 2009 at 08:11

  Konstigt att nästan inga dött i t ex Tyskland i svininfluensan? Det vore intressant att få se om det t ex förekommit stora skillnader i vaccinationsfrekvens under långa perioder mot influensa mellan USA och Tyskland, och skillnader i tidigare influensapandemiers utbredning.

  Tydligen dör också många yngre i säsongsinfluensan i USA, visserligen färre än 10 % , men uppenbarligen några 1000 människor dvs fler än som totalt dött hittills i svininfluensan där. Det är dock naturligt att just yngre är värre drabbade eftersom enbart de äldre kunnat stöta på Hongkonginfluensan och Asiaten vilket sannolikt ger dem som grupp ett ökat skydd i t ex svininfluensan tack vare det cellmedierade immunskyddet som uppstår vid sjukdomen. Det är även funnits någon rysk influensa som liksom svininfluensan var av H1N1-typ i slutet på 1970-talet och som kanske nådde utomlands i viss utsträckning. Dessa olika influensasjukdomar tillsammans kan förklara varför svininfluensan i de flesta västländer är så mild. Sannolikt är också USAs levnadsförhållanden lite sämre för de sämst ställda och det kan i så fall vara en faktor också liksom fetmafrekvensen.

  I just USA har en studie visat att successivt kraftigt ökade säsongsvaccineringar av äldre har följts av ökad sjukdoms- och dödsfrekvens i säsongsinfluensa.

  http://xxx

  ”During the period from 1989 to 1997 the vaccination rate for people aged over 65 in the US increased from 30 to 67 per cent. Despite this increase, mortality and hospitalisation rates continued to increase rather than decline as would be expected if the vaccine was optimally effective. ”

  Det kan dock förklaras av att om man vaccineras sig varje år under många år mot influensa får man inte det breda tillskott till det cellmedierade immunskyddet som en influensasjukdom ger. Det skyddet varar mycket länge och kan ge skydd även mot virusets inre komponenter och därför blir man som ovaccinerad sjuk i influensa normalt ett ganska litet antal ggr i hela livet.

  Ju mer man massvaccinerar desto mer ökar dock behovet därför att fortsätta om befolkningens naturliga immunitet redan har satts ned kraftigt pga upprepade vaccinationer som kan ha skett i USA. Därför kanske USA är relativt illa ute i allmänhet när det gäller influensor även om en hel del unga säkert hade drabbats ändå även i svininfluensan där äldre har bättre immunskydd.
  Influensavirus ändrar sig ofta och smittar snabbt och även mellan vissa djur och människa och därför blir det mycket svårt att vaccinera bort influensavirus och utrota det som man kunnat göra med t ex smittkoppor.

 3. Sniff
  25 oktober, 2009 at 08:54

  Ha, jag skall komma ihåg detta när Mona sitter vid rodret, knaprande på en toblerone betald med skattepengar och säger att vi inte skall bygga en vaccinfabrik av en eller annan anledning. ;)
  Kom igen sossarna har fört en borgerlig-småfolks-fientligt politik som gynnar de rika och främjar deras markposition. Nu kommer de lova guld och gröna skogar särskilt till panchisarna deras lättskämda väljarbas. Det bästa kommer vara hur de kommer att sedvanligt påstå hur allt kommer bli mycket sämre om man inte röstar röd-grönt!
  Jag är för en vaccinfabrik i Sverige, tro inget annat men jag vill inte att den används för att fiska röster.

 4. mr Biz
  25 oktober, 2009 at 10:34

  Vi kommer att få se nya virus, nya varningar och nya vaccin i all framtid och när inköpskostnaden för bara det nu aktuella vaccinet är 1 200 000 000:- kr, + hemliga garantibelopp för tillgång, borde en ekonomisk kalkyl snabbt visa på lönsamhet med egen produktion.

  En egen vaccinfabrik kan bara, mot enorma patentavgifter, blanda till de patenterade recept som finns att tillgå om inte egen forskning erbjuder ett alternativt och egenutvecklat vaccin.
  Vi behöver först av allt en egen och oberoende forskning som kan återskapa det förtroende som den monopoliserade och vinstdrivande läkemedelsmaffian mist så totalt så att tom deras egna och avlönade forskare vägrar vaccinera sig själva med sin egen produkt.
  Vidare har forskning som utförs vid University of Hong Kong och offentliggjorts av British Medical Journal funnit att mindre än hälften av 8.500 läkare och sjuksköterskor på offentliga sjukhus skulle acceptera vaccination mot influensa H1N1. Studien visar att ”de största hindren var rädsla för biverkningar och tvivel om effektivitet.”

  Endast en oberoende forskning som står utanför alla vinstintressen kan återskapa ett förtroende inför framtida vaccintillverkning.

  Det spelar ingen roll vem som tillverkar, eller var en vaccinfabrik är belägen, så länge läkemedelsjättarna och deras lagstiftande lobbyister bara godkänner någon slags filial som tillverkar något, vad som helst, endast i syfte att skapa vinster och berika sina aktieägare.

  • 25 oktober, 2009 at 10:54

   En egen vaccinfabrik kan bara, mot enorma patentavgifter, blanda till de patenterade recept som finns att tillgå om inte egen forskning erbjuder ett alternativt och egenutvecklat vaccin.
   Vi behöver först av allt en egen och oberoende forskning som kan återskapa det förtroende som den monopoliserade och vinstdrivande läkemedelsmaffian mist så totalt så att tom deras egna och avlönade forskare vägrar vaccinera sig själva med sin egen produkt.

   På forskningssidan ligger vi redan bra till. Vi har den forskningen och den ligger mycket bra till ur ett internationellt perspektiv. Givetvis ska resurser tillföras ändå.

 5. blingbling
  25 oktober, 2009 at 22:17

  …. men så var det nu detta med politiker-och-spara-pengar, och i skenet av vad vi har haft tillfälle att iaktta de sista decennierna med sossar så käns väl slutklämmen i framställningen mer som en from förhoppning snarare än något att ta med till banken, va ?

  • 25 oktober, 2009 at 22:33

   Menar du min förhoppning om att det ska bli ett vallöfte?

Comments are closed.