Uppdrag granskning, igen!

Uppdrag Granskning gör återigen avslöjanden som antagligen kommer att gå till historien, men inte till den som Göteborg vill berätta. Uppdaterat

Samtidigt så ska vi nog vara klara över att den här sortens skumraskaffärer pågår inom många kommuner och landsting. Nu handlar det om bygg och fastighetsavdelningar som varit inblandade, dessa ligger nog på topp även i riket som helhet när det gäller diverse skumma relationer mellan säljare och köpare, men det finns säkerligen fler.

Jag har själv arbetat inom kommunal och landstingskommunal verksamhet, det var många gånger man fick höra viskningar om konstigheter, och desto mindre kommun ju mer viskades det, i de större kommunerna kan det vara svårt att se vad som pågår. Jag känner själv till exempel på sådant som jag har tyckt verka vara underligt, men jag har aldrig sett några konkreta bevis på mutaffärer.

Men en sak är alldeles klar, man borde tvinga kommunala och andra offentliganställda chefer att se på Uppdrag Gransknings program. Sedan kan det också vara aktuellt att se över de regelverk som styr straffut-
mätningen när det gäller brottet ”tjänstefel”.

Jag tror att det förekommer olika slags korruption inom de flesta branscher, och det är inte bara myndigheter som är inblandade. Skulle man granska storföretagen med lupp så skulle säkerligen åtskilligt komma fram. Det är bara att se tillbaka på Skandia och de lägenhetsaffärer som förekom där. Jag tror vi ska akta oss för att tro att Sverige utgör ett undantag när det gäller korruption.

Men visst kan man fråga sig hur det kommer sig att Göteborg utmärker sig hela tiden, det är inte bara korruptionen som tenderar att vara högst i den staden, se bara på antalet skottlossningar och gängrelaterat våld. Ikväll blev vi återigen medvetna om den utbredda korruptionen, alla chefer sade – precis som vanligt, att de var överraskade och lurade av sin egen personal.

Det kanske är dags att bara granska cheferna?

it , , , , , , gp svt svd12 dn12 ex ab

  7 comments for “Uppdrag granskning, igen!

 1. KalleB
  29 september, 2010 at 21:29

  Det är oerhört lockande att få lite fix på sommarstugan när det förhandlas.

  Det förekomer oerhört vanligt,överallt i den kommunala eller landstingstyrda värden
  Och den statliga sfären..(Oavsett regering)

  Jag är lite importerad att man vågar ta upp Göteborgsfallen. Tror någon att någon annan än en sketen underhuggare straffas?

  Den privata är väl lite större i det hela…men det kostar för mycket att undersöka.

 2. Daniel
  29 september, 2010 at 21:54

  Det här med korruption är ganska vanligt. Dom flesta skulle bara veta. Det är inget unikt för Göteborg, utan det finns massor utav exempel överallt. Jag vet ett företag som ligger i Stockholmsområdet som blåser Trafikverket på minst 50000 i månaden, och jag vet ett annat bolag som ligger i Solna som mutar sig till försäljning i andra privata bolag när det gäller tryckmaskiner. Det finns multinationella bolag som har detta i kulturen.
  I fallet med att Göteborg utmärker sig i detta fallet med mutor är nog att det finns ett civilkurage att ta upp det. Mutorna i kommunerna runt Stockholm är säkerligen lika hemska (eller vad kan man nästan kalla det att man säljer ut lägenheterna till underpris i Stockholms kommun. Där ger man ju också bort skattepengar.).
  När det gäller gängrelaterade brott så är polisen i Göteborg väldigt effektiv och det är desperationen från gängen som vi ser. Gängen är ju representerade också i Stockholm, men man förstorar inte kriminaliteten såpass mycket där. Den är mer dold och då polisen är mer ineffektiv i Stockholm så kan dom arbeta mer ostört och därför så blir det inte så mycket uppmärksamhet i medierna.

 3. Anders
  29 september, 2010 at 21:13

  Är jag kanske en idiot? Det är jag nog om jag tänker efter, ett pucko från Tierp.

  • 29 september, 2010 at 21:18

   Drevs Skandia av skattemedel? HQ-bank? Carnegie?

   Tror du inte att näringslivet blir lurade av sina anställda?

   Då är du bra blåögd min vän. De värsta tjuvarna finns inom ditt eget parti!

  • Kamelsilaren
   29 september, 2010 at 23:27

   Jag är också förbannad på byråkrater och stats- och kommunaltjänstemän. Visst fuskar och bedrar man i den privata företagssamheten också, men där blir i alla fall topparna sparkade till slut (om än med jätteersättningar) och ibland dragna inför domstol (om än oftast frikända). Men när blev en byråkrat eller en kommunaltjänsteman eller en statstjänsteman på högre nivå senast dragen inför domstol, och när blev han sparkad? Okej, det har hänt, men då krävdes det att han mördat eller våldtagit ett antal personer.

 4. 30 september, 2010 at 01:22

  Säkert så att det här förekommer i många kommuner, men nu råkar ju Göteborg vara en socialdemokratisk kommun, kanske gör just Göteborg till ett viktigare objekt för kontroll och skambeläggande.
  Janne Josefsson har ju med förkärlek slagit åt vänster under senare år, inte minst veckan före valet.
  Day-tradar han tro?

 5. sörmlänning
  30 september, 2010 at 09:03

  Haninge är ett bra exempel på detta, när småentreprenörer inte ens bryr sig att räkna på ett jobb när en storbyggare är inblandad i en upphandling.

Comments are closed.