Tyst om EU och förlorat folkstyre i valrörelsen


Denna artikel har skrivits av den geopolitiskt kunnige anti-imperialisten Ulf Bjerén i Karlskrona. Tyst om EU och förlorat folkstyre i valrörelsen Den har nyligen publicerats som insändare i Sydöstran.

Artikeln.


I regeringens demokratiutredning (Folkstyret i rädslans tid) skriver Olle Wästberg och Daniel Lindvall att åtta av tio svenskar upplever att de inte kan påverka politiken. De känner att de har valfrihet men inget val och rösträtt men ingen röst.

Denna känsla av vanmakt stämmer väl överens med verkligheten. Sedan Sverige underordnades EU kan nämligen inte medborgarna välja politikens grunder. Marknadsliberalismens företräde är bestämd i Lissabonfördraget, EU:s grundlag.

Carl Bildt talade på 90-talet triumferande (och utan att inse den totalitära innebörden) om EU-anslutningen som garant för den enda vägens politik. Politisk demokrati innebär att medborgarna i direkta och allmänna val utser lagstiftarna. Men det mesta av det som blir lag i Sverige har bestämts i Bryssel av politiker och ämbetsmän som vi inte valt.

Riksdagen har till stor del förvandlats till transportkompani för att tillämpa EU-lag i Sverige och riksdagsvalet avgör inte politikens riktning. I EU bestämmer de stora länderna genom sin röstövervikt. Och det europeiska storkapitalet kan genom ekonomisk makt och omfattande lobbysystem dominera EU-politiken.

Medborgarna i Sverige och alla EU-länder har fråntagits rätt och möjlighet att bestämma i det egna landet. I Sverige, en gång i tiden berömt för att i internationell jämförelse nått långt i jämlikhet och social välfärd, har avregleringar, privatiseringar och kommersialisering drastiskt ökat klyftorna och främlingskapet. Det började med Carl Bildts regering 1991 – 94 och därefter Ingvar Carlsons och Göran Perssons socialdemokratiska regeringar.

Successivt har på några årtionden stora delar av den solidariska välfärden raserats i ett nyliberalt partiöverskridande härjningståg. Att socialdemokratin administrerat denna EU-dikterade politik är en förklaring till SD:s framgångar. En SVT-undersökning visar att (SD) nu har stöd av 24,9 procent av LO:s medlemmar.
Det beror inte på att LO:s medlemmar blivit rasister eller att de 1,1 miljoner som röstat på SD i riksdagsvalet är rasister.

Att påstå det är precis sådan klassarrogans som drivit människor i armarna på (SD) och göder ett berättigat politikerförakt. Att folk förstått, tvärsemot etablissemangets försäkringar, att det rekordstora inflödet av migranter har konsekvenser för välfärden hör också hit. Det ständiga viftandet med fascismstämpeln, vägran att ens erkänna de reella problemen och mörkläggningen av orsakerna till flyktingvågorna, framförallt de imperialistiska krigen i vilka även Sverige deltar, bidrar till den splittring och högervåg vi nu upplever.

Bil från Flickr

Konsekvenserna av EU-anslutningen har beskrivits som överklassens revansch på det arbetande folkets erövring av rösträtten: Att ha den kvar men tömma den på innehåll. Nog borde det betraktas som ett större demokratiskt problem än något hundratal arkaiska nazister som marscherar på gatorna. Men om EU och förlusten av folkstyre råder tystnad. Och att Jonas Sjöstedt (V) i valet undvek att framträda som EU-motståndare för att inte hamna i sällskap med (SD) gör honom rumsren i det maktägande etablissemanget men ger (SD) poäng i den stora folkliga opinionen mot EU.

Det demokratiska EU-motståndet riskerar att orättvist stämplas som högerpopulism.


14 svar till “Tyst om EU och förlorat folkstyre i valrörelsen”

 1. EU, Europeiska Unionen, är ingen vinnare i svenska val hur mycket Liberalerna (och Socialdemokraterna samt diverse vänsterfolk) än försöker. Någon annan förklaring finns inte. Den liberala drömmen om ett ”enat Europa” genom den fria marknadens villkor har passerat bäst före datum. Nu gäller räddas vad som räddas kan före hela innehållet ruttnar bort på historiens sophög. Idag läste jag att spänning och polarisering ökar Tyskland, det landet vilket jag betraktar som EU:s hjärta. Vilken framtid har EU?

  • Det är bra att folk blir upplysta om vad EU egentligen är, och det är Europas Undergång.
   Sverige bör snarast upphöra med att vara en vasallstat och åter bli en fri och suverän nation som förr, så vi i alla fall kan sjunga nationalsångens första mening utan att ljuga. Denna fria och suveräna nation bör i stället samarbeta med andra fria nationer i ett samarbete som är i alla medborgarnas intresse, och inte bara för en liten elit av rika och mäktiga som i dag är fallet.
   https://www.publikt.se/artikel/eu-europas-undergang-5147

  • https://www.strategic-culture.org/news/2018/09/17/eu-does-nothing-stop-us-meddling-into-its-elections.html

   EU gör ingenting för att stoppa USA:s medverkan i det europeiska parlamentariska valet i maj 2019. USA:s engagemang i europeisk politik är uppenbart och omfattande. Amerikanerna är fria att göra vad de vill. Det kommer aldrig hända att de europeiska ledarna larmar och ifrågasätter EU:s säkerhetsagenda.
   De är för upptagna och ser åt annat håll medan man blundar för att det redan mycket lång tid ägt rum utan att ifrågasättas.För närvarande hotas Europa av ”populistiska och neo- NAZI formationer”. Med andra ord, det finns inga några EU-reformer, inga politiska förändringar. Bryssel kommer att fortsätta njuta av sina fridfulla liv och flyktingar kommer att vara fria att invandra tills EU exploderar.
   EU:s ledarskap är inte upprörda över de skandalösa kommentarer som amerikanska ambassadören till Tyskland Richard Grenell gjorde. I juni lovade ambassadören öppet att använda sitt kontor för att hjälpa högernationalisterna inspirerade av Donald Trump att ta makten över hela Europa!
   I en intervju med Breitbart News sa Richard Grenell att han var ”upphetsad” av uppkomsten av många högerpartier på kontinenten och ville ”bemyndiga andra konservativa i hela Europa, andra ledare”. Det var hans bokstavliga ord! Om det inte är störningar, vad är det då?
   Men nej, ingen varning har utfärdats om risken för amerikansk medverkan i Europas val i maj.
   Tänk vad som skulle hända om en rysk ambassadör i ett EU-land offentligt sagt en sådan sak! Mr Grenell ser inte något fel med att prisa den österrikiska regeringskoalitionen,skarna om hur deras regering skulle se ut. Det verkar som tiderna har förändrats och ingripa i den europeiska politiken till förmån för högerextrema ledare har blivit normen, åtminstone för ambassadörerna i USA.

 2. Migrationens roll i vanligt folks medvetande beror till största delen på att frågan mycket medvetet och försåtligt har uppförstorats av högern. Läste någonstans att det största stödet för SD finns där det knappt bor några invandrare.
  Media och åttaklövern har i princip snackat migration på heltid i flera år nu och naturligtvis blir det då också dom enkla lösningarna som dominerar. Etnicitet är ju nästan den enda frågan på dagordningen.
  Politiken har blivit ett paradis för rasister och nazister.

  Anledningen till att inte högerprojektet EU diskuteras är att överheten inte vill ha den diskussionen.
  Denna globalistiska överhet som dirigerar både politiker och media har mer att vinna på att alla diskuterar etnicitet istället för klass. SD är bara deras lydiga redskap.

  Här blir ju vänsterns framtida uppgift rent påträngande. Vi måste få slut på det enfaldiga svamlandet om etnicitet och istället börja diskutera hur vi skall kunna lyfta klassfrågorna och ta oss ur överhetens järngrepp.
  Så länge etnicitet förblir huvudfrågan är den vägen blockerad av rena dumheter.

  • ”Migrationens roll i vanligt folks medvetande beror till största delen på att frågan mycket medvetet och försåtligt har uppförstorats av högern.”

   Jag tror inte det. Motståndet mot (den omfattande) migrationen och dess konsekvenser är snarare en röst från folkdjupet inkluderande alla samhällsklasser för dem som vill dela in befolkningen på ett dylikt sätt. En röst som heller inte accepteras av borgerlighetens etablissemang. Det här gäller i princip hela Västeuropa samt även USA. Östeuropa undantaget därför de har redan erfarenheten av att bli invaderade och kommer därför kämpa för sitt folk, sin kultur, sin frihet samt sitt oberoende. Lyssna till Ungerns premiärminister Viktor Orban och lär dig sedan att förstå. Samma gäller även Östeuropas största land Polen.

   ’Massinvandringen’ är ett mycket högt spel från den svenska borgerligheten och etablissemanget. Jag ber dig föreställa dig vad som kan hända vid en kraftig ekonomisk nedgång som skulle göra att svensken inte längre kan konsumera sig fri ens på kredit?
   Historien kan ge värdefulla lärdomar om det. Det är inte särskilt svårt att förstå varför Europas politiska ledare darrar i knävecken så fort USA:s president börjar tala om tullar och handelshinder. En humanitär stormakt finansierar inte sig självt. För Sveriges vidkommande hänger finansieringen på de omfattande exportinkomsterna. En rejäl dipp där så faller ’stormakten’ in i ett socialt kaos.

   * Min politiska övertygelse är att en kontrollerad invandring eliminerar problemen. Så har det dessvärre inte blivit sedan gränskontrollerna försvann med EU-medlemskapet. Landet Sverige har fått svängdörrar och ingen vet längre vem som går ut eller in eller hur många människor det finns här. För mig är det helt horribelt hur det här kunnat ske. Landet Ryssland har de längsta och mest svårövervakade gränserna i hela världen men samtidigt har de koll på vem som passerar och vilka som finns i landet. För mig ett solklart föredöme hur det bör vara.

   • ”vad som kan hända vid en kraftig ekonomisk nedgång ” Jag har mycket lätt för att föreställa mig vad som kan hända då om då vi fortsätter göra invandrarna till syndabockar som vi gör nu. Dom historiska lärdomarna har du kvar att dra Klasse, dags att sätta igång dom grå cellerna nu.

    Ryssland är vad jag vet ett av dom mest mångkulturella länderna i världen och lär ha 170 olika etniska grupper så där hittar du nog inga poäng.

  • ”Det är osannolikt att flödet av migranter som strömmar till europeiska länder slutar tills EU själv tar itu med frågan och granskar sin politik, som effektivt uppmuntrar invandring. Europeiska unionen borde ta itu med invandring och borde inte förvänta sig att problemet på något sätt skulle fixa sig”, sade Putin på tisdagen efter samtal med ungerska premiärminister Viktor Orban i Moskva.
   Flödet av migranter som flockas till EU är stadigt, även om invandrarnas ursprungsland verkar förändras när tiden går. ”Först var det människor från Syrien, från Irak, från andra länder i Mellanöstern. Nu är det Afrika söder om Sahara. Om man uppmuntrar migration med stora sociala förmåner och andra bonusar, varför ska då detta flöde någonsin sluta? Men det är upp till våra kollegor i Europa att själva bestämma vad som är bättre för Europa och européerna.
   Ryssland står också inför migrationsutmaningar, men de är helt annorlunda än de som påverkar Europa. Ryssland har inte delade gränser med länder från vilka flyktingar flyter, och majoriteten av dem som kommer in i landet är från post-sovjetiska stater. Många av dessa människor pratar ryska språket och är enklare att integrera i det ryska samhället.
   Europa står i sin tur inför ett inflöde av människor från en helt annan kultur, vilket gör deras anpassning till en ”väldigt komplex” process. ”Sådana problem måste lösas inom EU själv”, tillade Putin.

 3. EU är kommunister i allians med de kapitalstarkaste i världen som ju genomför det största slavprojektet i historien. Européerna ska bli lydiga slavar, personer med rätt värdegrund (=åsikter) ska bli nån slags överklass och utgöra de styrandes våldskapital och politikerna och media ska ingå i den översta kretsen av styrande. EU innebâr Europas Undergång.

  • Krigarn.
   ”EU är kommunister” Jösses vad trött man blir! Hur kan du påstå något sådant. Inte för att jag är kommunist, men jag har för mig att det har något med att vara emot kapitalismen att göra. Det där som EU är för, du vet.

   • Apropå kommunister .. Är kommunistchefen i Ryssland Gennady Zyuganov imperialist?
    https://www.rt.com/politics/438137-communist-zyuganov-donbass-accession/

    Ryska kommunistpartiets chef säger att konflikten i östra Ukraina inte kommer att sluta innan derepublikerna Donetsk och Lugansk blir delar av Ryska federationen. ”När det gäller Donbass, skulle jag på Putins plats acceptera det som en del av Ryssland utan dröjsmål. Först bör vi erkänna Donetsk och Luganskrepublikerna som oberoende stater. Detta har hänt med Sydossetien och Abchazien. Det skulle avsluta allt mycket snabbt”, sade Gennady Zyuganov under en presskonferens efter det senaste ryska valet. ”Det är inte normalt när de har regelbundna artilleriattacker på Donetsk och många andra städer och bosättningar. Våra landsmän och vänner bor där. Donbass byggdes av hela sovjetlandet” , sade kommunistpartiets ledare.
    Donetsk och Lugansk republikerna är två regioner i sydöstra Ukraina som förklarade oberoende 2014 efter den våldsamma kupp som ledde till att den demokratiskt valda presidenten i Kiev avlägsnades.

    • Korp. Varför skulle det vara imperialism? Det är inte imperialism om ett folk vill tillhöra ett annat land. När det gäller Nordirland vill majoriteten av nordirländarna tillhöra Storbritanniens kungarike. I alla fall än så länge.
     När det blir en majoritet av nordirländarna som vill återförena sig med Republiken Irland så är inte det här heller imperialism. Det Irländska kommunistiska partiet har hela tiden sedan det bildades varit för att Nordirland ska ingå i Republiken Irland.
     Om ett land övertar/ockuperarar/annekterar/sätter regler för ett annat land mot det landets folket vilja, och enbart för att utnyttja folket och naturrikedomarna – så är detta imperialism.

     Finns det en majoritet av folket i Donetsk och Lugansk som vill tillhöra Ryssland så ser jag inte det som imperialism. Inte heller Kataloniens försök att befria sig från Spaniens imperialism och bilda en egen stat. Eller kurdernas försök att bilda en egen stat.

     Och EU är detsamma som en nyliberal storfinansiell kapitalistisk och borgerlig organisation där de skapar lagar som ställer arbetare mot varandra, enbart för att kapitalet ska tjäna mer. Gammal Krigare har totalt fått det hela bakom foten. Vi kommunister har aldrig velat bli kontrollerade av en union av finanskapital – varken inhemskt eller europeiskt eller världsligt. Eller av BRICS. BRICS är detsamma som EU.
     Vi är internationella men det är inte detsamma som imperialism.