Sofia Arkelsten, Reinfeldts vanliga ”otur”?


Nu visar det sig att Sofia Arkelsten låtit sig bjudas till Frankrike av oljebolaget Shell, hon hävdar själv att det var en ”studieresa”, något som återigen sätter strålkastarbelysningen mot Fredrik Reinfeldt.

Expressen: ”För några veckor sedan tillträdde Sofia Arkelsten den tunga posten som Moderaternas nya partisekreterare. Expressen kan nu avslöja att hon låtit sig bjudas av oljebolaget Shell på en resa till den sydfranska idyllen Pau nära gränsen till Spanien. Bensinjätten betalade för hennes flygresor, hotellnätter och mat under vistelsen i Frankrike. – Det var en studieresa, säger Sofia Arkelsten.”

Man kan säga mycket, men det är minst sagt förargligt med politiker som saknar omdöme. Att det regelmässigt handlar om Reinfeldts utnämningspolitik ger det hela en extra touche av pinsamhet. Det kan inte vara speciellt roligt för statsministern att återigen ifrågasättas, samtidigt så har det förstås sina poänger.

Expressen: ”Och Arkelsten verkar ha blivit imponerad av Shells lobbyingverksamhet. Bara några månader efter bjudresan till Frankrike talar hon väl om just Shell i riksdagens kammare. ”Till och med bensinbolag som Shell och Preem pratar om klimatfrågorna, och det är bra. Jag tror att de stora förändringarna kommer att ske i de mest utskällda branscherna”, säger hon i en riksdagsdebatt i oktober 2008.”

Ja vad säger man, men jag konstaterar att det knappast var för hennes goda omdöme som Reinfeldt rekryterade henne…

it , , , , , , ex svd ab svt dn gp


2 svar till “Sofia Arkelsten, Reinfeldts vanliga ”otur”?”

 1. Lustigt att det just är Shell som hon blev bjuden av. Shell som håller på med markundersökningar här i Skåne med stöd av minerallagen. För att se om det går att ta upp gas/alunskiffer. Trots protester från boende och en del kommuner.
  En minerallag som det väckts förslag att ändra så kommuner kan få vetorätt. Men det var inget för Alliansen att stödja. Så det är fortfarande fritt fram för oljebolag att köra över kommunerna.
  Lustigt att jag kom på det här när jag såg namnet Shell, för lobbat bra har de uppenbarligen gjort.

 2. Med tanke på att Arkelstens roll ju skulle vara att göra moderaterna till ett miljöalternativ för de unga, högutbildade kvinnor som röstar på miljöpartiet så kunde nog inte det här avslöjandet kommit mer olägligt. Unga, högutbildade kvinnor blir knappast imponerade. Det tror jag inte några andra ”fokusgrupper” blir heller för den delen.

  Med viss insyn är min uppfattning Shell agerar som de flesta andra multinationella storbolag, de har en liten miljöavdelning som marknadsförs stenhårt (s.k. green washing) samtidigt som de övriga 95% av verksamheten inte är det minsta miljövänliga. Man skapar något sensationellt pilotprojekt som kan få stor medieuppmärksamhet för att ta bort fokus från kärnverksamheten för ett tag och ge ett sken av att man investerar samtidigt som de största investeringarna fortfarande är på fossila bränslen. I de fall den här typen av bolag lobbar för hårdare miljölagstiftning är det uteslutande för att försöka sätta åt konkurrenter.

  Vad Arkelsten skulle studera på plats begriper jag inte heller, i vanliga fall räcker det med att läsa dokument som beskriver företagets verksamhet för att få en tillräcklig bild av vad de gör. Den här typen av bjudresor är vanliga i andra länder men svenska politiker har traditionellt förstått det olämpliga i att tacka ja till dem. Det är rimligt att begära att Arkelsten också förstår det.

  För övrigt vill jag minnas att jag har läst om detta tidigare då det begav sig och att det var fler personer än Arkelsten inblandade.