Usel snöröjning i Haninge, nu kommer mer snö!

Här i Handen (Haninge) så har snöröjningen blivit allt sämre för varje vecka som gått av denna kalla och snörika vinter. De senaste dagarna har ingen snöröjning alls förekommit på de promenad- och cykelvägar som jag själv använder.

På ett sätt kan man förstå kommunen,kommer det bara några centimeter snö och SMHI talar om att det ska komma tio centimeter följande dygn så vill man gärna vänta med att dra igång alla traktorer som ska ploga småvägarna. För egen del innebär det att jag blir andfådd och får lite ont i valda delar av gångarmuskulaturen, med andra ord en kanske behövlig motion. Men så är det inte för alla. Igår mötte jag en man som säkerligen var över sjuttio, en man som blev stående i en backe för att han helt enkelt inte orkade gå längre.

Vad det betyder för sjukvården är svårt att säga, men jag vet att ortopeden på Södersjukhuset har haft extrapersonal inkallade i omgångar nu i vinter och en bekant till mig som arbetar i kommunen är fortfarande sjukskriven efter en halkolycka. Rapporterna från landet i övrigt pekar på samma sak, trafikolyckor och överbeläggningar på ortopedklinikerna på grund av halkskador.

Även om en kommuns budget för t.ex. snöröjning överskrids fem- eller tiofaldigt en snörik vinter som denna så får man inte låta bli snöröjningen av kostnadsskäl. Om man så tvingas låna pengar så är det något som faktiskt kan vara nödvändigt. Själv tillhör jag kategorin halvgamla som trots allt klarar tillvaron även om det är moddiga gångvägar, även om tungan ibland tenderar att hänga utanför, men det finns en stor andel medborgare som faktiskt blir sittande inomhus veckovis på grund av illa skött snöröjning.

De här problemen finns säkerligen i många kommuner, jag ser dem i min kommun och därför skriver jag om Haninge. Det kan vara precis likadant i Tyresö, Huddinge och Nynäshamn, men det är här jag ser att ett par skidor vore bra att ha om denna nonchalans mot medborgarna fortsätter. För idag är det torsdag och SMHI:s prognos visar att det ska börja snöa ikväll och det slutar inte förrän på söndag. Det betyder i praktiken att man kommer avstå snöröjning på promenad- och cykelvägar så länge som möjligt, en besparing som drabbar kommuninnevånarna värre än vad kostnaden för densamma skulle göra även om den skedde då det var nödvändigt, dvs. nästan dagligen.

intressant Tags : , , , , , , , , , , , , , dn svd ab t

  8 comments for “Usel snöröjning i Haninge, nu kommer mer snö!

 1. 18 februari, 2010 at 09:18

  Ju längre bort man bor från Handen Centrum, ju sämre fungerar det. I Tungelsta förekommer knappt någon snöröjning alls, och då de plogar trottoarer/gångvägar så blir det dagen efter man gjort samma sak i resten av kommunen.

 2. Mathias Hellsten
  18 februari, 2010 at 12:56

  Fungerar precis lika dåligt i söderort. Dvs Stockholms kommun. I Kärrtorp är det i princip omöjligt att gå på trottoaren – det är ingen skillnad mellan trottoar och bilväg. Ungarna går på bilvägen, och bilarna kör på trottoaren.

 3. Sniff
  18 februari, 2010 at 13:07

  Samma problem i stora delar av landet. Bilvägar är röjda uppå trottoarerna som röjs mycket senare och mindre gator får man gå i trafiken eftersom trottoaren är oframkomlig för fotgängare. är det någon som är förvånad att så många tar bilen eller skjutsar sina ungar?
  Det är helt orimligt att snöröjningberedskapen skall avgöras av milda vintrar. Anslag och budget är bovar i dramat.
  Ring och tjata på politikerna någon nytta skall de göra för sina löner.

 4. Ken
  18 februari, 2010 at 13:23

  Det är väl lika illa här i Värmdö kommun. När det kommer snö hinner dom inte med. Det är felplanerat.

 5. Mikko
  18 februari, 2010 at 19:02

  fungerar lika dåligt i södertälje

  i området jag bor så har dom fortfarande inte plogat gångbanor efter förra veckans snö

 6. GN
  18 februari, 2010 at 19:18

  Även härnere i Malmö har det fungerat uselt med snöröjningen. Man hade förväntat sig lite ett lite bättre jobb från kommunen, men icke. Mycket dåligt måste jag säga!

 7. 19 februari, 2010 at 11:59

  Man skulle kunna tro att det är första gången det snöar i det här landet, med tanke på hur dåligt det funkar och hur dåligt förberedda kommuner verkar vara. Jag bor i Tyresö, vissa dagar har jag knappt kommit ut ur porten när det snöat, och vägen till bussen liknar mest en pulkabacke…

 8. 19 februari, 2010 at 16:51

  Här i vår del av Haninge, Vega så har vi 65 cm snö – 70 cm och snart inga trottoarer – igen. De blir till smala gångar som man halkar runt i då det är ispuckar under..
  Men kommunen har faktiskt skött sandningen i år jämfört med förra året. Då bröt jag fotleden på väg till jobbet – på en vändplan där inte sandningen gett något spår av sand. För kommunen hävdar att de sandat.

Comments are closed.