Sänka skatterna för de rika, igen?

Det är kontentan i det budskap som DN för fram på ledarplats idag. Det, i kombination med dystra prognoser i väljaropinionen, gör att vi kan se fram mot att klyftorna mellan rik och fattig kan komma att öka under kommande mandatperiod. Visserligen ökar det chanserna för en rödgrön allians 2014, men ett rödgrönt alternativ den dagen kommer inte att kunna överbrygga klyftan mellan rik och fattig, något som leder till ytterligare polarisering och kanske ett våldsammare samhällsklimat.

DN: ”Regeringens jobbskatteavdrag har minskat marginaleffekterna för många svenskar. Det har blivit lönsammare att gå från bidragsförsörjning till eget arbete. Därmed ökar sysselsättningen och antalet arbetade timmar. Basen för välfärden breddas, vilket är oerhört viktigt inför kommande år när stora årskullar lämnar arbetsmarknaden.

Det är bra. Men under kommande mandatperiod borde alliansen gå vidare och sänka marginaleffekterna även för medel- och höginkomsttagare. Om gränsen för när statsskatt ska betalas sänks minskar marginalskatten med 20 procentenheter för dem som ligger i de berörda inkomstskikten.”

DN bortser helt från det faktum att klyftorna redan ökat markant, något som givetvis högern kommer att utnyttja som motiv för fler poliser och strängare straff. Redan idag annonseras ett par lyxvåningar på Strandvägen ut, priset lär bli omkring femtio miljoner per lägenhet, något som antagligen kommer att bli allt vanligare. Klyftorna ökar och skillnaden mellan dem som har och dem som inte har blir – dramatisk. Den dagen så kommer också samhällsutvecklingen i övrigt att bli dramatisk. Man borde kunna förstå att alla politiska partier har ett ansvar för detta, men det verkar som om vissa av partierna har ett rent intresse av en sådan utveckling.

När klyftorna har ökat tillräckligt mycket så finns det alltid risk för att enskilda vildhjärnor ser en chans att motverka bostadssegregationen, eller vad det nu är för klyfta som man reagerar mot. Vad som då kan hända vill jag egentligen inte veta, men Dagens Nyheters linje som går ut på att ytterligare öka skillnaderna i Sverige tror jag kan bli ödestiger. Ju fler som ligger sömnlösa till följd av arbetslöshet eller fattigdom, desto fler får sömnen förstörd över oron för vad dessa grupper kan ta sig för…

i Tags: , , , , , , , dn abc ex svd t

  3 comments for “Sänka skatterna för de rika, igen?

 1. 7 juni, 2010 at 09:46

  Dags att förbereda sig för fyra år till med Alliansen? Det är bara att göra några extra hål i livremmen…

  • 7 juni, 2010 at 09:55

   Du kan skatta dig lycklig Christer. Du har åtminstone livrem. Värre att korta av hängslena då.

 2. Jan
  7 juni, 2010 at 16:23

  En obehagligt deprimerande utveckling.. Många familjetragedier blir det..

Comments are closed.