Sahlin – S-problemet

Mona Sahlins problem tilltar i en alltmer accelererande takt. Hon tvingas dagligen ljuga för både media och sina partikamrater, tyvärr för hennes del eftersom ingen längre tror på vad hon säger.

AB: ”För att gjuta olja på vågorna kallade Sahlin i går till två telefonkonferenser – för de 26 distriktsordförandena och deras ombudsmän. – Mona Sahlin inledde mötet. Hon verkade mycket samlad och fokuserad. Stämningen var allvarlig, berättar Kenneth G Forslund, distrikts-
ordförande i Bohuslän. När Aftonbladet träffade henne i London strax efter mötet, var hon mycket nöjd. – Vi pratade igenom allt det praktiska, hur arbetet ska organiseras, när kongressen bör vara, hur valberedningsprocessen ska gå till och vilka beslut vi har framför oss.”

Det hon inte berättade var att många av dem som deltog var märkbart irriterade på sin ordförande, nu kom diskussionen att handla om vem som ska avgå och vem som ska sitta kvar, att Mona själv anser att hon ska leda partiet även efter extrakongressen har framgått med all önskvärd tydlighet. Konferensen skulle ha handlat om förnyelse av politiken, inte om personer. Det hon just nu sysslar med är att göra sig av med vissa personer i partiets verkställande utskott och i partistyrelsen.

Mona har tidigare agerat självsvåldigt och gått bakom ryggen på både partistyrelsen och VU. Bland annat var beslutet om en koalition med Miljöpartiet ett resultat som gick topparna inom partiet helt förbi, de ställdes bara inför fullbordat faktum. De fick veta det i TV då Sahlin och Miljöpartiet ställde till med en presskonferens. Sådant är givetvis illa när det gäller förtroendet för henne i rollen som partiordförande. Det spelar ingen större roll vad kongressen, partistyrelsen eller VU säger eller vad man har beslutat. Mona genomför sina idéer utan samråd, antagligen för att hon tycker att det är bäst så.

Ställs medlemmarna inför fullbordat faktum så krävs det mycket för att man ska gå emot sin partiordförande, och hemska tanke, likadant vore det förstås i en regering ledd av Sahlin. Hon skulle givetvis fatta beslut även där utan att ha diskuterat det med resten av regeringen. På det sättet ska vi antagligen vara tacksamma för att det gick som det gick i valet, det är nämligen svårt att förutse Sahlins olika ställningstaganden i förväg.

Mona Sahlin förstår inte själv det nödvändiga med att byta partiledare. Hon tror att det räcker med att göra sig av med några av S-topparna, men raset har gått så långt att partiet nu inte har något som helst alternativ, Mona Sahlin agerar som en socialdemokratisk clown och det finns inga förutsättningar för att hon ska kunna fortsätta i partiet. Det känns tråkigt att behöva skriva sanningen, men Göran Perssons uttalande om Sahlin i Fichtelius intervjuserie stämmer till ett hundra procent. Sahlin är bra på att prata, men resten?

Personligen tror jag att detta kommer att gå fortare än vad bedömare tror, ilskan är så omfattande inom partiet att jag tvivlar på att hon klarar av att vänta in år 2011, hon avgår säkert när som helst, att fortsätta i nuläget ser ut som en omöjlighet.

Kommentera enbart under sista posten i ämnet, från det att hon avgått 14/11 17.00 !!

it , , , , , ab12 ex123 dn12 svd1 svt12
3 gp1

  37 comments for “Sahlin – S-problemet

Comments are closed.