Riksdagens datorer missbrukas

Nu har någon eller några av ledamöterna eller tjänstemännen i Sveriges Riksdag ertappats med att ändra i Wikipedia, ändra till förmån för den egen politiska uppfattningen.

SvD: ”Skådespelaren George Clooney är en ”kommunistsopa” och komikern Nour El-Refai en ”feministsubba”. Någon eller några på riksdagen har ägnat sig åt omfattande smutskastning på nätet. Det är programmet ”Aschberg” i TV 8 som granskat ändringar i den fria nätencyklopedin Wikipedia, som alla kan redigera. Hela 55 ändringar kunde via IP-nummer spåras till datorer på riksdagen och hos politiska partier. Någon från Moderata samlingspartiet har upprepade gånger tagit bort information om att Moderata ungdomsförbundet anordnat spritfester för att värva medlemmar.”

Den sortens ändringar man har gjort gäller samtliga politiska inriktningar, så det är inte bara en person som sitter på sin kammare och försöker försköna verkligheten. Som bloggare har jag ibland haft anledning att kolla vilka IP-nummer som vissa kommentarer är skrivna ifrån, och jag har förvånats över att så pass många kommentarer kommer från Sveriges Riksdag. Oftast är dessa kommentarer skrivna av någon med e-postadress via Hotmail, och vid något tillfälle i våras så lyckades en person hamna i bloggens spamfilter tillsammans med Riksdagens IP-nummer.

I normalfallet så ser jag aldrig kommentarer som filtret sorterar bort, men just då använde jag Akismet, ett mycket vanligt spamfilter som har den egenheten att den sparar kommentaren, fast märkt som spam. Jag upptäckte att Riksdagens IP-
nummer låg i filtret då en riksdagsledamot som brukar kommentera här plötsligen klassades som spam. Vanligen använder jag inte Akismet av just den anledningen, har man en gång hamnat i spamfiltret så vill jag förstås slippa att se kommentarer från den personen som är utspärrad.

SvD berättar att man även smutskastat Zlatan Ibrahimovic från någon av datorerna i Riksdagen. Jag trodde att sådana beteenden var ovanliga, men uppenbarligen så bör man abuseanmäla sådant som man har anledning att reagera mot. Om inte annat så får Riksdagens säkerhetsavdelning reda på vad det är för människor som använder datorerna till annat än de är avsedda för. Tyvärr så har jag inte sparat refuserade kommentarer så att jag kan visa upp dem.

Personligen så lämnar jag aldrig ut information om pseudonymer som kommenterar på bloggen, däremot så polisanmäler jag t.ex. stalkers ibland, senast i förra veckan då en norrköpingsbo börjat skriva falska kommentarer på bloggar i mitt namn.

intressant Andra om: , , , , , , , svd dn ab ex t

  22 comments for “Riksdagens datorer missbrukas

 1. Charlie
  22 september, 2009 at 08:37

  Har du en riksdagsledamot som skriver kommentarer här under pseudonym?

  • 22 september, 2009 at 08:43

   Du låter förvånad? Jag har stor förståelse för att man inte i alla lägen vill vara igenkänd.

 2. Pingback: Anders E Larsson
 3. Lennart
  22 september, 2009 at 09:26

  Detta bara styrker uppfattningen att man bör ta mycket av det som står i Wikipedia med en stor nypa salt.

  • Nature
   22 september, 2009 at 10:19

   Varför då göra sig omaket att ändra i ett uppslagsverk om det som står där i vart fall skall tas med en nypa salt?

  • Sniff
   22 september, 2009 at 11:00

   Mycket som står i Wikipedia är inte kontroversiellt.
   Att misstänka majoriteten av Wikiartiklarna för att vara skrivna med en medveten skruvad agenda är att ta det lite väl långt.
   Att man kan ändra i Wikipedia hej-vilt kommer försvinna och det är inte så konstigt det blir lite som med omodererade forum, till slut skriker alla tokar för full hals!

   Att riksdagsledamöter agerar i det fördolda samt skickar anonyma mail gör anonyma ändringar spär ytterligare på politikerföraktet.
   Är det ingen som tar ansvar för sina handlingar länge??

 4. Pingback: Bertil K
 5. noterad
  22 september, 2009 at 13:20

  Idioter finns överallt.
  Jag tycker det är så toppenbra att folk har lite koll – man får väl hoppas på att tjänstemän och politiker får sig en rejäl avhyvling av … ? talmannen eller vem sóm nu har den övergripande makten över regeringshuset.
  Det är inte troligt att de hänger ut enskilda men jag är helt övertygad om att upptuktelse sker och eftersökningar har dragits igång. Shit att få de smällarna på fingrarna. Dessutom torde personerna ses som säkerhetsrisker så en del omplaceringar är inte otänkbart – i det fördolda naturligtvis, makteliten begår hellre brott än erkänner att de missbedömt någon eller någonting.
  Jag vet inte hur länge du har bloggat men det skulle vara oerhört intressant om det fanns statistik över perioden före och efter maktskiftet. Fortsätt kolla stollarna, glöm inte att rapportera!

  • 22 september, 2009 at 13:42

   Jag vet inte hur länge du har bloggat men det skulle vara oerhört intressant om det fanns statistik över perioden före och efter maktskiftet.

   Jag har bloggat sedan årsskiftet 2003/2004 och texterna här i WordPressbloggen började skrivas augusti 2004.

   Men jag kollar bara IP-numret om det är någon som utmärker sig tydligt, sedan sparar jag inte dessa kommentarer om det inte är något särskilt.

   En absolut majoritet av dem som kommenterar skriver vettiga och adekvata kommentarer. De som utmärker sig genom att INTE göra det raderas normalt direkt. Upprepas bedrifterna så åker de in i spamfiltret.

   Men nej, antalet tokkommentarer är tämligen konstant. Det finns dock vissa ämnen som genererar mer kommentarer från galningar, skriver man om Sverigedemokraterna, Vargar, Mellanösternkonflikten, Afghanistan så kommer det alltid en bunt knäppgökar. Tyvärr skriver jag ofta om just dessa saker… :-) :-)

   Eftersom inte knäppkommentarerna sparas så kan jag inte uttala mig om före/efter valet år 2006, men jag tvivlar starkt på att det är ngn skillnad.

 6. Sara G
  22 september, 2009 at 13:20

  Det sitter typer i riksdagen, det är tydligt, som borde ha helt andra uppdrag. Det är faktiskt skrämmande, men bra att du tar upp det, Jinge!

 7. Nature
  22 september, 2009 at 16:26

  Gissar jag rätt när FRA-lagens övervakning INTE sträcker sig in till riksdagen? Nä, tänkte väl det! För i annat fall, varför för vi inte ut identiteterna på dem som avvänder VÅRA skattefinansierade datorlösngar för att förstöra Wiki?

  Och naturligtvis så för vi INTE t del av Tsunamibanden heller. Regeringskansliet ger FRA i uppdrag att läsa DIN mail, men DU får inte ta del av Tsunamibanden – dvs riksdagsledamöternas datakommunikation under katastrofen.

  Makt är malt och den är alltid sig lik.

  • 22 september, 2009 at 16:42

   Du kan räkna med att FRA kollar riksdagen oxo.

 8. Katta
  22 september, 2009 at 16:59

  Visst ska alla kunna göra inlägg med en signatur och epostadress som inte direkt avslöjar en – det tycker jag är en grundläggande rättighet. Om sedan inlägget tas in är upp till den som äger eller ansvarar för sidan. Att använda sin ”arbetsgivares/uppdragsgivare” uppkoppling tillhör väl i dag obeskattade löneförmåner och varför skulle folk i rikdagen inte ha den förmånen när i stort sett alla andra har det

  När det gäller riksdagen undrar jag om det inte är så att det finns fler än valda riksdagsledamöter som har rätt att använda den uppkopplingen, t ex folk som är anställda. Så där går nog bort en del som inte är folkvalda. Men jag tror det finns kvar en del och där gör detta handlande mig bekymrad eftersom det nog bottnar i att man inte begriper hur Internet fungerar, hur lätt det är att spåra och att det spåras. Bekymrad eftersom det är dessa personer som stiftar lagar om Internet.

 9. Nature
  22 september, 2009 at 17:04

  I så fall Jinge är saken biff att kolla vem som har missbrukat vilken dator, eller hur? Någon nytta ska vi väl skattebetalare ha av FRA-lagen?

  • 22 september, 2009 at 17:39

   Det är redan gjort internt i Riksdagshuset. Och det kan komma att få konsekvenser, men de skyldiga kommer inte hängas ut i media…

   • mr Biz
    22 september, 2009 at 18:49

    SVT: ”-Riksdagsledamöter får inte loggas, de måste kunna ha vilka kontakter de vill i det tysta utan att det går att spåra, säger Per Westerberg. Det är en del av demokratin.”

    Demokrati? Jodå, men bara för somliga.

 10. Nature
  22 september, 2009 at 21:12

  Woav: ”Riksdagsledamöter får inte loggas, de måste kunna ha vilka kontakter de vill i det tysta utan att det går att spåra, säger Per Westerberg. Det är en del av demokratin.”

  De där citatet skall jag (och det borde alla för övrigt) spara på!!! Min yngsta dotter har precis läst AnimalFarm och vissa av oss är MER demokratiska än andra. Tydligen.

 11. profanum_vulgus
  22 september, 2009 at 22:29

  Wikipedia är ju en nyliberal anslagstavla, så det är väl inte så mycket att tjafsa om. Det skulle ju vara värre om de ändrade på information på seriösa sidor där folk söker fakta.

  • Nature
   23 september, 2009 at 07:36

   Vilken tur för dej att du inte är vetgirig då!

 12. 23 september, 2009 at 11:52

  Man borde ändra uppgifterna om SD så att även dessa blir sanna…

 13. Sniff
  23 september, 2009 at 12:13

  Jag trodde att historierevisionism var förbjuden och bannlyst i Sverige! :-)

 14. Gripen
  23 september, 2009 at 20:19

  Wikipwdia ändras hel tiden av olika PR grupper, lobbyister och så kallade think tanks. Under Georgia konflikten var det helt uppenbart om man sökte på georgia och de ändrade det på alla språk samtidigt.

  I bland ”glömmer” de att ändra på vissa språk så mellan mig och min fru har vi 4 språk vi kan kolla up en sak med.

  Artikeln om fattigdom på engelska är skriven av Heritage Foundation och Timbro och där kan man läsa hur mycket fattigare folk är i Sverige eller väst europa än i USA, men om man kollar upp samma fakt i OECD eller CIA fact book så ser man omvända siffror.

  Nu säger vissa att CIA fact book kan man inte lita på men kostigt nog så har de väldigt aktualla data och dessa ser ut att stämma, har ej sett några data som får USA att se bättre ut eller något man kan se som propoganda.

  Wikipedia kan man ej använda om artiklarna inte har bra källförteckingar.

Comments are closed.