Richard Goldstone i Ekots Lördagsintervju 12.55

Idag sänds ett intressant radioprogram. Rubriken på lördagsintervjun hemsida är ”Sionisten som Israel inte gillar”.

Ekots lördagsintervju: ”Richard Goldstone är en respekterad sydafrikansk domare med gedigna meriter. Bland annat som åklagare mot krigsförbrytelser i Rwanda och på Balkan. Nu står han mitt i stormen som ansvarig för Goldstonerapporten. Rapporten, som Goldstone gjort för FN:s organ för mänskliga rättigheter, är en redogörelse för krigsförbrytelser under kriget i Gaza förra vintern.” + Aljazeera

Programmet börjar 12.55 och vanligtvis läggs original-
intervjun utan översättning ut på webben ungefär samtidigt som intervjun med den översatta versionen.

Ekot

intressant Andra om: , , , , ab1 svd dn dagen t

  16 comments for “Richard Goldstone i Ekots Lördagsintervju 12.55

 1. Palestinier
  14 november, 2009 at 10:51

  Här är några Israeliska kommentarer till Goldstone rapport
  Israels president Shimon Peres som är en av de äldsta sionister och terrorister sa så här
  ” Vi har ett problem i FN , det finns en inbyggd majoritet mot Israel och Israelerna har inte en chans att vinna någon särskild fråga ”
  Israel FN ambassadör kommenterade Goldstone så här
  ” Goldstone hade från första början levererat en ensidig mandat och hade slutat sitt uppdrag med en rapport utformades med hat och avrättades i synd ”
  Alla Israeler mobiliserade sig mot Goldston och utryckte sig så här
  ” Goldstone borde ställas inför rätta med Hamas , hans motiv stinker av korruption och skiljer inte sig från Hamas . han främjat terror grupper och vill bevisa att terror betalar sig ”

  Vi palestinier säger så här
  Israelerna tror att de har rätt att göra som de vill oavsett hur vi dödas , Israelerna tror att ingen har rätt att lyfta en finger mot de
  Israel har inga gränser till självförsvar och det finns inget som heter opropotionelig

  Den israeliska militären bombade sönder Gaza infrastruktur , det största hönseri , avloppsverk , vatten brunnar och god vad var mer
  Vår kultur är av liv och israelernas kultur är av död , de är ute för att förgöra oss , slakta oss , De är ju demokrater
  De kallar Goldstone rapport för hyckleri och dubbelmoral , Vi kallar det för moralisk klarhet

  Det är antisemitism att kritisera Israel men vi kallar den för hatbrott

 2. 14 november, 2009 at 14:56

  Jag tycker att det var en mycket intressant lördagsintervju. Goldstone förefaller just vara en äldre domare som har de kvalifikationer som en sådan utredare bör ha. Jag tror dessutom att ”medel-israelen” skulle kommit till samma slutsatser om oproportionerligt våld och kollektiv bestraffning som han uttrycker.

  En intressant slutsats är givetvis också att han hävdar att israeliska politiker/militärer kan ställas till svars i ett antal EU-länder om de bara följer de internationella lagar och regler som gäller den här typen av krigsförbrytelser. Något som oxo israeliska politiker är fullt medvetna om.

  Vid ett flertal tillfällen så har politiker från Israel först krävt försäkranden från de länder de ska besöka att de inte kommer att gripas och ställas inför rätta. Så gjorde den förre utrikesministern t.ex. då hon skulle besöka EU-parlamentet i Bryssel.

  • 14 november, 2009 at 15:27

   Nej det vet jag inte, jag har läst i israeliska tidningar att en absolut majoritet var FÖR attacken mot Gaza. Men jag tvivlar starkt på att de skulle vara lika positiva om de sett konsekvenserna. Men du kan nog Googla fram nåt om du är lite ihärdig.

  • boris
   14 november, 2009 at 17:03

   Kanske intressant, vad israeliska soldater som deltog i gazamassakern vittnar om:

   http://www.shovrimshtika.org/oferet/index_e.asp

  • alandalus
   14 november, 2009 at 20:09

   Enligt Jerusalem Post stödde 94 procent av israeliska judar det brutala mördandet i Gaza (undersökningen gjordes av Tel Avivs universitet).

   • boris
    14 november, 2009 at 23:01

    Man ska ta alla dessa israeliska opionsmätningar med en stor nypa salt. Vet av egen erfarenhet att många israeler är kritiska men att få vågar yttra offentlig kritik.

    • MX
     17 november, 2009 at 02:35

     Eller säger till dig att de är kritiska för att det är det du vill höra?

 3. alandalus
  14 november, 2009 at 20:29

  Personligen har jag inget förtroende för Goldstone utan jag anser honom, som uttalad sionist, vara jävig. Hans dotter har avslöjat att hans deltagande i kommissionen tonade ner kritiken mot Israel i rapporten. Brotten i Gaza var dock så monstruösa att det hade varit omöjligt att göra en rapport som inte var kritisk.

  • Fanders Satansson
   16 november, 2009 at 14:18

   Vi ska vara glada av sådana judar som Goldstone. Att gå till den andra ändan som du gör är just det som skapar alla problem med våld och terrorism. Våld skapar våld. Provokationer trappar bara upp. Man kan inte ge rätt åt Hamas för allt vad de gör, men Israel är den stora boven och den första orsaken till allt som har hänt. Goldstone försöker finna en så opartisk kritik som möjligt. Tänk om majoriteten av judarna kunde se situationen som Goldstone gör. Att vara hatisk tillbaka och konkurrera i hat är osunt. Arabisk terrorism kan inte stödjas. Den bidrar till att alla muslimer buntas ihop som terrorister.

   • alandalus
    16 november, 2009 at 22:13

    Jag har inget emot Goldstone för att han är jude, utan för att jag anser honom vara partisk till Israels fördel. Däremot har exempelvis Richard Falk, jude och FN:s ombud för mänskliga rättigheter i mellanöstern, mitt förtroende.

   • 16 november, 2009 at 22:23

    Arabisk terrorism kan inte stödjas.

    Men det kan israelisk? Och varför skriver du inte ”Palestinsk” ??

    Ngn speciell orsak?

 4. Lars
  15 november, 2009 at 11:35

  Håller med. Tystnaden och bristen på agerande från omvärlden är oroande: mot Israels brott: olaglig kolonisation (kallat ”bosättningar”), olaglig ockupation, olagligt murbygge, olagliga avrättningar.
  Om Israel följer FNs beslut är problemet löst: återgång till 1967 års gränser.

 5. Lars
  15 november, 2009 at 11:37

  Håller med. Tystnaden och bristen på agerande från omvärlden är oroande: mot Israels brott: olaglig kolonisation (kallat ”bosättningar”), olaglig ockupation, olagligt murbygge, olagliga avrättningar.
  Om Israel följer FNs beslut är problemet löst: återgång till 1967 års gränser.

  • Fanders Satansson
   16 november, 2009 at 14:24

   Jag har inte märkt att det råder tystnad från omvärlden. Och Godstoens rapport är ett bra exempel. Däremot att det råder brist på agerande, särskilt från USA. Man borde för länge sedan ha stoppat Israels agerande med kraft. Frågan är då om Hamas inte har något att kritiseras för. Opartiskhet betyder just att inte se att den ena har helt rätt och den andra har hetlt fel. Men Israel är den som kastat första, andra och tredje stenen. Att bara se det goda på den ena sidan och det onda på det andra gör oss till lika goda kålsupare.

 6. Röde Condoren
  15 november, 2009 at 12:55

  Israelerna har börjat använda ett intressant ord nu när det bara blir mer och mer motstånd mot deras politik och nationalism.

  Vare mig man pratar med ärkesionisten i Jerusalem, Israel-vännen i Folkpartiet eller den vanligtvis progressive Hapoel Tel Aviv-supportern man känner från matchen mot AIK, så säger de samma sak: ”Du är ensidig”.

  Eftersom det nu inte går att försvara Israel genom att säga att det är en demokrati och så vidare försöker man dela ansvaret lika. ”Visst, vi gjorde hemska saker där, men det gjorde Hamas också.”

  Så se upp för ordet ensidig nästa gång ni pratar Israel!

  • Fanders Satansson
   16 november, 2009 at 14:27

   Att säga ”Det gjorde Hamas också” kan man inte godta. Jag kan första Hamas, men inte tycka att de bara gör rätt. Israel är dock den riktiga boven och orsaken.

Comments are closed.