Off-Guardian: Vad händer med historien om Bellingcat och Skripal-förgiftningen?


Denna intressanta artikel från Off-Guardian Off-Guardian 9/10 har vänligen översatts av Björn Nilsson som har den högst läsvärda bloggen ”Björnbrum” Björnbrum

Elliot Higgins (till vänster) och medarbetare vid framträdande framför parlamentet.

Vad händer med historien om Skripal-förgiftningen?
Den som tror att de har ett definitivt svar vid detta tillfälle bör ta en paus och tänka efter. Mycket litet av något är klart och inget verkar särskilt vettigt.
Den ”officiella” brittiska historien (förutom att den verkligen inte är officiell eftersom regeringen har varit noga med att hålla avstånd och ha svängrum angående detaljerna) var inledningsvis, och är ännu mer så idag, motsägelsefull, faktamässigt otrolig och utan bekräftelse på de mest viktiga detaljerna.
Nästa alla de inledande frågorna och gåtfulla områdena förblir ännu obesvarade och olösta. Vi har ännu ingen förklaring till något av det följande:

Varför Ryssland alls skulle vilja mörda Skripal för att inte tala om att använda något så exotisk och oprövat som ”Novichiok”. Och varför de uppenbarligen skulle göra så vid en tid som överensstämde perfekt med UK/USA:planer i Syrien, inklusive en möjligt falsk kemisk attack i Douma som berättigande för en fullskalig NATO-attack på Damaskus.
• Hur de brittiska myndigheterna så fort kunde vara säkra på rysk statlig inblandning eller källan till det använda påstådda ”Novichok”.
• I vilken form fanns påstådda nervmedlet var: var det kräm (på dörrhandtaget), pulver/aerosol (i luftkonditioneringen i Skripals bil) eller flytande (i en parfymflaska)?
• Hur, när och var giftet antogs ha lagts ut.
• Hur det påstådda superdödliga nervmedlet (många gånger dödligare än VX) varken dödade något av de primära målen, eller något av de sekundära målen, utom kvinnan som uppges ha bokstavligen sprutat det på sin egen hud.
Var är de två Skripal och polisen Bailey och varför de antingen inte kan eller vill tala med pressen eller uppträda offentligt? Medan rädsla (antingen för deras ”beskyddare” eller för ryska repressalier) kan vara ett möjligt skäl i Skripals fall är det svårt att se varför detta skulle gälla för Bailey.
• Varför tiden för den påstådda förgiftningen inte passar med rutten för de två påstådda misstänkta i fallet, som inte anlände till Salisbury förrän flera timmar efter att nervmedlet hade satts på dörrhandtaget (om detta verkligen är den av de många versionerna som vi antas tro är sanna).
Varför finns inga bilder från övervakningskameror av de misstänkta närmare än 500 yards till Skripals hus. Inga bilder av dem ens från någon väg som anknyter till eller leder direkt till Skripals hus.
• Varför två påstådda GRU-agenter skulle uppträda på något av de sätt Boshirov och Petrov uppträdde, inklusive att lämna ett synligt spår av sin visit och leta efter gamla mynt på Salisburys huvudgata.

Ännu är dessa frågor obesvarade. Men sent förra månaden kom Belingcats inträde i röran, som kulminerade i andra delen av deras ”rapport” kompletterad med en presskonferens utanför parlamentet av – Eliot Higgins.

Bellingcat/Higgins är som vi nu vet en betald front för brittiska underrättelsetjänster, genom vilken de skickar den information – eller mer ofta den desinformation – som de inte direkt vill bli förbundna med, antingen för att den är för svag, för korrupt eller absurd, eller för att de vill ge informationen ett sken av ”gräsrots-hederlighet” genom att sätta den i händerna på en (fumlig) amatör.
Vad Bellingcat säger oss, sant eller falskt, är vad UK/NATO:s säkerhetsstyrkor vill att vi skall höra. Och vad Bellingcat för närvarande säger är att de ”bevisat” att Boshirov och Petrov, de två uppenbarligen olycksamma ryska turisterna som sett vandra runt i Salisbury i mars, i själva verket är Chepiga och Mishkin, militära elit-underrättelseofficerare.

Vi kan undra om Higgins påståenden hur han fick denna information stämmer. Det förefaller ganska klart att hans historia av hur han ”upptäckte” deras identiteter är fullständigt falsk. Den innehåller alltför många anonyma källar, lyckliga gissningar och slumpartade möten för att vara trovärdig. Bellingcats klumpiga metod med googlande och sökning på spegelvända bilder är märklig och högst tveksam.

Vad som verkar ganska troligt, om inte skriande uppenbart, är att de ha fått förarens körkort och annan påstådd dokumentation från sina ”anonyma källor” (vilka de nu är) och arbetade sig bakåt därifrån för att försöka att sälja vad som i grunden är en data-dump som ett stycke undersökande journalism.
Men allt detta är hur som helst omtvistat. En större fråga är vad är den sanna historien?
Bakgrundsberättelsen som levererats av Bellingcat och hans ryska allierade om dessa alternativa identiteter är motsägelsefulla. Några människor i Chepigas hemstad svär på att Boshirov är mannen. Andra säger nej. Chepiga var flintskallig och hade ett annorlunda ansikte. Samma suddighet gäller för Mishkin/Petrov. Till och med Bellingcat medger att bara en anonym tidigare elev från ”Mishkins” påstådda skola var beredd att säga att en sådan person med sådant namn någonsin hade gått där. Alla de tidigare före detta studenterna som Bellingcat frågat sade sig inte ha något minne alls av honom. Det återstår en samling anekdoter av påstådd dokumentation, av vilka några ser ganska riktiga ut vid en ytlig analys:

Några är mer tvivelaktiga:

Många potentiella förklaringar har erbjudits.
Är dess två män verkligen militära elit-underrättelseagenter utsända av Putin för att göra slut på en åldrande spion av skäl som verkar undandra sig analys?
Sändes underrättelseofficerarna för att tala med Skripal av någon orsak, och förgiftades Skripal för att hindra att mötet ägde rum?
Kan detta möjligen ha skett på uppmaning av några skojare i Ryssland för att förgifta Skripal eller utföra andra missdåd?
Var de syndabockar, för att ta stöten efter Skripals avsedda frånfälle?
Är de bara vad de just sade att de var, ett par turister, och är det hela en samling av klumpiga och inte så klumpiga västliga förfalskningar?
Eller är detta, som Craig Murrays kontakter verkar antyda, bara ett egendomligt skuggspel från båda sidor? Ett utvidgat spel om simulering, bluff och motbluff, av skäl vi inte kan uppfatta?
Nå, just nu är dina gissningar lika goda som mina.

Ytterligare uppgifter från oss finns här Där finns bland annat en senare intressant artikel ”On the first of May, the UK’s National Security Adviser Sir Mark Sedwill told MPs that the agencies he oversaw – MI6, MI5 and GCHQ – had no information on who was responsible for the attack on Sergei Skripal and his daughter two months earlier.” Off-Guardian: The framing of Russia.


14 svar till “Off-Guardian: Vad händer med historien om Bellingcat och Skripal-förgiftningen?”

  • Vad jag förstår så har Julia Skripal pojkvän, hund, massor av släktingar, arbete och bostad i Ryssland.
   Hur kan någon människa tro på att hon frivilligt inte vill ha kontakt med dessa människor?
   Hon är självklart satt i någon form av fängsligt förvar och personligen tror jag att hon aldrig släpps fri igen åtminstone inte så fri att hon tillåts återvända hem igen.

 1. Ryssland borde utfärda belöning till den eller de som vet var familjen Skripal (fader och dotter) håller hus och/eller om de är levande eller döda. Det finns rykten om att Skripals kidnappats till Hell Aviv alternativ till ett CIA-hålan Guantanamo. Det behövs klarhet i denna fråga. Tystnaden från väst viskar om att det ligger en död fisk begravd i Porton Down.

  https://www.globalresearch.ca/skripal-novichok-russia-israel-syria-mi6-and-salisbury/5632102

 2. Om Ryssland hade velat ha ihjäl skripal skulle han varit stendöd, tämligen omedelbart. Punkt slut. Nu verkar det som detta ändå är fallet men hans baneman står mer troligen att finna hos den engelska underrättelsetjänsten. Dottern fick på något sätt tag i en telefon och kunde i ett tidigt skede ringa hem, något som förmodligen räddade hennes liv. Hans åldrande mor, och ingen annan heller har fortfarande inte hört av honom.

 3. Ingenting förstås. De ryska agenterna stannar i Ryssland och förses med ny identitet om de ska utomlands på nya äventyr.

 4. Efter att Skripal till en Guardian-journalist 2017 deklarerat sitt stöd för Putin bl.a. gällande Krim, berättat att han mest tittar på rysk TV o.s.v. och förklarat sig vilja se sin gamla mor och leda sin dotter till altaret har vi en fullkomlig omsvängning av motiven: Det visar sig i ljuset av vad journalisten erfarit att om någon statsmakt hade intresse av att tysta Skripal var det inte den ryska utan den brittiska. Därför är det logiskt att han försvunnit. Och hade hans dotter inte i ett obevakat ögonblick lyckats ringa hem till Ryssland hade ingen fått veta att hon mådde prima och att pappa var på bättringsvägen. Nu vet man åtmistone att de hålls fångna mot sin vilja.

  Men som den brittiska journalisten Mary Dejevsky förklarade i sin artikel för en vecka sedan finns det egentligen inga andra fakta redovisade om förgiftningen än att den inträffade i staden Salisbury. Allt annat är spekulation. Oavsett om den brittiska säkerhetsapparaten eller någon av Skripals personliga fiender utförde dådet har den brittiska regeringen kommit med så uppenbart orimliga påståenden att de lyckats med att ytterligare försvaga sitt anseende t.o.m. på hemmaplan. Brittiska medborgare jagar nu myndigheterna med alla medel som står till buds. En FOI-begäran har således gett resultat och den visar att samtliga CCTV-enheter var i funktion den aktuella dagen. Det innebär bl.a. att de två ryska männens förehavanden kan kartläggas i detalj. Att de inte redovisats kan bara bero på att det inte finns något att redovisa.

  Det förefaller som om poängen här är, förutom allmän smutkastning av Ryssland, den omfattande diplomatutvisningen i Storbritannien liksom i USA. Bland diplomater finns alltid en kvot av personer med underrättelsefunktioner. Massutvisning tillgrips normalt då krigsplanering pågår i den stat som utvisar. Utvisningarna stod inte i någon som helst proportion till det inträffade och kan därför ha varit själva målet med hela aktionen. Huruvida Skripal-affären kom som en lämplig anledning eller var planerad som en sådan är en öppen fråga.

  • det stämmer att massutvisning tillgrips normalt då krigsplanering pågår i den stat som utvisar. Dock ska little Brittany och dess ”utvalda” elit veta att ifall Teresa May vågar sig på Ryssland kommer det aldrig att finnas vare sig en City of London (världens finanskapital) eller en Union Jack. Västs dominans är över – gilla läget västs krigseliter. Om inte så ropar avgrunden ….

 5. 1741 anföll Sverige Ryssland. Två år senare marscherade tusentals ryska trupper genom den svenska huvudstaden (på Karl XII:s 25:e dödsdag!)

  1812 anföll Napoleon Ryssland. Två år senare marscherade ryska trupper genom den franska huvudstaden.

  1941 anföll Hitlertyskland Sovjetunionen. Fyra år senare marscherade sovjetiska trupper genom den tyska huvudstaden.

 6. Bellingcat Higgins har förra veckan klivit upp i ringen mot Thedore Postol, världsberömd MIT-professor. I en debatt på scen inför ett auditorium i England. Det är som Mohammed Ali mot distriktsmästaren i flugvikt. Att Higgins själv inte inser sina begränsningar är begripligt men att hans sponsorer Atlantic Council och andra inte hindrar honom är märkligt. Man kan hålla på på nätet och hävda en massa saker som inte låter sig kontrolleras. I en debatt person mot person avslöjas fuskare omgående.
  Higgins enda utväg var att ösa personliga förolämpningar över sin motdebattör. Är man duktig på att jonglera med ord kan det alltid fungera på någon men de flesta ser nog att den lille kejsaren står naken.

  Om Skripals har Bob Slane skrivit en färsk artikel där han berättar att Julia Skripal ringt och gratulerat sin farmor på hennes 90-årsdag i juli. Hon hade då sagt att Sergei har slang till strupen som tas bort om tre dagar och att han därför inte vill prata. Sedan dess fullkomlig tystnad. Slane undrar över detta. Lever han överhuvudtaget ? Om britterna haft ihjäl honom men inser att de inte kan lägga skulden på Ryssland då sitter de i kläm.

 7. David Macilwain skriver en intressant artikel på ”offGuardian”, i vilken han kopplar ihop Skripal med händelserna i Syrien. Det verkar som västmakterna har inte släppt tanken att ”Assad ska bort”, dock ändrat tillvägagångssätt:
  https://off-guardian.org/2018/10/21/the-skripal-psyop-where-next/

  Även Israel Shamir skriver på UNZ om Sripal:
  http://www.unz.com/ishamir/cloak-and-dagger/

  British agents were given a ‘license to kill’ by former PM
  The former UK Prime Minister, David Cameron admitted to a “long-standing” secret policy to let security service agents break the law, The Daily Mail reported, after campaigners launched a legal challenge to reveal what crimes have been committed in the name of MI5 since the 1990s.
  The document containing the evidence was made public on Thursday. In it, Cameron explained to a retired judge Sir Mark Waller not to rule on the legality of cases.
  http://freewestmedia.com/2018/10/11/british-agents-were-given-a-license-to-kill-by-former-pm/

  Kan ha med Skripal att göra
  Russian Oligarch Flees London Assassins for Safety in Russia
  Convinced that Britain wants to kill him and finger the Kremlin for the crime a Russian oligarch wanted on criminal charges in Russia fled back to Moscow
  https://russia-insider.com/en/russian-oligarch-flees-london-assassins-safety-russia/ri25051

 8. Påminner om ”derspiegel” artiklar från 2015

  I första artikeln, chefredaktören ber läsarna om ursäkt för att i en tidigare artikel (om Bellingcrap) inte kontrollerade obevisade påstående.
  http://www.spiegel.de/spiegel/spiegelblog/bellingcat-bericht-zu-mh17-was-wir-lernen-a-1037135.html#spRedirectedFrom=www&referrrer=http://t.co/ok1TNt4kCT

  I den andra artikel intervjuar tidningen Jens Kriese, ”professional image analyst” om Bellingcrap påstående att Ryssland hade manipulerat satellitbilderna av MH17:

  Expert Kriese: The term ”forensic analysis” is not a protected one. From the perspective of forensics, the Bellingcat approach is not very robust. The core of what they are doing is based on so-called Error Level Analysis (ELA). The method is subjective and not based entirely on science. This is why there is not a single scientific paper that addresses it.

  Expert Kriese: Forensic scientists use computer procedures that allow for the clearest possible conclusions: Has it been manipulated — yes or no? Contrary to what Bellingcat claims, Error Level Analysis does not provide clear results. The conclusion is always based on the perspective of humans, on their interpretation.

  Expert Kriese: It attempts to determine compression artifacts. Those are the small deviations created when a photo is saved in JPG format — differences from the original. It is possible to depict them in color. But: The final decision on whether a manipulation has occured or not is then still a personal decision made by the viewer. One has to decide whether variations should be attributed to manipulations or are they normal and could be attributed to clouds, for example?

  SPIEGEL ONLINE: Bellingcat says its findings are based on the use of the analysis tool FotoForensic.com, a website.

  Expert Kriese: And its founder Neal Krawetz also distanced himself from Bellingcat’s conclusions on Twitter. He described it as a good example of ”how to not do image analysis.” What Bellingcat is doing is nothing more than reading tea leaves. Error Level Analysis is a method used by hobbyists.