McDonalds fifflar och bedrar

För några år sedan tog Sveriges Television och TV-programmet Uppdrag Granskning upp det omfattande skattefusk som entreprenörer som städade McDonalds ägnade sig åt, man använde bland annat svart arbetskraft som befann sig illegalt i Sverige om jag minns rätt. Detta skedde med McDonaldsrestaurangernas goda minne, alla vet att det är omöjligt att driva en städfirma i Sverige om man bara betalar några tior i timmen, i vart fall om man inte själv begår brott.

Efter Uppdrag Granskning stod alla chefer på led i McDonalds och pratade om misstag, sam-
tidigt skyllde de på franchisingtagarna eftersom de är egna företagare som betalar McDonalds för att få använda deras varumärke och köpa deras varor. Men slut på städ- och skattefusket skulle det bli, det svor alla på. Nu skulle det bli andra bullar minsann. Vi alla vet hur det gick, något år efter att Uppdrag Granskning sändes så gick man igenom tidigare avslöjanden och det visade sig, föga överraskande, att allt hade återgått till det gamla. Det var fortfarande papperslösa och andra som saknade både arbets- och uppehållstillstånd som städade.

Idag satt en av företagets chefer och verkade uppriktigt upprörd över att de lokala restaurang-
erna stämplar ut personalen då det är lite kunder, över att man märker om salladen och låtsas som hamburgarna är nystekta. Fusket har snarare ökat än minskat hos din närmaste McDonalds. När salladen inte gick att sälja dagen innan så märker man om den som nygjord på morgonen efter, det betyder i praktiken att du inte vet om det du köper på McDonalds är otjänligt som människoföda eller inte. Exakt samma modell som ICA-butikerna.

Nu kommer det bli lite publicitet kring detta och folk kommer säga att de ska sluta äta på McDonalds. Kortsiktigt så kommer säkerligen kundtillströmningen att minska, men om tre veckor så tror den typiska kunden att McDonalds nu har lärt sig av sina misstag så att det återigen är ofarligt att köpa snabbmat, men tror man det så tror man fel. Det blir repris på Uppdrag Gransknings städavslöjande, företaget sänder fram en representant som verkar uppriktigt upprörd och folk kommer att tro att det nu blir ordning på torpet.

Men det är bara till att glömma, företaget ramlar in i de vanliga hjulspåren inom ett par veckor, då blir det återigen så att vissa arbetsledare tar bort arbetstid och lön från personalen och skäller ut den som slänger en hamburgare som legat för länge.

Vad gör facket åt saken? Och vem städar McDonalds inatt tror ni?

—————–
För övrigt tycker jag
att den kvinnliga chefen, Lotta Björk, var en god skådespelerska…

i Tags: , , , , , , , , , , , , , ex svd dn ab123 svt Läs oxo Hampus annarkia

  14 comments for “McDonalds fifflar och bedrar

 1. Ken
  16 maj, 2010 at 21:03

  Så där är det bussbranschen också. T.ex. övertid mindre än 30 minuter per månad får vi inte betalt för. Det är mycket skumt som förekommer hela tiden i alla branscher, speciellt utlandsägda som det verkar.

 2. sörmlänning
  16 maj, 2010 at 21:14

  Det ju är ett storföretag. Så, ungdomar håll på etiken och öva på att få sparken. Att få sparken av McDonalds måste vara en fjäder i hatten.

 3. Skåning
  16 maj, 2010 at 21:52

  RÄTT Sörmlänning! Åsså tillagar vi våra hamburgare själv hemma :-)

 4. Martin Forsman
  16 maj, 2010 at 22:08

  Det skulle vara intressant att höra vad CUF och dess moderparti anser om McDonalds beteénde. Det som kommit fram är ju i princip exempel på åtgärder som Centern och till viss del övriga borgliga partier anser vara rimligt att kräva av ungdomar för att de ska få in en fot på arbetsmarknaden.

  Arbeta utan lön, ta ’rast’ när chefen säger till och jobba över utan extra ersättning är väl något ungdomar ska acceptera om borgarna får säga sitt.

  • 16 maj, 2010 at 22:14

   Ja, vad jag förstår är det detta som CUF går till val på? Att ungdomarna ska få jobba utan lön och att facket inte ska protestera mot behandlingen. ”Fuck facket 4-ever” som de säger i sin kampanj. Dags för dem att sätta på clownnäsorna, gå till McDonalds och visa fingret åt de anställda.

   • Marcus R
    17 maj, 2010 at 10:47

    ”Att ungdomarna ska få jobba utan lön och att facket inte ska protestera mot behandlingen.” – Jag tycker iofs facket gjorde ett rätt så dåligt jobb efter att ha sett Uppdrag Granskning. Att de nöjde sig med 5000kr i böter är ju bara ett slag under bältet. Det ena ombudet satt i princip och sa rakt ut att de är konfliktsrädda och helst vill de bara ringa och hytta med fingret och säga fy sen får det vara bra.

    Å andra sidan håller jag med dig om CUF. De är uppenbarligen några riktiga tomtar.

 5. Kenneth Karlsson
  16 maj, 2010 at 22:32

  Bra text Jinge!

 6. Jo'El
  16 maj, 2010 at 23:59

  Det är arbetarens förbannade skyldighet att förena sig och stå upp för sina rättigheter. När det inte görs så utvecklas situationer som den på MC-donalds. Convenience before workload lixom .. Man får det samhälle man bygger.

 7. C-G Jämteby
  17 maj, 2010 at 00:28

  Nä Du Lotta – Förstår att Du inte känner igen Dig denna soppa. Jag tror inte heller att Dina
  arbetstidslistor har blivit utsatta för reduktion av någon arbetsledare. Förmodligen har denna
  teknik varit till glädje och ekonomisk fördel för Dig vid Din önesättning.
  Att sitta som personalchef för ett skojarföretag som detta och inte veta – nä den bluffen går inte !

 8. Kenny
  17 maj, 2010 at 04:46

  Man får inte ljuga här, och ljuger man så förbaskat som du borde man hamna i spamfiltret för gott… / Jinge

 9. 17 maj, 2010 at 08:45

  Nu säger den där chefen, Lotta nånting, att Dokument inifrån har fel. Det betyder rimligen att McFusk anser sig veta vad som pågår men vill inte vidgå de fakta som tagits fram. Dessutom kommer 75% av personalen på huvudkontoret direkt från verksamheten vilket självklart innebär att man vet hur det fungerar.

 10. Eva
  17 maj, 2010 at 09:33

  Hotell- och Restaurangfacket? Skulle de bråka på allvar? Du skämtar med mig. Deras undfallenhet mot arbetsgivarna är legendarisk. De sväljer vad tusan som helst. Jag var mycket glad när jag äntligen kunde lämna dem och gå till ett annat fackförbund som hade åtminstone lite mer ruter i sig.

  • Martin
   17 maj, 2010 at 13:03

   JA, är inte detta dagens sanning!? Fick höra att korvrullare installeras i butiker för att personalen skall arbeta efter Hotell & Resaurang fackets avtal, vilket gör korvrullare lönsamma utan att sälja en korv.

 11. Marcus R
  17 maj, 2010 at 10:44

  ”Det innebär att det faktiskt är sannorlikt att McDonalds centralt inte vet vad som försigår.” – Mjo, det där hade varit sant om det inte varit som så att det handlar om så många anställda över flertalet restauranger. Uppdrag Granskning hade väl intervjuat 100 människor? Någonstans har det här systemet börjat och spridits och det skulle vara jäkligt konstigt om huvudkontoret inte kände till det. Dessutom gäller det ju McD i andra länder också och inte bara här.

Comments are closed.