Malmö, Nordens Chicago


Det är egentligen en märklig sak att läsa om Malmö, en stad som jag alltid betraktat som lite sävlig och trög, som ett Nordens Chicago, mängder av mord, oftast på öppengata och bara undantagsvis uppklarade.

SVT: ”I Malmö håller kanske ett skuggsamhälle på att byggas upp eftersom folk inte vågar vittna utan problemen löser man själva utan inblandning av polisen. Det säger Tobias Barkman, kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet som medverkade i kvällens Agenda, och som har skrivit boken ”Maffiakrig” om den organiserade brottsligheten i Malmö. -Det är ingen lätt uppgift att lösa morden i Malmö. De sker på öppen gata, det går snabbt, det är lätt att ta sig därifrån, liten chans att någon ska ha sett något, svårt med teknisk bevisning på allmän plats.”

Men, och det är väl viktigt, mina minnen av Malmö härrör sig i första hand från tiden före Öresundsbron. De senaste åren så är mina intryck präglade av en justitieminister som lägger huvudet på sned, ser bedrövad ut och säger sig vara bekymrad, som Thomas Bodström skriver i en krönika i Aftonbladet idag. Men det räcker givetvis inte med att vara bekymrad när det sker många mord på öppen gata i en, i en ur europeisk bemärkelse, liten stad som Malmö.

Klyftorna i samhället ökar i rask takt, och det leder i sin tur till mer kriminalitet och antagligen en ännu mer bekymrad justitieminister. I bästa fall så befrias hon från sitt uppdrag hösten 2014, om inte så kommer det gå ännu sämre för Malmö. Jag är dessutom av den åsikten att socialdemokraterna, i händelse av att de skulle vinna valet, inte bör rekrytera Bodström till jobbet som justitieminister. Jag tycker att hans benägenhet att införa amerikanska Patriot Act-lagar för att spionera på det svenska folket räcker som varningssignal.

Nu har ju inte Ask sagt det förväntade, att man ska höja straffsatsen på olaga vapeninnehav, hon sade väl att man skulle titta på den saken, med huvudet på sned och med en lätt bekymrad uppsyn…

it Andra om: , , , , , svt ab12 ex dn svd


10 svar till “Malmö, Nordens Chicago”

 1. Tyvärr är jämförelsen med Chicago träffande även på ytterligare en punkt: Skånepolisen.

  Vi snackar inte om världens mest effektiva poliskår här. Vi snackar om polisen som använder rasistiska schabloner i utbildningen. Om polisen som kunde utreda nya lasermannens skjutningar i flera år utan att lyckas räkna ut motiv och samband. Om polisen som har så låg uppklarningsprocent att andra polisdistrikt undrar hur de bär sig åt.

  Okej för hårdare vapenlagar. Okej för mer brottsförebyggande socialt arbete. Men jag undrar om man kommer någonstans med det där så länge Skånepolisen ingår i ekvationen.

 2. Jag ser vårt EU samarbete som del av detta problem, med mindre tullare och med öppnare gränser så kommer givetvis mer illegala vapen in och som en tulltjänsteman ja känner sa till mig det är helt öppet mål med Öresundsbron för den och EU samarbetet så hade en chans att stoppa de flesta av de illegala vapnen men nu är det mer eller mindre helt omöjligt.

  • Man har ju så länge jag minns kunnat åka mellan Köpenhamn och Malmö utan att ens behöva visa upp ett pass så EU har inte så mycket med saken att göra. Bron i sig däremot har ju såklart gjort det lättare att frakta över saker.

 3. I en längre och mycket bra artikel av Adam Gopnik i New Yorker om kriminalvården i USA påpekar Gopnik att kriminaliteten minskat, men att det varken berott på hårdare straff eller på att det blivit mindre klyftor i samhället. Det enda som verkar direkt ha påverkat är polisens Stop and Frisk-taktik.

  Det vill säga, att polisen (något förenklat) visiterat folk de tycker ser misstänkta ut. Vilket förstås kränkt människors integritet och i första hand inriktat sig på minoriteter, men det verkar ha fungerat.

 4. Det är, och kommer alltid att vara, ganska enkelt och riskfritt att smuggla in ett skjutvapen i landet.
  Med risk att jag nu föreslår/lär ut något olämpligt säger jag att man tar isär bössan, avfettar delarna i aceton eller alkohol, därmed är ”vapenhundarna” rökta, och sprider delarna med en jävla massa andra prylar i resväskan. Risken att torska är nog väldigt liten. Kör du långtradare över Öresundsbron är risken mycket nära noll.
  På kul har jag tagit in tveksamma prylar som stålbatonger, elpistoler stiletter o. dyl utan att några frågor ställts. Självklart har inget av dessa vapen hamnat i fel händer eller skadat någon.

  • Hittar tullarna ett slutstycke i väskan blir de intresserade… Dessutom avfettar man inte bort vapenlukt, det är HUNDAR vi talar om..

 5. http://www.dagensarena.se/ledare/

  Var är Statsministern undrar Helle Klein i sin ledare i Dagens Arena.

  ”…I stället för att lösa samhällsproblemen ska nu bilden präntas in av en S-styrd kommun som förvandlats till laglöst land. Schlingmannifieringen av regerandet vet visst inga gränser.

  Intressant i sammanhanget är statsministerns frånvaro. När så det åttonde mordet på kort tid inträffar, vad gör Fredrik Reinfeldt?…”