Jag var lika svart då som nu, sade Obama
Igår kväll var Barack Obama gäst hos David Letterman. Dave berättade att USA:s tidigare president Jimmy Carter hade sagt att den reaktion Barack Obama nu fick uppleva från många håll berodde på – ren rasism.

Men det tyckte inte Barack Obama, han svarade att han var lika svart idag som när han blev vald till amerikansk president.

Scenen ur Late Show kan ses på CBS hemsida .

intressant Andra om: , , , , , dbl dn1 ab t

,

11 svar till “Jag var lika svart då som nu, sade Obama”

 1. Självklart beror en del av kritiken på att han är svart, men det använder inte Obama för att tysta ner kritiken (så som vissa andra drar till med antisemitism såfort nån kritiserar Israel).

  Kritiken handlar nog mest om att mycket starka intressen vill behålla kontrollen över sjukvården och fortsätta tjäna stora pengar på att läget är som det är – även om tiotals millioner amerikaner saknar sjukvård. Helt grotesk situation.

  • Palle, det finns några få sakliga argument runt denna reform, exempelvis finansieringen. Sedan finns de en mängd osakliga, emotionella och många typ ”allt vad Obama gör är fel”. Bortse inte ifrån den grupp som har fobi mot att staten skall vara inblandad.

   Eftersom det inte fins ett konkret förslag så är också det mesta av kritiken osaklig.
   Visst finns det ekonmiska intressen i detta, men vad är problemet med en potential på ytterligare 50 miljoner kunder? Läkare och övrig sjukvård ser nog fram emot fler kunder. Den del som är mest hotad är försäkringsbolagen som plötlsigt får en till konkurrent.
   Det blir verkligen upp till staten att klara av en lägre kostnadsbild än den som nu existerar.

 2. Nyckel frågan i USA,s senaste val var Obama är svart och MacCain är vit
  Några amerikanska svarta medborgare sa att Obama var inte svart nog

  Han uppfyller många svarta drömmar och när Obama vann valet kändes som vind som blåste över hela världen och den gav ett eko
  En del svarta kallar honom för Afrikans messias medan andra kallade honom för den svarta profeten
  Nu gäller det att bevis att han kan göra nonting , han har lovat förändring

  Han kanske inte kan uppfylla alla förväntningarna , världen är stor för Obama och han kan inte ändra nånting om han inte får stöd
  Jag själv tror att han kommer inte att ändra på nånting speciellt när det gäller mellan östern

  • Det verkar inte som att du följt valet via amerikansk media. Om något så var det Obamas ungdomlighet och löften om en bättre värld som stod mot McCain som representerade någon form av åldrande status quo.

   Obamas profilering var slående lik JFK som en ganska oerfaren men karismatisk ”yngling” som skulle ge USA en FDR:isk ”New Deal,” under den minst sagt vagt definierade parollen ”change.” Han hjälptes ju dessutom av McCains katastrofala val av Palin som vice president. Visst hon skulle kunna vara en karismatisk kongressledamot, men inom den exekutiva grenen har den kvinnan ingen kompetens, något som hon klargjorde om och om igen.

   Det finns ingen anledning att tro att hudfärgen hade någon större betydelse för Obama, varken positiv eller negativ. Klent republikanskt motstånd och ungdomlig entusiasm tror jag var de avgörande faktorerna bakom Obamas ganska säkra valseger. Vi får väl hoppas att han lyckas med en bra sjukvårdsreform trots motståndet.

 3. När det gäller krig, miljöpolitik och mycket annat skall vi nog inte ha orimliga förhoppningar på Obama. Vi skall inte glömma att han är president i ett land där en väldigt stor del av befolkningen associerar vad vi kallar social rättfärdighet till diktatur och fångläger i Sibirien och där man ser superkapitalism och ohämmad marknadsekonomi som den förnämsta formen av demokrati…

  En amerikansk president kan därför, ur nordiskt perspektiv, endast vara dålig eller mindre dålig … Och Barrack Obama hör helt klart till den senare kategorin, särskilt som han efterträdde en president som inte ens var dålig, G W Bush var rena katastrofen…

  Obama har helt säkert goda intentioner och han är den minst dålige presidenten på mycket länge. Men själva grunderna för amerikansk politik och sätt att tänka kan han inte förändra mer än lite grann på ytan.

 4. Tråkigt att vapen- och oljeindustrin, den kristna högern och den välbärgade lobbyorgansisationer i stort sett styr över hela USA. Obama får böja sig för mesta. Annars riskerar även han att bli avrättad av någon skjutglad galning, som någon ur de oavanstående maktfullkomliga grupperna lejer för ändamålet.

 5. Obama ä väl lika svart som Tiger är Asiat. Men det talas bara om den ”svarta” sidan, är inte det rasistiskt så säg?! Enligt mig så är han ej svart utan blandad. Inte för att det har nån betydelse för mig men alla andra verkar fortfarande vara så kåta på att usa har en ”svart” president…