Idag startar Stockholm Pride

Själv har jag aldrig besökt Stockholm Pride Festival trots att den blivit till något av en institution i Stockholm. Men man märker ändå att det är något på gång i staden, det syns bland annat på bussar, tåg och tunnelbana.

Det är inte det vanliga, att turisterna står till vänster i rulltrappan, nej det är deras utseende och den rätt påtagliga feststämning som råder runt dem. För ett par år sedan satt jag bredvid två transor på tunnelbanan, två män som talade med basröst men skulle se ut som unga kvinnor vilket de inte lyckades med. Korta kjolar är ofta rätt snyggt, men väldigt sällan på män.

Jag får ofta en känsla av att HBT-folket är ett slags känslomässiga punkare, i alla fall när det drar ihop sig till Pridefestival. Många sätter en ära i att avvika så mycket som möjligt från det heteronormativa, något som är rätt naturligt när det är festivaldags och man vill visa att man finns. På söder så hängs ofta prideflaggan ut från fönstren, något som är ovanligare ute i förorterna. Jag vet inte riktigt varför det är så, möjligen är anonymiteten sämre utanför den kungliga huvudkommunen.

Att sverigedemokrater och andra rasistiska/nationalistiska grupper har svårt för HBT-folket begriper jag inte, de har lika många bögar i SD som i Centerpartiet procentuellt sett, möjligen har de bara svårare att komma ut ur garderoben. Det vore givetvis bra om Jimmie Åkesson kunde föregå med gott exempel och komma ut som läderbög om det nu är en sådan han är.

På arbetsplatserna, i alla fall inom vissa yrken, blir det mer och mer vanligt med att homosexuella berättar om sina respektive pojk- eller flickvänner. Det är bra, och där spelar t.ex. Pridefestivalen en viktig roll. Dels för att de ska se att de inte är ensamma, och dels för att manifestera att de är många.

Blir det hyfsat väder på lördag så kanske jag ska ge mig ut för att fotografera Prideparaden, vi får se. Och det lär i så fall besökarna på denna hemsida märka i så fall. Sträng kommentargranskning tillämpas.

i , , , , , , svd123 svt ab dn123 t

  9 comments for “Idag startar Stockholm Pride

 1. Mange
  26 juli, 2010 at 08:00

  Den dag Jimmy Åkesson kommer ut som läderbög får vi nog vänta på.

 2. Bo Grahn
  26 juli, 2010 at 08:10

  ”Sträng kommentargranskning tillämpas.”

  Stil och hyfs i debatten uppskattar även jag
  men det är inte samma sak som att man inte får
  kritisera hbt-rörelsen, Pride och homosexualitet.
  Hoppas jag.

  I så fall är det inte en demokratisk debatt.

  • 26 juli, 2010 at 08:13

   En meta-diskussion vill vi inte ha. Hade du något på hjärtat så kom ut med det, privat kommunikation undanbedes, läs kommentarsreglerna. Har du något som du undrar över om dem så använd kontaktformuläret. EOD!

 3. In kommer Gösta
  26 juli, 2010 at 08:23

  ZZZznark.
  Samhället är redan så översexualiserat och depraverat att man bara går förbi de sexuellas flashade könsorgan och simulerade eller äkta sexställningar på gatorna. Tyvärr verkar den allmänna avtrubbningen lett till att eländet blivit en familjeangelägenhet och inte något man skyddar sina yngsta ifrån, i alla fall i sthlm.
  Dock kvarstår för att inte säga, växer min avsmak för denna ständigt återkommande våldtäkt på det offentliga rummet och våra sinnen. Privatsaker av sänkammarkaraktär eller ännu värre bör stanna där och inte tvingas på allmänheten. De sexuella borde istället paradera i egna sovrum eller lokaler och bjuda in de som vill.

  Får man göra vad som helst för att synas i sitt eget egoistiska syftes skull eller finns det gränser?

  • 26 juli, 2010 at 08:27

   Jag tycker att du förefaller ha någon slags sexualneuros? Hur är det på badstranden när du ser unga tjejer utan BH? Skäller du på dem då? Eller är det bara i anonyma kommentarer som du gör det?

   • In kommer Gösta
    26 juli, 2010 at 08:44

    Jag tvingar inte på någon annan mitt sexualliv och har varken mindervärdeskomplex narcissistiska störningar eller ”sexualneuros”, som däremot de sexuella verkar lida av. Jag är en vanlig arbetarjävel och det duger gott som epitet för mitt ego. Jag har också svårt att tro att någon majoritet skulle vilja att offentliga utrymmen skall vara ”badstränder” bastuklubbar eller orgieplatser för de som vill. Poängen är att sådana platser borde vara neutrala för alla medborgare oavsett hur vissa föredrar att tillfredställa sig sexuellt och brinner för att visa det.

    Att tvinga på sådant här offentligt leder bara till våld och frustrationer, jag tycker att vi borde framhålla något trevligare för oss alla men för all del upplåta egna platser för de som vill sysselsätta sig med sexualparader och dylikt….

    • 26 juli, 2010 at 09:00

     Sexualparader? Tål du verkligen inte att vissa tjejer visar sina bröst?

     Alla flickor föds med sådana, och får de vara friska så har de dem kvar hela livet.

     Vem har talat om bastuklubbar och orgieplatser? Du verkar vara synnerligen hårt drabbad av homofobi. Bli lite sakligare i din kritik om du vill bli framsläppt i fler kommentarer i ämnet. Eller så berättar du var i prideparaden bastuklubbar och orgieplatser går…

     Kritisera gärna vad du vill, men när du hittar på som nu så kommer ingen att få läsa dina hitte på-alster.

 4. Jocke
  26 juli, 2010 at 10:39

  Jag brukar vanligtvis inte hålla med Jinge men dagens inlägg tyckte jag var bra skrivet. Till de heterosexuella läsare som förfasar sig över Pridefestivalerna (de hålls ju över hela världen, och numera även i många andra svenska städer förutom Stockholm) vill jag uppmana att göra tankeexperimentet att om du 360 dagar om året matades med homosexuella filmer, tv-program, böcker, serier, låttexter, idrottsevenemang och allmänt homosexuellt snack på arbetsplatsen, men 5 dagar om året fick du istället ta del av heterosexuell kultur enligt ovan, skulle du inte också då vara lite extra glad och kanske t o m gå med i en heterosexuell parad?

 5. Jamey
  26 juli, 2010 at 23:59

  SYND att man missar detta. Vore nice att fylla albumet hemma med homosexuella brudar med sjyssta rattar!

Comments are closed.