Idag startar Stockholm Pride

Själv har jag aldrig besökt Stockholm Pride Festival trots att den blivit till något av en institution i Stockholm. Men man märker ändå att det är något på gång i staden, det syns bland annat på bussar, tåg och tunnelbana.

Det är inte det vanliga, att turisterna står till vänster i rulltrappan, nej det är deras utseende och den rätt påtagliga feststämning som råder runt dem. För ett par år sedan satt jag bredvid två transor på tunnelbanan, två män som talade med basröst men skulle se ut som unga kvinnor vilket de inte lyckades med. Korta kjolar är ofta rätt snyggt, men väldigt sällan på män.

Jag får ofta en känsla av att HBT-folket är ett slags känslomässiga punkare, i alla fall när det drar ihop sig till Pridefestival. Många sätter en ära i att avvika så mycket som möjligt från det heteronormativa, något som är rätt naturligt när det är festivaldags och man vill visa att man finns. På söder så hängs ofta prideflaggan ut från fönstren, något som är ovanligare ute i förorterna. Jag vet inte riktigt varför det är så, möjligen är anonymiteten sämre utanför den kungliga huvudkommunen.

Att sverigedemokrater och andra rasistiska/nationalistiska grupper har svårt för HBT-folket begriper jag inte, de har lika många bögar i SD som i Centerpartiet procentuellt sett, möjligen har de bara svårare att komma ut ur garderoben. Det vore givetvis bra om Jimmie Åkesson kunde föregå med gott exempel och komma ut som läderbög om det nu är en sådan han är.

På arbetsplatserna, i alla fall inom vissa yrken, blir det mer och mer vanligt med att homosexuella berättar om sina respektive pojk- eller flickvänner. Det är bra, och där spelar t.ex. Pridefestivalen en viktig roll. Dels för att de ska se att de inte är ensamma, och dels för att manifestera att de är många.

Blir det hyfsat väder på lördag så kanske jag ska ge mig ut för att fotografera Prideparaden, vi får se. Och det lär i så fall besökarna på denna hemsida märka i så fall. Sträng kommentargranskning tillämpas.

i , , , , , , svd123 svt ab dn123 t

  9 comments for “Idag startar Stockholm Pride

Comments are closed.