Du måste vaccinera dig!

Frågan är berättigad även om vi alla vet svaret. Eftersom vi inte har någon egen vaccinfabrik så är vi beroende av utländsk produktionskapacitet, något som betyder att vi ännu bara fått en mindre del av alla vaccindoser som vi har beställt.

Men pandemin ökar och i Norge har man nu haft 14 dödsfall och vi kommer väl att gå om Norge i det avseendet snart tyvärr. I Ukraina har sextio personer dött den senaste veckan i vad man tror är svininfluensa så nu har man bett omvärlden om hjälp. Smittskyddsinstitutet tror att kulmen nås runt jul så nu är det bara att hoppas på att all sjukvårdspersonal vaccinerar sig, annars kan det bli knepigt för svårt sjuka att få vård.

Många hävdar att Svininfluensan är en gigantisk marknadsföringskampanj som leds av lobbyister från läkemedelsindustrin, vissa hävdar dessutom att spridningen av viruset kommer därifrån, allt för att pungslå världens länder. Att det handlar om många miljarder dollar är det knappast någon som tvivlar på, men själv tror jag inte på sådant tal och tycker att så många som möjligt ska vaccinera sig.

Nu har jag skrivit det igen. Det betyder att jag kommer att få ett antal kommentarer som hävdar att allt handlar om en hysterisk reaktion för att sälja tidningar, eller så rapar man upp att man minsann inte ska vaccinera sig eftersom det är bättre att bli immun genom att drabbas av sjukdomen. Ytterligare några, och de är de allra värsta, det är de som presenterar olika konspirationsteorier och verkar vara drabbade – i hjärnan.

Jag kommer att behandla eventuella kommentarer med sådant innehåll hårdhänt. Konspirationsteorier är det således ingen mening att slita ut tangentbordet för.

Dessutom så tycker jag att vi ska vara tacksamma för att mortaliteten trots allt håller sig på en låg nivå. Visserligen skriker tidningarna ut att WHO satt sig i krismöte eftersom 700 har dött på en vecka. Visst, det är en katastrof för dem,

xx

deras familjer släkt och vänner. Men globalt sett är 700 personer ett piss i Mississippi. Hur många har dött under samma tid i AIDS och Malaria? Hur många har dött som ett resultat av törst?

Det som möjligen är positivt med svininfluensan är att fler länder i bästa fall inser att det är vissa fördelar med en nationell produktionskapacitet av vaccin. Satsar man relativt små pengar på en sådan så betalar det sig direkt när nästa pandemi dyker upp. Är den dessutom statsägd så slipper vi göda folk som spenderar sina förmögenheter på att bygga slottsliknande boningar på Maldiverna och andra liknande ställen.

Så det vi bör göra är att skriva ett e-postmeddelande till våra politiker och begära att de ska fullfölja det de var överens om innan valet 2006, att bygga en svensk vaccinfabrik.

intressant Andra om: , , , , ab12 dn12 ex12 svd12 t

  30 comments for “Du måste vaccinera dig!

 1. Martin E
  2 november, 2009 at 11:11

  En relevant fråga när man talar om antalet som dött av svininfluensa är: Hur många av dessa hade dött ändå under samma period. Om man t.ex. har en långt gången cancer och får svininfluensan och sedan dör, dör man då pga sin cancer eller svininfluensan?

  • eva
   7 november, 2009 at 20:23

   Dödsorsak kommer nog att tillskrivas cancern. Tillkommande sjukdomar avgör tidsprocesser.

 2. 2 november, 2009 at 13:24

  En relevant fråga när man talar om antalet som dött av svininfluensa är: Hur många av dessa hade dött ändå under samma period.

  Visst, det är lika relevant som att fråga sig hur många som skulle dött av sjukdom om de inte blev trafikdödade. Antagligen skulle en viss andel gjort just det, och vad ska vi dra för slutsats av det?

  Att antalet dödsoffer i trafiken är överdrivet?

  Du har vunnit dagens foliehatt, grattis!

  • Martin E
   3 november, 2009 at 08:28

   Tack för foliehatten, får man den hemskickad via posten? ;)

   Vi väljer ofta den beskrivning som passar våra egna syften. Några exempel:

   1) Två multisjuka personer har dött efter att ha fått svininfluensan. Slutsats: De dog av svininfluensan.
   2) Några (3-5) multisjuka har dött kort efter vaccinering. Slutsats: De dog för att de var multisjuka.

   Det jag efterfrågar är egentligen bara att man skall använda samma måttstock hela tiden. Om vi hela tiden växlar perspektiv för att det skall passa våra syften blir ju kunskapen inget värd! Om fler försöker att inta en mer objektiv och balanserad position till de fakta som föreligger skulle vi inte ha denna polariserade debatt med höga brösttoner.

   • 3 november, 2009 at 09:00

    Nej, du får göra foliehatten själv. Glöm inte att jorda den…

 3. Sven-Erik
  2 november, 2009 at 13:44

  Det är inte så ofta jag delar dina poltiska värderingar. Men ditt inlägg ”Har du vaccinerat dig?” är riktigt bra och läsvärt. Tack Jinge

 4. Joakim
  2 november, 2009 at 13:48

  Och vad hände med tidigare ”mänsklighetsdräpare” som galna kosjukan & fågelviruset sedan det slutat sälja tidningar? De liksom bara försvann, poff! Även svineriet har sitt bäst-före-datum som halloween-pumpa i media, då nya saker måste fram.

  • Christer W
   2 november, 2009 at 18:03

   När det gäller Galna kosjukan, så masslaktades kor runt om i Europa men mest i England. Till och börja med grävdes de masslaktade djuren ner, tills myndigheterna börja oroa sig för att smittan kunde bli kvar i marken och reaktiveras, efter det började djuren eldas för att eliminera smittorisken.
   Människor som sjuka blev inte smittades av direktkontakt med levande djur, utan smittoämnet fanns i köttet, det var den hamburgaren, söndagssteken etc. som var orsaken.
   Det verkligt allvarliga var att smittoämnet tålde mycket hög temperatur, över två hundra grader om jag inte minns fel.
   Orsaken till att korna blev sjuka, djurfodret. Det var så att foderfabrikerna gjorde kraftfoder av självdöda djur, nödslaktade djur osv. De gjorde korna helt enkelt till kanibaler. Ett känt fenomen är att kulturer som har kannibalism på matsedel också drabbas av allvarliga hjärnsjukdomar.

 5. KAS
  2 november, 2009 at 14:27

  Svininfluensan ?

  Detta är en influensa som har beståndsdelar från flera håll.
  Först och främst från fågelinfluensan,
  men även från det vi har kallat grisinfluensan
  och ett flertal vanliga mänskliga influensor.

  Den har en sammansättning som påminner mycket om den influensa som vi i dagligt tal kallar spanska sjukan.

  Vi vet att den smittar, människor, grisar och fåglar (nu senast en kalkonbesättning i Kanada)
  Vi vet att dödligheten är låg.
  Vi vet att den annpassat sig till att överleva i människans andningsorgan.

  Tidigare under fägelinfluensastormen så sades det att fågelinfluensan måste mutera två gånger för att bli riktigt farlig för människan.

  En av dessa mutationer har nu inträffat och världen har totalt tappat förståndet och försöker sticka huvudet i sanden, (skylla på grisarna)

  Mutation två har troligen även den inträffat för ca tre veckor sedan, en gång men samtliga åtta egyptier dog och med dem troligen mutationen.

  Just nu är den här influensan enbart en transportinfluensa som sprider sig och söker efter en annan influensa att para sig med, det är inte transportinfluensan vi skall frukta utan dess blivande avkommor.

  När vår regering tidigare sade nej till en vaccinfabrik så hade fågelinfluensan minst två muttatione för att bli dödligt farlig för människan.

  Nu lurar våra ministrar och andra sig själva och tror att detta är något annat än en muterad fågelinfluensa och resultatet av detta självbedrägeri är att ingen vaccinfabrik byggs. Frånvaron av ett bygge är en viktig del i detta självbedrägeri.

  Vid nästa muttation är sannolikheten för en dödlighet större än 63% en på två.

  Då får vi garanterat inga leveranser av vaccin från tredje part.

  Bloggaren KAS

 6. el persson
  2 november, 2009 at 15:40

  @ Joakim # 4
  Alla sjukdomar har ett ”bäst före datum”, i alla fall för dem som drabbas av den.
  För själva sjukdomen kanske man borde skriva ”värst före datum”.
  Spanska sjukan var väl värst före 1920 och smittkoppor före 1970-talet någon gång.

  BSE, ”galna kosjukan, kan man ha fått kontroll över sedan man infört restriktioner både beträffande kofoder och vilka delar av nötkreatur som får säljas som mat. Men inkubationstiderna är så långa att det kommer att dö mäniskor under decennier framåt av denna nya variant av Creutzfeldt-Jakobs sjukdom.
  Fågelviruset verkar ännu inte muterat så att det effektivt kan smitta mellan människor, så det har knappast passerat ”bäst före datum” för mänskligheten, men det kommer garanterat nya dödliga fågel- och svininfluensaepidemier av det skälet att det är med fjäderfä och svin vi blandar våra influensavirus så att nya varianter uppstår.

  @ Martin E #1
  Visst kan det vara relevant att ställa den frågan. Men är det intressant?
  Många sjukdomar ger ökad känslighet för influensan. Om en person med en sådan sjukdom dör beror det då på ”grundsjukdomen” eller influensan? Kanske är det kombinationen. Och vitsen med vaccinering blir i det fallet att kombinationen inte inträffar.
  Så visst kan man fundera över din fråga.
  Eller så kan man fundera över hur många som INTE dött pga att de vaccinerat sig.
  Dessutom hur många som inte dött tack vare att andra har vaccinerat sig trots att de själva låtit bli eller inte kunnat.

  Så ”foliehattar” kan räddas av att tillräckligt många vaccinerar sig så att de kan konstatera sitt ”vad var det vi sa, man behövde inte vaccinera sig”.

  @ Jinge
  Vad är det för fel på ”folk som spenderar sina förmögenheter på att bygga slottsliknande boningar på Maldiverna”? Vore det inte bra om en blandat gäng dylika kapitalister från Kina, Ryssland, EU, USA och andra ställen gjorde just det, just där? Då skulle framtida miljömöten bli garanterade succéer. För vem vill ha ett slott på Atlantis Nouveau? Dessutom brukar väl vår alternativa statsministerkandidat spendera sina statligt intjänade sekiner där.

  Men en svensk, alt. nordisk, vaccinfabrik vore bra, kanske finansierad av Norges oljefond (?). Det är en lönsam framtidsinvestering kan jag lova.

  • 2 november, 2009 at 18:01

   Men en svensk, alt. nordisk, vaccinfabrik vore bra, kanske finansierad av Norges oljefond (?). Det är en lönsam framtidsinvestering kan jag lova.

   Behövs inte, kostar bara en miljard. Kolla hur mycket regeringen lånar bara för att sänka skatten för dem som redan har det gott ställt…

 7. sörmlänning
  2 november, 2009 at 17:08

  Ta och läs något skrivet av pensionerade CIA-agenter, så blir man liksom lite ödmjukare inför möjligheten att några giriga på denna planet ger fullständigt fan i dig och andra, om det finns pengar att tjäna. Trestegshantering av sydamerikanska val av presidenter är intressant läsning.
  Ordet konspiration betyder att ”andas tillsammans” och skall sättas i sitt rätta sammanhang, även av de som ropar konspirationsteori.
  Medges att det finns stållar.
  Varje politiskt parti är en konspiration även i Sverige. T.o.m. ett fotbollslag är en liten konspiration med sina teorier om att vinna nästa match.
  Bara en sådan sak som ljudförstärkningen av reklam på TV har en dold avsikt, bra beskrivet av William Sargant(finns på netet).

 8. Göte
  2 november, 2009 at 17:52

  Jag tillhör riskgruppen,så att för mig blir det bra, märklig debatt egentligen,den som tycker sig behöva vaxinet
  går välan och gör det på fri bekostnad, de andra skiter välan i det hela. Joakim har en poäng, tidningarna mår bässt av detta häringa hysteriska debbattande, 7v28

  • Bengt B
   2 november, 2009 at 19:26

   Tidningarna mår bäst av att vara totalt amoraliska. Ena dagen är vaccinet livsfarligt och nästa dag har man tips om hur man kan smita förbi köerna. Fy faen.

 9. Daniel
  2 november, 2009 at 21:16

  700 döda på en vecka basunerar krigsrubrikerna ut, skräcksiffror från WHO får man höra. Jaha, det låter ju hemskt. Men ett genomsnittligt år dör ca 40.000 amerikaner i ”vanlig influensa” , det ger ca 700 personer per vecka (och då jämnt fördelat över hela året, och bara i USA!). Kanske är det så att det kommer bli värre, vem vet? Folk som är tvärsäkra från båda håll skrämmer mig och en nykter avvägning är alltid bäst. Troligen hade vi emellertid inte sett denna utveckling om vi sluppit bankkrisen och hade haft högkonjunktur. Men hursomhelst är det alltid intressant att jämföra dödssiffror. ca 20.000 personer dör varje vecka i Afrika av malaria. Där hade man kunnat göra en insats om det var driften att rädda liv som drev läkemedelsföretagen. Men nu är det tyvärr bara västerländska pengar som räknas.

 10. Birger Ollonborg
  2 november, 2009 at 22:26

  Det är förfärligt att ungdomar som är framtiden ska börja tro på såna här konspirationer, Svininfluensan är en realitet och ingen konspiration.
  http://xxxx

 11. Curt
  3 november, 2009 at 00:08

  ?

 12. Apan
  3 november, 2009 at 00:25

  Skräcken över den relativt milda svininfluensan når nya höjder.

  För att sätta den i perspektiv; varje år dör ca 400000 i världen av vanliga influensan (Influensa A).

  Vaccination mot svininfluensan är ett enormt slöseri med pengar som kunde ha gått till bättre ändamål

  • Sniff
   3 november, 2009 at 08:08

   Varifrån kommer alla dessa siffror? 400000 40000 ?
   Ange källa riktig forskningskälla smittskyddsinstitutet eller who m.m. inte expressen, aftonblodet.

 13. marre
  3 november, 2009 at 07:22

  Källa till att fågelinfluensavaccin gavs förra året? / Jinge

 14. patrik
  3 november, 2009 at 09:10

  Måste jag oxo använda en riktig mailadress??

 15. Nope
  3 november, 2009 at 09:39

  Fungerande mailadress krävs. / Jinge

 16. nature
  4 november, 2009 at 10:13

  En bra informativ sait för oss folijehattar
  http://xxxxxxxxxx

  Är du okunnig om vilka regler som gäller här Nature? / Jinge

 17. siri
  4 november, 2009 at 10:53

  Kan vara intressant att veta att CBS News i USA kollat upp hur många av de som rapporterats som svininfluensafall faktiskt haft svininfluensa, och det visade sig att det var många fall som inte alls var svininfluensa. När de ville ha siffrorna först så stötte de på motstånd hos CDC (Smittskyddsinstitutet) men gick då direkt till varje delstat för att få ut informationen.

  Här är länken till CBS:
  http://www.cbsnews.com/stories/2009/10/21/cbsnews_in...

  Här är länken till en svensk översättning/sammanfattning:
  fritenk.wordpress.com/2009/11/03/russell-blay…/#comment-319

  Notera att CBS News är en seriös och erkänd mediakanal.

  När man läst artikeln dyker ju flera frågor upp. Varför finns det intresse att få det att se ut som att det är långt fler smittade än det faktiskt varit? Varför slutade man testa? Varför har sentinelrapporter baserats inte på faktiska tester utan på bedömningar? Osv. osv. Att vara kritisk och fundera själv betyder inte att man är en foliehatt, och har man barn så har man, tycker jag, en skyldighet att informera sig.

  • 4 november, 2009 at 11:05

   Det finns en massa frågor att ställa. Men tvivlar du på att svinflunsan slår hårt så kan du kolla de skolor där hälften av eleverna drabbats – samtidigt. Egentligen borde jag samla ihop alla mailadresser till sådana som jag upplever som foliehattar och börja trakassera er med vad-var-det-jag-sa-mail när flunsan drabbar Sverige som hårdast… :-P

   • 10 november, 2009 at 23:23

    ”egentligen borde jag samla ihop alla mailadresser till sådana som jag upplever som foliehattar och börja trakassera er med vad-var-det-jag-sa-mail när flunsan drabbar Sverige som hårdast”.

    Det låter ungefär lika klyftigt som när en spelare som lyckades få några rätt på tipset säger; ”vad var det jag sa, de lagen skulle vinna/förlora etc”.

    Det budskap som Jinge m.fl. i detta kommentarsforum av någon anledning vägrar ta till sig är att INGEN VET NÅGOT. ALLA spekulerar. Ni väljer dock att sätta sanningsstämpeln på ena sidan och linda in den andra i er folie.

    Våga tänka själva. Våga ifrågasätta ”självklarheter”. Om alla saknade dessa egenskaper skulle jorden fortfarande anses vara platt.

 18. Myself
  4 november, 2009 at 17:50

  Jag ser att kommentaren som jag skrev på bloggen i dag inte blev godkänd ?
  Och visst det är din blogg så gör som du vill..men det visar…osv

  Obs jag hade inte väntat mig heller annat !

  • 4 november, 2009 at 18:32

   Nej, här måste man hålla sig till kommentarsreglerna. Klarar man inte det så raderas kommentaren. Är det alldeles för komplicerat för dig?

   Be mamma förklara för dig om du inte förstår!

 19. 5 november, 2009 at 09:17

  Klart man tar sitt ansvar och går och vaccinerar sig

 20. Roflkopter
  15 november, 2009 at 16:57

  Så med andra ord så kallar du alla som inte delar din åsikt för hjärnskadade? Det är bra journalistik det…

Comments are closed.