Gå och vaccinera dig!

Nu ökar antalet smittade i en allt brantare kurva. Smitt-
skyddsinstitutet ser det och nu börjar media rapportera om det. 80 000 är smittade just nu och kulmen ser ut att nås ungefär runt julen. Det betyder att det fortfarande är ett par månader kvar till toppnoteringen.

Det betyder också att du fortfarande har stora chanser att hinna vaccineras, om man bara får fram vaccin. Nu har det visat sig att Leksands IF vaccinerat sin spelartrupp, något som de givetvis gjort av ekonomiska skäl. Ett ishockeylag som träffas regelbundet för både träningar och matcher kommer med stor sannolikhet att smittas och bli sängliggande samtidigt. Och man vinner inga hockeymatcher i sjuksängen. Däremot är det extremt omoraliskt att vaccinera hela laget före riskgrupperna, något som bör få konsekvenser för läkaren som lurade till sig vaccin.

Att åttio tusen medborgare redan är smittade idag betyder rimligen att siffran hundra tusen passeras innan helgen är över. Just nu ligger det många influensasjuka på sjukhus och det kan bli så illa att alla som behöver sjukvård inte kommer att få det. Det är ytterligare ett argument för vaccination. Hade vaccinet kommit i tid så hade Svininfluensan passerat Sverige helt obemärkt, i alla fall om man bortser från de få som får biverkningar av vaccinet. Nu riskerar vi istället att drabbas tämligen hårt.

Många av dem som insjuknar klarar influensan mycket bra, man hostar, har feber och känner sig allmänt eländig. Men tyvärr så kommer flera av dessa att få följdsjukdomar som svår lunginflammation, och det är det som kommer att ta mycket av sjukvårdens resurser i anspråk. En del hävdar att vaccina-

xx

tionen egentligen enbart handlar om en förmögenhetstrans-
ferering till läkemedelsindustrin, en synpunkt som givetvis är rimlig om man ser det så. Men då bör man inte heller komma och klaga den dag man själv ligger svårt sjuk.

Redan då H1N1 förklarades ha övergått från epidemi till pandemi trodde smittskyddsläkare att halva svenska folket skulle insjukna i influensa. Många spelar på Lotto eller tippar med väsentligt sämre odds än så. Själv tycker jag att det är himla onödigt eftersom just du redan idag kan möta någon på jobbet eller i tunnelbanan som smittar just dig. I helgen har du säkert hunnit smitta halva familjen och hälften av dina vänner.

Min uppfattning är att det är ett sätt att ta ansvar att gå och vaccinera sig.

intressant Andra om: , , , , , ab12 svd12 dn12 ex12 t

  36 comments for “Gå och vaccinera dig!

 1. Erik Södergren
  30 oktober, 2009 at 08:40

  Min bror insjuknade i svininfluensan för tre veckor sedan. Han säger att han aldrig varit så sjuk i hela sitt liv förut, och då är han ändå 46 år fyllda. Han kommer antagligen att vara hemma från arbetet även nästa vecka, för även om han är frisk nu så är han fortfarande helt orkeslös. Själv ska jag vaccineras på torsdag i nästa vecka.

 2. Kajsa
  30 oktober, 2009 at 08:44

  Min systerdotter går i den danderydskola som drabbats. Nu har över hälften av eleverna fått influensan. Några har blivit riktigt sjuka om minst en har vårdats på sjukhus.

  • 30 oktober, 2009 at 08:50

   Jag hörde att det var tre elever som hamnade på sjukhus?

 3. 30 oktober, 2009 at 10:14

  Här vaccineras en åldersgrupp per vecka med början v 47. Inget vaccin för mig före jul…

 4. suka
  30 oktober, 2009 at 10:24

  Jag tycker hela den här debatten om Leksands vaccinering är fånig. Varför har inte riskgrupperna masat sig till vårdecentralerna och vaccinerat sig?
  Betydde Leksands vaccinering att en massa riskgrupper (typ 50st) fick vända vid vårdcentralen för att Leksand snodde åt sig alla doser?

  • 30 oktober, 2009 at 12:29

   Vaccinering av riskgrupper pågår för fullt på Leksands VC så det är nog en rejälv storm i ett vattenglas.. som vanligt..

  • Kajsa
   30 oktober, 2009 at 13:55

   Jag tycker hela den här debatten om Leksands vaccinering är fånig. Varför har inte riskgrupperna masat sig till vårdecentralerna och vaccinerat sig? Betydde Leksands vaccinering att en massa riskgrupper (typ 50st) fick vända vid vårdcentralen för att Leksand snodde åt sig alla doser?

   Fy fan vilken fräck kommentar! Nyss intervjuade de en Leksandskvinna tillhörande en riskgrupp, hon tvingades åka till Uppsala för att vaccinera sig eftersom vårdcentralen i Leksand bara hade fått 500 doser varav Leksands IF fått 50.

   Fy faaan för LEKSANDS IF!!

 5. Palestinier
  30 oktober, 2009 at 11:06

  Jag har inte bestämt mig än och jag har inte heller hört att någon har drabbats i mitt område , jag har varit förkyld i två veckor men jag orkar gå ut och sköta allt utan problem
  Det är klart att jag tänker på svininfluensan men jag tycker att det är inte dags än

 6. Ma
  30 oktober, 2009 at 11:07

  Jag vaccinerade mig en gång mot influensan i början av 1990-talet. Jag har aldrig varit så sjuk som då. Låg i sängen i flera veckor efteråt. Jag gjorde aldrig om det. Och det skrämmer mig att ta det här vaccinet. Hur jag än gör kommer det att gå illa, känns det som.

 7. H Högberg
  30 oktober, 2009 at 11:08

  Jag hade den s k asiaten 1957. Som jag minns det var jag vansinnigt dålig, hög feber, sängliggande en vecka eller kanske det var tio dagar. Hur som helst fick jag min blivande fru att gå till apoteket och inhandla kinin för det hade jag läst någonstans kapade febertopparna. Visst, jag blev bra. Och nu läser jag att om man haft asiaten kanske man klarar sig bättre inför den här nya pandemin. Någon som vet?
  Kvicksilvret i det här nya vaccinet är helt enkelt ett sätt att bevara vaccinets inneboende egenskaper. Det är absolut inte mer än i den fisk vi äter. Injiceringen kanske förändrar bilden.
  Apropå vaccineringar… Det pratas och äras om Darwins teorier. En som borde hyllats är väl ändå Edward Jenner, engelsmannen som 1798 skapade vaccinet mot smittkoppor, koppor som tog livet av 200 000 svenskar innan den allmänna vaccinationen kom igång. Tack också till Salk för poliovaccinet och inte minst den som skapade vaccinet mot difteri, för att inte tala om vaccinet mot tbc.
  Man kan hitta på vilka lömska teorier som helst om vacciner. Förneka inte den på sund vetenskap utvecklade hjälpen.
  H Högberg

  • Bengt B
   30 oktober, 2009 at 19:34

   Svininfluensan är av H1N1 typ. Asiaten 1957 var ett H2N2 virus och ger inget skydd mot svininfluensan. 1957 var dock det sista året 1918 års H1N1 var ute i samhället så hade du den har du ett visst skydd, vi hade två influensa typer samma år. Tyvärr finns det inget sätt att ta reda på vad du hade, men var du ordentligt sjuk bör det väl ha varit Asiaten.

   Influensan har ju en tendens att bli mildare med åren, sen kommer en s.k. genetic shift när viruset förändras radikalt, skyddet från tidigare influensor funkar ej och stora delar av befolkningen blir sjuka, ex.vis. Asiaten på 50 talet och Hong Kong influensan på 60 talet.

 8. palle
  30 oktober, 2009 at 11:42

  Vilket trevligt sammanträffande att antalet smittade ökar samtidigt som vaccineringen är igång. Jag ifrågasätter statistiken då man för länge sedan slutade göra prover om man har svinsnuvan eller ej. Bara allvarligt sjuka testas. Andra får ligga hemma och vänta tills det blåst över. Var i helsike får de sina siffror ifrån? Eller räknas alla som är snuviga som smittade i svinsnuvan?

  Själv hoppas jag att jag blir smittad nu av den här milda varianten av svinsnuvan så jag blir motståndskraftigare när snuvan har muterat inför andra vågen och kanske blivit farligare.

  • 30 oktober, 2009 at 11:46

   Var i helsike får de sina siffror ifrån? Eller räknas alla som är snuviga som smittade i svinsnuvan?

   Från konstaterade och provtagna, utifrån det beräknar man antalet.

   • palle
    31 oktober, 2009 at 01:32

    ”Från konstaterade och provtagna, utifrån det beräknar man antalet.”

    Utifrån drygt 2000 konstaterade (provtagna) fall beräknar Johan Carlson, generaldirektör på Smittskyddsinstitutet att den riktiga siffran 50 000–80 000 smittade?

    Alltså om 80.000 är smittade har 2.000 sökt vård? 1 på 40 smittade söker vård med andra ord, eller 2,5%. Allra flesta ordineras antagligen alvedon och hostmedicin. Bara enstaka har behövt mera kvalificerad vård. Och därför ska vi massvaccinera hela befolkningen och bränna en 3 miljarder på det? Samtidigt som det varje dag dör 15.000 barn i världen av undernäring? – Varje dag!

    Vaccinationshysterin har inga reella skäl utan här handlar det bara om att man från politiskt håll har målat in sig i ett hörn och kan inte backa. Vaccin hade beställts ifall det skulle bryta ut en pandemi. När WHO ändrade definition för vad pandemi är (nu kan vanlig säsongsinfluensa klassas för pandemi t o m) så blev vi enligt kontraktet tvungna att köpa vaccin för hela befolkningen.

    Därför vägrar jag att delta i denna spektakel – dels för att vaccin för alla utom riskgrupper är generellt onödig mot en mild influensa, dels för att vaccinet är otillräckligt testat (i flera länder vaccinerar man inte barn under 10 och gravida kvinnor) och riskerna med vaccinet är nog lika stora som med en genomgången influensa, men mest vägrar jag av SOLIDARISKA skäl. Jag vill inte slösa pengar på en onödig vaccinering av mig själv när det finns så många vårdbehövande i världen.

    Imorgon ska jag ut och nöjesåka kollektivtrafik här i Stockholm i förhoppningen om att bli smittad. Att bli smittad nu är det bästa man kan göra för sig själv och samhället. När nästa vågen kommer nästa höst och svinisen antagligen muterat kommer ni som har vaccinerat er den här gången behöva en ny vaccinering för då är svinisen antagligen farligare än den är nu. Vi som blivit smittade och vars immunsystem har fått bekämpa svinisen på riktigt kommer att vara skyddade och kommer ej belasta sjukvård varken med vaccineringen eller med vård.

    Med andra ord är svinisen är här för att stanna. Antingen blir man sjuk den här gången när influensan är mild och har utvecklat ett livslångt skydd eller är man fast i vaccineringsträsket varenda höst. Välj själva.

    • 31 oktober, 2009 at 05:24

     Imorgon ska jag ut och nöjesåka kollektivtrafik här i Stockholm i förhoppningen om att bli smittad. Att bli smittad nu är det bästa man kan göra för sig själv och samhället.

     Jag hoppas att du inte lyckas i din avsikt.

  • 30 oktober, 2009 at 12:35

   Orsak och verkan kan vara svårt ibland palle. Just det faktum att antalet smittade ökar är anledningen till att det börjar bli lite bråttom att vaccinera sig. Och det för att försöka bromsa smittspridningen. Smittspridningen hade med stor sannolikhet varit ännu högre om det inte redan hade vaccinerats strax över en miljon människor.
   Vaccinet motverkar en smittspridning relativt effektivt ju fler som vaccinerar sig. Den kunskapen är känd sedan mycket länge.

   Det enda jag funderar på om det här är egentligen vilket avtal Alliansens egentligen tecknade om vaccinleveranser. Bristen på vaccin är ju uppenbar.

   • Bengt B
    30 oktober, 2009 at 19:47

    Som jag ser det är det inte smittspridningen som gör att jag tycker att folk skall vaccinera sig, utom för människor med yrken som träffar många personer; lärare, vårdpersonal etc.

    Det stora problemet med denna tämligen milda influensa är väl om stora delar av befolkningen blir sjuka samma veckor och samhället går på halvfart. Vad händer om 50% av landets dagispersonal är sjuka samtidigt? 75% av alla busschaufförer? Hälften av poliskåren?

    Sen kommer mardrömsscenariot, om influensan utvecklas som 1918 års influensa med en mild första våg på våren och en 50-100 miljoner döda efter augusti influensan. Vaccinera dig.

    • 30 oktober, 2009 at 19:50

     Även om den är mild så klappar sjukvården ihop med 100 000 samtidigt sjuka.

     • palle
      31 oktober, 2009 at 01:49

      Om frekvensen med vårdsökande kontra smittade är 1 på 40 såsom i Smittskyddsinstitutets beräkningar så innebär det att om 100.000 är sjuka samtidigt söker uppemot 3.000 vård. Av dessa bara kanske några hundratal som behöver mera avancerad vård och ett tiotal som behöver intensivvård. Det tror jag vi klarar galant.

      Om vi i en tankeexperiment ökar antalet smittade med faktor 10, dvs 1.000.000 samtidigt sjuka (vilket kanske inte är så realistiskt) så söker uppemot 30.000 vård och ett hundratal behöver intensivvård. I ett sådant extraordinärt läge så bör man kunna skjuta upp planerad vård för att kunna ta hand om akuta fall. Då funkar allt problemfritt även om många ur vårdpersonalen skulle våra sjukskrivna själva. Sen gör det nog inte mycket heller om hälften av poliserna inte skulle dyka på jobbet för busen blir också sjuka i minst lika hög grad och det går även att bortprioritera pappersarbete om läget skulle kräva mera aktivitet på fältet osv osv. Och här talar vi om värsta falls scenario!

      Nej, ju mer jag tänker på det hela desto mindre anledning finner jag för massvaccineringen.

      • Bengt B
       31 oktober, 2009 at 15:25

       Ja det bör fixa sig med vården om folk avhåller sig från att behöva operationer, få hjärtinfarkter eller annat.

       Avdelningarna är fulla med influensapatienter, hjärnblödningar får nu tas hand av anhöriga

   • palle
    31 oktober, 2009 at 02:05

    ”Orsak och verkan kan vara svårt ibland palle. Just det faktum att antalet smittade ökar är anledningen till att det börjar bli lite bråttom att vaccinera sig.”

    Orsak och verkan ja. Om nu svinisen inte är så farlig så spelar smittspridningen ingen roll överhuvudtagen – förutom att saftiga domedagsrubriker säljer lösnummer… Så mycket om orsak och verkan.

    Jag köpte stereo för ca 3.000:- på OnOff för några dagar sedan. Försäljaren tjatade på som bara den om att jag skulle även köpa en försäkring för ca 700:- som skulle förlänga garantin till 3 år. Orsak och verkan? Hur ofta går en stereo bestående av högtalare och förstärkardelen sönder under de första 3 åren? Sällan. Är det värt att lägga på ca 25% på priset för att förlänga garantin till 3 år? Nej. Kan det hända att stereon går sönder? Ja, men sannolikheten berättigar inte prispåslaget.

    En annan analogi. Det dör ca 300 årligen i bilolyckor (har jag för mig). Det skulle säkert gå att spara några liv om alla bilister hade cykelhjälm när de åker bil. Ännu fler om bilisterna hade motorcykelhjälmar istället. Samma gäller för gående…

    Så orsak och verkan – det är lika mycket berättigat att ha cykelhjälm när vi åker bil som att bli vaccinerade mot svinisen. Livet är en obotlig sjukdom med 100% dödlighet! ;-)

 9. Kenneth
  30 oktober, 2009 at 13:32

  Äntligen hittat en blogg som inte tillhör de sk ”Foliehattarna” :D
  Jag är själv vaccinerad och har fått iväg släkt och familj till vaccinations stationerna.
  Kanske influensan är mild, men.. bättre att vara på den säkra sidan.

  Fortsätt i samma stil Jinge, vi behöver fler av dig i bloggvärlden!!(o förövrigt i den verkliga också..)

  //Kenneth

 10. Lena
  30 oktober, 2009 at 13:49

  Foliehattar undanbedes! / Jinge

  • Kangas
   30 oktober, 2009 at 16:44

   Jag vaccinerade mig i Tyskland i förra veckan. Dessvärre tar de betalt, i alla fall på privata kliniker. Alla säger att det ska räcka med en spruta nu.

 11. CV
  30 oktober, 2009 at 16:24

  Foliehattar undanbedes! / Jinge

 12. Hippokrates
  30 oktober, 2009 at 17:01

  Jinge!
  Du har gjort mig arg en massa gånger men idag måste jag erkänna att vi står på samma sida. Kommer nog aldrig att hända igen, men until then, trevlig helg (och väl skrivet)!

 13. Mormor
  30 oktober, 2009 at 17:11

  Jag är astmatiker mitt barnbarn 4 år äggalergiker……… för mig och övriga familjen är det
  självklart att vaccinera sig. Efter 30 timmar var jag på topp igen då efter endst lätt feber och lindrig influenza symptom.
  Ett råd inför vaccinationen…….. ta det på allvar! Förbered dig genom att vara utvilad och inte ha någon infektion i kroppen. Efter vaccination stanna hemma från jobbet, vila, lyssan till din kropp, drik mycket vatten och stressan inte över allt som skrivs!

  • 30 oktober, 2009 at 17:17

   Du Mormor! Jag är Farfar och Morfar med hjärtproblem. Jag kände INGENTING, inte ens sprutsticket. Ingen som helst biverkning.

 14. 30 oktober, 2009 at 17:17

  Vadå 80.000 sjuka just nu. Enligt smittskyddsinstitutet har vi ca 2.500 rapporterade fall just nu.

  Men LÄS artikeln i Aftonbladet. Eller fler kommentarer här…

 15. Frank Riegertz
  30 oktober, 2009 at 17:53

  Hej, efter att ha läst Expressen och Aftonbladet på nätet med alla groteska insändare som vägrar vaccinera sig kan jag bara säga: Vaccinera Er
  I tisdags fick jag sprutan som injicerades så professionellt att jag inte kände någonting, sonen gav mig efteråt tipset inför spruta 2 :Vänsterarmen för den använder du minst”
  Så här fungerade det med mi:
  Tisdag spruta : stickningar i armen men det kan också vara jympan, sömnlöshet är bara löjligt, det var inte sprutan utan det var alla tankar efter dessa groteska skrämselrubriker som vi matas med
  Onsdag 37,3 först , sedan 37,6, trött, inget annat, sommnade framför ”Mord i sinnet” Inköpt DVD
  Torsdag 36,8 på morgonen, trött, sov inga mer symptom
  Fredag 36,8 på morgonen, inte så trött , inga mer symptom

  Min undran blir naturligtvis: Vilka bär skulden när dumskallarna som vägrar och pratar om B vitamin som bot insjunknar och dör i ett så stort antal att vården riskerar att kollapsa medan de vaccinerade är friska???.
  Där man slåss om plats på Karolinska för få lungbehandling!
  Vilka är då skyldiga?
  Mitt svar är:
  alla infantila bloggare som inte vill lyssna på experter, professorer, osv, utan lyssnar hellre på charlataner. Det är förskräckligt hur kunskapsnivån har sjunkit i Sverige, det är som på 30-talet där man gick till gamla gubbar och gummor som hade sina örter och salvor.
  Nu är jag inte ensam utan minska kamrater har haft samma lindriga symtom men större bulor på armen

 16. Red
  30 oktober, 2009 at 21:28

  Det står nu 6000 mot 0 i antal dödsfall p.g.a. svininfluensan respektive vaccinet.
  Slutsats?

 17. Mik
  30 oktober, 2009 at 22:11

  En pedagogisk artikel som nyligen publicerats i ”Emerging Infectious Diseases ” har simulerat fram ”multiplikationsfaktorer” för hur många som egentligen fått svininfluensan baserat på hur många bekräftade (testade fall) som rapporteras. Deras resultat visar på en faktor på 79, d v s för varje svininfluensa bekräftat i ett labprov så finns det 79 verkliga fall.

  Det här bygger på amerikanska data om vad man vet från tidigare om hur många med influensa söker läkare, hur många av dessa som det tas prov på o s v. Så det stämmer inte nödvändigtvis för Sverige, men det visar någonstans hur stort ”mörkertalet” är.

  Baserat på 2126 svenskar med bekräftad (lab-prov) svininfluensa skulle det innebära nästan 170 000 smittade svenskar så här långt.

  Artikeln kan också läsas här: http://www.cdc.gov/eid/content/15/12/pdfs/09-1413.pdf

  [Själv har jag vaccinerat mig, som astmatiker, och jag hoppas så många som möjligt gör det. Samtidigt mådde jag jäkligt dåligt dagen efter sticket med blodtrycksfall och kräkningar. Så man ska inte underskatta biverkningar som löjliga heller. Men att hamna i en respirator p g a influensan ska inte tas lätt på heller].

 18. 31 oktober, 2009 at 01:20

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 19. Adam Eltér
  31 oktober, 2009 at 14:53

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 20. 5 november, 2009 at 09:09

  Jag håller med ta ditt medborgerliga ansvar och vaccinera dig

Comments are closed.