Carl Bildt mörkar om Vietghanistan


[column width=”49%” padding=”2%”]
Idag skriver Carl Bildt en debattartikel i Dagens Nyheter, en artikel som ska förklara varför Sverige ska delta i kriget mot Talibanerna i Afghanistan. Det sägs inte klart ut, men det är vad det handlar om. Den svenska Isaf-
styrkan står under amerikanskt befäl, men har USA startat ett krig så ska givetvis USA avsluta det – helt utan svensk medverkan. Nu är vi indragna i något som redan börjat kallas Vietghanistan.

Carl Bildt/DN: ”I dag överlämnar regeringen en proposition om fortsatt svenskt deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan (Isaf). Sverige har bidragit till denna styrka sedan start och leder i dag verksamheten i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan med omnejd. Det är en viktig uppgift och regeringen föreslår att den skall fortsätta. Det undgår ingen att situationen i Afghanistan och i regionen är spänd. Jag har själv besökt landet tre gånger under det senaste året och bevittnat detta på plats. Stats- och fredsbyggandet i Afghanistan är både svårt och osäkert – det är ett av världens fattigaste länder som slitits sönder under många år av förödande krig. Utmaningarna är komplexa, statens institutioner är svaga och förtroendet bland delar av befolkningen sviktar. Civila faller dagligen offer för attentat och stridigheter både i Afghanistan och i Pakistan.”

Att Bildt inte skäms för att erkänna att han varit i Afghanistan tre gånger under det senaste året förvånar, men han kanske trivs med att skyddas av det amerikanska Blackwater, de legosoldater som får en allt större betydelse i de amerikanska krigen. I Irak har Barack Obama börjat dra tillbaka soldater, och de bortdragna soldaterna har ersatts med legosoldater, soldater som inte står under inflytande av den amerikanska kongressen eller dess politiker.

Det svenska engagemanget i Afghanistan kommer antagligen inte upphöra förrän talibanerna får in en riktig fullträff mot en svensk patrull eller förläggning. Då Herkulesplanen landar på Arlanda fyllda med flaggprydda kistor blir kriget omöjligt att försvara och den regering som skickat dem kommer att drabbas hårt av den svenska opinionen. Det vet

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]Vietghanistan
regeringen, något som antagligen fick den att bromsa den personella förstärkningen av Isaf-styrkan som den hade planerat.

På den socialdemokratiska kongressen som ska öppnas så finns det nio (9) motioner om att dra tillbaka de svenska soldaterna från landet, och vad Vänsterpartiet och Miljöpartiet tycker är välbekant för socialdemokraterna.

Att Sverige är inblandat i det amerikanska ”Kriget mot Terrorismen” är en skandal i sig, för det går inte att besegra dessa rebeller. Nu håller dessutom upproret på att sprida sig rejält in i Pakistan, ett land som dessutom har kärnvapen. Vi kan tycka att Talibanerna är hur avskyvärda som helst, men det spelar ingen roll vad vi eller de andra koalitionsländerna tycker, det finns bara en framkomlig väg och det är – att sätta sig ner och förhandla.

[/column]
intressant Andra om: , , , , , , , , , dn12 svd123 ab123 ex1 t


7 svar till “Carl Bildt mörkar om Vietghanistan”

  1. Carl Bildt är mera affärsman än politiker, verkar det som, för man får hela tiden en känsla av att han mestadels handlar i egenintresse när det gäller oljan i Afrika och Mellanöstern, där Afghanistan också ingår med sitt strategiska läge nära Pakistan, Iran , Irak och Saudiarabien – och Kina…
    Kontrollen över hela området är av största vikt för de giriga oljeintressenterna i väst.

    http://www.aftonbladet.se/kultur/article451160.ab
    ”… I en artikel inför den första årsdagen av terrordåden den 11 september 2001 varnade Carl Bildt för en snabbt växande, alltmer marginaliserad och desperat befolkning i Nordafrika och Mellanöstern. ”Detonationer” hotar oljan som ”världen” är beroende av. Således måste Sverige, ansåg Bildt, överge de sista resterna av neutralitetspolitiken, sätta sig vid ”alla de internationella rådsborden” och ”ta vårt ansvar, också i situationer där inga vägar är enkla”. Det var Irak, Nato och ett militärt rustat EU han hade i tankarna.

    Själv var Carl Bildt med i de sällskap där strateger från båda sidor av Atlanten avhandlade utvecklingen. Han kände till hur statsorganen och tanketrusterna i USA kalkylerade med ett tilltagande beroende av oljereserverna i Saudiarabien och Irak. Han visste att man före den 11 september övervägt en politisk reträtt, ett lättande av de ekonomiska sanktionerna mot Irak, för att få i gång oljeinvesteringarna i landet. Men nu var läget annorlunda. Nu lanserade nykonservativa krigsaktivister storstilade planer för regionen…”

    Det är viktigt att Sverige drar sig ur kriget och tar hem sina soldater.
    En återuppbyggnad av landet kan inte ske förrän USA upphört med sin ockupation.

  2. Blackwater har bytt namn till Xe Services LLC så ser ni det nämnas någonstans så är det Blackwater de pratar om.

    Mona Sahlin vill förövrigt inte dra ur trupperna ur Afghanistan utan förbehåll, så vi får väl se vad deras kongress leder till.

    ”Den svenska regeringen kommer att gå ut och säga ”nu vill vi att Europa tar fram en strategi för hur insatsen i Afghanistan ska kunna leda till fred och frihet”. Så länge det är möjligt så tycker jag att vi ska vara kvar.”

    – Mona i Expressen

    • Det där uttaladet från Mona Sahlin visar med önskvärd tydlighet hur grunda och nära på populistiska hennes utrikespolitiska kunskaper är! Som om man måste kriga för att åstadkomma fred och frihet!
      (Det är samma sak när det gäller hennes ställningtaganden till israels agerande mot palestiniern. Hon tyst står på ockupanten israels sida. För hon förmår, helt enkelt inte att göra djupare analyser.)
      Vi ska inte vara smygmedlemmar till Nato, vi ska inte sälja vapen till krigförande länder, vi ska ta hem våra soldater från Afhanistan och vi ska inte tillåta Nato-övningar på svensk territorium.

  3. Nato, ISAF, Sverige inkluderat strider mot den afghanska motståndsrörelsen, där ”talibanerna” har blivit ett medialt och förljuget skällsord uppfunnet av ockupationsmakten för att föra vanligt folk bakom ljuset. Det är hundratals grupperingar som strider mot ockupationen i Afghanistan och talibanerna utgör en av dem, varken fler eller färre.

  4. ”…det är ett av världens fattigaste länder som slitits sönder under många år av förödande krig, ” skriver Carl Bild i artikeln ovanför.
    Men, har kriget mot Afghanistan verkligen blivit mindre förödande och sönderslitande helt plötsligt ?
    Jag har en bestämd uppfattning att befolkningen lider i ännu högre grad nu, efter de olika stormakternas bombningar eftersom det aldrig verkar ta slut.
    Och Natos krigsföring är väl inte mildare än ryssarnas, om det nu är så smartskallen Calle Bildt menar…