Bra att Åkesson nobbas av Nobel


Tidigare så har jag kritiserat riksdagens partier för att de på olika sätt försökt särbehandla det främlingsfientliga partiet på olika sätt i Sveriges riksdag. Det är djupt orättfärdigt och bara tanken är frånstötande. Det är faktiskt trehundratusen väljare som gett dem sin röst, men Nobelmiddagen är faktiskt en annan sak.

Aftonbladet: ”Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare kallt kalkylerat med att en inbjudan till hans allra första Nobelfest ska dimpa ner i brevlådan. – Ja, det har jag så klart utgått ifrån. Men nu blir det inte så. Nobelstiftelsen menar att de inte kan ställa sig bakom SD:s främlingsfientliga ideologi. Därför kommer inte Jimmie Åkesson att bjudas in till Nobelfesten. – Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen. Däremot kommer de sju övriga partiledarna i riksdagen att bjudas till festen.”

Det skulle kännas stötande om SD:s partiledare inbjöds att delta på nobelfesten, orsaken är givetvis att nobelpriset delas ut till sina mottagare utan att man bryr sig det minsta om hudfärg, härkomst eller religion. Att då tillåta någon med uppenbart främlingsfientliga åsikter att delta, en man som dessutom har sagt att han ska se som sin livsuppgift att motarbeta en religion, ja det skulle kännas anstötligt.

Expressen: ”Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet. – Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En central del av detta är hans testamente där Nobels uttryckliga vilja är att inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet. Det var det som gjorde det första internationella priset världsberömt. Det är en central del av vårt arv. – Och det räcker med att läsa Sverigedemokraternas principprogram för att se att partiet har motsatt inriktning, säger Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman.”

Dessutom så anses väl knappast Nobelstiftelsen vara något bihang till riksdagen som per automatik ska släppa in vilka som helst i stadshuset. Det är, som påpekas i Aftonbladet – en privat stiftelse. Utöver det så kanske stödet för nobelpriset skulle avta om ett fascistiskt parti bjöds in till festen.

it , , , , , ab svd dn ex sds svt gp


61 svar till “Bra att Åkesson nobbas av Nobel”

 1. Att Jimmys politiska åsikter avviker från Nobelkomiténs är i sammanhanget mindre relevant. Den viktiga frågan är om Nobelkommitén ska få välja gäster helt fritt eller om det ska finnas en mer formell urvalsgrund. Väljer man att tillåta ett godtyckligt kan det kanske vara ok i detta fall, men öppnar för mer tvivelaktiga beslut andra gånger. Argumentet ’vi väljer själva vem som bjuds in till en privat fest’ gäller inte bara för partiledare med rasistiska åsikter, utan kan även användas i andra sammanhang, och tom. för rasistiska syften av den som anser att normalt självklara gäster med en viss etnisk bakgrund inte är lämpliga.

   • Oj hoppsan, tänk om ni vänsterorienterade kunde ha sådan respekt för det privata i andra situationer också. De flesta på vänsterkanten (och många marxistliberaler också för den delen) brukar ju tex bestämt tycka att man minsann inte får diskriminera folk på ett PRIVAT företag.

    • Erik tycker alltså att de som diskriminerar inte skall diskrimineras. Knut på knuten blev det utav Eriks försök.

    • Jag måste fråga, men… vad i alla dagar är en ”Marxist-Liberal”? Det var då bland det mest bisarra jag har hört talas om. Jag har aldrig träffat på något dylikt.

 2. Hans val av slipsar och ”bredkritstrecks randig kostym” visar tydligt att han inte passar in.

 3. Den fina privata stiftelsen har tydligen inga betänkligheter mot att inbjuda Ohly, den gamle stalinisten, som stödde diktaturerna i Sovjet och DDR. Hänvisningen till Nobels testamente är enbart löjeväckande. Nobel avsåg att valet av pristagare skulle ske utan hänsyn till nationalitet.

  • Lars Olhy har å andra sidan aldrig haft som livsuppgift att bekämpa en folkgrupp eller religion.
   Förstår du inte det är du antingen en lipsill eller en jubelidiot. Möjligtvis bådadera.

 4. TT:s artiklar skall man inte svälja hursomhelst. Kom ihåg att TT ägs direkt eller indirekt av familjen Bonnier, den högra mungipans försvarare. Grävande journalistik hade inneburit att ifrågasätta om Sohlmans tolkning av testamentet är sakligt korrekt. Gäller formuleringen pristagare eller gäster om gäster ens var påtänkta i testamentet. Oavsett inställning till oinbjudna bör beslut fattas på sakliga och hederliga grunder.

   • Nobelstiftelsen gör naturligtvis helt rätt som portar Åkesson. Ändå hade det faktiskt varit lite kul att få se honom där, placerad mellan två diplomathustrur, den ena från Saudiarabien och den andra från mörkaste Afrika…

     • Är ni verkligen så inskränkta att ni tror att hr Åkesson hade haft något emot en bordsplacering mellan två utländska kvinnor? Ni är helt patetiska!

       • Det finns ingenting i hans debattartikel som antyder att han skulle ha problem med en sådan bordsplacering. Jag tror faktiskt inte heller att någoting positivt kommer ur den här specialbehandlingen av ett visst parti. Och jag tvivlar på att Affred Nobel själv hade uppskattat en f.d kommunists inbjudan, men om detta vet vi förstås intet.

      • ”Muslimer är vårt största utländska hot”. Citat från Åkessons spya i Aftonbladet. Hur skulle en sån kunna föra ett civiliserat samtal med en saudisk diplomathustru?? Förklara det om du kan.

       • Jag förstår inte hur det ens kan komma sig att någon förväntar sig att SDs ordförande skulle få gå på nobelkfesten, den är ju för glödheta sveriges ansikte utåt!? Hur tänker man?

      • Expressen: ”Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet.
       – Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En central del av detta är hans testamente där Nobels uttryckliga vilja är att inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet. Det var det som gjorde det första internationella priset världsberömt. Det är en central del av vårt arv.
       – Och det räcker med att läsa Sverigedemokraternas principprogram för att se att partiet har motsatt inriktning, säger Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman.”

       http://www.expressen.se/nyheter/1.2191284/portad-fran-nobel-far-ata-med-kungen

       • Expressen: ”Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet. – Nobelstiftelsen är en privat stiftelse som förvaltar arvet efter Alfred Nobel. En central del av detta är hans testamente där Nobels uttryckliga vilja är att inget avseende ska fästas vid någons nationalitetstillhörighet. Det var det som gjorde det första internationella priset världsberömt. Det är en central del av vårt arv. – Och det räcker med att läsa Sverigedemokraternas principprogram för att se att partiet har motsatt inriktning, säger Nobelstiftelsens vd Michael Sohlman.”

       • Skärp till dig! Att en annan Knut skriver ska du inte bry dig om! Eller menar du att alla 10-12 Knut som skrivit kommentarer här ska raderas? Idioti! / Jinge

        • Kan man inte förstå de regler som gäller hamnar man förr eller senare i spamfiltret!

         Glöm inte det!! / Jinge

  • Björn Hansson: Nobbningen var ju saklig. Så saklig att till och med jag blev förvånad. Killen är helt enkelt inte välkommen eftersom han bedriver en politik som bekämpar en viss minoritet. Kan det bli tydligare?

   • Prometheus: ”Bekämpar en viss minoritet”? Vet du ens vad du pratar om? Bekämpar, hur? Vilken minoritet? När blir man minoritetsbekämpare? Räcker det med att vilja begränsa invandringen, eller handlar det om hur myckat? VAD HANDLAR DET OM?

    • Du måste skämta Sven Svensson. Påstår du att SDs politik bara handlar om att begränsa invandringen så är du bra naiv.
     Den som lyssnat på Åkesson, Kent Ekenroth och de andra galningarna vet mycket väl att man hatar invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet.
     Det är naiva människor som dig som påstår att Hitler inte alls hatade judar. Han ville bara förflytta dem ut från Tyskland. LOL!

 5. Tycker att det är ett mycket tveksamt beslut, och särskilt märkligt att vänsteranhängare stödjer det.
  När man väljer att klistra på den gamle industrialisten Nobel åsikter kan man snart börja utesluta vänsteranhängare i nästa steg…

 6. Nu kan det faktiskt vara så här att anledningen egentligen är betydligt simplare att de inte vill ha Jimmy där.
  Alla har väl i färskt minne hur han stormade ut i kyrkan i samband med riksdagens öppnande.
  Och om de nu inte tänker servera helsvensk mat till middagen, som en grillad med bröd och en pucko, så kanske han blir sur då med och rusar ut. Skulle vara lite pinsamt i direktsändning.

  • Det hade faktiskt varit ett mycket bättre skäl att neka honom tillträde. Att ha misskött sig på en tidigare tillställning är klockrent, medans undantag mot bakgrund av politik lätt leder till en subjektiv bedömning av vilken idiot som ska få gå och vilken som inte ska få gå.

   • Det fanns säkert med. Man ville nog inte riskera att en utklädd figur i folkdräkt skulle resa sig upp och gå i protest. Sedan misstänker jag att de kungliga skulle ha reagerat oxo.

 7. Det är ett sundhetstecken att inte nobelstiftelsen släpper in vem som helst på nobelfesten!

 8. Nobel hade vänt sig i sin grav om en razze släppts in på Nobelfesten.

  Kristdemokrat!

 9. Vi finnar är stolta över er svenskar. Får vi också kalla er brödrafolk som ni gör med norskarna? Det är väl självklart att inte ett fascistiskt partis ledare ska hamna vid samma bord som kungaparet. För det är där de kungliga sitter, hur fan skulle det ha sett ut?

  • De skulle nog trivas tillsammans, så stark nazistanstrykning som både kungen (genom fr.a. hans hitlerdyrkande far prins Gustaf Adolf) och Silvia (fadern till och med medlem i nazistpartiet) har.

   • Det finns faktiskt inga belägg för att prins Gustaf Adolf var ”Hitlerdyrkande”. Sedan förstår jag över huvud taget inte hur du kan påstå att kungen och drottningen skulle vara nazistanstrukna pga sina föräldrar. Måste vi alla dömas efter vad våra föräldrar röstade på?

    • Ärver man statschefsposten får man räkna med att ärva också ansvaret för släkten, även om den nuvarande endast stödjer en slutlig lösning av vargstammen.
     Prinsen gav pengar till nazisterna även efter kristallnatten.

 10. Som många har sagt : De har ju rätt att själva välja vilka som ska inbjudas.

  Någon som minns hur det var på Ny Demokratis tid ? Inbjöds Ian & Bert ? Vivianne Franzén ??

  • Det har förekommit att inte ens oppositionspartierna bjöds in. Carl Bildt & Friends (de andra borgerliga partiledarna) var inte inbjudna utan hade en alternativ nobelfest privat så sent som 1998 (källa: http://plus.aftonbladet.se/nyheter/9812/10/nobel2.html) Det är inte självklart att alla partiledare blir inbjudna. Stiftelsen avgör vilka som bjuds in eller ej. Håller f.ö. med er som skriver att Jimmy har sig själv att skylla när han stormade ut ur storkyrkan. Man ville väl inte ha med hovnarren den här gången…

   • Tharand: När du länkar inom parentes så se till att avslutningsparentesen är ett mellanrum från länken annars funkar det inte. :)
    Sedan var _ingen_ partiledare som var bjuden 1998 (utom Göran då i egenskap av Statsminister). http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7962770.ab

    Förövrigt är all uppmärksamhet bra för Sd så de kommer bara att gå starkare ur det här.

 11. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

  På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

  Följande kommentarsregler gäller här:

  1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär oxo att falska e-postadresser avvisas.
  2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
  4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
  5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text, bloggreklam raderas direkt.
  5b. Länkar till ex. Youtube ska innehålla handling och vem som agerar.
  6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
  7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
  8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
  9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

  Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

  / Jinge

 12. Dessvärre fungerar särbehandlingen (oavsett sammanhang) bara som röstsamlare åt obekväma partier som utsätts för den, folk blir förbannade & röstar ”i affekt”. Resultat: större obekväma partier. Att normalisera & avdramatisera förhållandet med obekväma partier har också sina risker givetvis, men kanske ändå är en mindre risk då sådana partier måste förtjäna sina framgångar själva? Inga alternativ är riskfria. ”Självgoda överhetskampanjer” retar upp onödigt många, önskvärt vore nog om vänstersinnade agerade mer som kalla schackspelare med sluga drag istället för demonstrativa ”fackeltåg”…

  • Tycker vårat grannland i Väst, Danmark alltså, visar exakt varför vi aldrig får tillåta SD att bli ett bland de andra partierna. Danmark planerar att utföra ”uppresningsaktioner” i invandrartäta ”getton”, är det bara jag som får tydliga vibbar från Nazityskland av detta ?

   Nobelstiftelsen har självklart rätt att helt på egen hand avgöra vem som ska- och vem som inte ska inbjudas till deras egen fest. Det finns ingen ”rättighet” för någon att närvara på denna fest, det skulle vara kungen då, och med tanke på hur SD betedde sig i kyrkan så kan jag verkligen förstå om man vill fundera både en och två gånger innan man bjuder in dem till finare tillställningar.

 13. Ja det är möjligt att det är korrekt att av Nobelstiftelsen att nobba Åkesson men tyvärr lär resultatet lika förbenat bli att SD kapar åt sig ytterligare sympatisörer pga särbehandlingen. Jag tror att SD:s ledning jublar i smyg varje gång något sånt här händer för de är mycket väl medvetna om vilka mekanismer som genererar nya sympatisörer. Hur illa jag än tycker om dem måste jag ändå erkänna att de hittills har spelat sina kort väl rent strategiskt.

  • Håller helt med 19 Bosse. Jag står inte för SD´s politik men inser likväl att martyrstämpeln bara kommer att gynna SD. Förmodligen skulle väl Åkesson genom att träffa alla ”utlänningar” som får Nobelpris lära sig något av dessa möten och kanske mogna från sina tråkiga åsikter. Det går inte att mobba ut SD. Man måste bemöta dom och genom det få dom att avslöja sin okunnighet.