Bashar al-Assads mördarregim
Bashar al-Assad är en internationell gangster som borde gripas och föras till Haag-domstolen. Men det kommer knappast att ske. I nuläget så flyr oppositionella från landet, främst till Turkiet, men de vanligaste flyktingarna är de som bara flyr från kriget. För det är ett krig det är, Bashar al-Assad slåss för sin dynastis överlevnad.

AB: ”Den muslimska fastemånaden ramadan inleds i sorg och vrede. Åtminstone i Syrien. I helgen rullade stridsvagnar in i staden Hama, syrisk militär skickade en skrämmande signal till landets demokratiaktivister och oppositionella. Över 140 människor ska ha dödats. Vittnesuppgifter talar om vild maskingevärseld och krypskyttar som skjutit civila. Enligt brittiskbaserade Syrian Observatory for Human Rights var söndagens händelser de blodigaste sedan protesterna inleddes i mars. Sedan dess har närmare 1 600 människor dött.”

Om nu världen (läs Nato) tar på sig rollen att agera världspolis i Libyen så kan man ju undra varför de inte gör samma sak när det gäller Syrien. Bashar al-Assad är lika mycket mördare som Muammar Gaddafi. Möjligen är situationen än mer rörig i Syrien jämfört med andra länder, dessutom är banden med olika allierade tämligen tilltrasslade. Ingen vet vad som skulle hända i Libanon om USA/Nato gav sig på al-Assads styrkor, och man tror sig veta att Syriens militärmakt är större än Libyens. (texten fortsätter under annonsen)


Aftonbladet skriver att man formellt ligger i krig med Israel, men det är bara formellt. I princip så är al-Assad en garant för att det inte blir något angrepp från Syrien, skulle han förlora makten så riskerar Israel att omges av länder som är fientligt inställda, något som kan vara ett av motiven till att Väst undviker inblandning. Rent allmänt så är nog Syriens oppositionella betydligt mer kritiska mot Israel än den sittande klanen av alawiter, trots att dessa sägs stödja Hezbollah i Libanon och Hamas i Palestina.

it Andra om: , , , , , , ab12 ex123 dn123 svd12 sr svt


16 svar till “Bashar al-Assads mördarregim”

 1. han kommer nog tyvärr sitta kvar är jag rädd, om ingen har reagerat ännu kommer ingen att reagera, har ens Bildt nämnt Syrien?

  • Ja Bildt har pratat om mördandet. Men eftersom Assad anses som bra för apartheidstaten så blir han kvar ända till syrierna själva kommer åt honom.

 2. I söndags fick jag en obehaglig misstanke: Aljazeera och säkert många andra tevekanaler visade hur några som sades vara Assads anhängare skar halsen av ett barn, en pojke i tonåren.

  Där rann bägare över för min del! Jag kände att någon, och det är inte Assad jag menar, som vill sätta Syrien i brand till varje pris. Syrien är ett enormt stort land med massor av folkgrupper och minoriteter och att infiltrera landet är inte alls svårt. Det allra mest obegåvad Assad kan göra idag är att slakta barn inför kamerorna och vips så påstås han göra just det.

  Jag börjar ana att det finns minst femtielva hundra begravda där.

 3. Det vi ser här är bara resterna av de gamla supermakternas uppdelning av jordklotet. Syrien ingår helt enkelt inte i USA:s/Natos intressesfär, utan Rysslands. Inte ens ”världspolisen” kan göra mycket då.

  Det är likadant med exempelvis Burma. Folk blev förbryllade av världssamfundets flathet när det var som värst där för en tid sedan. Men frågan måste besvaras på samma sätt: Burma ”tillhör” inte väst. Fördömanden och bojkotter går an, men att lägga sig i ytterligare är en rättighet som i det fallet Kina skulle förbehålla sig.

  • Fast både Irak och Libyen tillhörde gamla USSRs intressesfär också: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cold_War_Map_1980.svg

   Svårigheterna är nog snarare ekonomisk: USA är redan indraget i flera konflikter och har problem på hemmaplan politiskt och ekonomiskt. Det är dessutom känsligt att ge sig på ännu ett land med arabisk befolkning i nuläget även om ändamålet hade varit gott.

   Sedan har Syrien 22 miljoner invånare medan Libyen har runt 6.5 miljoner. Syrien spenderar dessutom mycket mer pengar på militären än vad Libyen gör (officiellt iaf). Dock så är deras styrkor rätt så omoderna.

 4. Sverige borde flytta dom Jas:planen som finns där nere till Syrien istället,där dom skulle göra mer nytta!

  • Man får inte ljuga här. Och om man trots allt gör det, och dessutom är oförskämd, då hamnar man i spamfiltret… / Jinge

 5. Men det klart att Sverige måste ju följa ”regelverket” som Nato satt upp för annars kanske det blir lite ”pisk” he, he…

 6. Syrien har faktiskt ett försvar och en arme värt att tala om
  Assad är också en barriär mot de radikala muslimer , regimen i Syrien är sekulariserad
  Den syriska oppositionen vill inte ha kompromisser bara konfrontation för att störta Assad från makten

  Ryssland försvarar Syrien och varnar för utländsk inbladning , det som sker i Libyen kan upprepas i Syrien och kan leda till ett stort krig som ingen vet hur det slutar
  Iran och Hizbollah är gifta med Syrien och om Nato anfaller då startar de igång ett krig i hela mellanöstern

  Israel har bett Europa att inte kritisera Assad för mycket , Bättre den djävulen de känner än en ny regim som de inte känner
  Varje attack från Nato kommer det att förvandla Assad till en hjälte och stödet för honom kommer att öka , Det enda sättet att störta Assad är en militärkupp men de flesta generaler är Alaweter och är lojala till Assad

  Assad kommer att försätta med sin slakt och jag kan aldrig tänka mig att han hoppar av frivilligt

 7. Förenta nationerna och Arabförbundet är fullt upptagna med att pissa på Israel…

  Man får inte ljuga här! / Jinge

 8. Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här. På samma sätt som en insändare i en tidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram. Och precis på samma sätt som i en tidning så innebär det ingen garanti för att det släpps fram. Men visst underlättar det om man följer några små enkla tips:

  1. En fungerande mejladress krävs.
  1b Alias ska bestå av ord, inte bara ett tecken.
  2. Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
  3. Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
  4. Länka enbart till etablerade media i texten, bloggreklam kastas.
  5. Okontrollerbara faktauppgifter accepteras inte.
  6. Kommentarer utanför ämnet, sk META-kommentarer stryks.
  7. Personliga hälsningar och liknande raderas.
  8. Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
  9. Länkar till videor ska innehålla handling och vem som agerar.

  Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så mejla mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarer för reklam. META-diskussioner raderas.

  Använder man falsk mejladress eller saboterar på annat sätt, t.ex. ägnar sig åt rasistiska skriverier eller personangrepp, så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd e-postadress etc på nätet.

  / Jinge

 9. Assad är måhända en internationella gangster som borde föras inför domstol. Det finns dock betydligt värre gangsters som opererar i området, främst USA:s president och överbefälhavare Obama.

  Det folkrättsvidriga angreppskriget i Irak har medfört över 1.000.000 döda enligt vissa beräkningar, först med stor brutalitet av USA och dess allierade, med användning av cancerframkallande utarmat uran i konventionella vapen, Abu G-fängelset, förstöring av statsapparaten etc. Och kriget i Afghanistan med de kraftigt ökade drönarattackerna mot civila, och där fler militärer kommer att finnas kvar efter tillbakadraganet, än då Obama blev president.

  Då det gäller Syrien och Libanon är det belagt att USA sedan flera år arbetar för att destabilsera regimerna, vilket framgår av dokument från Wikeleaks, från bl.a Washington Post.(http://www.washingtonpost.com/wp-srv/special/world/wikileaks-syria/cable1.html)De inleddes senast 2002, av Bushs förre USA-ambassadör John Bolton. (http://www.voltairenet.org/The-plan-to-destabilize-Syria).

  Syrien är också en alltför självständig stat för Washington, liksom Libyen och Irak. Och den främste massmördaren finns väl i Vita Huset, eller hur?
  Om likhet inför lagen ska gälla ska väl även Obama, Bush, Cheney, Rumsfield och Kissinger prövas liksom Gadaffi, Assad och röda khmerer, eller …?