AIK Hockey till KHL?

AIK Hockey är nära konkurs, man behöver få in ytterligare drygt tio miljoner för att rädda klubben kvar i allsvenskan, något som alltfler känner sig tveksamma till. Därför så flaggas det återigen för en uppflyttning till den ryska proffsligan KHL, något som skulle ge klubben den ekonomiska plattform man behöver för att stärka spelartruppen så att de klarar sig i den betydligt hårdare konkurrensen i KHL.

AB: ”Trots emissionen i AIK Hockey AB saknas fortfarande miljoner. Ordföranden Peter Mellqvist befinner sig därför just nu i Moskva och för att jobba vidare på klubbens nya huvudspår: KHL.
– Det har blivit mer konkret att det är det här spåret som gäller. Den här resan handlar om att fortsätta arbetet och stärka upp alla relationer så att vi kan säkerställa att affären blir av, säger Mellqvist till Sportbladet… …De pengar som finns för marknadsrättigheter och TV-rättigheter är klart mycket större. Vi tycker att det här är det absolut mest intressanta, säger Mellqvist.”

Första gången jag hörde talas om detta så var jag ytterst kritisk till idén. Idag är läget delvis annorlunda, jag gläds inte åt det faktum att AIK försvinner ut ur det svenska seriesystemet, men står det mellan en konkurs och fortsatt liv i KHL så tycker jag nog att man ska försöka i alla fall. En bekant till mig sade – hellre en hedervärd konkurs än att sälja laget, men ser man till elitseriehockeyns brist på utveckling, och Tre Kronors totala brist på framgång så behöver nog något göras åt hockeyn på det rent allmänna planet. Ett KHL-lag i Stockholm skulle givetvis höja intresset och även smitta av sig på de andra klubbarna.

Risken är förstås att det skulle dra en del intresse från Elitserien, men samtidigt så sviker knappast fansen för att deras lag inte spelar i den bästa serien. Möjligen skulle fler lag vara rätt snabba på att hänga på i KHL, men det skulle knappast missgynna kvaliteten på svensk klubbhockey.

Så jag är för, motvilligt men dock.

intressant Andra om: , , , , , , , , ex1 ab1 svd1 dn t

  7 comments for “AIK Hockey till KHL?

 1. Matte
  22 december, 2009 at 19:38

  KHL är gnagets räddning. Det är bara att köra. Fast brorsan ska konvertera till HIF om det sker :-)

 2. el persson
  22 december, 2009 at 20:04

  Även om jag inte är speciellt intresserad av ishockey, och ännu mindre av AIK, anser jag att detta spår är ett framtidsspår, Ska ishockeyn i västeuropa klara sig från att vara farmarlag åt NHL krävs det nog ett ligasystem liknande NHL men som sträcker sig från det Mindre Brittannien till Vladivostok, ja kanske inbegriper Japan och Kina.

  Och även om det ibland känns som om vi lever i Mittens Rike här i Svärje så måste nog en sådan liga bygga på KHL. Tänk att ha en liga här, så bra och välfinansierad, att det nästan är självklart för talanger och stjärnor att spela här.

  Perssonligen var jag mycket intresserad av ishockey tidigare, närmsta lag i högsta divisionen var Rögle. Så vi åkte till pollenladan i Ängelholm för att se matcher, även om mina favoritlag snarare hade S som länsbokstav. Pollenkungens försök att skaffa ett svenskt topplag till Skåne, till SKÅNE av alla ställen, var så ju löjligt att det var häftigt och själklart att stötta. Och vad rätt han fick.
  Men när strömmen av de bästa till NHL blev allt stridare tappade jag intresset. Det enda som är kvar är att jag brukar kolla om FBK vinner elitserien. Det står på förstasidan på både DN & SvD, och de sidorna brukar jag läsa medan jag delar ut tidningarna.

 3. stigman
  22 december, 2009 at 21:17

  om inte matcherna fanns skulle det bli REVOLUTION….Sven Elfström

  Det är inte spriten som förstör ungdomen, det är idrotten! Ivar Lo. är det något som har ändrats sedan dess….

  själv undrar jag varför så många vill agera genom ombud…..en svensk uppfinning?…intressantare att själv delta i spelet

  • 22 december, 2009 at 21:22

   Möjligen skulle jag som 63-årig gubbe knappast roa publiken med mitt stiliga spel, kanske bara med praktfulla vurpor… :-)

   Ställer du upp i Holmenkollen på backhopparveckan? :-)

  • Matte
   22 december, 2009 at 21:39

   Du kanske drömt om att bli målvakt? Du kan höra med DIF om du kan få stå tio minuter på träning?

 4. ulf r
  23 december, 2009 at 00:28

  AIK borde självklart ta ansvar för den situation de försatt sig i och börja om.
  Allt annat sänder fel signaler.
  Förstår inte redaktörens resonemang alls.
  Att ha verksamhet, mente kunna betala för sig – är ju att bluffa sina moståndare och ställa ett lag på benen som man egentligen inte har ”rätt” till.
  Nej, låt styrelsen ta sitt ansvar.
  Örebro SK tvångsförflyttades trots att de egentligen hade ordning på ekonomin.
  AIK skall bluffa sig ur sitt ekonomiska moras genom en massa rubel.

  • 23 december, 2009 at 00:32

   1) AIK går med i KHL enbart efter att medlemmarna beslutat så – om det blir aktuellt.

   2) Det kallas demokrati och är poppis i vissa länder.

   3) En konkurs innebär att fordringsägarna blir utan slantar – det är att bluffa om man kan lösa det på annat sätt.

Comments are closed.