Tumhållning för damlandslaget anbefalles!Gästbloggning

Själv så är jag himla förtjust i damfotboll, och framförallt sedan VM i Tyskland så tittar jag mycket gärna på damlaget. Men det handlar inte om hormoner och annat som kanske någon illasinnad tänker, det handlar om att spelet är långsammare, man hinner se vad som händer. Tacklingarna är inte heller lika fula, och spelet inte lika snabbt.

AB: ”Sveriges spelare räknar med tajt markering och mycket närkamper i kväll. Sydafrikas man-man-försvar blir en utmaning. – Det kan lätt smälla, så det gäller att hålla huvudet kallt, säger lagkapten Nilla Fischer. Landslagets scouting är gjord och levererad till spelarna. De vet vad som väntar.

Sydafrika spelar med ett starkt inslag av markering, något som de svenska spelarna är ovana vid. – Det är få lag som spelar man-man-spel, de flesta spelar i zon. Vi stöter på det i de här stora turneringarna när man möter lag från Afrika ­eller Sydamerika, säger förbundskapten Thomas Dennerby”

Man mot man-försvar handlar det nog inte om i OS för tjejerna, men man ska väl kanske inte vara alltför gnällig på den sortens språk. Jag tillhör annars en av de lyckligt lottade, jag har en kvarts bussresa ner till landets bästa lag och deras hemmaplan. Jag ska fotografera någon match framöver har jag bestämt. Tyresö FF leder antagligen damallsvenskan just nu, och de kommer säkert att vinna SM-guld.

Ikväll så spelar Sverige mot Sydafrika och matchen sänds i TV1 klockan 20.45, och jag kommer sitta framför den flimrande burken. Alla sportjournalister säger att det ska vara en hyfsat enkel match, sådant skrämmer mig rejält. De enklaste matcherna visar sig ofta vara de svåraste och i OS har svenskorna en klar chans på pallen, de kom 3:a i VM, men själv tror jag att de kan få svårt att ta medalj, även om jag naturligtvis hoppas.

Men en sak är klar, och det är att jag kommer titta på alla matcher jag kan och det är inte för att tjejlaget är mycket sötare än grabbarnas landslag, utan det är för att jag tycker att tjejlaget är – jättebra och spelar en underhållande fotboll. Tur att det är SVT som sänder, hade det varit TV4 så undrar jag..


i Andra om: , , , , , ab1 gp1 ekot dn1 svd1


4 svar till “Tumhållning för damlandslaget anbefalles!”

 1. Ser också gärna på damfotboll. Men håller herrarna högre standard – än så länge. Och herrfotbollen håller högre standard än på 50-talet då jag började se på fotboll. Då var spelarna i Sverige amatörer, och landslagsspelarna fick 50 kr var då de på midsommarafton 1956 spelade mot Sovjet (som var överläget, vi i den äldre generationen minns Eduard Streltsov).
  Och amatörskapet var viktigt i OS.
  Dagens spelare är ju proffs, och dagens spel är inte bara ”bättre” utan också klart mer ojust, bland herrarna i alla fall. Ingen trevlig utveckling alls. Kanske bidrar det till fler besökare??
  Och den bråk- och missbrukskultur som utvecklats bland publik är inte kul.
  Men det är väl inte så vanligt vid dammatcherna?

  Jag ska också hålla tummarna för våra damer!
  Hej damerna friskt humör – det är det som susen gör!

 2. Skönt med seger i premiären, damlandslaget har ju en tråkig historia just när det kommer till premiärer.

  Såg också att arrangörerna redan gjort bort sig på episk nivå när Nordkoreas spelare presenterades under Sydkoreas flagga vilket ledde till att matchstarten sköts upp efter att Nordkorea vägrade spela.

  Flera ’liberaler’ gjorde sig naturligtvis lustiga över nordkoreanskornas förståliga reaktion över fadäsen, men frågan är ju hur deras eget favoritland Israel agerat om de presenterats under Palestinas flagga.